Βαρβιτσιώτης για Grace 1: Δεν θα το διευκολύνουμε να φτάσει στην Συρία

Βαρβιτσιώτης για Grace 1: Δεν θα το διευκολύνουμε να φτάσει στην Συρία

«Το πλοίο και το φορτίο του, δεν εμπίπτει στους περιορισμούς που έχει επιβάλλει η ΕΕ στην διακίνηση ιρανικού πετρελαίου, γι΄ αυτό και αφέθηκε ελεύθερο από τις Αρχές του Γιβραλτάρ», εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών

barbitsiotis_maket1
«Έχουμε υποστεί πιέσεις, υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα που έχουν διαβιβαστεί από τις αμερικανικές Αρχές», δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν θέλει να επηρεαστούν οι σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις οποίες υπάρχει στενή σχέση συνεργασίας.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε, μιλώντας στον Ant1, ότι υπάρχουν διμερείς επαφές, στις οποίες έχει με σαφήνεια διατυπωθεί η θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

Το πλοίο Grace 1 και το φορτίο του, «δεν εμπίπτει στους περιορισμούς που έχει επιβάλλει η ΕΕ στην διακίνηση ιρανικού πετρελαίου», γι΄ αυτό και αφέθηκε ελεύθερο από τις Αρχές του Γιβραλτάρ, εξήγησε ο κύριος Βαρβιτσιώτης.

«Έχει δηλώσει ως λιμάνι προορισμού την Καλαμάτα, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα στην διεθνή ναυσιπλοΐα, μπορεί εύκολα να αλλάξει», πρόσθεσε, στέλνοντας σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα για την στάση της Ελλάδας: «Εμείς δεν θα θέλαμε να διευκολύνουμε την μεταφορά του πετρελαίου προς την Συρία, σε κανένα ενδεχόμενο, δεν θέλουμε να διευκολύνουμε την πορεία αυτού του πλοίου προς την Συρία».

Όπως είπε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, λόγω του μεγάλου μεγέθους του, το εν λόγω πλοίο «δεν υπάρχει περίπτωση να προσεγγίσει ελληνικό λιμάνι, δεν μπορεί να δέσει σε κανέναν ντόκο σε όλη την χώρα. Το πλοίο μπορεί να μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα ή να αγκυροβολήσει κάπου», σημειώνοντας ότι σε τέτοια περίπτωση θα υπάρξει ανάλογη αντίδραση της χώρας μας.

«Δεν μας έχει ζητήσει τίποτα η Κυβέρνηση του Ιράν, δεν υπάρχει άλλωστε κυβερνητική εμπλοκή, είναι μια ιδιωτική επιχειρηματική κίνηση, προφανώς με την στήριξη της Τεχεράνης», είπε, αναφέροντας ότι το φορτίο μπορεί να καταλήξει οπουδήποτε αλλού. Όπως τόνισε, η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επικράτηση ομαλότητας στον Περσικό Κόλπο, στον οποίο δραστηριοποιούνται πολλά πλοία ελληνικών συμφερόντων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης