Οι «άχαστοι» του ΣΥΡΙΖΑ πάνε... άκλαυτοι σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Πειραιά

Οι «άχαστοι» του ΣΥΡΙΖΑ πάνε... άκλαυτοι σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Πειραιά

Χαμηλές πτήσεις για τους υποψήφιους δημάρχους του ΣΥΡΙΖΑ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά - Ο Νάσος Ηλιόπουλος, η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Νίκος Μπελαβίλας εμφανίζονται να συγκεντρώνουν τόσο χαμηλά ποσοστά, έτσι ώστε εκφράζονται αμφιβολίες για το αν θα καταφέρουν να περάσουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
notopoulou_mk
Αν και βρίσκεται στην εξουσία περισσότερο από τέσσερα χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει ισχυρά ερείσματα στην Αυτοδιοίκηση, τόσο σε επίπεδο περιφερειών όσο και δήμων. Ο ένας μετά τον άλλον οι υποψήφιοι της Κουμουνδούρου αποδεικνύονται -τουλάχιστον με βάση τις δημοσκοπήσεις- εκλογικά αδύναμοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στην κυβέρνηση να διαμορφώνεται κλίμα ήττας, παρότι για προφανείς λόγους η αισιόδοξη ρητορική της παραμένει ακέραια.

Στους τρεις μεγάλους δήμους, οι οποίοι το βράδυ των εκλογών θα διαμορφώσουν το τοπίο των πολιτικών εντυπώσεων, οι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος πραγματοποιούν χαμηλή πτήση. Για την ακρίβεια, ο Νάσος Ηλιόπουλος στην Αθήνα, η Κατερίνα Νοτοπούλου στη Θεσσαλονίκη και ο Νίκος Μπελαβίλας στον Πειραιά εμφανίζονται να συγκεντρώνουν χαμηλά ποσοστά συγκριτικά με εκείνα που είχε πάρει το κόμμα τους το 2015. Παρά τα ευφάνταστα κοκτέιλ, το προεκλογικό μάρκετινγκ, τις βόλτες στις λαϊκές αγορές, τη βεβαιότητα ότι «θα τινάξουν την μπάνκα στον αέρα» και τα λοιπά, αμφισβητείται ακόμη και η είσοδος ορισμένων στον δεύτερο γύρο των εκλογών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο των πολιτικών εξελίξεων.

Ας σημειωθεί ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και η πολιτική κίνηση «Πράττω» που ίδρυσε στηρίζουν για δήμαρχο Αθηναίων τον Παύλο Γερουλάνο και όχι τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που δεν θα προκαλούσε εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου αν ήταν μόνο αυτοί και κατά τα άλλα τα πράγματα πήγαιναν καλά.

Ο «άγνωστος»

Με την προεκλογική εκστρατεία σε πλήρη εξέλιξη έναν μήνα πριν από τις δημοτικές εκλογές, ο κ. Ηλιόπουλος παραμένει σε μεγάλο βαθμό μη αναγνωρίσιμος από το ευρύ εκλογικό σώμα της Αθήνας. Στον πρώτο δήμο της χώρας, ο εκλεκτός του Αλέξη Τσίπρα κινείται στο όριο του 10%, πίσω από τον κ. Γερουλάνο που κινείται στο 13% και πολύ πιο πίσω από τον Κώστα Μπακογιάννη. Στο Μαξίμου πλέον ανησυχούν ότι ο υποψήφιός τους μπορεί να «φάει την εκλογική σκόνη» και του Ηλία Κασιδιάρη, κάτι που θα πλήξει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση.

Προσωποκεντρική καμπάνια

Τι κι αν ο πρωθυπουργός επιχείρησε να τον συνδέσει με την τηλεοπτική σειρά «La Casa de Papel» που κάνει θραύση στο Netflix, αναδεικνύοντας την αμφίβολη ομοιότητα του καθηγητή-εγκεφάλου της μεγάλης ληστείας με τον κ. Ηλιόπουλο... Αν εξαιρέσει κανείς ότι έχουν και οι δύο μούσι και φοράνε γυαλιά, στα άλλα δεν πολυμοιάζουν. Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής του «La Casa de Papel» έχει γίνει γνωστός, ενώ ο κ. Ηλιόπουλος είναι ακόμα σχετικά άγνωστος. Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι το βιογραφικό του 35χρονου υφυπουργού Εργασίας και το γεγονός ότι παρουσιάζει ως ανδραγαθία τον «απογαλακτισμό» του από τη μητέρα του, λέγοντας χαρακτηριστικά «εντάχθηκα στα 19 μου στη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι ήταν στέλεχος της αυτοδιοικητικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ». Πολύ μεγαλύτερο ζήτημα προκύπτει από το γεγονός ότι σε αντίθεση με άλλους συνομήλικούς του που έγιναν αστέρες του κομματικού στερεώματος, ο ίδιος δεν απέκτησε αναγνωρισιμότητα και πολιτική επιφάνεια. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προσπάθειά του να ανατρέψει αυτό το μειονέκτημα, δίνοντας συνεντεύξεις όπου και όταν του ζητηθούν, ακόμα και σε περιοδικά lifestyle και γυναικείες ιστοσελίδες. Η προεκλογική του καμπάνια, αν και είναι απόλυτα προσωποκεντρική, επιχειρώντας να τον μετατρέψει σε ακτιβιστή της γειτονιάς, δεν φαίνεται να αλλάζει το κλίμα. Παιδί της πόλης, παιδί της διπλανής πόρτας, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη συνεχίζει με εντυπωσιακούς ρυθμούς τις επισκέψεις και τις συνομιλίες στους δρόμους της Αθήνας, αλλά κατά κάποιον τρόπο παραμένει σε μεγάλο βαθμό αθέατος...

Ηταν στραβό το κλήμα...

Από την άλλη, το πρόβλημα της κυρίας Νοτοπούλου στον Δήμο Θεσσαλονίκης δεν είναι η προβολή. Κέρδισε άπλετη μετά την τοποθέτησή της στο πρωθυπουργικό γραφείο της συμπρωτεύουσας και στη συνέχεια με την υπουργοποίησή της. Κι όμως, δίνει μάχη με τον Γιώργο Ορφανό για τη δεύτερη θέση, ο οποίος -σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις- την αφήνει πίσω. Πρώτος εμφανίζεται ο Νίκος Ταχιάος, ο επίσημος υποψήφιος της Ν.Δ. Η νεαρή υποψήφια δεν φαίνεται να κερδίζει ούτε την εμπιστοσύνη ούτε τη συμπάθεια των συμπολιτών της. Για του λόγου το αληθές -πάντα με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις-, το 47% των Θεσσαλονικέων εκφράζει αρνητική γνώμη γι’ αυτήν. Η αλήθεια είναι ότι δεν τη βοηθάει να ανατρέψει το πολύ αρνητικό κλίμα ούτε η κυβέρνηση. Το οποίο μάλιστα εκδηλώνεται και από τις αποδοκιμασίες που αντιμετωπίζουν βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που πραγματοποιούν περιοδείες στη Μακεδονία.
Νοτοπόλιταν και τρέντι τακτικές

Την κυρία Νοτοπούλου δεν βοηθάει και η απουσία ενός συγκροτημένου πολιτικού σχεδίου για τη διαχείριση ενός δύσκολου και απαιτητικού δήμου όπως είναι η Θεσσαλονίκη. Η ίδια, σε μια προσπάθεια να προτάξει την αριστερή φυσιογνωμία της, έχει οδηγηθεί σε φραστικές αστοχίες και επικοινωνιακές γκάφες. Σε μπαρ που είχε στηθεί εντός του εκλογικού της κέντρου, πάντως, προσέφερε το δικό της κοκτέιλ, μια μείξη βότκας, γρεναδίνης, αχλαδιού και τζίντζερ, ένα κοκτέιλ με το όνομα Νοτοπόλιταν! Οι κούνιες στο εσωτερικό του εκλογικού της κέντρου, οι αφίσες με το πρόσωπό της, το πρόγραμμα, οι θέσεις της και οι συνεργάτες της δεν φαίνεται να έχουν επίσης εντυπωσιάσει τους Θεσσαλονικείς. Προς το παρόν, αυτού του είδους οι τρέντι τακτικές δεν φαίνεται να τη βοηθούν. Ούτε η εμφάνισή της στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ των υποψηφίων φάνηκε να λειτουργεί υπέρ της. Επιπλέον, δεν έχει ερείσματα και στη «βαθιά Θεσσαλονίκη», ήτοι στα μικρομεσαία στρώματα της βιοπάλης, τα οποία εκτός από την οικονομική πίεση λόγω της κρίσης νιώθουν και εθνικά ταπεινωμένα από τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Η ιδέα να ιδρύσει μουσείο-κέντρο διαλόγου ερωτικού προσανατολισμού και κοινωνικού φύλου σε συνεργασία με τις σχετικές συλλογικότητες της συμπρωτεύουσας βαθαίνει το χάσμα με τους απλούς ανθρώπους. Ως εκ τούτου, η κυρία Νοτοπούλου δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει δυναμική και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για το κυβερνών κόμμα ο δεύτερος γύρος να είναι μια αναμέτρηση μεταξύ των κυρίων Ταχιάου και Ορφανού, δηλαδή μεταξύ δύο δεξιών. Ειδικά, μάλιστα, και μετά την αποκάλυψη ότι η νεαρή υποψήφια δυσκολεύτηκε τρομερά να βρει άτομα για τον συνδυασμό της, στρεφόμενη αναγκαστικά στη δεξαμενή φίλων και γνωστών.

Ούτε ο Μαδούρο

Οσον αφορά τον Πειραιά τώρα, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης και του κομματικού μηχανισμού, ο υποψήφιος δήμαρχος, αρχιτέκτονας κ. Μπελαβίλας, κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Ο σημερινός δήμαρχος Γιάννης Μώραλης καταγράφει πολύ ισχυρό προβάδισμα, το οποίο δεν αφήνει περιθώρια για εκπλήξεις. Τι κι αν «ενημερωτικό σημείωμα» του υποψηφίου δημάρχου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η προεκλογική καμπάνια του έχει προσλάβει υπερατλαντικές διαστάσεις... Οπως ενημερώνουν οι συνεργάτες του κ. Μώραλη, «η δόξα και η φήμη του έχουν φτάσει στην αμερικανική ήπειρο... σε βαθμό που τηλεοπτικό δίκτυο της Λατινικής Αμερικής πραγματοποίησε αφιέρωμα στην εκλογική αναμέτρηση του Πειραιά, επικεντρώνοντας στην υποψηφιότητα Μπελαβίλα. Αργότερα μάθαμε ότι είναι κανάλι της Βενεζουέλας. Ούτε ο Μαδούρο, όμως, μοιάζει να κλείνει την ψαλίδα».

Κλείσιμο
Πλέον, ο κ. Μπελαβίλας προετοιμάζεται για το πρώτο δημόσιο ντιμπέιτ των υποψηφίων για τον Δήμο Πειραιά, με φήμες -τις οποίες φρόντισε να διαψεύσει- να τον εμφανίζουν ακόμα και να αποσύρεται. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι θα δώσει αγώνα μέχρι τέλους. Με τούτα και με κείνα, στο Μέγαρο Μαξίµου έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα με ασκήσεις διαχείρισης της ήττας. Η γκρίνια για τους τρεις εκλεκτούς, οι οποίοι δύσκολα θα βρεθούν στον δεύτερο γύρο, έχει ενταθεί. Μαξίμου και Κουμουνδούρου μαλώνουν για το ποιος τελικά θα τους χρεωθεί και σε περίπτωση που δεν προηγηθεί ένα θαύμα, ποιος θα πάρει πάνω του το βάρος του επικείμενου Βατερλό των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης