Η πρόβλεψη του δημοσκόπου Γιάννη Μαυρή για τις ευρωεκλογές

Η πρόβλεψη του δημοσκόπου Γιάννη Μαυρή για τις ευρωεκλογές

Διαβάστε την ανάλυση για την εκλογική επιρροή των κομμάτων στις ευρωεκλογές που ανάρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα

4108548
«Στις προσεχείς ευρωεκλογές, η ΝΔ είναι αρκετά πιθανό να υπερβεί το 30% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 20%, ενώ η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίσει τα ιστορικά υψηλότερα, μέχρι σήμερα, καταγεγραμμένα επίπεδα της ψαλίδας πρώτου/δεύτερου κόμματος, σε ευρωεκλογές»

Αυτό επισημαίνεται στην ανάλυση των Γιάννη Μαυρή και Γιώργου Συμεωνίδη που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του γνωστού δημοσκόπου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανάλυση για τα σενάρια ευρωεκλογικής επιρροής των κομμάτων για το Μάιο του 2019, το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να κυμανθεί στις ευρωεκλογές, από 30% (κάτω όριο) έως 35% (άνω όριο).

Αντίστοιχα, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κυμανθεί από 18% (κάτω όριο) έως 24% (άνω όριο). Με αυτά τα δεδομένα από την συγκεκριμένη ανάλυση προκύπτει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ πιάσει το ανώτατο όριο και η Νέα Δημοκρατία το κατώτατο, τότε η διαφορά των κομμάτων θα κυμανθεί στις έξι μονάδες υπέρ της ΝΔ. Αν συμβεί το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή πιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ το κατώτατο όριο και η ΝΔ το ανώτερο, τότε η διαφορά των δύο κομμάτων θα εκτοξευθεί στις 17 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα όρια, στηρίζονται στην τελευταία διαθέσιμη εκτίμηση εκλογικής επιρροής της Public Issue.

Όπως αναφέρουν στην ίδια ανάλυση οι κ.κ. Μαυρής και Συμεωνίδης, τα ποσοστά των δύο σημερινών μεγαλύτερων κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) στις ευρωεκλογές, αναμένεται να είναι αισθητά χαμηλότερα, από τα αντίστοιχα που θα κέρδιζαν, αν διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές. Το συμπέρασμα αυτό συνάδει με τα ιστορικά δεδομένα του συνόλου των προηγούμενων ευρωεκλογών.

Κλείσιμο
Η αναμενόμενη ευρωεκλογική διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται, κατά 2%-5%, της εκτιμώμενης -σήμερα- διαφοράς στη βουλευτική επιρροή τους. Συνεπώς, η διαφορά που θα καταγραφεί στις ευρωεκλογές είναι λάθος να συγκριθεί με τη διαφορά που καταγράφουν δημοσκοπήσεις για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα πάντα με την τελευταία διαθέσιμη εκτίμηση της Public Issue, η εκλογική επιρροή της ΝΔ, σε ενδεχόμενες σήμερα βουλευτικές εκλογές, θα κυμαίνονταν από 35% ως 42% και του ΣΥΡΙΖΑ από 21% ως 27%.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση στην ιστοσελίδα www.mavris.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης