Τσίπρας σε Μοράλες: Οι σκληροί του ΔΝΤ αναγνωρίζουν το success story της Βολιβίας - Εδώ κάναμε επώδυνους συμβιβασμούς

evo0

Η Αριστερά στη Βολιβία ηγήθηκε ενός οικονομικού θαύματος είπε  ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο «Σταύρος Νιάρχος» 

«Ειναι μεγάλη η χαρά μου και η συγκίνηση μου να καλωσορίζω στη χώρα μας τον Πρόεδρο του Πολυεθνοτικού Κράτους της Βολιβίας, τον Έβο Μοράλες. Θέλω να τον ευχαριστήσω» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως ειναι σπάνιες οι φορές που επισκέπτεται την Ευρώπη.

"Είμαι σίγουρος ότι πολλοί περίμεναν με μεγάλο ενδιαφέρον αυτή την επίσκεψη. Μια επίσκεψη που γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη διεθνή πολιτική κατάσταση και τη γεωπολιτική σκακιέρα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση για την επίσκεψη του Προέδρου της Βολιβίας στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος .

«Μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε από την παγκόσμια οικονομική κρίση, την όξυνση των γεωπολιτικών διενέξεων, την αποσταθεροποίηση ολόκληρων περιοχών του πλανήτη από πολεμικές συγκρούσεις, τρομοκρατικές απειλές και μεγάλες φυσικές καταστροφές ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Αλλά και μια περίοδο που ταυτόχρονα χαρακτηρίστηκε και από την αναζωπύρωση της ελπίδας πολλών λαών του κόσμου για την υπέρβαση όλων αυτών των πολύμορφων κρίσεων» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

4744155
«Η Λατινική Αμερική, από όπου έρχεται ο Έβο Μοράλες, υπήρξε και εξακολουθεί να είναι, παρά τις προκλήσεις και τις δυσκολίες, ένα μεγάλο εργαστήρι τέτοιων αλλαγών και μετασχηματισμών. Γι αυτό και από τις απαρχές της λεγόμενης "Διαδικασίας της Αλλαγής" στη Βολιβία, παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ισχυρά αισθήματα αλληλεγγύης το εγχείρημα αυτό. Δεκατρία χρόνια μετά την εκλογή του στο τιμόνι της χώρας του και παρά τα πρωτοφανή προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, ο Έβο Μοράλες συνεχίζει από θέσεις κυβερνητικής ευθύνης να κάνει πράξη τον αγώνα για την κοινωνική αλλαγή, την λαϊκή και εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία, τον αγώνα για τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντός» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Βολιβία αποτελεί πια ένα ξεκάθαρο success story

«Είναι προφανές ότι οι διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη Βολιβία, μια χώρα στη καρδιά της Λατινικής Αμερικής είναι μεγάλες. Ωστόσο ο αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία, ισότητα και αξιοπρέπεια είναι παντού, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου ένας αγώνας που μπορεί να δίνεται με διαφορετικά μέσα και όπλα, αλλά δίνεται με την ίδια καρδιά, με την ίδια ψυχή, με τις ίδιες ιδέες. Και αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι ο αγώνας αυτός βρίσκει παντού και τις ίδιες ή παρόμοιες αντιστάσεις από τη πλευρά των κυρίαρχων ελίτ. Το μέτωπο του οποίου ηγείται ο Έβο Μοράλες, έφτασε όλα αυτά τα χρόνια σε συνεχείς εκλογικές νίκες παρά τη διαρκή διαστρέβλωση της πραγματικότητας από τα ιδιωτικά ΜΜΕ και τις διαρκείς απόπειρες αποσταθεροποίησης από τις δυνάμεις της Δεξιάς στη πατρίδα του» είπε ο πρωθυπουργός.

«Τα τελευταία 13 χρόνια, η Αριστερά στη Βολιβία ηγήθηκε ενός οικονομικού θαύματος, που οδήγησε ακόμη και τους πιο σκληρούς αυτούς του ΔΝΤ , που τους ξέρουμε καλά και στην Ελλάδα να παραδεχτεί ότι η Βολιβία αποτελεί πια ένα ξεκάθαρο success story. Η οικονομία της χώρας τριπλασιάστηκε σε μέγεθος. Η Βολιβιανή οικονομία αναπτύσσεται σχεδόν με διπλάσιο ρυθμό από τα υπόλοιπα κράτη της Λατινικής Αμερικής, παρά την πτώση τιμών βασικών εξαγώγιμων προϊόντων της» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η διεθνής συγκυρία δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για τις δυνάμεις της δικαιοσύνης

"Με έναν συνδυασμό ριζοσπαστικών πολιτικών και ρεαλισμού, συγκρούσεων αλλά και συμβιβασμών, ο Έβο Μοράλες έχει καταφέρει να αναγνωρίζονται σήμερα διεθνώς τα οικονομικά και κοινωνικά επιτεύγματα της κυβέρνησής του. Και έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στη διεθνή συζήτηση των προοδευτικών δυνάμεων και των κοινωνικών κινημάτων για την οικοδόμηση ενός μετα-νεοφιλελεύθερων υποδείγματος κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Κι αυτή η έμπρακτη συμβολή είναι εξαιρετικά χρήσιμη ιδίως σήμερα, στην ιστορικά κρίσιμη, παρούσα διεθνή συγκυρία» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός τόνισε «η διεθνής συγκυρία δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για τις δυνάμεις της δικαιοσύνης, της κοινωνικής απελευθέρωσης και του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία. Αντιθέτως βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή όπου η νεοφιλελεύθερη οικονομική ορθοδοξία μεταπηδά από το παραδοσιακό πολιτικό όχημα της συντηρητικής δεξιάς στο όχημα της ακροδεξιάς και του ολοκληρωτισμού».

Αναγκαστήκαμε σε επίπονους συμβιβασμούς αλλά ποτέ δε χάσαμε το στόχο μας

Αναφερόμενος στην Ευρώπη είπε « η οικονομική και θεσμική κρίση στη Ε.Ε. δίνουν πρόσφορο έδαφος σε δυνάμεις που κηρύττουν το σωβινισμό, το ρατσισμό, το μίσος για τη φυλετική τη θρησκευτική και τη σεξουαλική διαφορετικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο είναι φρονώ ιστορικό μας καθήκον, όλων των προοδευτικών κυβερνήσεων και πολιτικών δυνάμεων, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, να σταματήσουμε την οικονομική και κοινωνική καταστροφή του νεοφιλελευθερισμού, για να βγουν οι λαοί από την κρίση με αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη» και ζήτησε « να μην αφήσουμε το μίσος, το φόβο, την ανασφάλεια και την απελπισία να θρέφουν άλλο το τέρας ενός νέου φασισμού. Και να θυμηθούμε τα λόγια του Εντουάρντο Γκαλεάνο, που έλεγε ότι η χειρότερη μοίρα ανθρώπου και έθνους είναι η αμνησία».

«Φίλε Έβο οι χώρες μας απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα η μια από την άλλη. Κι όμως, οι λαοί μας μοιράζονται κοινές αξίες και κοινούς αγώνες. Για τη κοινωνική δικαιοσύνη. Για την ελευθερία. Για την ανεξαρτησία. Αξίες που η ελληνική επανάσταση ενέπνευσε στους λαούς όλου του πλανήτη πριν σχεδόν 200 χρόνια» δήλωσε στο χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός.

«Εμείς, εδώ, στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια βρεθήκαμε μπροστά σε πολύ δύσκολες προκλήσεις. Ο λαός μας, μάς έδωσε την ευθύνη της διακυβέρνησης σε μια σκοτεινή στιγμή για την πατρίδα μας. Χειριστήκαμε πρωτοφανείς καταστάσεις οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης. Αντιμετωπίσαμε πρωτοφανείς επιθέσεις και έξωθεν παρεμβάσεις, που πλήγωσαν τα προηγούμενα χρόνια τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία στη πατρίδα μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Τέσσερα χρόνια μετά, έχουμε καταφέρει πολλά, παρά τις συνεχείς δυσκολίες, τις ασφυκτικές πιέσεις και τις πρωτοφανείς εκστρατείες διαστρεβλωσης και κατασυκοφάντησης. Αναγκαστήκαμε σε επίπονους συμβιβασμούς αλλά ποτέ δε χάσαμε το στόχο μας. Και ποτέ δε ξεχάσαμε ποιους εκπροσωπούμε. Σήμερα είναι πια φανερό ότι πορευόμαστε στο σωστό δρόμο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Η ομιλία Μοράλες

"Χαιρετάμε ιδιαίτερα τον αδελφό Αλέξη Τσίπρα" είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βολιβίας Έβρο Μοράλες και ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους.

" Η παρέμβαση και οι πληροφορίες που μας έδωσε ο πρωθυπουργός ήταν σαν να μίλησε για την Βολιβία" πρόσθεσε ο κ. Μοράλες μιλώντας για τα κινήματα στη χώρα του.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της Βολιβίας έκανε αναφορά στα 500 χρόνια που χρειάστηκε να περάσουν για να αποφασίσουν οι ίδιοι να πάρουν την τύχη στα χέρια τους.

" Υπήρξαν τρεις πολιτικοί που έκαναν ότι χειρότερο μπορούσαν να κάνουν στη χώρα μας" είπε ο Έβο Μοράλες τονίζοντας πως καΙ οι τρεις είχαν σπουδάσει στην Αμερική και στην Ευρώπη και στην ουσία δίχασαν την κοινωνία για να μπορούν να κυβερνούν . Μας έκλεβαν τα δημόσια αγαθά μας", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βολιβίας.

" Τι έγινε ; μια δημοκρατική επανάσταση, ξεσηκωθήκαμε με πρωταγωνιστές τους αγρότες" πρόσθεσε.

"Κάναμε ένα κοινοβούλιο για να φτιάξουμε τη Βολιβία που στηρίζεται στο κοινωνικό κομμάτι, την οικονομία" είπε ο κ. Μοράλες ο,οποίος έκανε εκτενή αναφορά στα όσα συνέβησαν στη χώρα του .

Στην δεκαετία του 50 υπήρχε ένα κόμμα που κέρδιζε με πάνω από 50% είπε ο κ. Μοράλες και υπογράμμισε πως εκείνος δεσμεύτηκε στο λαό του κοινοβουλευτική δημοκρατία.

"Οι αντίπαλοι μου έλεγαν ότι δεν θα εκλεγώ" πρόσθεσε ο κ. Μοράλες για να συμπληρώσει πως ένα χρόνο μετά όλοι παραδέχονταν πως κάτι γίνεται τελικά.

ΣΧΟΛΙΑ (32)

John

Τα ξεπουλισε ολα ο αριστερος τσιπρας. Για 100. Χρονια και μας λεει βλακειες.

GS

Αντε να πάμε και στα οικονομικά ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΙΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ... πρώτον η Βολιβία έχει ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, εξάγει περίπου το 10% του GDP (σαν η Ελλάδα να εξήγαγε 18 δις πετρέλαιο - ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΗΜΑΣΤΑΝ ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΉΠΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟΣΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ...). Το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 3.400 δολάρια (στην Ελλάδα είναι 5πλάσιο). Προφανώς εάν κρατικοποιήσεις τα πετρέλαια έχει χρήμα να κινείσαι και εάν είσαι λίγο πιο έξυπνος (και λιγότερο φαταούλας) από τον άλλο στη Βενεζουέλα, ελέγχεις καλύτερα το πόπολο - το οποίο βέβαια στον ΄Ήλιο μοίρα' δεν έχει αλλά έχει τουλάχιστον ένα πιάτο φαί... εάν πριν πείναγαν, respect, αλλά μέχρι εκεί... για κατάταξη σε δείκτες κλπ, δεν συζητάμε, στον πάτο είναι, αλλά τι να σας λέω.... το θέμα είναι, ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ? ΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ (ΜΟΝΟ) ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ ΦΑΙ???

Ωχ

Τους γλωσσόφαγε τους ανθρώπους. Έλεγε για την Βενεζουέλα ότι είναι το οικονομικό μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα για να ευημερήσει, τους γλωσσοφαγε, και τελικά ούτε νερό να πιουν δεν έχουν οι άνθρωποι. Τώρα έπιασε την Βολιβία. Θα πέσουν πάνω τους οι επτά πληγές του Φαρσαώ ( οι δέκα του Φαραώ είναι άλλη ιστορία).

Μαύρο χάλι

Καλά αυτός είναι χαπακωμένος σε μόνιμη φάση.

γκαντεμης

μολις ηρθε ο περουκας να δει τον αλεξακο,εγινε σεισμος 6,5 ριχτερ στη βολιβια..τι να λεμε,αλλος εχει το ονομα και αλλος τη χαρη

ΜΑΛΙΣΤΑ!!!!

ΜΙΑ ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΛΕΕΙ" ΒΡΗΚΕ Ο ΓΥΦΤΟΣ ΤΗΝ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΑΛΛΙΑΣΕ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ" .Τωρα ξερουμε που θελει να μας οδηγησει ο αφισοκολλητης ,ο ταραξιας,ο μεγαλυτερος πολιτικος ψευτης των τελευταιων 100 χρονων στην ιστορια της Ελλαδος.

ZZ

Δυο μαϊμούδες στο ίδιο κλουβί , ο ένας παραγωγός ΚΟΚΑΣ(Coca in law ,οn July 22, 1988, the Bolivian Senate ratified Law No. 1008, setting the maximum maximum of legal coca crops. ) και ο άλλος Ελληνοποιήσεων Μουσουλμάνων και διάλυσης της χώρας , και η δυο μαζί success story του παραλόγου .

Θύμιος

Φύγε για εκεί, καλού κακού όμως πάρε και καμιά φρατζόλα ψωμί μαζί σου, δεν είναι σίγουρο ότι υπάρχει εκεί.

Zoorlander

Που το ειδε το 'οικονομικο θαύμα" το ζαβο?Η Βολιβία είναι η φτωχότερη χώρα της λατινικής Αμερικής,το επίπεδο ζωής είναι αντίστοιχο χώρας της υποσαχάριας Αφρικής,το 90% των βολιβιανων ζει υπο συνθήκες ακραίας φτώχειας

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΑΥΤΟΥΝΟΥ

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟΔΗΜΟΙ , ΓΗΓΕΝΕΙΣ (ΓΕΥΓΕΛΗ,ΑΧΡΙΔΑ, ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ,ΦΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ, ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ, ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ, ΚΥΠΡΟΣ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ, ΠΟΝΤΟΣ ) ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΚΛΕΞΟΥΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΜΑΣ ΤΩΡΑ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης