Κάλπες: Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται Μάτι, διακοπές και... Πολάκη

Κάλπες: Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται Μάτι, διακοπές και... Πολάκη

Η στρατηγική των επιτελείων λίγο πριν τις κάλπες - Πού ποντάρει η ΝΔ - Ο Τσίπρας θα κάνει  «one man show» - Πόσο πιθανές είναι οι βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο;

tsipras-mitsotakis_main02
Στο Μέγαρο Μαξίμου ελήφθη η απόφαση να σηκώσει ο Αλέξης Τσίπρας το βάρος της τελευταίας και κρισιμότερης φάσης, αναφορικά με την προσέλκυση των αναποφάσιστων. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα ξεδιπλωθεί ένα one man show, με τον πρωθυπουργό να είναι το πρόσωπο, η φωνή και η ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται ουσιαστικά για μία επιχείρηση, συνέχεια της μέχρι τώρα στρατηγικής, όπου ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα εμφανιστεί ως «ένας από εσάς». Αυτή η λογική διαπνέει και το τελευταίο κυβερνητικό προεκλογικό σποτ, στο οποίο ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να υμνεί τις αρετές του Έλληνα!

Παρ’ ότι από την Κουμουνδούρου διαχέονται σενάρια που εμφανίζουν την Κυριακή να επιφυλάσσεται ένα ντέρμπι στήθος με στήθος, ενώ δεν αποκλείουν ακόμα και ανατροπή με οριακή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν πεισματικά να τους διαψεύδουν.

Η εταιρεία Rass για το Action 24 επιβεβαιώνει ότι παραμένει ανοιχτή η ψαλίδα υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δίνοντας της προβάδισμα 8,5 μονάδων. Συγκεκριμένα, η ΝΔ λαμβάνει 31,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ, 23,2%, το ΚΙΝΑΛ 8,7%, το ΚΚΕ 6,7% και η Χρυσή Αυγή 6,4%. Στην παράσταση νίκης (δηλαδή ποιο κόμμα θεωρούν ότι θα κερδίσει τις εκλογές της Κυριακής) προηγείται η ΝΔ με 73,5% έναντι 20,3% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται και σε αυτή τη δημοσκόπηση με χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων του 2015. Η συσπείρωση φθάνει το 52,5% έναντι συσπείρωσης 87,2% των ψηφοφόρων της ΝΔ. Στα σημαντικά ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνεται ότι το 80,1% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα ψηφίσει το ίδιο κόμμα και στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές.

Μία ακόμα δημοσκόπηση, αυτή της Metron Analysis επίσης διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Μαξίμου. Σε αυτή, η ΝΔ διατηρεί σταθερό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ 6,7 μονάδων. Ιδιαίτερα αυξημένο είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων, που υπερβαίνει το 10%, ενώ η Χρυσή Αυγή έρχεται τέταρτο κόμμα. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι το 37% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η σκληρή αντιπαράθεση δεν ευνοεί ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε και τη ΝΔ.

Είναι κοινό μυστικό ότι οι στόχοι που θέτει το πρωθυπουργικό επιτελείο εντός κλειστών θυρών περιλαμβάνουν την αποφυγή μίας ήττας με διαφορά πάνω από 5 μονάδες υπέρ της Ν.Δ. Αυτό είναι το ψυχολογικό όριο. Αξίζει να θυμίσουμε ότι η μεγαλύτερη διαφορά που έχει υπάρξει σε ευρωεκλογές ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα είναι 4,4%) και ταυτόχρονη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές εκλογές και στους μεγάλους δήμους της χώρας.

Κλείσιμο
Οι τελευταίες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν αυτό που έχουμε γράψει εδώ και αρκετές ημέρες στο ΘΕΜΑ. Ο Οκτώβρης απομακρύνεται ως μήνας εκλογών από τα κυβερνητικά σχέδια. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η μικρή διαφορά την οποία προσδοκά ο ΣΥΡΙΖΑ, θα εκμεταλλευτεί το μομέντουμ, όπως το χαρακτηρίζουν, σπεύδοντας να πάει σε εκλογές. Αντιθέτως, αν ξεπεραστεί η διαφορά των πέντε μονάδων και πάνω, είναι πολλοί οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού που τον προειδοποιούν να αποφύγει το καλοκαίρι. Κάτι οι φόβοι για μία φωτιά που θα ξυπνήσει τις τραγικές μνήμες από το Μάτι, κάτι τα εθνικά θέματα που έχουν μπει σε δεύτερο πλάνο, αλλά εξακολουθούν να ταλανίζουν την ελληνική διπλωματία και τέλος «κάποιο ατύχημα με διακοπές» που μπορούν να προκαλέσουν το κοινό αίσθημα, κάποια δήλωση Πολάκη και ο Ιούνιος δεν είναι απίθανο να κρύβει εθνικές κάλπες…

Την ίδια στιγμή στην Πειραιώς εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην αφήσουν ούτε μία ψήφο να μείνει ανεκμετάλλευτη. Στο στόχαστρο του επιτελείου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και στο αντίστοιχο της Κουμουνδούρου είναι και η προσέγγιση των νέων ψηφοφόρων ηλικίας 17-21 που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, ξεπερνούν τους 500.000. «Το αποτέλεσμα της 26ης Μαίου να είναι τέτοιο ώστε να δρομολογηθούν άμεσα πολιτικές εξελίξεις», επαναδιατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του σε τηλεοπτική συνέντευξή του. O πρόεδρος της ΝΔ σε μια πιο προσωπικού χαρακτήρα συνέντευξη υπογράμμισε πως «ο τόπος δεν αντέχει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο» και γι’ αυτό μετά τις ευρωεκλογές και την καθαρή διαφορά που επιδιώκει, ζητά πρόωρες εκλογές. Άφησε, εμμέσως, αιχμές κατά του πρωθυπουργού λέγοντας ότι «δεν θα πω ποτέ ότι δε θα χάσω ούτε μία στο εκατομμύριο τις εκλογές», για να προσθέσει: «Είμαι σίγουρος για τη νίκη, αλλά σέβομαι την ετυμηγορία του ελληνικού λαού».
Με τούτα και με εκείνα βρισκόμαστε μπροστά στην μετωπική σύγκρουση των δύο ηγετών και των διαμετρικά αντίθετα προφίλ που καλλιεργούνται από τους ίδιους και τα επιτελεία τους.

Δεν είναι πάντως μυστικό ότι το βλέμμα του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει εστιασμένο και στην υπόθεση Κουφοντίνα. Στο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας έχει εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια για το μπαράζ επιθέσεων που έχουν σημειωθεί το προηγούμενο διάστημα. Οι μετρήσεις που θα έχουν στα χέρια τους στην Κουμουνδούρου την Πέμπτη και την Παρασκευή θα είναι ενδεικτικές του κλίματος με το οποίο θα προσέλθουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες, αφού θα αποτυπωθούν και οι συντάξεις που θα έχουν λάβει 2,5 εκατομμύρια δικαιούχοι..
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης