Κυβέρνηση: Τέλος εποχής με την άρση των capital control - Τι θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ

Κυβέρνηση: Τέλος εποχής με την άρση των capital control - Τι θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ

Κέρδισε πόντους η κυβέρνηση από το οριστικό τέλος στα capital controls - Τι θα γίνει με το αφορολόγητο και τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο

vouli_mitsotakis_capital
Στο πεδίο των capital controls, ή πιο συγκεκριμένα με αφορμή την οριστική άρση τους, εκτυλίχθηκε χθες νέα σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, αποκαθιστούμε πλήρως την ομαλότητα στην κίνηση κεφαλαίων. Τα capital controls αποτελούν από σήμερα παρελθόν», ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης  στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο κοινοτική οδηγία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Το νομοσχέδιο είχε τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος και η συζήτησή του ολοκληρώθηκε το βράδυ με την ψήφισή του.

Μητσοτάκης: Παρελθόν τα capital controls


Παρ’ ότι είναι γεγονός ότι τα capital controls είχαν ήδη χαλαρώσει σημαντικά, η κυβέρνηση κέρδισε πόντους ακόμα και σε συμβολικό επίπεδο, σηματοδοτώντας έτσι το τέλος μίας περιόδου που δοκίμασε την ελληνική κοινωνία και την επιστροφή στην περίφημη κανονικότητα. Κινούμενη στο ίδιο πλαίσιο δηλώνει πως θα επιχειρήσει ένα νοικοκυύρεμα του κράτους με μειώσεις δαπανών σε ΔΕΚΟ.


Οριστικοποιούνται τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στην ΔΕΘ

Εντωμεταξύ, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης οριστικοποιούνται τις επόμενες μέρες. Για το 2020 εκτός από το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να το προχωρήσει γρήγορα, μεγάλη σημασία θα έχει οι εταίροι-δανειστές να αποδεχθούν τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2021.

Κλείσιμο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαγγείλει από την Θεσσαλονίκη την διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα, όπως επίσης και τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, στο πλαίσιο επιτάχυνσης των επενδύσεων, οι δύο μεγάλες αλλαγές που φέρνει το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο είναι οι εξής: Πρώτον, η εκχώρηση του ελέγχου ένταξης και υλοποίησης ιδιωτικών επενδύσεων σε πρώτη φάση στις εμπορικές τράπεζες. Δεύτερον, η ψηφιακή χάρτα ακινήτων που θα είναι έτοιμη ως το 2021. Το δεύτερο αυτό μέτρο, θα δώσει την δυνατότητα σε κάθε επενδυτή να γνωρίζει την χρήση γης κάθε ακινήτου σε όλη την χώρα.


Οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο - Εξετάζουν επιστολική ψήφο

Μετά τις αποκαλύψεις του Πρώτου Θέματος για τον εκλογικό νόμο, ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι εξετάζει την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου. «Η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών είναι να φέρει μέσα στον χρόνο, μέσα στο 2019, τη νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα διασφαλιστεί το δικαίωμα όλων των Ελλήνων που ζουν οπουδήποτε στη Γη να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους και στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει πάρα πολύ σοβαρά την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου» υπογράμμισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ερωτηθείς σχετικά, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που είχε με τους 14 νεοεκλεγέντες δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.


Δεν αλλάζει το καθεστώς της λειτουργίας καταστημάτων την Κυριακή

Τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης και επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διέψευσαν τα δημοσιεύματα, τα οποία έκαναν λόγο για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων. «Θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Όχι. Δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση στο υπουργείο Ανάπτυξης. Το θέμα των Κυριακών έχει ρυθμιστεί επαρκώς από την προηγούμενη κυβέρνηση», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός.


Στην Αθήνα ο Πομπέο τον Οκτώβριο

Τέλος, ως εξαιρετικά σημαντική κρίνεται από την ελληνική κυβέρνηση η έλευση του Αμερικανού υπουργού Μάικ Πομπέο στην Αθήνα για τις επίσημες υπογραφές της ανανέωσης της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ. Η επίσκεψη προγραμματίζεται για τις 6-7 Οκτωβρίου. Σε αυτό πρέπει να προσθέσει κανείς και μία πιθανή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης