Ευρωεκλογές 2019: 200.000 αναποφάσιστους ψηφοφόρους κυνηγάει ο Τσίπρας

Ευρωεκλογές 2019: 200.000 αναποφάσιστους ψηφοφόρους κυνηγάει ο Τσίπρας

Σύμφωνα με τα ευρήματα των εταιρειών έρευνας των τάσεων κοινής γνώμης, οι αναποφάσιστοι ανέρχονται περί τις 700.000 - Από αυτούς, ένας στους τρεις προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ - Ο αριθμός των 200.000 ψηφοφόρων είναι ο πρωταρχικός στόχος και χώρος για τον Τσίπρα, ώστε να προσελκύσει κρίσιμο ποσοστό ψήφων, που θα περιορίσει την διαφαινόμενη ήττα του στις ευρωεκλογές της Κυριακής και θα κάνει το εκλογικό αποτέλεσμα πολιτικά διαχειρίσιμο

tsipras_main01
Η αποχή και τα στοιχεία για τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, που… παραμένουν αναποφάσιστοι, παρά την κυβερνητική αντεπίθεση, στοιχειώνουν το Μέγαρο Μαξίμου, πέντε μέρες πριν τις ευρωεκλογές.

Όλη η στρατηγική στόχευση του πρωθυπουργού αυτές τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής σύγκρουσης αφορά στο να πειστούν οι ψηφοφόροι, που είχαν επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, να εγκαταλείψουν τις όποιες επιφυλάξεις έχουν (και τους κατατάσσουν στους «αναποφάσιστους» των δημοσκοπήσεων) και να επιστρέψουν στο… «μαντρί», να επιλέξουν δηλαδή και πάλι το κυβερνών κόμμα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των εταιρειών έρευνας των τάσεων κοινής γνώμης, οι αναποφάσιστοι ανέρχονται περί τις 700.000. Από αυτούς, ένα ποσοστό περίπου 30%, δηλαδή ένας στους τρεις, προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εν ολίγοις, ένας αριθμός 200.000 ψηφοφόρων, είναι ο πρωταρχικός στόχος και προνομιακός χώρος για τον κ. Τσίπρα, ώστε να προσελκύσει κρίσιμο ποσοστό ψήφων, που θα περιορίσει την διαφαινόμενη ήττα του στις ευρωεκλογές της Κυριακής και θα κάνει το εκλογικό αποτέλεσμα διαχειρίσιμο πολιτικά από το Μέγαρο Μαξίμου.

Εφόσον, στην ιδεατή περίπτωση, καταφέρει να σαγηνεύσει τους περισσότερους από τους «δικούς» του αναποφάσιστους ο ΣΥΡΙΖΑ, υπολογίζεται ότι η διαφορά μπορεί να πέσει τουλάχιστον δύο ποσοστιαίες μονάδες ή και τρεις, καθώς την ίδια ώρα η ΝΔ δεν έχει περισσότερους από 80.000 ψηφοφόρους σε αυτό το κομμάτι του εκλογικού σώματος και μάλλον έχει την ίδια ή και πιο δύσκολη αποστολή για να τους επαναφέρει στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Το πρόβλημα είναι ότι οι πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και νυν αναποφάσιστοι έχουν «συνηθίσει» να τηρούν εδώ και πολύ καιρό αποστάσεις και να εκφράζουν επιφυλάξεις για την κυβέρνηση, παρότι την ψήφισαν τον Σεπτέμβριο του 2015. Το κύριο χαρακτηριστικό τους, βέβαια, και αυτό που συντηρεί τις ελπίδες του κ. Τσίπρα ότι μπορεί να τους κερδίσει ξανά, είναι ότι δεν επιλέγουν άλλο κόμμα, δεν συγκινούνται από άλλη πολιτική δύναμη και γι’ αυτό παραμένουν «παρκαρισμένοι» σε μία «γκρίζα ζώνη» του πολιτικού σκηνικού.

Κατά τους επιτελείς του πρωθυπουργού είναι κυρίως δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ να τους ξανακερδίσει και η τελική τους στάση δεν επηρεάζεται από τις όποιες προσπάθειες κάνουν άλλα κόμματα. Όπως εκτιμούν, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για να χαθούν αυτοί οι ψηφοφόροι είναι η αποχή, προς την οποία φαίνεται ότι μπορεί αν κινηθούν πιο εύκολα, παρά οποιαδήποτε άλλη κατεύθυνση.

Κλείσιμο
Έτσι εξηγείται η όξυνση, που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική σύγκρουση, μήπως αφυπνίσει τους παλιούς του οπαδούς, αλλά και το δίλημμα που βάζει ο κ. Τσίπρας τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τα κοινωνικά μέτρα, αλλά και η επίκληση της αριστερής παράδοσης, όπως η αναφορά στον Άρη Βελουχιώτη. Διότι ένα άλλο χαρακτηριστικό που εκτιμούν ότι έχει ένα μεγάλο μέρος των αναποφάσιστων πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι η σχετικά «αντισυστημική» διάθεση.

«Εάν συγκινούνταν από τα δεξιά θα έφευγαν ήδη, είτε προς τον Μητσοτάκη, είτε προς το ΚΙΝΑΛ» εξηγεί έμπειρος κομματικός παράγοντας, που θεωρεί ότι η πίεση από τα αριστερά ίσως είναι μεγαλύτερη του αναμενομένου, ασχέτως που η πολυδιάσπαση δεν επιτρέπει στον χώρο αυτό να εκφραστεί δυναμικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης