Μητσοτάκης: Τάζετε και διορίζετε μέχρι τελευταία στιγμή - Οι πολίτες θα αποδοκιμάσουν τον Τσίπρα

Μητσοτάκης: Τάζετε και διορίζετε μέχρι τελευταία στιγμή - Οι πολίτες θα αποδοκιμάσουν τον Τσίπρα

«Στις 26 Μαϊου όλοι οι Έλληνες θα κρίνουν όσα έχουν βιώσει μια 4ετία. Δύο μνημόνια, 29 νέους φόρους, περικοπές συντάξεων και θα κρίνουν μια νέα εθνική πληγή που αναγνωρίζει μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ - «Η επόμενη Βουλή δεν δεσμεύεται από την παρούσα. Εκείνη θα καθορίσει το περιεχόμενο των άρθρων που θα προτείνει η παρούσα» τόνισε

mits_main01
«Κλείνει δυστυχώς ένας κύκλος χαμένων ευκαιριών για τον πραγματικό θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας. Λυπάμαι που η συζήτηση αυτή, που αποτελεί κατά τεκμήριο την κορυφαία διαδικασία του κοινοβουλίου γίνεται με άδεια τα έδρανα της Βουλής. Η αναθεώρηση ουσιαστικά μένει μετέωρη και επιβεβαιώνεται αυτό που επισημάναμε από την πρώτη στιγμή ότι ακόμα και ο καταστατικός χάρτης της χώρας χρησιμοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως εργαλείο πολιτικών μεθοδεύσεων» επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Το 2016 η κυβέρνηση φώτισε με κόκκινο χρωμα το κοινοβουλιο και εξήγγειλε την συνταγματική αναθεώρηση που ξέχασε στην συνέχεια. Την ανέσυρε μετά από 30 μήνες για να συμπιέσει την συζήτηση 80 άρθρων σε μόλις 18 συνεδριάσεις και να την συμπυκνώσει σε κείμενο με βερμπαλισμούς και ανούσια συνθήματα. Αλλωστε και ο κ. Κατρούγκαλος το ομολόγησε: "Θα κάνουμε όποιες αλλαγές θέλουμε εμείς αλλά κύριος στόχος είναι να αποτρέψουμε τις αλλαγές που θέλετε εσείς για 10 χρόνια"» συνέχισε.

«Από την πρώτη συναντηση με τον κ. Τσίπρα όταν εκλέχθηκα πρόεδρος της ΝΔ πρότεινα την ψήφιση όλων των αρθρων που θα προτείνει ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ και η επόμενη Βουλή με την ψήφο του λαού να καθορίσει το περιεχόμενο των άρθρων του Συντάγματος. Όμως η κυβέρνηση αρνήθηκε αυτή την πρόταση, Ακολούθησε μια διαδικασία που ανέδειξε διαφορετικές αντιλήψεις των δύο κομμάτων για το Σύνταγμα και την λειτουργία της δημοκρατίας» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Υπο αυτές τις συνθήκες δεν θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στην μέγιστη συναίνεση για ένα σύγχρονο και λειτουργικό Σύνταγμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις που τις χαρακτηρίζουμε ολέθριες όπως η συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής ή οι ανα εξάμηνο ψηφοφορία για εκλογή ΠτΔ. Δημοψηφίσματα με ηλεκτρονικές υπογραφές για να εργαλειοποιούνται και παντελώς αχρείαστες αλλαγές στις σχέσεις κράτους εκκλησίας. Αντίθετα η κυβερνητική πλειοψηφία δεν είχε τίποτα να πει για τα μεγάλα θέματα του παρόντος και του μέλλοντος. Δεν είπε κουβέντα για μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση, ανοικτή παιδεία, ανεξάρτητη δικαιοσύνη, τοπική αυτοδιοίκηση, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, περιβάλλον, επενδύσεις, Υγεία, εγγυημένο εισόδημα», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κλείσιμο
«Η ΝΔ κατέθεσε συγκροτημένη πρόταση για αλλαγές σε 59 άρθρα. Για την ιστορία πια, καθώς οι προτάσεις οι πιο πολλές δεν πέρασαν στην σημερινή διαδικασία, να θυμίσω τον 10λογο: σταθερός εκλογικός κύκλος με αποσύνδεση διάλυσης βουλής από εκλογή ΠτΔ. Εκλογή ΠτΔ και με απλή πλειοψηφία. Αναβάθμιση της Βουλής με κανόνες καλής νομοθέτησης και ενίσχυση μειοψηφίας. Κωδικοποίηση της νομοθεσίας. Θωράκιση της δικαιοσύνης. Σύγχρονη δημόσια διοίκηση, αξιοκρατία αξιολόγηση, ανταποδοτικότητα. Αληθινή ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ενίσχυση του κράτους πρόνοιας με κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Σταθερό και αναπτυξιακό οικονομικό περιβάλλον με κανόνες που αποτρέπουν δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Ουσιαστική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Πλήργης αυτονομία των δημόσιων πανεπιστημίων με κρατική ενίσχυση αλλά και δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων υπό αυστηρή επιτήρηση ανεξάρτητης αρχής» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όλα αυτά κατατέθηκαν από τη ΝΔ και παρά τις προσπάθειες για πλαίσιο συναίνεσης ώστε κάποιες από αυτές να ψηφιστούν η κυβέρνηση τα απέρριψε όλα. Πριν από ένα μήνα είχα προτείνει προσωπικά στον κ. Τσίπρα να αναλάβουμε κοινή ευθύνη απέναντι στους νέους να ψηφίσουμε μαζί την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 και 24 για την Παιδεία και το περιβάλλον. Δεν τολμήσατε να το κάνατε. Λυπάμαι» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και συμπλήρωσε: «Γι' αυτό και θα το ξαναπώ σήμερα. Δυστυχώς η συζήτηση αυτή θα καταγραφεί στην ιστορία ως μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για γενναίες παρεμβάσεις στο Σύνταγμα. Μια χαμένη ευκαιρία να μπορέσουμε να αντιπαραβάλουμε στο κλίμα ακραίας τοξικότητας που καλλιεργείται την δυνατότητα σε αυτή την αιθουσα μερικές φορές να βάζουμε στην άκρη τις κομματικές σκοπιμότητες με αμοιβαίες υποχωρήσεις για το καλό της χώρας. Να μην στέλνουμε διαρκώς την εικόνα της ανούσιας και τοξικής αντιπαράθεσης που αποστρέφει τους πολίτες εκτός και αν αυτό αποζητάτε κ. Τσίπρα».

«Από την περιπέτεια αυτής της λειψής αναθεώρησης προκύπτουν άρθρα που λαμβάνουν τουλάχιστον 180 όπως εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, υπουργικές ευθύνες  αλλά και η πρόταση της ΝΔ που θα σας διευκολύνει την επόμενη ημέρα καθώς αφορά τα δικαίωματα της μειοψηφίας. Αυτά τα άρθρα μπορούν να αναθεωρηθούν από την επόμενη Βουλή με 151. Η δεύτερη κατηγορία έχει άρθρα που θα χρειαστούν αυξημένη πλειοψηφία. Τέτοιες προτάσεις είναι η θρησκευτική ουδετερότητα, απλή αναλογική και άλλες ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα συζητηθούν από την επόμενη Βουλή» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ξεκαθάρισε: «Επαναλαμβάνω ότι η ΝΔ θα τηρήσει κατά γράμμα την συνταγματική παράδοση της χώρας: η επόμενη βουλή δεν δεσμεύεται από την παρούσα. Εκείνη θα καθορίσει το περιεχόμενο των άρθρων που θα προτείνει η παρούσα».

«Η επιχείρηση κατάλυσης της ελευθερίας της αναθεωρητικής Βουλής που συνιστά έμμεση παραδοχή ήττας προσβάλλει τον ελληνικό λαό καθώς του λέει ότι η ψήφος του που θα μεσολαβήσει δεν έχει καμία αξία» σημείωσε.

«Για το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, από την στιγμή που το άρθρο 30 δεν κρίθηκε προς αναθεώρηση η μόνη πρόταση που μένει στο τραπέζι είναι εκλογή στη Βουλή και με απλή πλειοψηφία. Αν λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα υπερψηφίσει. Δεν φαντάζομαι κ. Τσίπρα να πράξετε αλλιώς» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είμαστε η μόνη χώρα – κατά τα άλλα προοδευτική – που θα απαγορεύεται η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων»

«Υπάρχουν και οι διατάξεις που καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν πέρασαν στην δεύτερη ψηφοφορία. Πρόκειται για τις προτάσεις μας για την Παιδεία, Υγεία και Δημόσια Διοίκηση. Με την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τεθούν στην Βουλή προτάσεις για ενίσχυση της Βουλής, την κατοχύρωση του εγγυημένου εισοδήματος, την ενίσχυση του κράτους δικαίου και αλλαγής του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμια. Αυτά τα παραπέμπετε για το 2030. Επομένως θα έχουμε το θλιβερό προνόμιο να είμαστε η μόνη χώρα – κατά τα άλλα προοδευτική – που θα απαγορεύεται η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Συγχαρητήρια κύριοι της συμπολίτευσης. Στα ζητήματα όμως αυτά δοκιμάστηκαν όλο αυτό το διάστημα πολιτικές διαφορές δυο κόσμων που εκπροσωπούμε. Της αληθινής προόδου και της συντήρησης και οπισθοδρόμησης. Ποιος είναι σήμερα προοδευτικός; Αυτός που αναζητά δυναμική με ανοικτή παιδεία με ανταγωνιστικά δημόσια πανεπιστήμια και ιδιωτικά ή αυτός που προτιμά την διαιώνιση της σημερινής κατάστασης;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Ποιος είναι αληθινός μεταρρυθμιστής; Αυτός που θέλει αποτελεσματικό κράτος ή ο οπαδός της γραφειοκρατίας που φορτώνει με οπαδούς το κράτος; Ποιος είναι υπεύθυνος; Αυτός που φροντίζει συνταγματικά να μην πτωχεύει η χώρα του ή εκείνος που θέλει να μικραίνει τον δημόσιο πλούτο; Ποιος είναι δημοκράτης; Αυτός που αναζητά ανεξάρτητη δικαιοσύνη και διαφάνεια ή εκείνος που χειραγωγεί και απειλεί δικαστές και δημοσιογράφους και βάζει το κόμμα πάνω από την βουλή και το σύνταγμα;» ήταν τα επόμενα ερωτήματα του κ. Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε... ΠΡΟΣΥ

«Δεν είναι τυχαίο που και η αναθεώρηση του συντάγματος έπεσε θύμα των κομματικών σκοπιμοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ.  Η συνταγματική αναθεώρηση ενσωματώθηκε σε μια συνολική αντιθεσμική αντίληψη του κ. Τσίπρα. Ξεκίνησε ως πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ ΝΕΛ και καταλήγει σε πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ και προθύμων. Πώς ονομάζεστε σήμερα. ΠΡΟΣΥ από το... προοδευτική συμμαχία; Εχετε γίνει κυβέρνηση κουρελού με αποτέλεσμα άλλοι βουλευτές από άλλα κόμματα να έχουν ξεκινήσει την συνταγματική αναθεώρηση και άλλοι να την ολοκληρώνουν. Για να εξυπηρετηθούν οι ευκαιριακές ανάγκες ο Τσίπρας κατέφυγε σε αντισυνταγματικές πρακτικές. Αρχικά υπήρχαν σκέψεις και για συνταγματικό δημοψήφισμα. Στην συνέχεια ακολουθήσατε διαδικασία εξπρές και στο τέλος επιχειρήσατε αντισυνταγματική δέσμευση της  επόμενης βουλής. Διαρκής θεσμικός και αντισυνταγματικός εκτροχιασμός» τόνισε.

Στις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές θα κριθεί και η εθνική πληγή που αναγνωρίζει μακεδονική ταυτότητα στους Σκοπιανούς

«Σε λίγες εβδομάδες έχουμε εκλογές τοπικές και ευρωεκλογές που ο λαός σε κάθε περίπτωση θα μετατρέψει σε δημοψήφισμα απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης. Εχουν 4 χρόνια να γίνουν εκλογές στην χώρα. Θα είναι λοιπόν η κάλπη της 26ης Μαϊου είτε 3πλη είτε 4πλη ευκαιρία για τους πολίτες να μιλήσουν. Στις 26 Μαϊου όλοι οι Έλληνες θα κρίνουν όσα έχουν βιώσει μια 4ετία. Δύο μνημόνια, 29 νέους φόρους, περικοπές συντάξεων και θα κρίνουν μια νέα εθνική πληγή που αναγνωρίζει μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς. Θα κριθεί και αυτό».

«Λέτε ψέματα, τάζετε και διορίζετε μέχρι την τελευταία στιγμή»

«Ψέματα, σκευωρίες και κύμα χυδαίας προπαγάνδας και φθηνής δημαγωγίας. Τέσσερα χρόνια δηλητηριάζετε συστηματικά την ζωή του τόπου. Γίνεστε συνεχώς χειρότεροι. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια μπας και διασωθείτε απεργάζεστε αλλαγές για να βολευτούν βουλευτές που νοικιάσατε. Τάζετε και διορίζετε μέχρι τελευταία στιγμή. Συμπτώματα κυβερνητικής ελαφρότητας ενώ η ατμόσφαιρα είναι εξαιρετικά βαριά. Ακόμα και πριν τις εκλογές συνεχίζετε να λέτε ψέματα. Εκείνος που έκοψε ΕΚΑΣ και συντάξεις χηρείας μιλά για μέτρα αντιλαϊκά που θα έρθουν που εμείς ούτε εξαγγείλαμε ούτε θα φέρουμε» επισήμανε υπό τα χειροκροτήματα των βουλευτών της ΝΔ.

«Ομαλή πολιτική ζωή δεν υπάρχει  χωρίς σύγχρονο καταστατικό χάρτη. Ποιος επενδυτής θα εμπιστευτεί κράτος χωρίς σταθερό φορολογικό καθεστώς και ποιος πολίτης θα προοδεύσει αν η πολιτεία δεν του παρέχει εργασία και ασφάλεια;» αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Αγνοώντας τις επείγουσες ανάγκες της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει κυνικά μια αναθεώρηση που στρεβλώνεται για να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες. Δεν είναι απλά χαμένη ευκαιρία αλλά ιστορικό σφάλμα».

Όχι άσκοπες ψήφους στις 26 Μαϊου

«Στις 26 Μαϊου δεν υπάρχουν περιθώρια για ανώδυνες επιλογές, άσκοπες ψήφους σε δυνάμεις που δεν μπορούν να αλλάξουν τη ροή των γεγονότων. Το μήνυμα πρέπει να είναι ηχηρό και καμία ψήφος δεν θα πάει χαμένη. Στην κάλπη θα κριθεί η αλήθεια και το ψέμα. Ο κ. Τσίπρας ήθελε να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ καθεστώς την ώρα που η χώρα θέλει να βγει από τον λαϊκισμό. Η χώρα θα προχωρήσει χωρίς τον κ. Τσίπρα. Από κάθε κάλπη είτε είναι 3 είτε 4 την Κυριακή 26 Μαϊου η φωνή των πολιτών θα είναι μία και θα είναι ξεκάθαρη. Θα στείλουν δύο μηνύματα: Αποδοκιμασίας μιας κυβέρνησης που εξαπάτησε τους Έλληνες και έκανε την ζωή τους χειρότερη και θα στείλουν και ένα καθαρό μήνυμα στήριξης της ΝΔ γιατί η Ελλάδα αξίζει καλύτερα» έκλεισε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Δείτε το βίντεο από την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση:


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης