Κουμουτσάκος: Δεν γίνεται διάλογος με την Τουρκία σε κλίμα έντασης και καθημερινών προκλήσεων

koumoutsakos_haver

Η Τουρκία απέκλεισε μόνη της τον εαυτό της από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε ο Γιώργος Κουμουτσάκος – Τόνισε ότι διάλογος με την Τουρκία νοείται μόνον σε περίοδο ηρεμίας

Αδύνατη θεωρεί τη διεξαγωγή διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας σε κλίμα έντασης και καθημερινών προκλήσεων ο βουλευτής και τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε συνέντευξή του στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου A Haber.

Ο κ. Κουμουτσάκος μάλιστα αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι η Τουρκία μόνη της έχει αποκλείσει τον εαυτό της, μην υπογράφοντας τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και μην αναγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία και τα δικαιώματά της. «Για το λόγο αυτό καταφεύγει στην ένταση», πρόσθεσε.

Μιλώντας στο A Haber, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε πως «προσβλέπουμε σε μια Τουρκία που θα συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή μας, χωρίς πολιτικές εντάσεων και προκλήσεων που, άλλωστε, δεν οδηγούν πουθενά».

Σχετικά με την μακρά περίοδο έντασης των διμερών σχέσεων ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ σημείωσε ότι «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους. Πρέπει να εργαστούμε ώστε να εμπεδωθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης, αμοιβαίου σεβασμού και αλληλοεκτίμησης. Εμείς στην Ελλάδα προσβλέπουμε σε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, στο διεθνές δίκαιο και στις ισχύουσες διεθνείς Συνθήκες. Σε διμερείς σχέσεις που θα διέπονται από τις αρχές της καλής γειτονίας και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών».

Ο κ. Κουμουτσάκος απαντώντας σε σχετική ερώτηση εκτίμησε πως «ο διάλογος να μεταξύ των δύο χωρών για είναι παραγωγικός και εποικοδομητικός πρέπει γίνεται σε φιλική ατμόσφαιρα σε κλίμα σεβασμού και συνεργασίας. Να μην υπάρχουν προκλητικές δηλώσεις και κινήσεις. Χρειαζόμαστε πρώτα μία περίοδο ηρεμίας. Μόνον έτσι θα δημιουργηθεί η ατμόσφαιρα για να υπάρχει ένας ουσιαστικός διάλογος για την αντιμετώπιση των διαφορών μας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ σημείωσε πως πιστεύει στην συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς, όπως η οικονομία, το εμπόριο και ο τουρισμός.

Σχετικά με τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ο ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος εκτίμησε ότι η Τουρκία απέκλεισε τον εαυτό της γιατί επιμένει να μην είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και δεύτερον και αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και τα δικαιώματα που αυτή έχει στις θαλάσσιες ζώνες της στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας. «Για το λόγο αυτό καταφεύγει στην ένταση. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την ‘Αγκυρα για να είναι παρούσα στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε πως «κανένας δεν μπορεί να διορθώσει τα λάθη αυτά της λανθασμένης πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο παρά μόνον η ίδια».


Συνέντευξη στο Τούρκικο A News και τον O.Sali

ΣΧΟΛΙΑ (1)

κα

Κύριε Κουμουτσάκο, ευτυχώς τελειώνει σε λίγο η δεύτερη θητεία κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να έχει προκληθεί επεισόδιο που θα μας γυρνούσε στο '50 που τόσο αρέσει στη δράκα των ακροδεξιών που κουμαντάρουν το κόμμα σας. Εάν βγείτε κυβέρνηση μπορείτε να κάνετε μαγκιές στην Τουρκία μέχρι να πέσουμε στην παγίδα του ευρισκόμενου σε ελεύθερη πτώση Ερντογάν και να γίνουμε Συρία. Να μας το πείτε όμως χωρίς περιστροφές για να έχουμε πάρει τις οικογένειές μας στο εξωτερικό!

κανονίστε να γίνει πόλεμος για να πουλήσετε σανό στους εθνικιστές

δώστε ένα-δύο βραχονησίδες εκεί πέρα στην άκρη του πουθενά, περάστε και κανέναν αγωγό από Τουρκία, δώστε και κανένα συμβόλαιο σε Τουρκική εταιρεία με αντάλλαγμα μια ολική συμφωνία και αποδοχή από την Τουρκία του διεθνούς δικαίου. Με τον πόλεμο θα χάσουμε περισσότερα σε 6 μήνες απ'όσα θα βγάλουμε από τα πετρέλαια, αέρια και ψάρια σε 50 χρόνια.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

stefanadis-vouli

«Η ψυχολογία του κόσμου είναι ότι επί πέντε χρόνια δυναστεύονται από αυτό το πρόβλημα» και «αυτοί οι άνθρωποι δεν θα φύγουν ποτέ» είπε ο βουλευτής Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης

mouzalasne1-

«Εγώ κατηγορώ γιατί λέγεται και πλασάρεται ότι θα κλείσει η Μόρια, είναι ανέφικτο στους χρόνους τους οποίους υπόσχονται και στον τρόπο με τον οποίο κλείνουν το μάτι και κοροϊδεύουν τους λαούς των νησιών» είπε ο Γιάννης Μουζάλας

2
Cavusoglu_ar

Με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού που τις χαρακτηρίζει «αβάσιμες» το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί την Ελλάδα «να μην αφήνει τα παιδιά να πεθαίνουν, να σταματήσει το push-back, να σέβεται το διεθνές δίκαιο»

49