Η δημόσια διοίκηση στη μεταμνημονιακή εποχή στο επίκεντρο πολιτικής εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ

Η δημόσια διοίκηση στη μεταμνημονιακή εποχή στο επίκεντρο πολιτικής εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ

Τονίστηκε η ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών της δημόσιας διοίκησης, τα νέα οργανογράμματα και η ενοποίηση του κλαδολογίου

marili11
Ο ρόλος της Δημόσιας Διοίκησης στη μεταμνημονιακή εποχή απασχόλησε εκπροσώπους της κυβέρνησης και του συνδικαλισμού σε πολιτική εκδήλωση που οργάνωσε, στο ΕΒΕΑ, το τμήμα Διοίκησης και η Νομαρχιακή Επιτροπή Δημοσίων Υπαλλήλων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου άσκησε κριτική στη ΝΔ για την πολιτική που ευαγγελίζεται για το Δημόσιο με την επαναφορά της αναλογίας μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, που -όπως είπε- θα οδηγήσει σε μηδενικές προσλήψεις σε τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία, καθώς οι όποιες προσλήψεις θα αρκούν μόνο για τις παραγωγικές σχολές των σωμάτων ασφαλείας, με αποτέλεσμα την ιδιωτικοποίηση τομέων του Δημοσίου. Έκανε επίσης λόγο για τέσσερις βασικούς στόχους για το Δημόσιο στη μεταμνημονιακή εποχή και συγκεκριμένα: α) η συνέχεια των μεταρρυθμίσεων β) σύνδεση της κυβερνητικής πολιτικής για το Δημόσιο με τη νέα στρατηγική για την θεσμική, παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας γ) να καταστεί η δημόσια διοίκηση θεματοφύλακας του δημοσίου συμφέροντος, της διαφάνειας, του εκδημοκρατισμού και της στήριξης των ευάλωτων πληθυσμιακά ομάδων, και δ) η στελέχωση του Δημοσίου με βάση τις ανάγκες του και η εξασφάλιση περιβάλλοντος εργασίας για τους δημοσίους λειτουργούς για να μπορέσουν να αποδώσουν και να υπηρετήσουν καλύτερα τους πολίτες.

«Καταφέραμε πολλά πράγματα αλλά έχουμε πολύ περισσότερα να κάνουμε», επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης. Ο πρώην υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης επισήμανε ότι σειρά μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, όπως το σύστημα κινητικότητας και η αξιολόγηση δομών του Δημοσίου , που θεσμοθετήθηκαν επί υπουργίας του κινδυνεύουν να μείνουν μετέωρες.

Τόνισε ειδικότερα την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών της δημόσιας διοίκησης, τα νέα οργανογράμματα και την ενοποίηση του κλαδολογίου, τα οποία αποτελούν προϋποθέσεις για την συμμετοχή των φορέων του Δημοσίου στο σύστημα μετατάξεων και αποσπάσεων.

«Η μη εφαρμογή του κλαδολογίου θα καταστρέψει τον νόμο της κινητικότητας, καθώς με 1.500 κλάδους είναι πολύ πιθανό σε πάρα πολλούς φορείς να μην είναι καλυμμένο το 50% των θέσεων ώστε ο υπάλληλος να μπορέσει να ζητήσει μετάταξη», τόνισε ο κ. Βερναρδάκης.

Επισήμανε επίσης πως δεν έχουν υλοποιηθεί «βαθιές δημοκρατικές αλλαγές» που περιλαμβάνονται στον νόμο 4369/16, όπως οι ολομέλειες διευθύνσεων και οι επιτροπές ακροάσεων των πολιτών, ενώ διαπίστωσε ότι υπάρχει στασιμότητα και στο Μητρώο Επιτελικών Στελεχών.

Κλείσιμο
Ο ίδιος έκανε λόγο για ανάγκη επιστροφής αρμοδιοτήτων στη δομή της δημόσιας διοίκησης και του πολιτικού ελέγχου και άσκησε κριτική στις μη συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές,καθώς όπως είπε «μεγάλα κομμάτια της διοικητικής ύλης αποσύρονται και μεταφέρονται σε αυτό το υβρίδιο που λειτουργεί μεταξύ εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας χωρίς να είναι τίποτα από αυτά τα τρία. Και όσο μεγαλώνει αυτός ο χώρος των ανεξάρτητων αρχών τόσο πιο νεοφιλελεύθερο γίνεται το κράτος».

Η β΄ αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου σημείωσε ότι το κράτος δικαίου, το κοινωνικό κράτος και τα ανθρώπινα δικαιώματα επλήγησαν από τον νεοφιλελευθερισμό και επισήμανε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι «θα πρέπει να δώσουν τη μάχη πάνω σε αυτά τα ζητήματα ώστε να λειτουργήσουν και να σκύψουν πάνω στους πολίτες που δοκιμάζονται από αυτή τη βαρβαρότητα».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, Μαρία Θελερίτη έκανε εκτενή αναφορά στο περιεχόμενο της μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση που θεσμοθέτησε η παρούσα κυβέρνηση, ενώ επισήμανε την ανάγκη ηλικιακής ανανέωσης του ανθρωπίνου δυναμικού του Δημοσίου.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Πετρόπουλος άσκησε σκληρή κριτική στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη για τη δημόσια διοίκηση, όπως εκφράστηκε στα χρόνια των μνημονίων και ιδιαίτερα την περίοδο 2010-2015, ενώ εξήρε το έργο της κυβέρνησης στην αποκατάσταση «αδικιών» προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως οι διαθεσιμότητες υπαλλήλων και το πειθαρχικό δίκαιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης