Εκλογές 2019: Ιστορική επικράτηση της ΝΔ σε Περιφέρειες και Δήμους

perifereiakes_ekloges_art_2

Η ΝΔ εκλέγει τους υποψηφίους της σε 11 -ή και 12, αν υπολογιστεί και ο προσκείμενος στην Κεντροδεξιά που εκλέγεται στο Βόρειο Αιγαίο- από τις 13 Περιφέρειες, αυξάνοντας σε πρωτοφανή επίπεδα την επιρροή της - Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τα ερείσματά του, καθώς δεν εκλέγεται κανένας απ' όσους πήραν το χρίσμα - ΝΔ: Ηχηρό και καθολικό το μήνυμα

Ιστορικά συντριπτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και ταυτόχρονα εξαφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ από τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας αποτυπώνεται στα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου στις Περιφέρειες και στους μεγάλους Δήμους.

Η Νέα Δημοκρατία εκλέγει τους υποψήφιους της σε 11 -ή και 12, αν υπολογιστεί και ο προσκείμενος στην Κεντροδεξιά που εκλέγεται στο Βόρειο Αιγαίο- από τις 13 Περιφέρειες, αυξάνοντας σε πρωτοφανή επίπεδα την επιρροή της, την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τα ερείσματά του, καθώς δεν εκλέγεται κανένας από όσους έχρισε υποψηφίους.

Αντίστοιχη εικόνα διαμορφώνεται και στους μεγάλους Δήμους, καθώς οι εκλεγμένοι με τη σημαία της κυβερνητικής παράταξης είναι ελάχιστοι σε όλη τη χώρα. Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία κερδίζει έπειτα από εννέα χρόνια ξανά τον Δήμο Αθηναίων με τον Κώστα Μπακογιάννη.

Ο χάρτης των Περιφερειών βάφτηκε μπλε από το μια άκρη ως την άλλη της χώρας, με εξαίρεση την Κρήτη, η οποία από τον πρώτο γύρο είχε βαφτεί «πράσινη», καθώς έμεινε στα χέρια του Σταύρου Αρναουτάκη που, εκτός από το ΠΑΣΟΚ, είχε και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατέγραψε εκεί τα μοναδικά εκλογικά κέρδη.

Η Νέα Δημοκρατία απέσπασε από τον ΣΥΡΙΖΑ την Αττική, με την άνετη επικράτηση του Γιώργου Πατούλη έναντι της Ρένας Δούρου, τα Ιόνια Νησιά, όπου η Ρόδη Κράτσα θριάμβευσε απέναντι στον Θεόδωρο Γαλιατσάτο.

Επίσης, κέρδισε ξανά τη Στερεά Ελλάδα με τον Φάνη Σπανό, ενώ επικράτησε και στη Δυτική Ελλάδα με τον Νεκτάριο Φαρμάκη που εκθρόνισε τον κοινό υποψήφιο ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολο Κατσιφάρα, γεγονός που δεν αποκλείεται να σχετίζεται με την τελευταία κρίση στην Χαριλάου Τρικούπη.

Σημαντική επίσης θεωρείται και η εκλογή στην Πελοπόννησο, όπου ο Παναγιώτης Νίκας εξοβέλισε τον Πέτρο Τατούλη. Αλλαγή σκυτάλης υπήρξε, τέλος και στο Βόρειο Αιγαίο, όπου ο προερχόμενος από τον Κεντροδεξιό χώρο Κωνσταντίνος Μουτζούρης επικράτησε της νυν περιφερειάρχη Χριστιάννα Καλογήρου, που είναι η μόνη από τους επίσημους υποψήφιους της ΝΔ που δεν εκλέγεται στον δεύτερο γύρο.

ΝΔ: Ηχηρό και καθολικό το μήνυμα

Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα του δευτέρου γύρου. Υποστηρίζουν ότι «έγινε το δεύτερο βήμα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που επιθυμούν οι πολίτες. Το μήνυμα τους είναι  ηχηρό, και καθολικό, καθώς ποτέ στο παρελθόν μια παράταξη δεν είχε κερδίσει τις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Και μάλιστα τις 11 εξ αυτών με τους υποψηφίους που είχαν την επίσημη υποστήριξη της».

Πρωτοφανής είναι η επικράτηση της ΝΔ και στον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης, δηλαδή στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων, σύμφωνα με όσα επισημαίνουν από την Πειραιώς. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ΝΔ εκλέγει 35 δημάρχους που προέρχονται από τις τάξεις της, έναντι εννέα που προέρχονται από το ΚΙΝΑΛ και μόλις πέντε από τον ΣΥΡΙΖΑ (μάλιστα μόνον ο ένας εξ αυτών είναι κομματικό του στέλεχος). 

Επιπλέον, αναφέρεται ότι η Κεντροδεξιά παράταξη επικράτησε μετά από 21 χρόνια στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και μάλιστα με μια ιστορική νίκη. Το ποσοστό άνω του 65% που έχει λάβει στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας στην οποία ζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, δείχνει από μόνο του την απόφαση των Ελλήνων να γυρίσει σελίδα η χώρα. 

Η καθολική υπεροχή της ΝΔ επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες κέρδισε περιφέρειες της χώρας που εκλογικά πάντα υστερούσε. Όπως τη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια. 

Αντίστοιχης πολιτικής σημασίας είναι και η επικράτηση του Παν. Νίκα έναντι του Π. Τατούλη στην Πελοπόννησο. Και αυτό γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει μια αυτοδιοικητική επιλογή απέναντι στην εύκολη λύση, που θα ήταν η στήριξη του νυν περιφερειάρχη που προέρχεται από τη ΝΔ.

Ένα ακόμη κερδισμένο στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του, είναι η επικράτηση δύο νέων ανθρώπων που επέλεξε παίρνοντας ένα πολιτικό ρίσκο για να σηματοδοτήσει την ανανέωση στην πολιτική σκηνή την οποία επιθυμούν οι πολίτες. Του 35χρονου Φάνη Σπανού στην Στερεά Ελλάδα και του 38χρονου Νεκτάριου Φαρμάκη στη Δυτική Ελλάδα, οι οποίοι επικράτησαν, ανατρέποντας όλα τα αρχικά προγνωστικά.

ΣΧΟΛΙΑ (96)

GEOPAS

ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΣΠΟΡ... Η "ΝΔ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" ΚΑΙ ΤΟ "ΜΗΤΣΟΤΑΚΕΙΚΟ" ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΑ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΘΕΙ. ΑΠΛΑ ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΕ - ΟΠΩΣ ΕΠΡΕΠΕ - Ο ΣΥΡΙΖΑ (ΕΝΑ ΣΥΝΟΘΥΛΕΥΜΑ ΑΝΟΗΤΩΝ ΕΩΣ ΚΑΙ ΓΕΛΟΙΩΝ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΩΝ) ΓΙΑ ΟΛΛΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΚΕΣ, ΚΑΚΙΣΤΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ - ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ, ΑΚΟΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ (ΚΑΙ ΑΝΟΗΤΕΣ-ΒΛΑΚΩΔΗΣ) ΠΟΛΟΙΤΙΚΕΣ (;) ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ 1 (ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ), 2) ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΜΕ ΤΟ "ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ" -ΚΑΙ ΤΑ ΦΙΛΟ-ΟΜΟΦΥΛΟ-ΦΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΑΜΕΓΙΣΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ 3, ΚΑΚΗ - ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΑΝΟΗΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΟΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ... (ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΜΕΤΩΠΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ). Η ΝΔ ΕΙΝΑΙ ΤΑΥΤΙΣΜΕΝΗ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΕΡΘΕΜΑΤΙΖΕΙ ΤΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ, ΑΡΧΙΤΕΚΩΝ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΕΙΚΟ ΠΟΥ ΑΠΛΩΣ ΕΠΙΧΕΡΕΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΣΤΗΣΕ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΚΑΙ Η ΑΔΕΛΦΗ (ΕΚΑΝΕ ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΟ ... ΥΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ "ΜΑΜΑΣ" ; ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ) . ΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΡΟΣΕΞΑΤΕ, ΧΘΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΑΓΡΑΦΟΥΣ Κ-Α-Ν-Ε-Ν-Α-Σ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΑΝΕΦΕΡΕ ΚΑΝ ΟΥΤΕ ΥΠΕΝΥΚΤΙΚΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ, ΑΙΓΑΙΟ, ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ...). ΔΙΑΤΑΓΗ ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΕΩΣ. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ? Ε' ΟΧΙ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ.

Ολυμπος

Μαζικά πήγανε οι κρητικοί, εθελοντές στον μακεδονικό αγώνα, του Ήρωα Παύλου Μελά. Και οι ξεδιαντροποι απόγονοι τους, ψηφίζουν τον προδότη Τσιπρα, νομίζοντας ότι είναι επαναστάτες. Δεν έχετε καμία σχέση με τους προπαπουδες.

@

Από πού κι ως πού ΣΥΡΙΖΑ ο Αρναουτάκης; Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ήταν και είχε στήριξη του ΚΙΝΑΛ. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε και του κόλλησε επειδή δεν έβρισκε άνθρωπο να κατεβάσει και θα εξευτελιζόταν, αμέσως να μας πείτε Τσιπρικούς; Κανονικά η Κρήτη θα έπρεπε να είναι πράσινη.

Μπαμπης

Ειναι τυχαιο που ολοι οι ελληνες της ηπειρωτικης χωρας (αλλα και των υπολοιπων νησιων) αντιπαθουν τους μαυροπουκαμισαδες?

Καθολου τυχαιο.

3 φορες με εχουν κλεψει στη ζωη μου με απατη και ηταν απο Κρητη.

NTAOYLIERIS

Και κλαμα οι Ρουβίτσες! Στις 7 Ιουλίου έρχεται σαπούνι!

Αγύριγε

ΠΑΤΩΝΕΙΣ;;;

Μετανάστης στη Σουηδία

Μαυρίστε τους φασιστερούς ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ! Καταστέψανε τη χώρα, στα τσακίδια! Και στις εθνικές θα φάτε το 0-3!

Οϊ Παναϊα μου,

ώρε τσαπού που έπεσε!

Δεξιός Νεοδημοκρατης

Πωπω τι 65αρια είναι αυτά; Θέλατε να μας κάνετε Βόρεια Κορέα, συριζόπουλα, και τελικά σας κάναμε εμείς τις εκλογές βορειοκορεατικες.

Η ΝΔ εκανε λαθος να στηριξη

τον Ταχια,με το τουλαχιστον υποπτο παρελθον

A

Μεγάλη δημοκρατική παράταξη , προοδευτικές δυνάμεις και κολοκύθια. Αριστεροί τεμπέληδες που έδωσαν την εξουσία σε δεξιούς τεμπέληδες που το μόνο που χρειάστηκαν είναι να βουλώσουν το στόμα τους και να μη μιλάνε. Τα άκρα αριστερά και δεξιά καίνε και τρομοκρατούν . Η Ελλάδα θυμίζει ένα καζάνι που βράζει και είμαστε όλοι υπεύθυνοι γιατί δεν κάναμε αυτά που έπρεπε αλλά αυτά που δεν έπρεπε. Αν ο γουρλομάτης μας σώσει θα είναι έκπληξη. Νομοτελειακά η ενδεχόμενη αποτυχία της νέας δημοκρατίας θα οδηγήσει το εκκρεμές ακροαριστερά. Και αυτό είναι το ζητούμενο. Να μην αποτύχει

MATRIX

Πόσο δίκιο μπορεί να έχεις! Αν καταφέρει κάποιος κ αποστασιοποιηθεί θα καταλάβει ότι εδώ κ χρόνια παρακολουθουμε το θέατρο του παραλόγου πληρώνοντας κάθε φορά πανάκριβα το εισιτήριο! Μας καθοδηγούν τεχνηέντως μια κέντρο, μια αριστερά, μια δεξιά ενώ αυτοί πάντα στο απυρόβλητο κ υπεράνω! Λες κ ακολουθούν πιστά ένα σχέδιο να μας ελέγχουν, χαλιναγωγουν! Ελπίζω να σφαλω κ απλά να συμβαίνει αυτό που φαίνεται!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης