Ζούλας: Σε τραγική οικονομική κατάσταση η ΕΡΤ

Ζούλας: Σε τραγική οικονομική κατάσταση η ΕΡΤ

«Δεν θα διακινδύνευα την επαγγελματική μου πορεία αν δεν είχα την ρητή εντολή του πρωθυπουργού, η ΕΡΤ να γίνει πραγματικά δημόσιο και ακηδεμόνευτο ΜΜΕ » είπε ενώπιον της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο προτεινόμενος από την κυβέρνηση για τη θέση του προέδρου της ΕΡΤ

zoulas
Την τραγική κατάσταση που βρίσκονται τα οικονομικά της ΕΡΤ επισήμανε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Κωνσταντίνος Ζούλας κατά την παρουσίαση της νέας διοίκησης της εταιρείας στα μέλη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο προτεινόμενος από την κυβέρνηση για την θέση του προέδρου της ΕΡΤ τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση πως «η ΕΡΤ σήμερα δεν έχει πόρους. Για να το πω απλά, τα ταμεία της είναι άδεια για να δημιουργήσει νέο πρόγραμμα, λόγω της επιλογής  της προηγούμενης κυβέρνησης να διαθέσει δεκάδες εκατομμύρια για αγώνες ποδοσφαίρου πρώτης  και δεύτερης κατηγορίας».

Ο κ. Ζούλας απαντώντας  σε ερωτήσεις βουλευτών ανέλυσε λεπτομερώς την ταμειακή κατάσταση που παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση την δημόσια ραδιοτηλεόραση λέγοντας: Τα δεδομένα της ΕΡΤ ενόψει της νέας χρονιάς έχουν ως εξής:

-        Έσοδα από το τέλος 180 εκατ  ευρώ

-        Εκτιμώμενα έσοδα από διαφημίσεις για το 2019 στα 7,5 εκατ ευρώ εκ των οποίων από τους ποδοσφαιρικούς αγώνες και τα αθλητικά γεγονότα μόνο 1,5 εκατ ευρώ

-        Έξοδα μισθοδοσίας 63 εκατ ευρώ

Κλείσιμο
-        Για ΦΠΑ 20 εκατ ευρώ

-        Επιστροφή ως μέρισμα στο κράτος 24 εκατ ευρώ

-        Κόστος εξοπλισμού 35 εκατ ευρώ

-        Κόστος επενδύσεων σε πρόγραμμα τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό 42 εκατ ευρώ εκ των οποίων τα 35,3 εκατ ευρώ έχουν ήδη δεσμευτεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για τους ποδοσφαιρικούς αγώνες

Με άλλα λόγια για την επόμενη χρονιά υπάρχουν διαθέσιμα 2-3 εκατ ευρώ για εξοπλισμό και άλλα 2 εκατ ευρώ για να παράξουμε  πρόγραμμα για 5 τηλεοπτικούς σταθμούς και 5 ραδιόφωνα και δεν υπολογίζουμε τους περιφερειακούς σταθμούς, τις ορχήστρες κ.α.»

Για τους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης σχετικά με τα συμβόλαια ποδοσφαιρικών αγώνων τοποθετήθηκε και ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Στέλιος Πέτσας υπογραμμίζοντας «είναι δυνατόν να δίνει η ΕΡΤ 63,2 εκατ ευρώ ευρώ μόνο για ποδόσφαιρο; Είναι εξωφρενικό ποσό. Δεν υπάρχει διάθεση αντιπολίτευσης. Εμείς μειώσαμε το βάρος για τον έλληνα φορολογούμενο. Το μειώσαμε 13,1 εκατ ευρώ μόνο για την Super League 1 και άλλα 31 εκατ ευρώ σε σχέση με την υπόσχεση που είχε δώσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Για τον Παναθηναϊκό η ΕΡΤ θα έδινε 6,2 εκατ ευρώ το χρόνο. Αποδεσμεύτηκε η ομάδα και πήγε σε άλλο κανάλι. Εχασε η ΕΡΤ; Θα έπαιρνε η ΕΡΤ 6,2 εκατ ευρώ το χρόνο από διαφημίσεις; Όχι. Τα στοιχεία για τις διαφημίσεις της ΕΡΤ είναι δραματικά. Το ίδιο πνεύμα θα ακολουθήσουμε και με την Super League 2. Είναι εξωφρενικά τα ποσά που υποσχέθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Παράλληλα ο κ. Ζούλας τόνισε την ανάγκη ανανέωση του προσωπικού χωρίς απολύσεις εξηγώντας πως «Από τους 2.200 μόνιμους εργαζόμενους μόνο οι 170 είναι κάτω των 40 ετών. Απαιτείται ανανέωση προσωπικού χωρίς απολύσεις».

 

Ο ίδιος σπεύδοντας να απαντήσει προκαταβολικά στο πώςείναι δυνατόν να γίνει αμερόληπτη η ΕΡΤ με πρόεδρο δημοσιογράφο που εως πρόσφατα είχε την ευθύνη του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού είπε «Δεν  θα διακινδύνευα την επαγγελματική μου πορεία αν δεν είχα την ρητή εντολή του πρωθυπουργού, η ΕΡΤ να γίνει πραγματικά δημόσιο και ακηδεμόνευτο ΜΜΕ σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και να επιτελέσει το συνταγματικό της καθήκον».

Ο κ. Ζούλας υπογράμμισε ότι το έργο είναι εξαιρετικά δύσκολο σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «Ελάχιστοι φίλοι και γνωστοί μου είπαν συγχαρητήρια. Οι περισσότεροι μου είπαν καλό κουράγιο και ορισμένοι συλλυπητήρια. Όχι άδικα. Η ΕΡΤ βρίσκεται στην καμπή της. Παραβίασε βάναυσα τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας» και πρόσθεσε σε άλλο σημείο «Εντολή του πρωθυπουργού είναι και το αυτονόητο στοίχημα και το όραμα που έχουμε όλοι μας. Να γίνει η ΕΡΤ σύγχρονος ανεξάρτητος φορέας παρέχοντας ανεξάρτητη ενημέρωση και υψηλής ποιότητας προϊόντα. Στόχος σε λίγους μήνες από τώρα όταν συμβαίνει ένα κορυφαίο γεγονός να είναι αυτονόητη επιλογή των πολιτών να γυρίζουν τους δείκτες στην ΕΡΤ».

Απαντώντας, στην κριτική της αντιπολίτευσης ο κ. Ζούλας υπενθύμισε τις δηλώσεις του κ. Νίκου Φίλη που είπε «η ΕΡΤ δεν λειτουργεί όπως είναι αναγκαίο για μια δημόσια ραδιοτηλεόραση. Εχει παραδιοίκηση και η ευθύνη της κυβέρνησης είναι αποκλειστική». Σε ερωτήσεις σχετικά με το «μαύρο» ο ίδιος είπε ότι από το 2011 το προσωπικό της εταιρείας προχωρούσε σε αλλεπάλληλες απεργίες και στάσεις εργασίας που είχαν ως συνέπεια την μη παρουσίαση δελτίων ειδήσεων επι μακρόν. Τέλος, εξήγησε ότι η σειρά της θεματολογίας στα δελτία ειδήσεων πρέπει να αποφασίζονται από τους δημοσιογράφους και όχι από την κυβέρνηση.

Την ανάγκη πλουραλιστικής και αντικειμενικής ενημέρωσης σε συνδυασμό με την παραγωγή υψηλής ποιότητας τηλεοπτικά προϊόντα επισήμανε και ο προτεινόμενος για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου Γιώργος Γαμπρίτσιος.

Νωρίτερα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλος Πέτσας  τόνισε ότι «πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η θωράκιση της αξιοπιστίας της ΕΡΤ με σεβασμό στα χρήματα των φορολογούμενων. Άνθρωποι με γνώση να αξιοποιήσουν το δυναμικό της ΕΡΤ – έμψυχο και υποδομές – για να δούμε αυτό που όλοι θέλουμε: υψηλού επιπέδου πολιτιστικό, ψυχαγωγικό αθλητικό περιεχόμενοι και ενημέρωση με αντικειμενικότητα και αξιοπιστία».

Παράλληλα, απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι η αρμοδιότητα της ΕΡΤ πέρασε στον πρωθυπουργό εξήγησε: «Η αρμοδιότητα της ΕΡΤ ήταν στον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά. Για να επιστρέψει η αρμοδιότητα στον υπουργό παρα τω πρωθυπουργό αρμόδιο για θέματα τύπου όπου παραδοσιακά άνηκε έπρεπε πρώτα να την πάρει ο πρωθυπουργός όπως και έγινε για να εκχωρήσει την αρμοδιότητα στην συνέχεια σε εμένα»

 
Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας εξέφρασε θετική γνώμη για τα προτεινόμενα πρόσωπα. Υπενθυμίζεται πως εκτός από τους κ.κ. Ζούλα και Γαμπρίτσιο η κυβέρνηση πρότεινε τους Νίκο Ελματζιόγλου και Ιωάννα Στεφανάκη για μέλη της διοίκησης της εταιρείας.

Υπερ των προτεινόμενων ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ. «Παρών» δήλωσαν το ΚΙΝΑΛ και το ΜΕΡΑ 25 και κατά ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση

Να σημειωθεί ότι εκτός από τους κ.κ. Ζούλα και Γαμπρίτσιο η κυβέρνηση πρότεινε τους Νίκο Ελματζιόγλου και Ιωάννα Στεφανάκη για μέλη της διοίκησης της εταιρείας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης