Συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Αγγελίδη στη Λευκωσία: «Δεν φοβόμαστε» το μήνυμα για την τουρκική προκλητικότητα

ypetha

Τι συζητήθηκε στις επαφές του Έλληνα με τον Κύπριο υπουργό Άμυνας

Το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, με τον Κύπριο ομόλογό του, Σάββα Αγγελίδη, στη Λευκωσία.

Ο κ. Αγγελίδης εξέφρασε κατ' αρχάς τη συμπαράσταση της κυπριακής πολιτείας για το σεισμό που σημειώθηκε στην περιοχή της Αθήνας. «Είμαστε σε ετοιμότητα να συνδράμουμε, αν αυτό κριθεί αναγκαίο από την ελληνική κυβέρνηση» είπε.

Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι «η σημερινή συνάντηση διευθετήθηκε στο πλαίσιο των συνεχών επαφών που απορρέουν από τη μόνιμη, σταθερή και αναβαθμισμένη σχέση που έχουμε με την Ελλάδα. Στο επίκεντρο των συζητήσεών μας ήταν το θέμα της κατάφωρης παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, της εισβολής των τουρκικών γεωτρυπάνων στην ΑΟΖ και στα χωρικά μας ύδατα κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου από πλευράς της Τουρκίας».

Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου είπε ότι «η Τουρκία περιφρονεί πλήρως κάθε αρχή του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου. Μπορεί η Τουρκία να επιδιώκει διαχρονικά την αποσταθεροποίηση στην περιοχή, αλλά εμείς, πιστοί στην πάγια τακτική μας και με απόλυτη ψυχραιμία και ταυτόχρονα σε απόλυτο συντονισμό με την Ελλάδα, δεν πρόκειται να παρασυρθούμε σε ενέργειες που οδηγούν σε ένταση στην περιοχή».

«Το μήνυμα του συντονισμού ενεργειών τόσο με την Ελλάδα όσο και με την ΕΕ, αλλά και με ισχυρές τρίτες, φίλες, χώρες έχει ήδη σταλεί. Η αποφασιστικότητα μας να τερματιστεί αυτή η πρωτοφανής παρανομία και να διατηρηθεί η σταθερότητα στην περιοχή είναι δεδομένη. Ως εκ τούτου, εκείνο που απαιτούμε είναι η Τουρκία, σεβόμενη τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, να τερματίσει τις προκλητικές αυτές ενέργειες, οι οποίες, αυξάνοντας την ένταση στην περιοχή, δεν οδηγούν προς την επιθυμητή κατεύθυνση» είπε ο κ. Αγγελίδης.

Σημείωσε περαιτέρω ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέτει την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος ως πρώτη και ύψιστη προτεραιότητα προκειμένου να παραδώσει μια πατρίδα ελεύθερη, επανενωμένη, ειρηνική και ευημερούσα. Είναι γι’ αυτό το λόγο που δίνει το άπαν των δυνάμεων του και δηλώνει έτοιμος να εμπλακεί σε ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων».

Ο κ. Αγγελίδης είπε, επίσης, ότι «Κύπρος και Ελλάδα έχουν καταστεί στη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας ως οι πυλώνες σταθερότητας και αξιοπιστίας στην περιοχή. Ως κράτη-μέλη της ΕΕ στοχεύουμε στην περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου, που συνειδητά έχουμε αναλάβει για τη γεφύρωση και τη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στην Ευρώπη και τα κράτη της Μέσης Ανατολής. Πρέπει να προωθούμε και συνάμα να διαφυλάσσουμε πάντοτε τις αρχές της καλής γειτονίας, ώστε να διατηρήσουμε την ειρήνη και ασφάλεια, την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών μας».

«Την περίοδο που διανύουμε, μόνο με ενότητα, ομοψυχία και συλλογικότητα μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Οι συνθήκες είναι τέτοιες που όσο ποτέ, άλλοτε χρειαζόμαστε σοβαρότητα απ' όλους» κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε, μεταξύ άλλων, ότι «μετά την πρόσφατη ανάληψη των νέων μου καθηκόντων ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, η επίσκεψή μου στην Κύπρο ήταν η πρώτη προτεραιότητα και επιλογή. Κράτησα την παράδοση». Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι κατά τη συνάντησή τους συζήτησαν διάφορα θέματα, όπως είναι η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος «στη βάση μιας συνολικής, δίκαιης, αμοιβαία αποδεκτής, βιώσιμης λύσης» και η «συνεχώς διευρυνόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα τόσο στην ελληνική όσο και στην κυπριακή επικράτεια».

«Η τουρκική παραβατικότητα δεν αφήνει κανένα περιθώριο σήμερα για εφησυχασμό και αποτελεί μέγιστη επαγρύπνηση για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Επομένως, προβληματιζόμαστε, αλλά δεν φοβόμαστε, δεν εφησυχάζουμε, αλλά επαγρυπνούμε. Παρακολουθούμε στενά και με μεγάλη ανησυχία τις παράνομες και αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο τουρκικές ενέργειες στην οριοθετημένη από την Κυπριακή Δημοκρατία Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και Αιγιαλίτιδα Ζώνη της» είπε.

«Καταδικάζουμε» προσέθεσε, «τις εν λόγω αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Άγκυρας, οι οποίες αφενός συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας, και αφετέρου αποτελούν ως εκ τούτου και μια μεγάλη δοκιμασία της αξιοπιστίας της αποτροπής της ΕΕ όσο και της ικανότητάς της να διαφυλάξει τα κοινά μας συμφέροντα, ενεργειακά και πολιτειακά, στην Ανατολική Μεσόγειο».

Όσον αφορά τις διμερείς αμυντικές σχέσεις, είπε ότι «εστιάσαμε στη μεγάλη σημασία του Διακυβερνητικού Συμβουλίου Άμυνας μεταξύ των δύο χωρών, η καθιέρωση του οποίου αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο τις διμερείς μας σχέσεις στην ολότητά τους, καθώς οι αποφάσεις του λαμβάνονται και αποτελούν εχέγγυο της αμυντικής μας συνεργασίας. Τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας είναι θεμελιώδη για την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων αμφότερων των ενόπλων δυνάμεων και την υποστήριξη της αποτρεπτικής αυτών ισχύος. Επίσης, συζητήσαμε για τα τριμερή σχήματα συνεργασίας στα οποία συμμετέχουμε από κοινού, καθώς και για τη δυνατότητα διεύρυνσής τους, προκειμένου να προωθήσουμε περαιτέρω τις αμυντικές μας σχέσεις με χώρες της περιοχής».

Αναφερόμενος στην αυριανή επέτειο της βάρβαρης τουρκικής εισβολής του 1974, είπε ότι «είναι η τραγικότερη μέρα της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου και του ελληνισμού ευρύτερα», προσθέτοντας ότι «εδώ ήρθα για να αποτίσω ελάχιστο φόρο τιμής, εδώ που κάποτε αποδόθηκε βαρύτατος φόρος αίματος από τους ήρωες μαχητές, Ελληνοκύπριους και Έλληνες, που έδωσαν τη ζωή τους και έπεσαν υπερασπιζόμενοι το πάτριο έδαφος».

Εξέφρασε, τέλος, την υπερηφάνεια όλων για την παρουσία της ΕΛΔΥΚ στο νησί, «η οποία με την διαρκή υψηλή επαγγελματική και εθνική ετοιμότητα της καταδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό και καλύτερο τρόπο ότι η Ελλάδα βρισκόταν, βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της Κύπρου».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

erdogan220

«Αν κάποιοι δεν έχουν παραδειγματιστεί από τα όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν, θα ήθελα να γίνει γνωστό ότι δεν θα διστάσουμε να τους δώσουμε τις αναγκαίες απαντήσεις», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που είχε με τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ

mitsomacron-0

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είμαστε μια χώρα με αυτοπεποίθηση που μετέχει στις μεγάλες ευρωπαϊκές συζητήσεις - «Υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η Ευρώπη δεν πρόκειται να αφήσει απροστάτευτη την Κύπρο».

2
olomeleia_11

Το νομοσχέδιο επανακαθορίζει το θεσμικό πλαίσιο για την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα – Οι δημόσιοι φορείς ορίζουν υπεύθυνο προστασίας δεδομένων – Δείτε τι άλλο προβλέπει

mitsotakis_mati_1

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο οικόπεδο που βρίσκονταν 20.000 τόνοι καμένα υλικά  – Η καύσιμη ύλη άρχισε να απομακρύνεται με πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης και η μεταφορά έγινε δωρεάν, κατόπιν συνεννόησης με τρεις εταιρείες

mitso_france24

Τις πληροφορίες που ήθελαν το δεξαμενόπλοιο Adrian Darya να κατευθύνεται προς την Καλαμάτα, διέψευσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, μιλώντας την Πέμπτη στη γαλλική τηλέοραση - Ολόκληρη η συνέντευξη Μητσοτάκη στο France 24

7
theodorikakos_mesinia

Στην Καλαμάτα βρέθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, όπου συναντήθηκε με τον νεοκλεγέντα Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα και τους νεοκλεγέντες δημάρχους του Νομού Μεσσηνίας - «Η κυβέρνηση θέλει να φέρει ένα εκλογικό σύστημα που να διασφαλίζει και την αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα στους δήμους και στις περιφέρειες» είπε μεταξύ άλλων

areiospagos_0

Σύμφωνα με πληροφορίες για τη θέση προκρίνονται οι Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, Πηνελόπη Ζωντανού και Αγγελική Αλειφεροπούλου - Υψηλοί τόνοι στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής - Αύριο η πρόταση για τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

6