Με νέο όνομα ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές για να δείξει ότι πετυχαίνει η «απεύθυνση πλατιού μετώπου»

Με νέο όνομα ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές για να δείξει ότι πετυχαίνει η «απεύθυνση πλατιού μετώπου»

Σπαζοκεφαλιά για την κυβέρνηση η απουσία ονομάτων που θα κάνουν την έκπληξη μετά τους πρώτους 16 για το ευρωψηφοδέλτιο - Συνεδριάζει στη 1 η Κοινοβουλευτική Ομάδα

arvani-new1
Στο «φουλ» οι κομματικές μηχανές στη Κουμουνδούρου για τις κάλπες του Μαΐου και ο Αλέξης Τσίπρας από τη θέση του «τζογαδόρου» φαίνεται έτοιμος να ρίξει τη ζαριά των ευρωεκλογών, σπρώχνοντας τις εθνικές εκλογές προς το φθινόπωρο, παίζοντας με υποψηφιότητες πρωτοκλασάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, προσωπικοτήτων από το χώρο του ΠΑΣΟΚ - Κέντρου και με τον «άσσο» των παροχών και προσλήψεων.

Ο «γρίφος» για την ημερομηνία των εθνικών εκλογών μπορεί να μην έχει απαντηθεί από τον πρωθυπουργό, όμως σε κάθε περίπτωση προετοιμάζει κλίμα μετωπικής αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση, θέτοντας το δίλημμα των δύο πόλων, «χτίζοντας», παράλληλα, τις πολυσυζητημένες «γέφυρες» με τον κεντρώο χώρο, υπό την προσδοκία να αυξήσει τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το λεγόμενο «άνοιγμα στην Κεντροαριστερά» και το εγχείρημα δημιουργίας ενός «προοδευτικού μετώπου», όπως λέγεται με υποκριτικό τρόπο η επιδίωξη άλωσης του Κινήματος Αλλαγής, προς το παρόν φαίνεται να έχει συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του χώρου αυτού αντί να τους ωθήσει προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, με τη Βόρεια Ελλάδα να μοιάζει πλέον με απόρθητο κάστρο για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι σκέψεις για τις εκλογές γίνονται αρκετά περίπλοκες. Κυβερνητικά στελέχη προκρίνουν με ένταση τον Οκτώβριο λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να πάμε τον Μάιο με τη μισή Ελλάδα εναντίον μας».

Θεωρούν τον χρόνο μέχρι τις ευρωεκλογές απελπιστικά λίγο για να γυρίσει το κλίμα στη Μακεδονία και υποστηρίζουν ότι μέχρι το φθινόπωρο με τη βοήθεια στοχευμένων ενεργειών, όπως η διοχέτευση προγραμμάτων στη Βόρεια Ελλάδα, ίσως αλλάξει τη κατάσταση. Στο σενάριο, πάντως, που όντως οι εθνικές εκλογές διενεργηθούν τον Οκτώβριο ο Αλέξης Τσίπρας τζογάρει να βρεθεί μπροστά στο σκηνικό ήττας τον Μάιο, μη ανατρέποντας τα δημοσκοπικά προβλεπόμενα στις αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές, χάνοντας με μη διαχειρίσιμη διαφορά.


Παρά ταύτα, από το Μέγαρο Μαξίμου δίνουν εμμονική «μάχη» να δημιουργηθεί ένα κλίμα σχηματισμού προοδευτικού μετώπου στην Ελλάδα, με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η σπαζοκεφαλιά, για την κυβέρνηση, παραμένει η απουσία ονομάτων που θα κάνουν την έκπληξη, διότι αναγνωρίζουν ότι η «γέφυρα» δεν μπορεί να γίνει με τον κ. Νίκο Μπίστη ή με μεταγραφές των κ.κ. Αγγελου Τόλκα και Θάνου Μωραΐτη στο υπουργικό συμβούλιο.

Τα 16 ονόματα που ανακοινώθηκαν, χθες, από την Κουμουνδούρου δεν αποτέλεσαν ανατροπή, με την τελική λίστα να ανακοινώνεται στα τέλη Μαρτίου. Πρόκειται για τους: Αρβανίτη Κώστα, δημοσιογράφο, Κοντούλη Ιωάννα, οικολόγο, Κούλογλου Στέλιο, ευρωβουλευτή, Κούνεβα Κωνσταντίνα, ευρωβουλευτή, Κουρουμπλή Παναγιώτη, βουλευτή Β’ Αθήνας, πρώην υπουργό, Λοΐζου Μυρσίνη, γραφίστρια, Μουζάλα Γιάννη, πρώην υπουργό, Μουσταφά Οφούκ, δικηγόρο, μέλος μουσουλμανικής μειονότητας, Μουχαμέντι Γιόνους, πρόεδρο Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, Νάσση Όλγα, από την Ελληνική Κοινότητα Ιταλίας, Παπαδημητρίου – Τσάτσου Άννα, νομικό, πρώην αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Παπαδημούλη Δημήτρη, αντιπρόεδρο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτή, Πελεγρίνη Θεοδόση, πρώην υφυπουργό, πρώην πρύτανης ΕΚΠΑ, Πλουμπίδη Δημήτρη, πανεπιστημιακό, πρόεδρο Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας, Σκοπούλη Φωτεινή, πρώην υφυπουργό, πανεπιστημιακός, Χρηστάκη Γιώργο, στέλεχος του αναπηρικού κινήματος, ιδρυτή της θεατρικής ομάδας Αναπηρίας DAGIPOLI DANCE Co.

Βίντεο: Ο Αρβανίτης «μαθαίνει» στην ΕΡΤ ότι είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αρβανίτης «μαθαίνει» on air ότι είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής

Κλείσιμο
Η αποχώρηση του Αρβανίτη από το πλατό


Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Αλέξης Τσίπρας

Σήμερα συνεδριάζει, στη μία, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, με τον πρωθυπουργό να ανοίγει όλα τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, επαναλαμβάνοντας τα μηνύματα περί προοδευτικού μετώπου και με αναφορές στα επιτεύγματα της κυβέρνησης από το 2015, θυμίζοντας τις παροχές και τις προσλήψεις που ετοιμάζει το επόμενο διάστημα.

Το ενδιαφέρον περιστρέφεται στη πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση των τελευταίων δυσμενών ειδήσεων από το μέτωπο της οικονομίας, που αποτελεί και το… ατου του πρωθυπουργού, ενόψει των εκλογών. Μεταξύ αυτών, η πρώτη μεταμνημονιακη αξιολόγηση είναι ανοιχτή, χωρίς έγκριση για την προστασια της πρώτης κατοικίας και τις 120 δόσεις για χρέη προς το δημόσιο, όπου το Eurogroup δεν αποδέσμευσε το 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ενω σε αυτό προσθέτονται και οι κόκκινες κάρτες από το ΔΝΤ, γεγονότα που απειλούν με αποδόμηση το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ περί επιστροφής στην κανονικότητα.

Με αλλαγή ονόματος η συγκέντρωση ΣΥΡΙΖΑ στις 27 Μαρτίου, λίγο πριν το Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής

Η μεταβατική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ συμπυκνώνεται - και σε συμβολικό επίπεδο- στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας να κατέβει στις εκλογές με διπλή ονομασία, όπου συνολικά η εκστρατεία θα σηματοδοτηθεί από το λογότυπο «ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία». Στα τέλη του μήνα θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ενώ εκκρεμεί το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο δεν αποκλείεται να γίνει πριν τις ευρωεκλογές, προκειμένου να επισφραγιστεί η νέα εποχή.


Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα, θα γίνει η πρώτη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ και των εκπροσώπων των συλλογικοτήτων, καθώς και των προσωπικοτήτων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση προοδευτικής συμμαχίας στις ευρωεκλογές, με στόχο τη διοργάνωση μεγάλης συγκέντρωσης στις 27 Μαρτίου, στην οποία και θα συγκροτηθεί κοινή εκλογική επιτροπή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης