Εκλογές στις 7 Ιουλίου για ν' αλλάξουν ηγεσία στη Δικαιοσύνη και να περάσουν ρουσφέτια

tsipras_maximou_main

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε την απόφαση του πρωθυπουργού στον Alpha - Θέλουν να ανοίξουν τη Βουλή για μία εβδομάδα, για να τακτοποιήσουν τις τελευταίες... εκκρεμότητες - ΝΔ: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει καμία απόφαση για τη Δικαιοσύνη - Στις 10 Ιουνίου θα μεταβεί ο Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Την ημερομηνία των εθνικών εκλογών ανακοίνωσε απόψε, έστω και ανεπισήμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Κλείνοντας οριστικά τα σενάρια περί της ημερομηνίας που θα στηθούν οι κάλπες για τις εθνικές εκλογές, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως «
απόφαση του πρωθυπουργού είναι, πράγματι, οι εκλογές να γίνουν στις 7 Ιουλίου, για να μην διαταραχθεί η διαδικασία των (σχολικών) εξετάσεων».

Τζανακόπουλος για την ημερομηνία των εκλογών

Όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, το ραντεβού του κ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατρίας, Προκόπη Παυλόπουλο, μετατίθεται για τις 10 Ιουνίου. Σύμφωνα με πηγές, η μετάθεση των εκλογών κατά μία εβδομάδα έχει να κάνει με την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει τη Βουλή για μία εβδομάδα, προκειμένου να περάσει προεκλογικά ρουσφέτια.

Ο κ. Τζανακόπουλος εξήγησε ότι, βάσει συνταγματικού εθίμου, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν παραιτείται και άρα δεν θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών και ο ορισμός υπηρεσιακού πρωθυπουργού και υπουργών. Υπό αυτά τα δεδομένα, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές με το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα, με μόνη αλλαγή την τοποθέτηση στα υπουργεία Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη προσώπων κοινής αποδοχής.

Να σημειωθεί ότι το Προεδρικό Διάταγμα για την διάλυση της παρούσας Βουλής και τον ορισμό ημερομηνίας σύγκλισης της νέας που θα προκύψει από τις εκλογές πρέπει να θυροκολληθεί στο Κοινοβούλιο το αργότερο έως τις 16-17 Ιουνίου.

Επισήμως, ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι αιτία για την μετάθεση των εκλογών αποτελεί η εξέταση ειδικών μαθημάτων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, που ολοκληρώνονται στις 2 Ιουλίου. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα μαθήματα αφορούν λιγότερους από 1.000 μαθητές, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να βρεθούν οι χώροι για να εξυπηρετηθούν και οι δύο διαδικασίες και να μην παραταθεί η αβεβαιότητα στην οικονομία και την τουριστική κίνηση.

Επιπροσθέτως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε εμμέσως τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δρομολογεί διαδικασίες ορισμού νέας ηγεσίας στην ελληνική Δικαιοσύνη γι' αυτό και παρατείνει το βίο της, λέγοντας ότι έχει την θεσμική δυνατότητα να το κάνει.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το συνταγματικό έθιμο παραμονής της εκάστοτε κυβέρνησης έως την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών διαμορφώθηκε στη βάση του ότι τα υπουργικά συμβούλια απέφευγαν να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις που δέσμευαν τις επόμενες κυβερνήσεις, ενόσω βρίσκονταν σε αποδρομή.

Με αστεία προσχήματα ότι η χώρα δεν μπορεί να κάνει εκλογές λόγω της «ουράς» των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που αφορά τρία ειδικά μαθήματα και περίπου 1.000 μαθητές, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα μεταθέτει τις εκλογές στις 7 Ιουλίου, αντί για την εύλογη ημερομηνία της 30ής Ιουνίου, αδιαφορώντας για τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει η παράταση της προεκλογικής περιόδου στην πραγματική οικονομία, την τουριστική κίνηση -ακόμα και για τα μπάνια του λαού, που ο Ανδρέας Παπανδρέου θεωρούσε ιερά.

Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως ρισκάρει μια μεγαλύτερη ήττα, προκειμένου να υπηρετήσει την επιδίωξή του να ελέγξει και να επιβάλλει ηγεσία της αρεσκείας του στην κορυφή της ελληνικής Δικαιοσύνης. Είναι, δε, χαρακτηριστικό πως, προκειμένου να διατηρηθεί το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο και εγκρίνει τους διορισμούς ανώτατων δικαστικών και να μην οριστεί υπηρεσιακό, ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται να μην παραιτηθεί, αλλά να ζητήσει εκλογές για σοβαρό εθνικό ζήτημα.

Το Σύνταγμα προβλέπει εκλογές το αργότερο 30 ημέρες από την προκήρυξή τους

Πιο συγκεκριμένα, για την ώρα οι βασικότερες προβληματικές εστίες εντοπίζονται στους λόγους που θα επικαλεστεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, αλλά και στο γεγονός ότι δρομολογείται επιμήκυνση κατά μια εβδομάδα του 30ήμερου που προβλέπει αυστηρά το Σύνταγμα ως απώτατο όριο για την διεξαγωγή των εκλογών από την ημέρα προκήρυξής τους και διάλυσης της Βουλής.

Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της περασμένης Κυριακής, όλες οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου. «Αμέσως μετά τον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Με δεδομένο ότι οι εκλογές διεξάγονται το νωρίτερο σε 21-22 ημέρες και το αργότερο σε 30 ημέρες από την προκήρυξή τους, η μόνη ημερομηνία που έμενε στην ατζέντα για προσφυγή στις κάλπες ήταν η 30ή Ιουνίου, ακόμα και αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκδώσει το διάταγμα διάλυσης της Βουλής δύο-τρεις ημέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού. Ωστόσο, για να μην παραβιαστεί το 30ήμερο που προβλέπει το Σύνταγμα και παράλληλα να διεξαχθούν οι εκλογές στις 7 Ιουλίου, θα πρέπει είτε ο Αλέξης Τσίπρας να αναβάλει για λίγες ημέρες την επίσκεψή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας -η οποία τελικά θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου- είτε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος να καθυστερήσει για περίπου μία εβδομάδα την έκδοση του σχετικού διατάγματος.

Η δρομολόγηση των συγκεκριμένων ενεργειών μόνο αθώεα δεν μοιάζει, καθώς φαίνεται πως συνδέεται με την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να επιλέξει την ηγεσία της ελληνικής Δικαιοσύνης, δεσμεύοντας την επόμενη κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί τυπικά η θητεία της σημερινής ηγεσίας του Αρείου Πάγου και των υπολοίπων δικαστικών μελών ανώτατων δικαστηρίων που συμπληρώνουν το όριο ηλικίας λήγει στις 30 Ιουνίου.

Βαρύνουσα σημασία αποκτά το ερώτημα αν μια κυβέρνηση σε αποδρομή, με δεδομένο ότι δεν έχει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των Ελλήνων, έχει την νομιμοποίηση να επιλέξει την ηγεσία της Δικαιοσύνης για χρόνο που υπερβαίνει την θητεία της -κάτι που θα πράξει, όπως όλα δείχνουν, σπρώχνοντας κατά μία εβδομάδα στο μέλλον την ημερομηνία διεξαγωγής πρόωρων εθνικών εκλογών.

Στο θέμα αναφέρθηκε με δήλωσή του την Κυριακή και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, που, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Στρατηγική ήττα είναι να οδηγείσαι σε διάλυση της Βουλής και εκλογές στις 30 Ιουνίου, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος. Παρά τις αντίθετες αλαζονικές διακηρύξεις σου. Στρατηγική ήττα είναι να χάνεις τη δυνατότητα επιλογής των προσώπων που θα καλύψουν τις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης μετά τις 30 Ιουνίου».

Το πρόσχημα των Πανελλαδικών

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αλλά και με πηγές του Υπουργείου Παιδείας στις 29/6, 1/7 και 2/7 θα εξεταστούν τα ειδικά μαθήματα Μουσικής Αντίληψης, Μουσικής Εκτέλεσης και Ερμηνείας και ιταλικών που αφορούν συνολικά λιγότερους από 1.000 μαθητές. Οι ίδιες πηγές μάλιστα εξηγούν ότι δεν έχουν ανακοινωθεί τα εξεταστικά κέντρα όπου θα γίνει η εξέταση των συγκεκριμένων μαθημάτων, πως θα μπορούσαν να βρεθούν ειδικοί χώροι για να δεχθούν τους μαθητές και ως εκ τούτου δεν θα προκληθεί αναστάτωση από την παράλληλη διεξαγωγή εθνικών εκλογών.

«Βαφτίζουν» την πολιτική ήττα σε «σοβαρό εθνικό λόγο»

Ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της 26ης Μαΐου εξήγησε ότι οι λόγοι που τον οδηγούν στην απόφαση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. «Το εκλογικό αποτέλεσμα παρά το γεγονός ότι εμπεδώνει την θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως πρωταγωνιστή στην πολιτική αντιπαράθεση δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών μας. Δεν μου ταιριάζει, δεν το έκανα ποτέ, δεν θα το πράξω ούτε τώρα να αγνοήσω το αποτέλεσμα. Ποτέ όλα αυτά τα χρόνια  δεν πορεύτηκα με κόλπα και στρατηγήματα, δεν επέλεξα τον εύκολο δρόμο της ιδιοτέλειας δεν θα το πράξω ούτε τώρα. Μένω πιστός στις αρχές μου και στις αρχές μας,  στις αρχές της Αριστεράς και της Δημοκρατικής παράταξης. Η αφοσίωσή μας στον λαό δεν είναι τακτική επιλογή είναι ηθική υποχρέωση , απαράβατος κανόνας είναι η ψυχή μας είναι η ψυχή μου. Κανείς από εμάς δεν ξεχνά από πού ξεκίνησε που ανήκει και ποιους εκπροσωπεί» ανέφερε χαρακτηριστικά. Στην ίδια δήλωση επιχείρησε να θέσει και το δίλημμα της νέας κάλπης λέγοντας «Αμέσως μετά β γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα ζητήσω από τον ΠτΔ την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών για να είναι τελικά ο λαός αυτός και μόνο αυτός που θα πάρει την οριστική απόφαση αν επιθυμεί να συνεχίσουμε με σχέδιο υπέρ των πολλών ή επιθυμεί την επιστροφή στα σκοτάδια της λιτότητας, του ΔΝΤ στο χθες που όλοι και όλες ζήσαμε». Είναι σαφές από την επίσημη δήλωση του πρωθυπουργού πως οι λόγοι προκήρυξης πρόωρων εκλογών είναι καθαρά πολιτικοί. Δηλαδή, το βαρύ αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ που δείχνει ότι έχει χάσει την λαϊκή νομιμοποίηση και κατ επέκταση την ανάγκη να αποφασίσει ο λαός με ποιο πολιτικό σχέδιο επιθυμεί να συνεχίσει.

Αυτό κατ επέκταση σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οφείλει να τον ενημερώσει για την παραίτηση της κυβέρνησής του. Στην συνέχεια να γίνει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών και να οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός και κυβέρνηση. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες  προκειμένου να παραμείνουν οι σημερινοί ένοικοι του Μαξίμου στις θέσεις τους και να δρομολογήσουν τις αλλαγές στην δικαιοσύνη, ο πρωθυπουργός θα επικαλεστεί σοβαρό εθνικό ζήτημα που τον αναγκάζει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα με το Σύνταγμα σε αυτή την περίπτωση δεν ορίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση παρά μόνο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών. Δηλαδή, τυπικά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο θα μπορεί να συνεδριάσει ακόμα και την παραμονή των εκλογών και να λάβει κρίσιμες αποφάσεις που θα δεσμεύουν την επόμενη κυβέρνηση

ΣΧΟΛΙΑ (135)

συριζαιος

παιδια δεν χρειαζεται να παμε να ψηφισουμε μεστο κατακαλοκαιρο που θα χει και καυσωνα. καλυτερα να την βγαλουμε σε παραλιες και σε μινι διακοπουλες.

Αυτή δεν είναι η πραγματική

Αριστεχαχαχα. Πολύ θα θέλατε να είστε Μαδούρο στη θέση του Μαδούρο. Και το αποδεικνύετε για μια ακόμη φορά. Δεν πειράζει παιδιά, δείξτε ακόμη και στους πιο αφελείς ποιοί πραγματικά είσαστε. Για να ξαναγυρίσετε στο 3%... Ε- ε- έρχεται!!

Την επομενη των εθνικων

Θα σπασουμε το κεφαλι καθε Συριζαιου! Ετοιμαστειτε για χοντρα σκηνικα ψηφοφοροι της βρωμοαριστερας. Σας τελειωνουμε παντου και σας ξηλωνουμε απο παντου επισης με το ζορι.

Καποιος να βρεθει

Να τελειωσει το αναισθητο τσολι!!! Αυτος ο χοντροπετσος μας εχει κατσει στο αβερκο και μας ρουφαει το μεδουλι!! Ου στο διαολο ρε παρασιτο! Ξεκολλα απ τη καρεκλα ρε μουν....νο!!!!

stp

Αμεση παραίτηση όλων των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ούτε μέρα παραπάνω στους καταληψίες. Θέλουν να εξαφανίσουν τις λαμογιές.

ΑΛΗΤΑΡΙΟ

Κολλησαν στην καρεκλα και δεν ξεκολλανε με τιποτα! Μεχρι το τελευταιο λεπτο στην εξουσια οι αληταραδες. Η λυση ειναι μια, μαζι με την καρεκλα στον αποπατο γιατι εκει ειναι η θεση τους!!

Αμάν Πια....

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά η προσωπική ατζέντα των πολιτικών,πάνω από τα συμφέροντα του τόπου,των εργαζομένων και των οικογενειών τους... Κάτω από την προσπάθεια τους να διατηρηθούν στην εξουσία και να βολέψουν υμέτερους δεν διστάζουν να καταστρέψουν την μοναδική παραγωγική εποχή που έχει αυτή η χώρα... το καλοκαίρι και ΚΑΤ επέκταση, τον τουρισμό!! Ξεκίνησαν κιόλας διερευνητικές ερωτήσεις από γραφεία του εξωτερικού.. ας μην ξεχνάμε την προηγούμενη καλοκαιρινή αναμέτρηση,τι προβλήματα είχε φέρει σε όλους τους άμεσα εξαρτημένους από τον τουρισμό. Γνώριζαν την επερχόμενη ήττα και την αντίστροφη του κλίματος και αντί να πράξουν τα αναμενόμενα με βλέμμα προς το γενικό καλό της χώρας, επέλεξαν την λύση των εκλογών στις 7 Ιουλίου. Κανείς δεν αναφέρεται για το κόστος των εκλογών. Τελικά υπάρχει ένας Έλληνας μέσα στο κοινοβούλιο; Αίσθημα ευθύνης κανείς; Κατανοούν το κόστος των πράξεων τους;; Δεν νομίζω ότι υπάρχει απάντηση.... Αλλλωστε στην χώρα αυτή κάποια πράγματα είναι κληρονομικά....όπως η Πολιτική!! Συνεχίστε να καταστρέφεται ότι μπορεί να έχει μείνει όρθιο σε αυτή τη χώρα!!! Μπορείτε......

fgf

τώρα είναι αργά, όλα έχουν τελειώσει, ο ψηλός δεν χρειάζεται να κάνει τίποτε μέχρι τις εκλογές, κερδίζει άνετα όποτε και να γίνουν, τόσο απλά .............

ομηρος

Αλιεκση, αει στο διαβολο με τα κοπρόσκυλά σου

Πάνος

Μιζες, υπερφολολογηση, μηδεν κοινωνικη πολιτική, σκάνδαλα,ακριβη προσβαση στην υγεια, φακελακηδες, διεφθαρμένο παλαιό κομματικο συστημα. Ξανάμανα απο την αρχή. Και μετα πάλι ΔΝΤ, κλάμα, απελπισια, αυτοκτονίες...Ξεχασατε Έλληνες;;; Σας αξίζει ο Κούλης. Κι εσεις στο Θέμα χαλαρωστε λίγο. Τι λασποδημοσιογραφια είναι αυτη;;! Ξεφτιλίζετε τα ιδεώδη του επαγγελματος.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης