Ο Ερντογάν «σηκώνει το γάντι»: Κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει

Ο Ερντογάν «σηκώνει το γάντι»: Κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει

Λίγες ώρες μετά τη σύνοδο των ευρωπαίων υποουργών Εξωτερικών ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη δεσμεύθηκε ότι θα προστατέψει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο 

be9cf030d1b560713cab36df72b969df_XL
Κανένας λόγος δεν θα αποτρέψει την Τουρκία από το να προστατέψει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο δήλωσε σήμερα το βράδυ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει από το να επιδιώκουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Ερντογάν σε ένα δείπνο στην Κωνσταντινούπολη που διοργάνωσε μια τοπική οργάνωση.

Πρόσθεσε ότι ξένες χώρες δεν μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις μελών του πληρώματος πλοίων εξερεύνησης αερίου κοντά στην Κύπρο.

Νωρίτερα, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε απαντήσει με ειρωνικό τρόπο στις αποφάσεις της ΕΕ για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η Τουρκία κατηγόρησε την ΕΕ ότι είναι «εκτός πραγματικότητας» και τόνισε ότι κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει πως θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο, απαντώντας στις ευρωπαικές προειδοποιήσεις για κυρώσεις.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτηρίζει «μεγάλο λάθος» της ΕΕ την απόφασή της να γίνει μέλος της η Κύπρος το 2004. «Τώρα, συνεχίζει αυτό το λάθος και γίνεται όμηρος του προβλήματος. Φαίνεται ότι η ΕΕ έχει γράψει τις αποφάσεις της σήμερα από μία εντελώς ελληνική προοπτική», αναφέρει.

Κλείσιμο
Η Αγκυρα κατηγορεί την ΕΕ ότι με τις σημερινές αποφάσεις της «δεν ενήργησε ως σύνολο αρχών και αξιών, αλλά ως ομάδα διαπραγμάτευσης συμφερόντων, κάτι που αντιβαίνει την ιδρυτική φιλοσοφία της ΕΕ». Ακόμη, καταγγέλλει ότι η ΕΕ, «με το επιχείρημα της Ενωσης αλληλεγγύης, ενεργεί ως δικαστήριο σε διμερείς διαφωνίες για την κυριαρχία και δίνει μεροληπτικές ερμηνείες σε ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα, όπως η θαλάσσια οριοθέτηση. Είναι γνωστό ότι η ΕΕ δεν ήταν ποτέ μέρος διμερών ζητημάτων στο παρελθόν, αναφορικά με την θαλάσσια δικαιοδοσία των μελών της». Παράλληλα κάνει λόγο για «σφετερισμό των δικαιωμάτων των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων» και κάνει λόγο για «αβάσιμες, μαξιμαλιστικές θέσεις», τις οποίες απορρίπτει η Τουρκία.

«Θα λάβουμε μέτρα για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας». «Οι αποφάσεις για την ανατολική Μεσόγειο στερούνται νομικής βάσης. Καλούμε την ΕΕ να αλλάξει αυτή τη στάση που είναι μεροληπτική και δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης