Αναστασιάδης-Ακιντζί συμφώνησαν σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης...

Αναστασιάδης-Ακιντζί συμφώνησαν σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης...

ΜΟΕ για μόνιμη ηλεκτρική διασύνδεση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα κατεχόμενα και για... κινητή τηλεφωνία, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ - Δεν υπήρξε σύμπτωση απόψεων, είπε ο Νίκος Αναστασιάδης τονίζοντας ότι η συνάντησή του με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων έγινε σε καλό κλίμα

anastasiadis_akintzi1
Είναι πάρα πολύ δύσκολη η φάση που περνούμε δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι αυτό στο οποίο συμφώνησε σήμερα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη «είναι να καταβάλουμε το άπαν των δυνάμεων μας, προκειμένου να διαμορφωθούν τέτοιοι όροι αναφοράς που θα μας επιτρέψουν σε ένα δημιουργικό και αποτελεσματικό διάλογο».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση του με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακκιντζί, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η συνάντηση, εκτυλίχθηκε σε ένα φιλικό και θετικό κλίμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπήρξε και σύμπτωση απόψεων.

Είχα την ευκαιρία, είπε, να συζητήσω με τον κ. Ακιντζί ως προς τους όρους αναφοράς, προκειμένου να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος.

Το θέμα σημείωσε, είναι η εμμονή σε θέσεις. Επανέλαβε ότι δεν μπορεί να παραγνωριστεί το θέμα ασφάλειας που περιλαμβάνει εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα, παρουσία στρατευμάτων. Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως ανέπτυξε τις ιδέες του όσον αφορά την αποκέντρωση εξουσιών, έτσι ώστε να ασκείται η θετική ψήφος των Τουρκοκυπρίων εκεί και όπου ενδεχόμενα να παραβλάπτονται δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αλλά όχι επί παντός επιστητού.

Ήγειρε ακόμα θέματα που αφορούν ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος που μολύνουν το κλίμα γενικότερα, όπως είναι οι παραβιάσεις της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από πλευράς Τουρκίας, και οι προκλήσεις στα Στροβίλια, και το χωριό Δένεια. Ο κ. Ακκιντζί, κατά τον κ. Αναστασιάδη, δεν απέκλεισε μια συζήτηση, για την αποκέντρωση εξουσιών στο κράτος που θα προκύψει μετά τη λύση του Κυπριακού, αλλά επέμεινε ότι ακόμη και με την αποκέντρωση εξουσιών θα πρέπει η τουρκοκυπριακή κοινότητα να διατηρήσει το δικαίωμα της θετικής ψήφου για κάθε απόφαση.

Ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ακόμα ότι έχει υποβάλει μια εκτεταμένη σειρά μέτρων που θα μπορούσαν να βελτιώσουν το κλίμα και να δώσουν μια άλλη διάσταση. Σε κάποια, είπε, έχουμε συμφωνήσει και έχουν εξαγγελθεί, κάποια άλλα θα μελετηθούν και σε μια νέα άτυπη συνάντηση.

Κλείσιμο
Ερωτηθείς αν έχει διευκρινιστεί το θέμα με το πλαίσιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν είναι θέμα τόσο της διευκρίνισης, αλλά στους όρους αναφοράς δεν μπορεί να μην υπάρχει και να μην εγείρεται το θέμα των εγγυήσεων, το θέμα των επεμβατικών δικαιωμάτων, της παρουσίας του τουρκικού στρατού».

Σε ερώτηση αν παραμένουν διαφορετικές οι θέσεις των πλευρών ως προς το τι είναι το περιεχόμενο του πλαισίου, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι «αν ξεπερνούντο οι διαφορές θα είχαμε και λύση του κυπριακού προβλήματος».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Ακκιντζί εμμένει συνεπώς στο θέμα της διατήρησης των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων από την Τουρκία, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτό στο οποίο εμμένει ο κ. Ακκιντζί είναι στη βασική αρχή, αν θέλετε, ότι η ασφάλεια του ενός δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για την ασφάλεια του άλλου, αλλά υιοθετεί θέσεις, οι οποίες εκφράζονται και από την Τουρκία».

Κληθείς να αναφέρει αν όταν ήγειρε το θέμα των προκλήσεων από την Τουρκία, ο κ. Ακκιντζί είχε διαφορετική αντίδραση σήμερα από ό,τι σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, όπου αναφέρει πως δεν περνά από το χέρι του το θέμα αυτό, ο Κύπριος Πρόεδρος απάντησε αρνητικά.

ΟΗΕ: Αναστασιάδης-Ακιντζί συμφώνησαν σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, οι κ.κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφώνησαν να υλοποιήσουν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) για ηλεκτρική διασύνδεση σε μόνιμη βάση και για την κινητή τηλεφωνία, η διασύνδεση της οποίας θα γίνει μέσω ενός Κέντρου στην Ευρώπη. Επιπρόσθετα, συμφωνήθηκε ότι θα ξεκινήσουν διαδικασίες απομάκρυνσης ναρκών σε 9 σημεία.

Τέλος, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα επιστρέψει πίνακες Ελληνοκυπρίων καλλιτεχνών και η ελληνοκυπριακή πλευρά θα παραδώσει αρχεία του ΡΙΚ που αφορούν Τουρκοκύπριους καλλιτέχνες.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης