Για εκτεταμένες διαστρεβλώσεις της ρηματικής διακοίνωσης των Σκοπίων μιλούν πηγές του ΥΠΕΞ

foreign_ministry

Διευκρινίσεις για την αναφορά στην υπηκοότητα - «Ενιαίος» ο όρος «Μακεδόνας/πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας», υποστηρίζουν οι πηγές του υπουργείου

Διευκρινίσεις αναφορικά με το περιεχόμενο της ρηματικής διακοίνωσης που απέστειλε στη Γραμματεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η κυβέρνηση των Σκοπίων, δίνουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο.

Οι «πηγές» του υπουργείου Εξωτερικών κάνουν λόγο για «εκτεταμένες διαστρεβλώσεις» του περιεχομένου της ρηματικής διακοίνωσης και αναφέρονται, για μία ακόμη φορά, στο θέμα της αναφοράς της υπηκοότητας ως «Μακεδόνας/πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας».

Πιο αναλυτικά οι «πηγές» του υπουργείου ανέφεραν:

«Με αφορμή τις εκτεταμένες διαστρεβλώσεις που διακινούνται στον σημερινό ηλεκτρονικό Τύπο αναφορικά με το περιεχόμενο της ρηματικής διακοίνωσης της Βόρειας Μακεδονίας προς τη Γραμματεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το υπουργείο Εξωτερικών αποσαφηνίζει τα εξής:

-Η ρηματική διακοίνωση αναφέρεται στην υπηκοότητα των πολιτών της γείτονος ως “Μακεδόνας/πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας”. Ήτοι, είναι διατύπωση που προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών και συνεπώς ο όρος “Μακεδόνας/πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας” ειναι ενιαίος, δεν περιέχει δύο εναλλακτικές ούτε απομονώνεται κάποιο συστατικό του.

-Η ως άνω διατύπωση δεν αφορά την εθνότητα των πολιτών της γείτονος χώρας, όπως εσφαλμένα αναφέρουν ορισμένα ΜΜΕ. Αυτό άλλωστε προκύπτει σαφώς από την αναφορά σε “Nationality(Citizenship)” που περιλαμβάνεται στη ρηματική διακοίνωση, ενώ έχει εξηγηθεί επαρκώς και πολλάκις στο πλαίσιο του δημοσίου διαλόγου η αναντιστοιχία μεταξύ “εθνότητας” και “ιθαγένειας” και έχει υπάρξει και σχετική τροποποίηση του Συντάγματος από τη γείτονα.

- Η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει ότι “ο επιθετικός προσδιορισμός για το Κράτος, τα επίσημα οργανά του και τις άλλες δημόσιες οντότητες θα ευθυγραμμίζεται με το επίσημο όνομα”, ήτοι “της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας” ή “της Βόρειας Μακεδονίας”. Σε ό,τι αφορά αλλους επιθετικούς προσδιορισμούς, καθώς και ιδιωτικές οντότητες και δρώντες που δεν έχουν σχέση με το Κράτος και τις δημόσιες οντότητες, δεν έχουν συσταθεί με νόμο και δεν απολαμβάνουν οικονομικής υποστήριξης από το Κράτος, η ρηματική διακοίνωση αναφέρει ότι “δύνανται να” αναφέρονται ως “μακεδονικός/ή”. Αντίστοιχα, σε αυτές τις περιπτώσεις, δύναννα χρησιμοποιούνται και άλλοι επιθετικοί προσδιορισμοί, πχ “βορειομακεδονική κοινωνία, γεωργία της Βόρειας Μακεδονίας).

-Αναφορικά με τις εμπορικές ονομασίες και τα σήματα προϊόντων και αντίθετα με τους ισχυρισμούς που προβάλλονται σε ορισμένα ΜΜΕ, η πλευρά των βορείων γειτόνων μας δεν ζήτησε την κατοχύρωση του προσδιορισμού “μακεδονικός/ή”. Αντιθέτως, η ρηματική διακοίνωση αναφέρεται ρητώς στη σχετική διαδικασία που προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, διαχωρίζοντας το ζήτημα των εμπορικών ονομασιών και σημάτων από τις προηγούμενες αναφορές σε επιθετικούς προσδιορισμούς που αφορούν σε κρατικές και μη κρατικές οντότητες».

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Αριστέα

Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, ... είμαστε. Έχουμε έναν πρωθυπουργό, ο οποίος είναι ο απόλυτα πετυχημένος υπουργός εξωτερικών των Σκοπίων και της Τουρκίας. Σε λίγο και της Αλβανίας! Αίσχος!

Πάνος

Το Ουράνιο Τόξο στο ΥΠΕΞ λειτουργεί ως γραφείο τύπου των Σκοπίων, εις ανώτερα κ. Τσίπρα σου εύχομαι και πρόεδρος στα Σκόπια.

Σωτήρης

Κομιτατζήδες απο τους οποίους πρέπει να καθαρίσει η Ελλάδα._

ΖΩΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ, ΟΥΣΤ!!!!

ΚΑΠΟΙΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΖΩΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΝ!!!!! ΑΚΟΜΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ 20%+ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ!!! ΕΙΣΤΕ ΖΩΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ, ΖΩΑ, ΖΩΑΑΑΑΑ ΜΕΓΑΛΑ!!!!!! ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΝΑ ΦΕΡΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΟΛΟΙ ΣΑΣ! ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΤΕ, ΤΩΡΑ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΠΡΟΔΙΔΕΤΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΑΣ. ΣΙΧΑΜΕΝΑ ΖΩΑ!!!!!

Είστε προδότες!

Οι πολιτικοί ηγέτες τής Ελλάδας και υπεύθυνοι συνυπογράφοντες τη συμφωνία των Πρεσπών πολιτικοί επέτυχαν στόχο μέγα! Παραχώρησαν τον όρο Μακεδονία σε κράτος ενάντια στην ιστορική αλήθεια και παρά τις ξεκάθαρες ενέργειές αυτού τού κράτους παραχάραξης τής ελληνικής ιστορίας και πολιτιστικής ταυτότητας. Ο πέλεκυς θα πέσει βαρύς, τής ιστορικής ευθύνης, τής κοινωνικής κατακραυγής, τής δικαιοσύνης, εν τέλει. Η χείριστη μορφή εγκληματία είναι ο προδότης. Το αιώνιο ανάθεμα δεν το φοβούνται αυτά τα βρωμερά, κατάπτυστα κι ελλεεινά 153 όντα;!

Aτε ρε

Μη μου πεις οτι το ειδατε?

Θέλετε να κρυφτείτε, αλλά η χαρά δεν σας αφήνει...

Γιατί κύριοι του ΥΠΕΞ να αναφέρεται ο πολίτης της γείτονος ως "Μακεδόνας/πολίτης της Β.Μακεδονίας" και όχι ΑΠΛΑ: "Πολίτης της Β.Μακεδονίας";;; Τι δουλειά είχε το "μακεδόνας" ως προσδιορισμός και μάλιστα πρώτος στη σειρά αναφοράς; Και κάτι ακόμη: τι δουλειά έχετε να εξηγείτε το περιεχόμενο διακοίνωσης τρίτου μέρους; Γιατί σας καίει τόσο; Μήπως γιατί θέλετε να θολώσετε τα νερά; Όσο και να το προσπαθείτε όμως, δεν σας βγαίνει. Γιατί η άλλη πλευρά σας παίζει όπως και όποτε θέλει! Και το δικαίωμα αυτό της το δώσατε ΕΣΕΙΣ! Τόσο απλά!

Γιώτα

Η κάλπη θα τους βάλει στις θέσεις τους.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης