Αλλάζει η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, λένε κυβερνητικές πηγές

mitsotakis_macron2

«Η Ελλάδα είναι πλέον μια χώρα με αυτοπεποίθηση που συμμετέχει στις μεγάλες ευρωπαϊκές συζητήσεις και μπορεί να αποτελέσει την ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη τα επόμενα χρόνια» δήλωσε ο Μητσοτάκης σε δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση με τον Μακρόν - Οι επισημάνσεις των κυβερνητικών πηγών για το επίπεδο των ελληνογαλλικών σχέσεων και την εικόνα που έχει σχηματίσει, πλέον, η χώρα στο εξωτερικό

Από το Παρίσι και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ξεκίνησε η εκστρατεία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, να αλλάξει το αφήγημα για την Ελλάδα, στις πρωτεύουσες της Ευρώπης και πέραν του Ατλαντικού.

Όπως το περιέγραψε ο πρωθυπουργός, μιλώντας με δημοσιογράφους μετά την συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων, «η Ελλάδα είναι πλέον μια χώρα με αυτοπεποίθηση που συμμετέχει στις μεγάλες ευρωπαϊκές συζητήσεις και μπορεί να αποτελέσει την ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη τα επόμενα χρόνια, σε μια Ευρώπη που δείχνει να είναι σε αναπτυξιακή παγίδα».

Στόχος του πρωθυπουργού είναι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί και η επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, και αφού θα έχει προηγηθεί το Βερολίνο και η Χάγη και οι συναντήσεις με Μέρκελ και Ρούτε, «να εμπεδωθεί η εικόνα της Ελλάδας ως μιας χώρας που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και η οποία δεν προσέρχεται για να ζητήσει αλληλεγγύη των εταίρων της, όπως συνέβη τα χρόνια της κρίσης».

Η μετόπη από τη νότια όψη του Παρθενώνα, από το Λούβρο στο Μουσείο της Ακρόπολης

Πέρα από τα πολιτικά, οικονομικά και αμυντικά θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν, η ελληνική πλευρά υπογραμμίζει τη συναντίληψη στα πολιτισμικά θέματα και σημειώνει ότι «οι πολιτισμικές και πολιτικές συγκλίσεις Ελλάδας - Γαλλίας, διμερώς και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν μεγάλη σημασία για το παρόν και το μέλλον».

Όπως φάνηκε και από τις δημόσιες δηλώσεις των δύο ηγετών, στη διάρκεια των συζητήσεων επισημάνθηκε ότι οι ελληνο-γαλλικές σχέσεις έχουν βαθιές, ιστορικές ρίζες. Καθώς μάλιστα βαδίζουμε προς το 2021, την επέτειο των 200 ετών από την εθνική μας παλιγγενεσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στις δηλώσεις του ότι ανατρέχουμε πάντοτε με σεβασμό στο σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι Γάλλοι φιλέλληνες στον αγώνα για την ελευθερία της Ελλάδας και ότι το παρελθόν αποτελεί οδηγό για το μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό έλεγαν κυβερνητικές πηγές, «αποτελεί μοναδική συμβολή στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση ότι ο Γάλλος Πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού να υπάρξει το 2021 έκθεση με μοναδικά εκθέματα από το Λούβρο και από άλλα ιδρύματα στο Μουσείο της Ακροπόλεως και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο των Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα να πραγματοποιηθεί μία έκθεση χάλκινων ευρημάτων - πιθανότατα και από την Ολυμπία - που θα βγουν για πρώτη φορά από την Ελλάδα και θα εκτεθούν στο Λούβρο. Πρόκειται για τη μετόπη από τη νότια όψη του Παρθενώνα που έχει ως θέμα τη μάχη των Λαπίθων με τους Κενταύρους, τη γνωστή Κενταυρομαχία, στην οποία πήρε μέρος ο μυθικός βασιλιάς των Αθηνών, Θησέας. Μία από τις μετόπες βρίσκεται στην Αθήνα, μία εκτίθεται στο Λούβρο και δεκαπέντε άλλες στο Βρετανικό Μουσείο, μετά τη λεηλασία των γλυπτών από το Λόρδο του Έλγιν.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας. Τα σχετικά διαδικαστικά ζητήματα παραπέμφθησαν να συζητηθούν διμερώς από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και από την Γαλλίδα ομόλογο της.

Η αποτίμηση

Αποτιμώντας συνολικά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Παρίσι κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι «ήταν η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση της δεκαετούς κρίσης και την απόφαση του ελληνικού λαού στις 7 Ιουλίου, να γυρίσει οριστικά σελίδα από την εποχή της οξύτητας, του λαϊκισμού και της ανασφάλειας, στην εποχή των προσδοκιών, της ανάπτυξης και της ανάγκης για σταθερότητα. Η διαφορά σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν είναι ότι η Ελλάδα παρουσιάζει πλέον με αισιοδοξία στα διεθνή φόρα το πρόγραμμα μιας ισχυρής κυβέρνησης, δικής της ιδιοκτησίας, το οποίο έλαβε την έγκριση των πολιτών στις κάλπες. Ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προσέλκυση επενδύσεων». Η συνάντηση στα Μέγαρο των Ηλυσίων έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και διήρκησε πάνω από μιάμιση ώρα.

Οι δύο ηγέτες, που γνωρίζονται από τη εποχή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης και ο Εμανουέλ Μακρόν υπουργός Οικονομίας, σε κατ' ιδίαν συνομιλίες αλλά και παρουσία πολύ στενών συνεργατών τους, συζήτησαν για όλα τα κρίσιμα θέματα στα γαλλικά, κάτι που εξοικονόμησε χρόνο αφού δεν υπήρχαν οι διερμηνείς και διευκόλυνε την εμβάθυνση σε σειρά τομέων πολιτικής κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Αν και -όπως ανέφερε στην συνέντευξή του στο France 24, επίσης σε άπταιστα γαλλικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης- οι δύο ηγέτες έχουν διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες και διαδρομές, εντούτοις έχουν συναντίληψη σε σειρά θεμάτων και στο πλαίσιο αυτό συζήτησαν την ανασύσταση του προοδευτικού χώρου στην ΕΕ με συγκλίσεις σε κρίσιμα θέματα όπως πχ στο περιβάλλον, μεταξύ του ΕΛΚ, των Πρασίνων, των Φιλελεύθερων και των Σοσιαλιστών.

Εθνικά θέματα και εξωτερική πολιτική

Η ελληνική πλευρά εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή της πέραν των άλλων και για τη δημόσια δήλωση στήριξης της Κύπρου από τον Πρόεδρο Μακρόν. «Δεν θα δείξουμε την παραμικρή αδυναμία στον τομέα αυτόν» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του σχετικά με τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός συνομιλώντας με δημοσιογράφους μετά το ραντεβού με το Γάλλο πρόεδρο, «υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η Ευρώπη δεν πρόκειται να αφήσει απροστάτευτη την Κύπρο». Στη συνάντηση εκφράστηκε επίσης συναντίληψη για τα Βαλκάνια, ενώ και σε οποιαδήποτε άλλη αναφορά του Γάλλου προέδρου σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, η προσέγγισή του περιλάμβανε το ρόλο που μπορεί να έχει η Ελλάδα και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Οικονομία και επενδύσεις

Στην συνάντηση φυσικά συζητήθηκαν εκτεταμένα τα οικονομικά θέματα καθώς μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός επιθυμεί την στήριξη του Γάλλου προέδρου στην αλλαγή του μείγματος της οικονομικής του πολιτικής. Αμφότεροι τόνισαν την έμφαση που δίνουν στην ανάπτυξη ως απόλυτη προτεραιότητα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε την κεντρική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% το 2020 -για τα εισοδήματα του 2019- και στη συνέχεια στο 20% το 2021 για τα εισοδήματα του 2020. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε πρόσκληση στους Γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα για να βρεθούν μπροστά από τις εξελίξεις και να ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική που διαμορφώνεται. Το ενδιαφέρον των Γάλλων επενδυτών είναι σημαντικό και καλύπτει σειρά τομέων όπως η ενέργεια, οι κατασκευές και ο τουρισμός. Όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές υπάρχουν πρότζεκτς που έχουν ωριμάσει αρκετά.

Από την ελληνική πλευρά επισημάνθηκε ότι η οικονομία βρίσκεται στην ορθή τροχιά για την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 και ότι παρά το βάρος που συνεπάγεται, η κυβέρνηση θα τηρήσει τον στόχο και το 2020. Παράλληλα έδωσε έμφαση στην υλοποίηση του προγράμματός της για την αλλαγή του μείγματος πολιτικής με τη μείωση των φόρων, την ταχεία υλοποίηση των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων και την απελευθέρωση της οικονομίας από γραφειοκρατικά εμπόδια. Συνεργάτης του πρωθυπουργού έλεγε ότι «η στόχευση του πρωθυπουργού για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 αποτελεί απαράγραπτη δέσμευση, ώστε να απελευθερωθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για τη μείωση των φόρων και των εισφορών και τη στήριξη των πλέον αδύναμων».

Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε στον Γάλλο Πρόεδρο τη βούλησή του, η Ελλάδα να είναι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (RescEU) να αποκτήσει τις μόνιμες, σταθερές και αναγκαίες δομές που χρειάζεται, για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γάλλος Πρόεδρος που έχει παίξει κεντρικό ρόλο πανευρωπαϊκά στο ζήτημα αυτό -άλλωστε και στις δημόσεις δηλώσεις του αναφέρθηκε στην πρόσφατη πυρκαγιά στην Εύβοια και στην κινητοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού. Ο κ. Μακρόν υπογράμμισε: «Πρέπει να επιταχύνουμε τις πρωτοβουλίες αυτές καθότι πρόκειται για μια απτή υλοποίηση της Ευρώπης και του τι μπορεί να προσφέρει στις χώρες μας».

ΣΧΟΛΙΑ (26)

δεν

ασχοληθηκε κανενας με τους κλεφτες γιατι τους ξερουν απο παλια δεν ειναι χαζοι οι γαλλοι δεν ξεχνανε...

τασος ραλλης

αδερφια παρτε το αποφαση οποιος κιαν ειναι ο πρωθυπουργος της ελλαδας η χωρα θα παραγει κανα ντενεκε λαδι κανα κιλο φετα αφθονους παπαδες και δ υπαλλγλους αντιθετως οποιος κιαν ειναι ο καγκελαριος της γερμανιας οποιο νομισμα και αν εχει η χωρα θα παραγει μερσεντες κλπ κλπ ταλλα ολα ειναι ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ

viva Deutschland

Έτσι ακριβώς, όποιος κι αν είναι ο/η καγκελάριος, η Γερμανια θα είναι 3ος παγκόσμιος εξαγωγέας με 1.45 ΤΡΙΣ € (2017) σε αντίθεση με τους λαδοντενεκέδες των 33 ΔΙΣ €. Το Ελλαδιστάν είναι 87η προτιμώμενη χώρα να επενδύσει κάποιος παγκοσμίως, όσες αρλούμπες κι αν λένε στη ΝΔ.

Ουδείς στη Γαλλία αναφέρθηκε στην επίσκεψη ... ούτε εμμέσως

Τα γαλλικά ΜΜΕ δεν αναφέρθηκαν, μέχρι τώρα, στην επίσκεψη της Μαρεβας !!! Ούτε Ανακοίνωση εκδόθηκε ... φοβάμαι ότι ΔΕΝ υπάρχουμε, δυστυχώς

Μούφες !!!

Ζω στη Γαλλία και προς μεγάλη μου έκπληξη δεν έγινε καμια νύξη για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού ,ότι ενημέρωση είχα ήτανε από τα Ελληνικά ΜΜΕ

@

Εσύ γιατί ζεις στη Γαλλία; Μετακλητός στην πρεσβεία είσαι;

Για να είμαστε σοβαροί !

Για να ξέρουμε πώς πράγματι η οικονομία και η Ελλάδα έχουν πιθανότητες να βγούνε απο το Βούρκο του Καθεστώτος ΣοροΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ότι αυτά που λένε σήμερα οι Κυβερνώντες είναι αλήθεια θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τα ΠΡΩΤΑ ΧΕΙΡΟΠΙΑΣΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΟΧΗ, ούτε αύριο ούτε σε 2 μήνες.

ΟΙ ΣΟΒΑΡΟΙ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΡΙΑΝΤΑ (30) ΧΡΟΝΙΑ !! ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ?

ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ, ΤΗΝ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΑΙΜΑ, ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΘΑ ΜΑΣ ΖΗΤΑΝΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ (ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ), ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΘΑ ΚΑΙΝΕ ΤΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ, ΟΙ ΔΙΑΡΡΗΚΤΕΣ ΘΑ ΜΠΑΙΝΟΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΘΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΤΙ ... ΓΙΝΑΜΕ ΕΥΡΩΠΗ !!! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΣ !! ΜΟΝΟ ΜΙΖΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ !!

Εργολάβος επί χουντας

Αφού έχασε τις εκλογές ο Τσίπρας άρα πάψαμε να προσπαθούν να κάνουμε αριστερούς όλους τους Ευρωπαίους λογικό είναι να ασχολούμαστε πλέον με την επίλυση των προβλημάτων της χώρας.

Μ.Πασοκ

Τα ίδια παραμύθια έλεγε και ο απατεώνας πριν από εσάς.Εργα θέλουμε και όχι παπαριες τύπου Τσιπρα.

kostasv

Η εικόνα της Ελλάδας άλλαξε στο εξωτερικό πριν από έναν ακριβώς χρόνο. Τότε που βγήκε απ΄το μνημόνιο, βγήκε επιτυχώς στις αγορές και κατέθεσε δικό της προϋπολογισμό ύστερα από ....δέκα χρόνια. Τώρα οι σημερινές διαρροές κουτόχορτο για τους συνήθεις σανοφάγους, που εν αφθονία τους ταϊζουν τα γνωστά ΜΜΕ. Ονόματα δε λέμε για λογοκρίνουν τα σχόλια.

@kostasv

Δεν "βγήκε" από κανένα "μνημόνιο!" Έληξε η δανειακή σύμβαση. Καταλαβαίνεις τη διαφορά; Τί ρωτάω τώρα, ε;

!!!

Σιγά μην λογοκρινουν τα σχόλια σου ζαιε!!! Εάν βγήκαμε, πως και πότε η όχι από το μνημόνιο το αξιολόγησε ο ελληνικός λαός στης εκλογές!! 40% η ΝΔ , τόσο πολύ πίστεψε ο κόσμος οτι η Ελλάδα βγήκε από το μνημόνιο όπως έπρεπε να βγει και την ώρα που έπρεπε!!

Χαχαχαχαχαχαχα

Χαχαχαχαχαχαχαχαχα τετοια αστεια πτοπαγανδα χαχσχαχαχαχα

Φαιη

Εχετε λυσσάξει με το άρθρο όλοι οι βολεμένοι και τα τρολάκια... Βεβαίως, γιατί να αλλάξει καλέ η εικόνα της χώρας μας?? Μήπως επειδή αυτός που μας εκπροσωπεί δεν έχει το βοϊδίσιο βλέμμα του άχαστου όταν κύτταγε τον κλίντον προσπαθώντας να καταλάβει τι λέει??? Μήπως γιατί αντί για καταλήψεις κάθησε σε θρανία και διάβασε και πήγε και σε χαζο-πανεπιστήμια τύπου Harvard που το βλαμένο δεν τα γνώριζε καν?? (εδώ το μετσόβειο στο οποίο υποτίθεται πήγε το είπε πανεπιστήμιο - δεν ήξερε καν ότι είναι πολυτεχνείο - ήμαρτον!!!) Μήπως γιατί αντί να χαλάει τα λεφτα του μπαμπά (κατασκευαστής ποια περίοδο καλέ????) δούλεψε σε γνωστές τράπεζες και πολυεθνικές? Μήπως γιατί αντί για τον κάθε κακόμοιρο αμόρφωτο ανεπάγγελτο καρανίκα που μάζευε γύρω του ο κάνω στροφή 360 μοιρών μάζεψε ότι πτυχία και προϋπηρεσία βρήκε στην αγορά(μέχρι και τον διευθυντή της google νοτίου ευρώπης έφερε νομίζω) ώστε αντί για τασίες και λοιπές καρικατούρες να έχουμε ανθρώπους να μας κυβερνούν που έχουν γνώσεις και προυπηρεσία??? (δεν είναι απαραίτητο ότι θα πετύχουν, αλλά το ότι έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν από τους γελοίους που είχαμε μόνο ηλίθιοι θα το αρνούνταν....). Μήπως γιατί ό,τι έχει πει (μέχρι στιγμής) το έχει υλοποιήσει αφήνοντας τους ανεπρόκοπους να εκτίθενται από μόνοι τους κάνοντας σχόλια όπως "τα ξύλα μάζεψε" για τους είκοσι τόνους αποκαϊ΄δια που είχαν αφήσει οι ανεκδιήγητοι στο μάτι ένα χρόνο???Και τέλος πάρτε το απόφαση - η κυβέρνηση άλλαξε, ό,τι έχει κάνει μέχρι στιγμής είναι άψογο, ό,τι και να γράφετε σας έχουμε πάρει είδηση, εμείς, η μάζα (που είπε και η άλλη ανεπρόκοπη η δούρου), που σας στείλαμε σπίτι σας και εξουσία δεν θα ξαναδείτε ΠΟΤΕ.....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης