Αμηχανία στο Μαξίμου για το φιάσκο με την Λοΐζου

Αμηχανία στο Μαξίμου για το φιάσκο με την Λοΐζου

Το παρασκήνιο της παραίτησης της κόρης του Μάνου Λοΐζου από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις αποκαλύψεις του «Πρώτου ΘΕΜΑτος» - Εύλογα ερωτήματα για το αν ήξεραν -και ποιοι- τις δικαστικές της περιπέτειες - Στον Χριστόφορο Βερναρδάκη «χρεώνουν» την εισήγηση για την τοποθέτησή της στην ευρωλίστα

myrs01
Σοκ και αμηχανία σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου από την «γκάφα» του κυβερνητικού επιτελείου να επιλέξει την κυρία Μυρσίνη Λοΐζου για την ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ -μία εισήγηση την οποία φέρεται να «χρεώνεται» ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για το αν ήξεραν -και ποιοι- τις δικαστικές της... περιπέτειες.

Όπως αποκαλύπτει το «Πρώτο Θέμα», που κυκλοφορεί εκτάκτως αύριο, Σάββατο, η πρώην, πλέον, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μυρσίνη Λοΐζου, εισέπραττε παρανόμως επί 69 μήνες τη σύνταξη της μητέρας της, που είχε πεθάνει και, για τον λόγο αυτό, το 2017 καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή. Σύμφωνα με την απόφαση 905 του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών της 28ης Φεβρουαρίου 2017, η Μυρσίνη Λοΐζου «ξέχασε» να δηλώσει τον θάνατο της μητέρας της και εισέπραξε παράνομα €52.000 για 69 μήνες. Μέχρι σήμερα, η κυρία Λοΐζου δεν έχει πληρώσει τίποτα και με τις προσαυξήσεις χρωστά το συνολικό ποσό των 94.000 ευρώ, ενώ στις 12 Μαΐου δικάζεται και πάλι για φορολογικά αδικήματα.

Με το «καλημέρα», στο Μέγαρο Μαξίμου σήμανε συναγερμός και υπήρξε μεγάλη κινητικότητα για τη διαχείριση της κρίσης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημερώθηκε άμεσα -αν και όχι λεπτομερώς- ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας, που βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Από την περασμένη εβδομάδα είχε φανεί πως η επιλογή της κυρίας Λοΐζου μετατρέπεται σε «γκάφα» για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού στην κυβέρνηση καλούνταν, από την πρώτη στιγμή, να καλύψουν το πλήθος των προκλητικών τοποθετήσεων της στα κοινωνικά δίκτυα περί βίας.

Παρά την αρχική πρόθεση στο Μαξίμου να την στηρίξουν, γρήγορα έγινε αντιληπτό το πολιτικό κόστος που έχει προκαλέσει η εν λόγω υποψηφιότητα και, αφού «απολογήθηκε» η κυρία Λοΐζου, στη συνέχεια της ζητήθηκε να παραιτηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τον σάλο μετέβη στο Μαξίμου, όπου εκεί φέρεται να συντάχθηκε η επιστολή παραίτησής της, προκειμένου να γίνει κεντρικά η διαχείριση της ζημιάς.

Το δημοσίευμα του ΘΕΜΑτος για την εις βάρος της Μυρσίνης Λοΐζου καταδικαστική απόφαση για την παράνομη λήψη της σύνταξης, αλλά και το δεύτερο ανοιχτό μέτωπο που έχει για χρέη προς το Δημόσιο, «ξεχείλισε το ποτήρι», αφού από την πρώτη ημέρα της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς της, η κυρία Λοΐζου αποτέλεσε... πονοκέφαλο για τον Αλέξη Τσίπρα, που όχι μόνο δεν εκπλήρωσε τις προσδοκίες του περί έκπληξης, βρέθηκε σε θέση να απολογείται για το παρελθόν της κόρης του Μάνου Λοΐζου.

Μετά το πρώτο σοκ στην Ηρώδου Αττικου, η συζήτηση πλέον έχει μετατοπιστεί στο ποιοι, τι και αν γνώριζαν για τις δικαστικές περιπέτειες της κυρίας Λοΐζου, αφήνοντας έκθετο τον πρωθυπουργό και το κόμμα, σε μια κρίσιμη περίοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ψάχνει διακαώς στελέχη να ενταξει στις ευρωλίστες, προκειμένου να περιορίσει την επερχόμενη ήττα στις εκλογές του Μαΐου.

Κλείσιμο
Το πρωί, μιλώντας στον Alpha, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αμήχανο τρόπο επιχείρησε, σε πρώτη φάση, να καλύψει την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και ανέφερε πως ανέμενε τις απαντήσεις της ίδιας, επέμεινε να την στηρίζει. Επέμεινε, δε, ότι πρόκειται για στοχοποίηση προσώπων που είναι στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «η ΝΔ και τα φιλικά της ΜΜΕ βάζουν σε λειτουργία μία κρεατομηχανή που στοχοποιεί πρόσωπα. Θέλουν κανένας να μην έχει το θάρρος να κινητοποιηθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Είμαι βέβαιος ότι η κυρία Λοΐζου δεν παίρνει τα χρήματα αυτά. Δεν μπορώ να γνωρίζω λεπτομέρειες της δικαστικής απόφασης» είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Λίγα λεπτά αργότερα, η ίδια, στην επιστολή παραίτησής της, κάνει λόγο για γραφειοκρατικό «λάθος» και ισχυρίζεται ότι είχε δηλώσει τον θάνατο της μητέρας της από την πρώτη στιγμή, ενώ επί 69 μήνες εισέπραττε την σύνταξή της κανονικά!

Παρότι λοιπόν αποποιείται κάθε ευθύνη και δηλώνει πως δεν έχει φταίξει πουθενά η ίδια, ισχυρίζεται πως ο λόγος που την οδηγεί στην παραίτηση από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως «δεν επιθυμεί να μετατοπίζεται η συζήτηση εξαιτίας της και, συνεπώς, θέτει στη διάθεση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ την απόσυρσή της από το ευρωψηφοδέλτιο».

Στην επιστολή παραίτησής της δεν παραλείπει να επιτεθεί στην αντιπολίτευση ότι δίνει βάρος σε τέτοιου είδους θέματα, με σκοπό την «αλλαγή της ατζέντας από το πολιτικό στο προσωπικό». Κάνει λόγο για «κανιβαλισμό», «έλλειψη επιχειρημάτων απέναντι στην ακροδεξιά» και δηλώνει: «Η ανθρωποφαγία της Νέας Δημοκρατίας, που εκφράζεται με συγκεκριμένες δημοσιογραφικές πένες, δεν θα περάσει».

Η παραίτηση που είχε θέσει στη διάθεση του κόμματος έγινε αποδεκτή.

Ολόκληρη η επιστολή παραίτησης της Μυρσίνης Λοΐζου:

«Στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων κάποια Μέσα Ενημέρωσης εμπλέκουν δύο ξεχωριστές υποθέσεις που με αφορούν. Η μία περίπτωση σχετίζεται με την τιμητική σύνταξη που λάμβανε η μητέρα μου, βραβευμένη και πολυγραφότατη συγγραφέας, Μάρω Λοΐζου από τον Υπουργείο Πολιτισμού. Προφανώς αναγνωρίζω ότι λανθασμένα καταβαλλόταν για κάποιο διάστημα η σύνταξη αυτή. Ωστόσο, το λάθος αυτό δεν είναι δικό μου, αφού, μετά το θάνατο της μητέρας μου, αμέσως τον δήλωσα στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο λόγος που η σύνταξη συνέχισε να καταβάλλεται σχετίζεται με γραφειοκρατικές διαδικασίες, κάτι το οποίο εξ όσων γνωρίζω συμβαίνει συχνά και ταλαιπωρεί αρκετούς πολίτες.

Μάλιστα, αναγνώρισα το χρέος μου γι' αυτή την υπόθεση ενώπιον του δικαστηρίου και το αποπληρώνω.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά ένα χρέος προς την εφορία και ασφαλιστικά ταμεία ύψους περίπου 180.000 ευρώ. Το χρέος αυτό προέκυψε από την οικογενειακή επιχείρηση που διατηρούσα με τον πρώην σύζυγο μου, ο οποίος έχει δηλώσει ότι είναι διατεθειμένος να το αναλάβει εξ ολοκλήρου, αφού εκείνος ήταν ο αποκλειστικός διαχειριστής των οικονομικών ζητημάτων.

Και οι δύο υποθέσεις θα ήταν σκανδαλώδεις, εφόσον είχα προσπαθήσει να αποκρύψω ή να αποφύγω κάποια υποχρέωση μου. Αντιθέτως, έχω υπάρξει συνεπής σε κάθε διαδικασία και βρίσκομαι πάντα στη διάθεση της ελληνικής πολιτείας.

Σε κάθε περίπτωση, ο λόγος που αποφάσισα να συνταχθώ με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν για να ενώσω τις δυνάμεις μου ώστε να αντιμετωπίσουμε επείγοντα και σπουδαία ζητήματα που μας αφορούν όλους, και όχι μικροπολιτικά κουτσομπολιά σχετικά με την οικογένεια μου.

Επειδή ακριβώς η στόχευση μου ήταν να συνεισφέρω στον αγώνα κατά της ανόδου της ακροδεξιάς, καθώς και στην ανάδειξη του κομβικού ρόλου του πολιτισμού σε αυτή τη μάχη, δεν επιθυμώ να μετατοπίζεται η συζήτηση εξαιτίας μου και, συνεπώς, θέτω στη διάθεση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ την απόσυρσή μου από το ευρωψηφοδέλτιο.

Αυτό που συμβαίνει, με ευθύνη της αντιπολίτευσης, είναι η αλλαγή της ατζέντας από το πολιτικό στο προσωπικό. Προσπαθούν να καλύψουν με αυτό τον κανιβαλισμό την έλλειψη λύσεων για την καθημερινότητα των πολιτών, την έλλειψη επιχειρημάτων απέναντι στην ακροδεξιά την οποία μάλιστα με αυτούς τους χειρισμούς τροφοδοτούν. Αυτόν τον τακτικισμό, εγώ δε θα τον εξυπηρετήσω.

Η ανθρωποφαγία της Νέας Δημοκρατίας που εκφράζεται με συγκεκριμένες δημοσιογραφικές πένες δε θα περάσει. Όπως και ο φασισμός δε θα περάσει. Οι πολίτες δε θα επιτρέψουν να περάσει.

Ευχαριστώ θερμά τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ που με εμπιστεύτηκαν και δεσμεύομαι ότι, θα συνεχίσω να στέκομαι με όλες τις δυνάμεις μου στον αγώνα για μια πιο δίκαιη και ανεκτική κοινωνία για όλους και όλες, σε κάθε επίπεδο και σε κάθε πεδίο, είτε είναι η πολιτική, είτε είναι ο δρόμος».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης