Τσίπρας - Ζάεφ: Ανήγγειλαν την ίδρυση πρεσβειών - «Γράφουμε ιστορία» είπαν

Τσίπρας - Ζάεφ: Ανήγγειλαν την ίδρυση πρεσβειών - «Γράφουμε ιστορία» είπαν

Οι πρεσβείες θα αντικαταστήσουν τα Γραφεία Συνδέσμων - Επιτροπές θα αναλάβουν την επίλυση των ζητημάτων με τα εμπορικά σήματα και τα ονόματα - Sυμφώνησαν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η Συμφωνία θα ανατραπεί αν επικρατήσουν στο μέλλον εκλογικά οι σημερινές αντιπολιτεύσεις 

synentefksi_main01
«Γράφουμε ιστορία» τόνισαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και των Σκοπίων στις κοινές τους δηλώσεις μετά τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στα Σκόπια και την υπογραφή συμφωνιών ανάμεσα στις δύο χώρες. Τόσο ο κ.Τσίπρας, όσο και ο κ.Ζάεφ εμφανίσθηκαν βέβαιοι ότι οι αντιδράσεις για τη Συφωνία των Πρεσπών θα εκλείψουν προϊόντος του χρόνου «που θα δείξει τα οφέλη της για τους δύο λαούς», ενώ συμφώνησαν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η Συμφωνία θα ανατραπεί αν επικρατήσουν στο μέλλον εκλογικά οι σημερινές αντιπολιτεύσεις στις δύο χώρες. Παράλληλα, οι κ.κ.Τσίπρας και Ζάεφ ανήγγειλαν την ίδρυση πρεσβειών στη θέση των σημερινών γραφείων συνδέσμων στις δύο χώρες, ενώ χαρακήρισαν «καλοδεχούμενο» το ενδιαφέρον των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας για την περιοχή, από τη στιγμή που γίνονται σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Σκοπίων.  Ιδιαίτερη εντύπωση και προβληματισμό, ωστόσο, προκάλεσε η επιλογή του πρωθυπουργού να μιλήσει για «αεροδρόμιο της Μίκρας, στη Θεσσαλονίκη» και να μην αναφερθεί στο αεροδρόμιο με το επίσημο όνομά του, που είναι «Μακεδονία», όταν απαντούσε για την επιτήρηση του εναέριου χώρου των Σκοπίων από την Ελλάδα και την παροχή τεχνογνωσίας. 

Οι κοινές δηλώσεις

Τσίπρας  Ζάεφ Ανήγγειλαν την ίδρυση πρεσβειών  «Γράφουμε ιστορία»


Από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και μετά γράφουμε διαρκώς ιστορία, τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ στις κοινές δηλώσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η χώρα μας φιλοξενεί σήμερα την πολυάριθμη αντιπροσωπεία από την Ελλάδα παρουσία πολλών επιχειρηματιών, είπε και τόνισε ότι πρόκειται για ιστορική συνάντηση.

Σημείωσε ότι αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν και ξεκινούμε ένα ταξίδι προς το μέλλον με κοινά συμφέροντα. Είμαστε δύο λαοί που δείξαμε στον κόσμο ότι με θαρραλέες αποφάσεις, επιθυμία και ενότητα όλα είναι πιθανά.
Η Συμφωνία των Πρεσπών υλοποιήθηκε πλήρως, συνέχισε, και τόνισε ότι τους δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν πλήρως τις εμπορικές σχέσεις.

Θα γίνει ειδική επιτροπή για την ονομασία και τα εμπορικά σήματα. Υπογράψαμε μνημόνια συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών. Συνεργασία για την γεωργία, την υγεία. Το απόγευμα θα ξεκινήσει το επιχειρηματικό φόρουμ ανάμεσα σε επιχειρηματίες από τη χώρα μου και την Ελλάδα. Θέλουμε να χτίσουμε σχέση φιλίας με τη γείτονα χώρα»

Ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε στις συμφωνίες και τα μνημόνια συνεργασίας που υπογράφτηκαν μετά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.


Σημείωσε τον στόχο να δημιουργηθούν οι πλήρεις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ευκαιριών μέσα από αυτές τις συμφωνίες. Σήμερα το απόγευμα ο κ. Τσίπρας και εγώ θα κηρύξουμε την έναρξη του επιχειρηματικού φόρουμ που θα συμμετέχουν από 100 επιχειρηματίες από κάθε χώρα, είπε και χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας αυτή τη συνάντηση. Ανέφερε ότι η συνεργασία μέσω του ΑΣΣ θα συμβάλει στην επίλυση διαφορών και την ανάπτυξη κοινά επωφελών ευκαιριών.


Ο κ. Ζάεφ είπε ότι τους προηγούμενους μήνες έκανε έναν πολύ καλό φίλο, τον Αλέξη Τσίπρα. «Είναι πολύ καλός φίλος μου και της χώρας μου», σημείωσε.


Παίρνοντας το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η σημερινή μέρα είναι σημαντική για τις δύο χώρες και τα Βαλκάνια. προσπαθούμε να υπηρετήσουμε αφήγημα συνεργασίας, αλληλοκατανόησης. Η επιτυχία είναι όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για τα Βαλκάνια και τηνη Ευρώπη. Εχουμε χάσει σχεδόν τρεις δεκαετίες και πρέπει να καλύψουμε αυτό το κενό. Συνεδριάσαμε με τους υπουργούς μας στο πρώτο ανώτατο συμβούλιο των δύο χωρών μας, που σήμερα γίνεται πραγματικότητα. Υπογράψαμε μια σειρά από συμφωνίες και μνημόνια και μια σειρά από δράσεις.Στον διπλωματικό τομέα ιδρύουμε πρεσβείες και καταργούμε τα γραφεία συνδέσμων. Υπογράφουμε μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της χώρας στο ΝΑΤΟ, αλλά και συνεργασία για παροχή τεχνογνωσίας, μετά την ένταξη.
Κλείσιμο
Ο κ.Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο επιχειρηματικό φόρουμ, λέγοντας ότι μετέχουν «δεκάδες επιχειρηματίες» και μίλησε για άρση εμποδίων στην φορολογία που υπήρχαν επειδή επί τριάντα χρόνια δεν μπορούσαν να προχωρήσουν οι επιχειρηματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.Ο κ.Τσίπρας συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων: Η επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας θα γίνεται από την ελληνική αεροπορία. Στον τομέα των Μεταφορών δώσαμε ιδαίτερη έμφαση στη σιδηροδρομική σύνδεση Πειραιά - Θεσσαλονίκης- Σκοπίων - Βελιγραδίου. Η Ελλάδα θα εκπαιδεύει ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και υα βοηθά στην ασφάλεια των πτήσεων στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας. Συζητήσαμε τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, αλλά και για διασυνδέσεις ηλεκτρισμού, καθώς και ψηφιακής τεχνολογίας. Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στην παροχή τεχνογνωσίας στον τομέα της υγείας.
Οπως είπε «καλλιεργούμε μια πολυεπίπεδη σχέση, που για να προχωρήσει πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα εδράζεται σε στέρεα θεμέλια. Για να γίνουν α θεμέλια στέρεα και να αντέξουν στον χρόνο πρέπει να δουλέψουμε εντατικά στην ορθή εφαρμογή της Συμφωνίας. Πρέπει να συνεχίσουμε με γρήγορα βήματα. Κλείνουν με θετικό τρόπο οι διαβουλεύσεις για τα σχολικά εγχειρίδια, είναι θέμα που επηρεάζει τον τρόπο που βλέπει η μία χώρα την άλλη, τον τρόπο που βλέπουν τα παιδιά μας τη γειτονική χώρα.Μέχρι τα μέσα Μαϊου θα γίνει η σύσταση της ομάδας ειδικών για να διευθετηθούν προβλήματα ανάμεσα σε επιχειρηματίες και το καταναλωτικό κοινό, η επιτροπή, δηλαδή, που θα βρει λύσεις στα ζητήματα των εμπορικών ονομασιών και σημάτων. Και στη Βόρεια Μακεδονία και στην Ελλάδα βρισκόμαστε μπροστά στο φαινόμενο των fake news. Προβλήματα που η συμφωνία αντιθέτως, προβλέπει να λυθούν. Αποφασίσαμε την ενεργοποίηση της Επιτροπής, ώστε όσο πιο γρήγορα, σε βάθος δύο- τριών ετών να λυθούν αυτά τα προβλήματα. Ζήτημα είναι πως θα έχουμε θεσμούς άμεσης συνεννόησης. Θα υπάρχει ένα συμβούλιο σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών που θα παρακολουθεί, αλλά και ένα δεύτερο σε επίπεδο υπουργείων οικονομικών που θα παρακολουθεί τα των εμπορικών συνεργασιών. Η σημερινή συνάντηση είναι ιστορική και για τις χώρες μας και για τα Βαλκάνια. Είμαστε εδώ για να χτίζουμε γέφυρες και να γκρεμίζουμε τα τείχη. Διδασκόμαστε, δεν εγκλωβιζόμαστε από την ιστορία, αλλά χτίζουμε και τη δική μας Ιστορία. Η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός στη Βόρεια Μακεδονία και στις προσπάθειές της να ενταχθεί στην ΕΕ. Θα στηρίξουμε την ενταξιακή σας πορεία», είπε και ευχαρίστησε «τον αγαπημένο μου φίλο Ζόραν που μας υποδέχθηκαν με πολλή αγάπη και αισθήματα φιλίας. ξεκινάμε να οικοδομήσουμε αγάπη μεταξύ των λαών μας».


Ακολούθησαν ερωτήσεις προς τους δύο πρωθυπουργούς, με πρώτο ερώτημα να αφορά στις αντιδράσεις για τη Συμφωνία. «Οταν καταφέρουμε να καλλιεργήσουμε τις οικονομικές συναλλαγές, τις συνδεσιμότητες, τότε σιγά σιγά θα αρχίσει να καταλαβαίνει και ο ελληνικός λαός και οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας πόση ζημιά είχαμε όλα αυτά τα χρόνια. Η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών εμπεριέχει τον τρόπο που θα επιλυθούν όλα τα ζητήματα», είπε μεταξύ άλλων ο κ.Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η Συμφωνία προβλέπει τη σύνθεση ομάδας εμπειρογνωμόνων, για να λύσει αυτά τα θέματα».  Παράλληλα, ο κ.Τσίπρας έκανε λόγο για υποκριτές που ενώ είχαν δουλειές στη Βόρεια Μακεδονία τώρα υψώνουν τους τόνους. «Θα υπάρξει σήμανση για τα πολιτιστικά μνημεία, του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, είναι μνημεία παγκόσμια, και θα χαρούμε όταν τοποθετήσετε αυτές τις σημάνσεις με τις αναφορές ότι αυτά τα μνημεία είναι από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό». 

Από την πλευρά του, ο κ.Ζάεφ είπε ότι η Συμφωνία θα συμβάλλει στη φιλία των δύο λαών, λέγοντας ότι στο μέλλον δεν θα υπάρχουν πολέμιοί της. Πολιτικές είναι οι αντιδράσεις, οι πολίτες θα δουν τα ωφέλη σε όλα τα επίπεδα, στην οικονομία,  στις συναλλαγές. Η οικονομία ενισχύθηκε, θα δούμε τα ωφέλη για τα οποία μίλησε ο Αλέξης, θα δούμε τη φιλία που αναπτύσσεται, που πολεμήθηκε επί τριάντα ολόκληρα χρόνια, όταν όλοι θα δουν τα ωφέλη, θα καταλάβουν. Και οι πολέμιοι και οι πιο συντηρητικοί. Η Συμφωνία είναι Συμφωνία φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Το θέμα των εμπορικών σημάτων θα συζητηθεί από την επιτροπή. Θα καταφέρουμε να επιλύσουμε οποιαδήποτε διαμάχη υφίσταται ακόμη. Σας προσκαλώ όλους να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.


Ακολούθησε ερώτημα από σκοπιανή δημοσιογράφο για τις αντιδράσεις τόσο από τη  ΝΔ, όσο και από την αντιπολίτευση στα Σκόπια. Ο κ.Τσίπρας απάντησε λέγοντας ότι αυτοί που αντιπολιτεύθηκαν στην Ελλάδα και στη Β. Μακεδονία είχαν τα ίδια επιχειρήματα. Εχώ εκπροσωπώ και αυτούς που συμφωνούσαν και αυτούς που διαφωνούσαν. Η Συμφωνία επικυρώθηκε από τα δύο κοινοβούλια. Δεν μου πέφτει λόγος να ασκήσω κριτική για τα εδώ συμβαίνοντα. Σε δημοκρατίες ο διάλογος, οι αντιπαραθέσεις είναι αυτονόητο. Οι Συμφωνίες που εγκρίνονται από τα κοινοβούλια δεσμεύουν και τις μελλοντικές κυβερνήσεις, εκτός κι αν αποφασίσουν αλλιώς οι λαοί. Θέλω να μείνω σ΄αυτό: Επενδύουμε στο μέλλον, γράφουμε ιστορία, δεν εγκλωβιζόμαστε από αυτή. Η Συμφωνία έχει γερά θεμέλια και είναι ορατό και από αυτούς που προσφάτως την αμφισβήτησαν. 

Ο κ.Ζάεφ από την πλευρά του, είπε ότι δεν έχουμε απόδειξη σε καμία από τις δύο χώρες ότι κάποιος θα θελήσει να καταργήσει τη Συμφωνία που θα φέρει μόνο οφέλη και για τις δύο πλευρές. Οι πολιτικοί είμαστε εδώ για να υπηρετούμε τους πολίτες μας. Δε νομίζω ότι υπάρχει πολιτικός που θα προβεί σε πράξεις κατά του λαού. Οι αντιπολιτεύσεις μπορεί να κυριαρχήσουν, αλλά θεωρώ ότι πρέπει όλοι να θέλουμε να δημιουργήσουμε οφέλη για τους λαούς μας. Η πορεία στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ είναι μη αναστρέψιμη. Μόνο να κερδίσουμε έχουμε από την στήριξη της Συμφωνίας , θα είναι οι πολίτες που θα την υποστηρίξουν. 

Στο ερώτημα περί ανταγωνισμού μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή μετά τη Συμφωνία και πως θα τον χειριστούν οι δύο κυβερνήσεις, ο κ.Τσίπρας είπε ότι το θετικό είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον, καλοδεχούμενο, αλλά όχι με όρους παλαιότερων εποχών., Τα  Βαλκάνια είναι περιοχή που οι λαοί μπορούν να χαράξουν πορείες προς το συμφέρον τους. Καλοδεχούμενο των ενδιαφέρον των ΗΠΑ, της Κίνας που επενδύει σε σχέδια στην περιοχή μας, καλοδεχούμενο και το ενδιαφέρον της Ρωσίας, που εμείς έχουμε παραδοσιακά καλές σχέσεις και αναγνώρισε τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά υπάρχουν κυριαρχικά δικαιώματα. 

«Συμφωνώ απόλυτα με τον Αλέξη Τσίπρα», είπε ο Ζόραν Ζάεφ. «Μιλάμε για κυριαρχικά δικαιώματα. Αυτή η Συμφωνία μπορεί να αποτελέσει μοντέλο προς μίμιση. Το ενδιαφέρον των μεγάλων δυνάμεων είναι θετικό και ευπρόσδεκτο. Είμαστε μια μικρή χώρα, θέλουμε σχέσεις φιλίας, δεν υπάρχει εναλλακτική οδός για μας, παρά η ένταξη στην ΕΕ  θέλουμε να συνεργαστούμε και με τις χώρες προς ανατολάς. Χαίρομαι που η Ρωσία αναγνώρισε τη χώρα μας. Καλωσορίζουμε το ενδιαφέρον και της Κίνας και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία και την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθούμε όλοι στο Ντουμπρόβνικ».

Η δεύτερη ερώτηση σκοπιανής δημοσιογράφου αφορούσε το κόστος για την επιτήρηση του εναέριου χώρου των Σκοπίων από την Ελλάδα και αν πιθανή αλλαγή των κυβερνήσεων θα αλλάξει αυτό το δεδομένο. «Σκοπεύουμε και οι δύο να κερδίσουμε στις επόμενες εκλογές. Ο,τι είναι επ ωφελεία των λαών δεν αλλάζει», είπε ο κ.Τσίπρας για να προσθέσει ότι το αντάλλαγμα για μας είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια στη γειτονιά μας. Είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε καθήκοντα εναέριας αστυνόμευσης, η Ελλάδα έχει αναπτυγμένη αεροπορική τεχνογνωσία, έχουμε την ικανότητα να στηρίξουμε τη Β. Μακεδονία στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει σταθερότητα και ασφάλεια. Εχουμε ήδη αποστείλει προσχέδιο συνεργασίας . Σημαντική είναι και η συμφωνία ανάμεσα στις υπηρεσίες της Πολιτικής Αεροπορίας». Αφού είπε ότι πλέον δεν θα χρειάζεται παράκαμψη του εναέριου χώρου των Σκοπίων «ίσως να κάνουμε και κύκλους να σας χαιρετάμε κιόλας», είπε χαρακτηριστικά- επανέλαβε ότι η συμφωνία είναι προς όφελος των δύο λαών.
Ο κ.Ζάεφ εμφανίσθηκε επίσης αποφασισμένος να κερδίσει τις επόμενες εκλογές στη χώρα του, σημείωσε ότι οι κ.Μητσοτάκης και Μιτκοσκι, θα θέλουν αυτό που θέλουν οι λαοί. Μια γειτονική χώρα θα πρέπει να καλύπτει τους ουρανούς μας. Υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Β. Μακεδονία να καλύψουν την ασφάλεια αυτή, είναι προς όφελος των λαών και βοηθά τους λαούς μας να νιώσουν ασφαλείς. Οταν δεν μπορείς, κάτι τότε απευθύνεσαι στους γείτονές σου. Η Ελλάδα είναι πλέον φίλη μας, υπάρχει εμπιστοσύνη και θα γίνει ακόμη πιο φίλη μας στο μέλλον».
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης