LIVE

Κορωνοϊός

Μητσοτάκης: Παρελθόν τα capital controls

mit999

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στη Βουλή την πλήρη άρση των capital controls - Δείτε ποιοι τραπεζικοί περιορισμοί καταργούνται - «Επιτέλους σήμερα κλείνει οριστικά ένας μεγάλος κύκλος ανασφάλειας και ανοίγει ένας άλλος κύκλος για την Ελλάδα που θέλουμε», είπε από το βήμα της Βουλής

Την πλήρη άρση των capital controls ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε παρέμβασή του στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα προσωπικά δεδομένα. 

Μητσοτάκης: Παρελθόν τα capital controls


«Στα ζητήματα προσωπικών δεδομένων η Ευρώπη έδρασε πρώτη. Ρητά υποχρέωσε εταιρίες να μην φακελώνουν εργαζόμενους ώστε να χρησιμοποιούν τα προσωπικά δεδομένα κατά το δοκούν. Είναι άξιο απορίας πως μια κυβέρνηση που υποτίθεται επαγγελλόταν τα δικαιώματα άφησε απροστάτευτους τους πολίτες», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το νομοσχέδιο αποτελεί «σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού που επανατοποθετεί την χώρα στο κέντρο της Ευρώπης. Είναι σοβαρό βήμα κοινωνικής ευθύνης».

Όπως εξήγησε, «το νέο πλαίσιο βάζει τάξη σε θολές περιοχές διαδικτύου που λειτουργεί άναρχα».

«Συγχαίρω τον υπ Δικαιοσύνης για το ανοικτό πνεύμα που επέδειξε κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου. Έκανε δεκτές τις περισσότερες παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης. Εξηγήθηκε επαρκώς ο λόγος που επέβαλλαν τον κατεπείγοντα χαρακτήρα συζήτησης

Με το νομοσχέδιο κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιεί στοιχεία κάποιου άλλου χωρίς συγκατάθεση και κανείς εργοδότης δεν μπορεί να επικαλείται στοιχεία εργαζομένων εις βάρος τους. Για παράδειγμα εικόνες από κάμερες ασφάλειας δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για απόλυση κ.α.


Οι επιχειρήσεις έχουν κοινή αφετηρία για την διαχείριση των προσωπικών δεδομένων αλλά κυρίως οι πολίτες θα είναι οι βασικοί διαχειριστές του ηλεκτρονικού τους προφίλ Θα μειωθούν έτσι και οι συνεχείς οχλήσεις από κάθε είδους ανεπιθύμητα μηνύματα που καθημερινά μας κατακλύζουν.

Οι θελήσουν να παραβιάσουν τους κανόνες θα πρέπει να το ξανασκεφτούν.

Αντίθετα όσοι τηρούν τους κανόνες θα αποκτούν κύρος και εμπιστοσύνη στον κόσμο ψηφιακής εποχής. Το δικαίωμα ελεύθερης ενημέρωσης εναρμονίζεται πλήρως με το δικαίωμα προσωπικής προστασίας».

«Τα capital controls αποτελούν από σήμερα παρελθόν»

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, που ετέθησαν μετά την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα, το 2015.

«Είπα στην αρχή πως το νομοσχέδιο ανήκει σε μια ενιαία δέσμη κυβερνητικών πρωτοβουλιών πολλές εκ των οποίων υλοποιούνται νωρίτερα. Δεν είναι η μόνη. Σήμερα ανακοινώνω μια ακόμα προγραμματική μας δέσμευση που γίνεται πράξη πριν από τοπ χρονοδιάγραμμα που είχαμε θέσει. Σε συνεργασία με την ΤτΕ αποκαθιστούμε πλήρως την τάξη στην κίνηση κεφαλαίων. Τα κάπιταλ κοντρόλς αποτελούν από σήμερα παρελθόν», τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι ο υπουργός Οικονομικών θα καταθέσει και επίσημα τη σχετική τροπολογία, ενώ άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση και εξήγησε τους λόγους που επιτρέπουν την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.

«Από τον Ιανουάριο 2015 οι κυβερνήσεις του κ. Τσίπρα προκάλεσαν κρίση εμπιστοσύνης και εκροή δεκάδων δις από τις ελληνικές τράπεζες. Αποκορύφωμα της καταστροφικής πολιτικής ήταν το κλείσιμο τραπεζών και η δραματική αναγκαστική επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών. Η προοπτική πολιτικής αλλαγής και το αποτέλεσμα εκλογών 7ης Ιουλίου αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στοπ τραπεζικό σύστημα όπως αποδεικνύεται από τα χαμηλά επιτόκια και από το ότι δανειστήκαμε από τις αγορές με ιστορικό επιτόκιο. Τόσο η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική απέκτησαν φθηνότερη πρόσβαση για δάνεια από τις αγορές. Σήμερα κλείνει οριστικά ένας 4ετής κύκλος ανασφάλειας. Ύστερα από 50 μήνες τα κάπιταλ κοντρολς καταργούνται

Σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία ανοίγει νέα καλύτερη προοπτική για την ελληνική οικονομία και την Ελλάδα που θέλουμε», σημείωσε.


Δείτε εδώ τροπολογία


Ποιοι τραπεζικοί περιορισμοί καταργούνται

Από την 29η Ιουνίου 2015, οπότε επιβλήθηκαν τα capital controls, ισχύουν οι περιορισμοί στη μεταφορά χρημάτων. Με το νέο νομοσχέδιο καταργούνται οι εξής περιορισμοί:

Μετρητά ως 10.000 ευρώ ανά ταξίδι. Από τον περιορισμό των 10.000 ευρώ εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, καθώς και εξουσιοδοτημένα πρόσωπα των ναυτιλιακών εταιρειών για τις ανάγκες του πλοίου («cash-to master») έως του ποσού των 50.000 ευρώ ημερησίως κατ’ ανώτατο όριο, με την προσκόμιση δικαιολογητικών στην αρμόδια τελωνειακή αρχή.

Εξαγωγή κεφαλαίων έως 4.000 ευρώ ανά δίμηνο για φυσικά πρόσωπα

Εξαγωγή για εμπορικές συναλλαγές έως 100.000 ευρώ/μέρα κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών, τα οποία θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση με την οποία βεβαιώνεται ότι τα ως άνω προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλη τράπεζα.

Νοσήλια και ιατρικά έξοδα: Η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή, και μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού κάλυψης νοσηλίων και ιατρικών εξόδων με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του νοσηλευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου. Επιπλέον επιτρέπεται η ανάληψη από τραπεζικό λογαριασμό και η μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών μέγιστου εφάπαξ ποσού 2.000 ευρώ ή του ισόποσου αυτού σε ξένο νόμισμα για ένα συνοδό προσώπου που μεταβαίνει στο εξωτερικό για νοσηλεία, υπό την προϋπόθεση της έγγραφης τεκμηρίωσης του σκοπού της μετάβασης.

Μεταφορά ως 8.000 ευρώ/τρίμηνο για φοιτητές εξωτερικού στις περιπτώσεις που τα ανωτέρω ποσά πιστώνονται απευθείας σε λογαριασμούς φοιτητικής εστίας ή εκμισθωτή κατοικίας φοιτητή, με την προσκόμιση μισθωτήριου συμβολαίου ή άλλων σχετικών δικαιολογητικών. Η πληρωμή διδάκτρων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή, και μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του εκπαιδευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου. Επίσης, επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού 5.000 ευρώ ή του ισόποσου αυτού σε ξένο νόμισμα, ανά ημερολογιακό τρίμηνο, συνολικά, για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Η πληρωμή συντελείται, υποχρεωτικά, σε λογαριασμό, που τηρείται στο εξωτερικό, με δικαιούχο το φοιτητή.

Μισθοδοσία και συναλλαγές: Απαγορεύεται η πληρωμή μισθοδοσίας στο εξωτερικό. Από τον περιορισμό εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, οι εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου στο εξωτερικό, οι οποίοι τηρούν λογαριασμούς μισθοδοσίας σε τράπεζα που εδρεύει και λειτουργεί στην Ελλάδα, επιτρέπεται να μεταφέρουν το ισόποσο της μισθοδοσίας τους σε λογαριασμό τους στο εξωτερικό, αποδεικνύοντας εγγράφως την ιδιότητά τους.

Ανάληψη ως 5.000 ευρώ/μήνα στο εξωτερικό με κάρτα-Πληρωμές σε POS τράπεζας εξωτερικού: Εάν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα έχουν εγκαταστήσει τερματικό αποδοχής καρτών πληρωμών (POS) από τράπεζα του εξωτερικού και η εκκαθάριση των συναλλαγών καρτών γίνεται σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα του εξωτερικού, οι πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες που έχουν εκδοθεί από τράπεζες και ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος που λειτουργούν στην Ελλάδα απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται, εκτός εάν δοθεί ειδική προς το σκοπό αυτό άδεια από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών.

Δεν επιτρέπονται οι εξής γενικές κατηγορίες συναλλαγών μέσω Internet εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές καρτών σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα του εξωτερικού:

Μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό.

Αγορά έργων τέχνης και δημοπρασίες.

Συναλλαγές με εταιρείες στοιχηματισμού και τυχερά παιχνίδια.

Αγορές σε κοσμηματοπωλεία.

Γενικοί κωδικοί στους οποίους εντοπίζεται πλειοψηφία συναλλαγών που αφορούν σε πορνογραφικό υλικό.

Προσωπικές υπηρεσίες (συνοδοί και ραντεβού).

Πληρωμές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Αγορές υπηρεσιών εστίασης.

Σταικούρας Βουλή
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (230)

πλούσιος

Άντε ντε, αυτό περίμενα να πάω να ξεθάψω το μύριο που έχω στο γκαζοντενεκέ κάτω απ' την αχλαδιά να το βάλω στην τράπεζα γιατί κυκλοφοράνε και ποντίκια!

John Pap

Πάντως με την παρούσα κυβέρνηση, η Ελλάδα πήγε αμέσως καλύτερα. Έφυγε αυτή η χολέρα της αριστερίλας και πήρε ο κόσμος μιά ανάσα.Πολύ χαίρομαι και πολύ θα χαρώ στις επόμενες εκλογές ο ψύριζα να φάει ακόμη ποιό δυνατή φάπα από τον κόσμο.

Απόρροια

Εφόσον υπήρχε καπιταλ κοντρόλ πως πληρωνον τις σαμπάνιες στη Μύκονο ;

...

To θέμα των capital control είναι πάνω από όλα συμβολικό δε θα αισθάνονται οί άνθρωποι που θέλουν να επενδύσουν ότι θα τους φάτε τα λεφτά τους.

ουστ

ΨΕΥΤΗΣ

eagle12

Βλέπω τα Συριζοτρόλια πήραν φωτιά... τι έγινε μάγκες? γυρίσαμε από την Ισπανία??? ή βρέθηκε νέος χορηγός για τα 0.60???? είστε για λύπηση. Ο Μητσοτάκης σας γλεντάει καλά...

Αλήτες απατεώνες ΣΥΡΙΖΑίοι!!

Πόνο μόνο και σύντομα εκτός Βουλής, εκεί που ανήκετε άχρηστοι!!!

Κουλης ο γουρλοματης

Κουλη ολα ότι κάνεις είναι επιτυχίες που κληρονομισες απο τον Τσιπρα. Ο Τσιπρας μας έβγαλε απο τα μνημονια. Εσύ μας εβαλες. Έχεις κάποια επιτυχία δική σου να μας πεις; α ξέχασα εσύ είσαι διακοπές με την σύντροφο του χριστοφορακου που την λες γυναίκα σου.

@Τσυριζομπουμπούκι

Ο Τσύριζα μας έχωσε πρόσθετο μνημόνιο και μας χρέωσε 100 δις για να πληρώνει Καρανικαίους....... Η εποπτεία των μνημονίων συνεχίσθηκε, ΔΕΝ υπήρξε έξοδος.......

Μπάμπης Σ.

Άρση των κοντρόλ για τους πλούσιους και κλούβες και ΜΑΤ για τους φτωχούς μετανάστες, αυτή είναι η Δεξιά! Να ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε δηλαδή! Το κεφάλαιο επιτίθεται και θέλει τη χώρα "καθαρή από μιάσματα"... Λίγες οι μέρες σας καπιταλίστες!

WOW!

υπάρχουν ακόμα πανηλίθιοι μπολσεβίκοι σαν του λόγου σου;;;;

χαχαχαχαχαχαχα

χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχ

Τέρμα οι πεινες! Έρχονται οι μάσες.

Τώρα που έληξαν τα καπιταλ κοντρολς, θα πάρω πίσω τις πινακίδες μου! Είχα σκυλοβαρεθει να φτιάχνω συνέχεια χάρτινες! Μια η βροχή, μια η ζέστη, όλο μου τις έκαναν να φαίνονται ότι είναι πλαστές!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης