LIVE

Κορωνοϊός

Η Αθήνα απαντά στην Άγκυρα για τους μουφτήδες: Δεν δεχόμαστε μαθήματα

ypex0

Το ΥΠΕΞ απάντησε στους Τούρκους, που κατήγγειλαν παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης, με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα για τους μουφτήδες της Θράκης: Τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, όπως την ορίζει σαφώς η Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά επιμένει να αγνοεί η Τουρκία, απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες

«Η Ελλάδα δεν δέχεται μαθήματα για την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης, του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, από την Τουρκία» απαντά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την τοποθέτηση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, για ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας Θράκης.

Τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, όπως την ορίζει σαφώς η Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά επιμένει να αγνοεί η Τουρκία, απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, στο πλαίσιο της ισονομίας και της ισοπολιτείας που κατοχυρώνει το Σύνταγμα, διαμηνύει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο πλαίσιο αυτό, καθιστά σαφές ότι η Ελλάδα προχωρά σταθερά στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας.

Στην κατεύθυνση αυτή, υπογραμμίζει ότι θεσμοθέτησε πρόσφατα και συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν στη σαρία, για τα οποία εξέφρασε τα συγχαρητήριά του το ΕΔΑΔ, ενώ προέβη σε συνακόλουθη βελτίωση της λειτουργίας των Μουφτειών, που διατηρούν δικαστικές αρμοδιότητες, για την εμπέδωση χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης, με εγγυήσεις για τους διάδικους που απευθύνονται στις Μουφτείες. Προφανώς η αναφορά στην ίδρυση νέας κρατικής υπηρεσίας είναι αναληθής, σημειώνει περαιτέρω.

Καταληκτικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τονίζει πως η Τουρκία οφείλει να τερματίσει την παρεμβατική λογική της και την αναπαραγωγή απαράδεκτων δηλώσεων και να κατανοήσει αφενός ότι τα ανωτέρω είναι αποκλειστικά εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας και, αφετέρου, την αδυσώπητη πραγματικότητα της ιστορίας και των αριθμών που καταδεικνύουν ότι η μουσουλμανική μειονότητα που διαβιοί στην Θράκη, απολαμβάνει τις ελευθερίες και τα δικαιώματά της.

Επιπλέον, σημειώνει πως αναπτύσσεται απρόσκοπτα, εντός μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής χώρας.

Νωρίτερα, στην έντονα προκλητική του δήλωση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, κατήγγειλε την Αθήνα ότι «παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης, παραλείποντας να αναγνωρίσει τους Μουφτήδες που εξέλεξε η τουρκική μειονότητα. Αυτή τη φορά, αντί να διορθώσει τις παραβατικές πρακτικές της, η Ελλάδα έχει αυξήσει τις παραβιάσεις, θέτοντας το γραφείο του Μουφτή υπό τον έλεγχο νεοσυσταθέντος κυβερνητικού τμήματος».

Αφορμή για το νέο τουρκικό κρεσέντο ήταν το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τους Μουφτήδες, που, σύμφωνα με την Άγκυρα, αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της συνθήκης της Λωζάνης, «που εγγυάται τα δικαιώματα της Μειονότητας να εγκαθιδρύσουν και να διαχειριστούν τη δική της θρησκεία και τους δικούς της φιλανθρωπικούς θεσμούς».

Το διάταγμα, «προσχέδιο του οποίου μπήκε στο τραπέζι τον Αύγουστο του 2018 και συνάντησε έντονες αντιδράσεις από την Μειονότητα, αγνοεί τα δικαιώματα της Τουρκικής Μειονότητας στην Ελλάδα, που εγγυάται η Συνθήκη της Λωζάνης στη βάση της αμοιβαιότητας. Το διάταγμα αποσκοπεί σαφώς να καταστρέψει τη θεσμική αυτονομία των Μουφτήδων, που τους μετατρέπει σε κυβερνητικό τμήμα, δεν είναι αποδεκτό από την Τουρκική Μειονότητα στην Ελλάδα».

Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν έκανε ολοκληρωμένες και επαφές με τους εκπροσώπους της μειονότητας, ούτε έλαβε υπ' όψιν τις θέσεις τους. Αντίθετα, αναφέρει ο Ακσόι, «ανέθεσε σε ορισμένους κύκλους που είναι γνωστό ότι είναι η πηγή των προβλημάτων και των πρακτικών καταπίεσης στην τουρκική μειονότητα» να ετοιμάσουν το διάταγμα. «Αυτό δείχνει για άλλη μια φορά ότι η ελληνική νοοτροπία προς τη μειονότητα απέχει πολύ από τις καλές προθέσεις», πρόσθεσε.

«Αυτό που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να αναγνωρίσει τους εκλεγέντες Μουφτήδες και να μην προχωρήσει στο λάθος να επιβάλλει τον παράνομα διορισμένο Μουφτή» σημειώνει ο Ακσόι, που καλεί την Ελλάδα να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους μη κυβερνητικούς οργανισμούς.

Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας και το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει σε χώρα της ΕΕ, αποτελεί επιπρόσθετη πηγή ανησυχίας. Γι' αυτό, ο Ακσόι κάλεσε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, καθώς και όργανα της ΕΕ να δουν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και να διεξάγουν έρευνες για τις νομικές ενέργειες της χώρας μας.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα νόμιμα συμφέροντα και αιτήματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα και επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε βελτίωση στα δικαιώματα της Μειονότητας θα έχει θετικό αντίκτυπο στις διμερείς μας σχέσεις» κατέληξε ο Ακσόι στη δήλωσή του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (33)

Γιώργος

Ηλίθιες ελληνικές κυβερνήσεις. Πάτα άνθρωπε μου, πάνω στον διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους και κατάργησε ΠΛΗΡΩΣ την έννοια της σαρίας και κατ' επέκταση της δικαστικής εξουσίας των μουφτήδων να τελειώνουμε! Στην ΕΕ ζούμε, όχι στο Ιράν!

δημιστρακης μακακας

Ρε μπουλουκο Δημητρη, αντε στην μαμακα σου που εγινες και διπλωματης. Μας τα εχετε κανει μπαλονια με τις αρλουμπες σας.

Προς ΥΠΕΞ- Πάτε καλά;;

Εδώ προκύπτει ένα άλλο ζήτημα. Άλλο η ελευθερία της πίστης σε διαφορετική θρησκεία και άλλο η δικαστική εξουσία. Για ποιο λόγο μια ευρωπαϊκή χώρα με δικό της Σύνταγμα να αφήνει να εφαρμόζεται για ένα τμήμα του πληθυσμού της ο νόμος Σαρία; Ο νόμος Σαρία είναι ολόκληρο πολιτικό σύστημα που βασίζεται στον κώδικα ηθικής του Ισλάμ. Τι δουλειά έχει το ισλαμικό πολιτικό σύστημα εντός της Ελλάδας; Γιατί η Ελλάδα δημιουργεί κράτος εν κράτει;; Κατά το Σύνταγμα η δικαστική εξουσία στην Ελλάδα είναι μόνο μία. Με λίγα λόγια οι Μουφτήδες δεν έχουν δικαίωμα να έχουν δικαστικές αρμοδιότητες και δεν γίνεται στο όνομα της όποιασδήποτε θρησκευτικής ελευθερίας να παραβιάζεται το Ελληνικό Σύνταγμα. Η Ελλάδα πρέπει να απαγορεύσει το νόμο Σαρία σε όλη την ελληνική επικράτεια. Ένας σκοταδιστικός νόμος δεν έχει θέση σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

Δημήτρης

Δηλώνουμε και υπερήφανοι γιατί μας συνεχάρει το ΕΔΑΔ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων). Οι Ευρωπαίοι δεν εχουν καταλάβει τι εστί σαρια και ισλαμ. Η μαλλον γνωριζουν αλλα υπηρετουν σχεδια της ΠΤΠ που ειναι εναντια στις ιδρυτικές αρχες της Ευρώπης. Εμεις όμως που έχουμε υποφέρει τόσο απο αυτά τα ζώα δεν έχουμε καμια δικαιολογία.

Να τα λέμε αυτά

Η λύση υπάρxει και την έxει η ΝΔ. Να πουν σε αυτόν τον τεμπελxαvά Kαραμάv-αλή να αφήσει για λίγο το PlayStation και τα κοκoρέτσα για να παρακαλέσει το κoυμπαράκι του τον Tαγίπ Eρvτoγάv vα δείξει λίγη επιείκεια.

Βάθης.

Είμαι σε θέση να διαπιστώνω από πρώτο χέρι ότι οι Έλληνες Τουρκικής καταγωγής γλεντάνε όποια εθνότητα τους κάνει κέφι , ιδίως τους καταστηματάρχες και τους υπαλλήλους .

Δημήτρης

Ένας να κλείσει το Προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή δεν θα βρεθεί! Να δεις μετά πως εξαφανιζονται όλοι αυτοί.

Μακακο

Εάν κλείσουν αυτοί το Ελληνικό προξενείο στην Πόλη θα είναι καλά; Όλο βλακίες είστε φραπέτζουδες.

Σταυρος

Ειναι απλο αλλα οι τουρκοι κανουν ενα λαθος....αφου ειναι τουρκοι πρεπει να τους παρει στη τουρκια...η η συνθηκη της λωζανης μιλαει για ελληνες μουσουλμανους και οχι για τουρκους.....

ΜΑΤΖΑΦΛΑΡΑΣ

Αφού είστε ανεπίδεκτοι μαθήσεως...

Οικογενειάρχης

Δεν δεχονται οι αναρχοαπλυτοι υποδείξεις. Αντί να πούνε και ευχαριστώ που δεν μπαινουν στην Ελλάδα να μας κάνουν δούλους τους μιλάνε κιόλας. Εκλογές για αυτοδύναμη ΝΔ ΤΩΡΑ!!ΟΧΙ ΤΩΡΑ ΧΘΕΣ!!

Αγύριγο κεφάλι

Τι ...πόλεμος και πράσινα άλογα; ___Εδώ ΣΗΜΕΡΑ και γιά τις 8 Αυγούστου κλείστηκε ΦΙΛΙΚΟ παιγνίδι ποδοσφαίρου στο Ολυμπιακό Στάδιο της Κωνσταντινούπολης μεταξύ των ομάδων Παναθηναικού και Μπεσίκτας!..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης