Τασούλας: Συμπόρευση και συστράτευση Ελλάδας και Κύπρου

Τασούλας: Συμπόρευση και συστράτευση Ελλάδας και Κύπρου

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων απηύθυνε ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Λευκωσία

tasoulas-vouli-ena
Την αταλάντευτη συστράτευση και τον διαρκή και στενό συντονισμό των δύο Κοινοβουλίων, Ελλάδος και Κύπρου, στην κοινή προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού αποδεικνύει η παρουσία του στη Λευκωσία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας, σε ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Λευκωσία.

Σημείωσε πως η συμπόρευση αυτή αποτελεί το καλύτερο όπλο στον αγώνα μας για μια δίκαιη, βιώσιμη, αλλά και λειτουργική λύση και ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποτελούν την πυξίδα και προσδιορίζουν το πλαίσιο της λύσης, η οποία και θα πρέπει να διασφαλίζει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.

«Έχουμε καταστήσει σαφή σε όλους τους εμπλεκόμενους την κοινή μας θέση ότι δεν νοείται λύση χωρίς την πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων, του επεμβατικού δικαιώματος και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Σταθερός στόχος των προσπαθειών μας, προφανής πλέον σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, είναι η αποκατάσταση της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, χωρίς συστήματα εγγυήσεων που μας γυρίζουν σε εποχές που έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί», τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων είπε στην ομιλία του ότι δεν μπορούμε να μετατρέψουμε στη διεθνή σκηνή το μέγεθος του δικαίου σε δύναμη του δικαίου και πως η περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία συνιστά πεπατημένη διεθνή πρακτική της.

«Η συσπείρωση συνεπώς της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδος, αλλά και ολόκληρου του ελληνικού λαού, στο πλευρό της δοκιμαζόμενης Κύπρου είναι και θα συνεχίσει να είναι πάνδημη, ουσιαστική και αταλάντευτη. Όλοι προσβλέπουμε, κ. κ. Βουλευτές, σε μία ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο, όπου ο λαός στο σύνολό του θα απολαμβάνει τα αγαθά που προσφέρει απλόχερα το νησί, μέσα σ’ ένα περιβάλλον ειρήνης και ασφάλειας. Ωστόσο, οι διαρκείς αγώνες του κυπριακού ελληνισμού για την επίτευξη οριστικής διευθέτησης του Κυπριακού δεν έχουν ακόμη δικαιωθεί», ανέφερε.

Για τις παράνομες ενέργειες της Αγκυρας στην Αιγιαλίτιδα Ζώνη και στην ΑΟΖ της Κύπρου, ο κ. Τασούλας είπε ότι οι θέσεις μας είναι κοινές και σταθερές και είχαν ως αποτέλεσμα τη διεθνή αποδοκιμασία της παράνομης αυτής συμπεριφοράς της Τουρκίας και την ομόφωνη υιοθέτηση μέτρων σε βάρος της από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Κλείσιμο
«Για άλλη μια φορά, θα καταστήσουμε σαφές το μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες, ότι δοκιμασίες, προκλήσεις και απειλές δεν μας κάμπτουν, αλλά, αντίθετα, ενισχύουν τη διαρκή συνεργασία και τον συντονισμό δράσης των δύο κρατών μας. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, και από το βήμα αυτό, ότι χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα από το Διεθνές Δίκαιο, ειρηνικά, δίκαια και ισχυρά μέσα, για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας έναντι οιουδήποτε ενεργεί κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας», ανέφερε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε πως το ζήτημα των αγνοουμένων Κυπρίων και Ελλαδιτών είναι αναμφίβολα η πιο τραγική και ανθρώπινη διάσταση του Κυπριακού και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα επιμένει και θα επιμένει στη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου των εξ Ελλάδος και εκ Κύπρου Αγνοουμένων, ως ελάχιστο μέτρο εκδήλωσης της υποστήριξής μας στις οικογένειές τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης