Βουλή: Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για το «επιτελικό κράτος»

Βουλή: Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για το «επιτελικό κράτος»

Τα «πυρά» επικεντρώνονται στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τη νέα δομή της κυβέρνησης, με την αντιπολίτευση να υποστηρίζει πως συσσωρεύονται υπερεξουσίες στο Μέγαρο Μαξίμου και παράλληλα αποδυναμώνονται οι αρμοδιότητες των υπουργών

gerapetritis
Σφοδρή κριτική από το σύνολο της αντιπολίτευσης, αλλά και από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας δέχεται το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής. Τα «πυρά» επικεντρώνονται στις διατάξεις για τη νέα δομή της κυβέρνησης, με την κριτική να υποστηρίζει πως συσσωρεύονται υπερεξουσίες στο Μέγαρο Μαξίμου και παράλληλα αποδυναμώνονται οι αρμοδιότητες των υπουργών.

Είναι χαρακτηριστικό πως η βουλευτής Επικρατείας με τη ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου, ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Γεραπετρίτη να προχωρήσει σε βελτιώσεις. «Να κάνει βελτιώσεις ο υπουργός. Υπάρχει ο ρόλος της Βουλής και ο ρόλος των υπουργών. Δεδομένου ότι οι υπουργοί έχουν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο, το ερώτημα είναι αν φαίνεται μέσα στο νομοσχέδιο το πώς ο υπουργός θα ελέγχει το υπουργείο του, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει υφυπουργός, υπηρεσιακός γραμματέας κλπ. Πώς μπορούν να συντονιστούν όλα αυτά» είπε η κυρία Γιαννάκου.

Και προσέθεσε: «Δεν συνδέεται με την ΕΕ ο νόμος. Δεν ξέρω αν αυτό θα συμβεί σε άλλο νόμο, αλλά πρέπει να συνδεθεί με το ευρωπαϊκό εξάμηνο, κυρίως γιατί η ΕΕ είναι ο μεγάλος νομοθέτης. Οι δημόσιες πολιτικές δεν αρκεί να δημιουργούνται μέσω των νομοπαρασκευαστικών ενεργειών. Σημασία έχει και η διοικητική αποτίμηση και το αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, έχουμε ένα νόμο που περιλαμβάνει πλήθος υπουργικών αποφάσεων και Προεδρικών Διαταγμάτων. Ποιος θα παρακολουθεί την εκτέλεσή του;».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής Χρήστος Σπίρτζης υποστήριξε πως, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, το νομοσχέδιο «επιχειρεί την άλωση του κράτους και την ενίσχυση της κομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης». Ο ίδιος αμφισβήτησε ότι προκαλείται μείωση του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων και ζήτησε αναλυτικότερη αποτίμηση των μέτρων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ο κ. Χάρης Καστανίδης από το ΚΙΝΑΛ είπε: «Οι τρεις μύθοι που καλλιέργησε η κυβέρνηση είναι ότι το νομοσχέδιο συγκροτεί επιτελικό κράτος, πως μειώνονται οι μετακλητοί και πως εμπιστεύεται την δημόσια ιεραρχία». Παράλληλα, εξέφρασε ισχυρές επιφυλάξεις για τη δημιουργία της νέας Αρχής διαφάνειας.

Για κράτος που θα λειτουργεί με όρους μάνατζμεντ μίλησε ο κ. Μανώλης Συντυχάκης από το ΚΚΕ, ενώ για δημιουργία «πρωθυπουργού-αυτοκράτορα» έκανε λόγο η Ελληνική Λύση. Τέλος, η κυρία Αγγελική Αδαμοπούλου του ΜεΡΑ25 υποστήριξε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης ενισχύει τη δυσλειτουργία και την γραφειοκρατία της κρατικής μηχανής.

Κλείσιμο
Παράλληλα, αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως Ολγα Γεροβασίλη, Σπύρος Λάππας, Παύλος Πολάκης, Γιάννης Ραγκούσης κ.ά. έσπευσαν να δώσουν συγκεκριμένο ιδεολογικό στίγμα στις προωθούμενες διατάξεις, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επαναφέρει «το κράτος της δεκαετίας του ‘50».

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε: «Βρίσκομαι εδώ όχι για να επιβάλω ή να διαμορφώσω δημόσιες πολιτικές, αλλά πάνω απ' όλα να ακούσω, και, στο πλαίσιο ενός διαβουλευτικού πνεύματος, να υιοθετήσω όλες εκείνες τις αναγκαίες τροποποιήσεις οι οποίες θα τεθούν [...] Το νομοσχέδιο εισάγει νέα σύγχρονη θεώρηση για το κράτος και, για πρώτη φορά, σε ενιαίο κείμενο φέρνει κρίσιμες διατάξεις».

Μετά τις αντιδράσεις, ο κ.Γεραπετρίτης έκανε λόγο για «μάχη οπισθοφυλακής» από την αντιπολίτευση, προκειμένου να διατηρηθούν οι δυσλειτουργίες της κρατικής μηχανής, ενώ επισήμανε ότι είναι πρόθυμος να ενσωματώσει κάθε βελτιωτική πρόταση που θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο.

«Εάν κάποιος ήταν σε αυτή την αίθουσα, θα θεωρούσε ότι είμαι ένας τρελός ακαδημαϊκός που εισηγούμαι κάτι διαβολικό, για να μπορέσω να αποκομίσω συγκυριακά πολιτικά οφέλη. Εγώ δεν ήμουν στην πολιτική σκηνή, αλλά έζησα τη λειτουργία της κρατικής μηχανής και μπορώ να σας πω ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά» είπε αρχικά ο υπουργός Επικρατείας, για να εξηγήσει στη συνέχεια ότι το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή «αποτελεί την εξειδίκευση του εγχειριδίου κυβερνητικής πολιτικής του 2018. Στα βασικά συμφωνούμε. Πρέπει κάτι να γίνει και θα γίνει, αν κάνουμε τομές. Συγκεντρώνουμε σε ένα ενιαίο κείμενο όλο το εγχειρίδιο διακυβέρνησης. Κανείς δεν ήξερε πριν πως κυβερνάται η χώρα».

Αναφορικά με τους μετακλητούς, είπε ότι από 770 μειώνονται σε 695 και, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης περί δημιουργίας υπερδομής στο Μέγαρο Μαξίμου, σημείωσε: «Σήμερα οι θέσεις μετακλητών σε όλες τις υπηρεσίες και γενικών γραμματέων που υπάγονται στον πρωθυπουργό είναι 120 και εμείς τις πάμε σε 100».

Τέλος, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει την πλήρη δημοσιονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης