Βαρβιτσιώτης για Grace 1: Δεν θα το διευκολύνουμε να φτάσει στην Συρία

barbitsiotis_maket1

«Το πλοίο και το φορτίο του, δεν εμπίπτει στους περιορισμούς που έχει επιβάλλει η ΕΕ στην διακίνηση ιρανικού πετρελαίου, γι΄ αυτό και αφέθηκε ελεύθερο από τις Αρχές του Γιβραλτάρ», εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών

«Έχουμε υποστεί πιέσεις, υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα που έχουν διαβιβαστεί από τις αμερικανικές Αρχές», δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν θέλει να επηρεαστούν οι σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις οποίες υπάρχει στενή σχέση συνεργασίας.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε, μιλώντας στον Ant1, ότι υπάρχουν διμερείς επαφές, στις οποίες έχει με σαφήνεια διατυπωθεί η θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

Το πλοίο Grace 1 και το φορτίο του, «δεν εμπίπτει στους περιορισμούς που έχει επιβάλλει η ΕΕ στην διακίνηση ιρανικού πετρελαίου», γι΄ αυτό και αφέθηκε ελεύθερο από τις Αρχές του Γιβραλτάρ, εξήγησε ο κύριος Βαρβιτσιώτης.

«Έχει δηλώσει ως λιμάνι προορισμού την Καλαμάτα, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα στην διεθνή ναυσιπλοΐα, μπορεί εύκολα να αλλάξει», πρόσθεσε, στέλνοντας σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα για την στάση της Ελλάδας: «Εμείς δεν θα θέλαμε να διευκολύνουμε την μεταφορά του πετρελαίου προς την Συρία, σε κανένα ενδεχόμενο, δεν θέλουμε να διευκολύνουμε την πορεία αυτού του πλοίου προς την Συρία».

Όπως είπε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, λόγω του μεγάλου μεγέθους του, το εν λόγω πλοίο «δεν υπάρχει περίπτωση να προσεγγίσει ελληνικό λιμάνι, δεν μπορεί να δέσει σε κανέναν ντόκο σε όλη την χώρα. Το πλοίο μπορεί να μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα ή να αγκυροβολήσει κάπου», σημειώνοντας ότι σε τέτοια περίπτωση θα υπάρξει ανάλογη αντίδραση της χώρας μας.

«Δεν μας έχει ζητήσει τίποτα η Κυβέρνηση του Ιράν, δεν υπάρχει άλλωστε κυβερνητική εμπλοκή, είναι μια ιδιωτική επιχειρηματική κίνηση, προφανώς με την στήριξη της Τεχεράνης», είπε, αναφέροντας ότι το φορτίο μπορεί να καταλήξει οπουδήποτε αλλού. Όπως τόνισε, η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επικράτηση ομαλότητας στον Περσικό Κόλπο, στον οποίο δραστηριοποιούνται πολλά πλοία ελληνικών συμφερόντων.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Καλή πρώτη κίνηση,Βαρβιτσιώτη.Δεν αρκεί όμως.

Πρέπει οι Ιρανοί να έχουν σαφές ότι,εάν μπουν,το πλοίο του θα δεσμευτεί και θα συνεργαστούμε πλήρως με τις ΗΠΑ.Μόνο έτσι θα αποφύγουν αυτό το δρομολόγιο.

Βαρβιτσιώτη

Πάρε σαφή θέση ώστε να δείξεις ότι δεν είμαστε χαλβάδες εδώ πέρα. Οι Ιρανοί πάνε να μας εμπλέξουν σε αυτή την ιστορία για κάποιο λόγο. Δεν γίνονται τυχαία αυτές οι επιλογές. Γιατί δεν πάνε Τουρκία δηλαδή (που είναι και σύμμαχός τους) και έρχονται εδώ; Μυρίζει προβοκάτσια η ιστορία.

ΒΜ

Σωστά τα λέει.. Αλλά έχω την εντύπωση ότι πρέπει να κάνουμε κάτι πιο δραστικό ώστε να δείξουμε ότι το εν λόγω πλοίο είναι ανεπιθύμητο εδώ, όπως π.χ. να ανακοινώσουμε ότι θα το δεσμεύσουμε προσωρινά μόλις εισέλθει στα Ελληνικά χωρικά ύδατα προκειμένου να διεξαχθούν έλεγχοι. Αυτό θα αποτρέψει το Ιράν και έτσι το πλοίο θα βάλει πλώρη για αλλού.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ImgSrc-2019-06-22T141148_215

Προς διαχωρισμό της  περίπτωσης εμπλοκής του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης από αυτή της εμπλοκής του Αλέξη Τσίπρα προσανατολίζεται η κυβέρνηση - Την Τετάρτη η επίσημη ανακοίνωση της θέσης της - Τι δήλωσαν σχετικά Ντόρα Μπακογιάννη και Ανδρέας Λοβέρδος

mits0

Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι δέσμευση της κυβέρνησης, πρέπει να λυθεί με όρους μέλλοντος, με την αξιοποίηση της καλύτερης δυνατής τεχνολογίας αλλά και με τη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, είπε ο πρωθυπουργός από την μονάδα μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων

11