LIVE

Κορωνοϊός

Σκόπια, ρηματική διακοίνωση στον ΟΗE: «Μακεδονική» η εθνικότητά μας, μιλάμε «Μακεδονικά»

tsip-zaev_main01

Το ΥΠΕΞ των Σκοπίων κοινοποίησε 8 ερωταπαντήσεις «για να μην υπάρχει σύγχυση» όπως λένε - Υποστηρίζουν ότι οι πολίτες της γειτονικής χώρας δεν είναι Βορειομακεδόνες αλλά «Μακεδόνες» - Σημειώνουν πως για οτιδήποτε σχετικό με την εθνική-πολιτισμική τους ταυτότητα πρέπει να χρησιμοποιείται ο προσδιορισμός «μακεδονικός»

«Είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε Μακεδονικά» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων σε μια σειρά ερωταπαντήσεων για να εξηγήσει τι ισχύει πλέον με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στις 8 ερωτήσεις και απαντήσεις, που «δείχνουν» τον κίνδυνο να υπάρξει διπλή ονομασία για τη γειτονική χώρα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων δηλώνει «είμαστε Μακεδόνες πολίτες» και η γλώσσα «είναι "Μακεδονική" όπως ήταν και πριν τη συμφωνία» προσθέτοντας ότι το αρκτικόλεξο της χώρας παραμένει «ΜΚ και MKD».

Το σκοπιανό υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους δημοσιογράφους «όταν περιγράφεται κάτι σχετικά με την εθνική ταυτότητα και την πολιτισμική ταυτότητα το μόνο σωστό επίθετο είναι το "Μακεδονικό" και όχι το "βόρειο" ή το "βορειομακεδονικό"».

Όπως αναφέρουν, μάλιστα, σε ένα παράδειγμα που χρησιμοποιούν «το να λέτε ότι γευματίσατε με τον βορειομακεδόνα πρόεδρο είναι λάθος. Φάγατε με τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας θαυμάσιες "μακεδονικές" σπεσιαλιτέ».

Τι αναφέρεται στη ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων προς τον ΟΗΕ για τη «Βόρεια Μακεδονία»

Στα έγγραφα που ακολουθούν φαίνεται ότι οι Σκοπιανοί με τη ρηματική διακοίνωση που έστειλαν στον ΟΗΕ κατοχύρωσαν στα Ηνωμένα Έθνη τη χρήση του επιθετικού προσδιορισμού «Μακεδονικός» και «Μακεδονική» για τις κρατικές και ιδιωτικές οντότητες καθώς και για τα εμπορικά σήματα και τις ονομασίες των προϊόντων τους.

Στον σχετικό πίνακα που εστάλη στον ΟΗΕ υπάρχει η στήλη «Nationality (Citizenship)» δηλαδή «Εθνικότητα (Ιθαγένεια)». Εκεί αναφέρεται ο όρος «Μακεδόνας» και εναλλακτικά το «Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». H επίσημη γλώσσα του κράτους είναι σύμφωνα με τους Σκοπιανούς η «Μακεδονική γλώσσα». Για όλα αυτά επικαλούνται τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στο επίσημο έγγραφο που έστειλε η μόνιμη αποστολή της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» στα Ηνωμένα Έθνη ενημερώνει την γραμματεία του ΟΗΕ για τις νέες εκδοχές των επίσημων και σύντομων ονομάτων της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» ζητώντας να ενταχθούν στη βάση δεδομένων των παγκόσμιων γεωγραφικών ονομάτων (UNGEGN) και στην αντίστοιχη βάση δεδομένων που περιλαμβάνει την επίσημη πολύγλωσση ορολογία (UNTERM).

Στη ρηματική διακοίνωση οι Σκοπιανοί αναφέρουν τις επίσημες ονομασίες και τις συντομογραφίες που κατοχυρώνουν προς χρήση, επεξηγώντας πώς θα αποκαλούνται σε όλες τις επίσημα αναγνωρισμένες γλώσσες του ΟΗΕ και στη «Μακεδονική» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά ήδη από την τρίτη παράγραφο στο έγγραφο.

Τα προβλήματα αρχίζουν στη μακροσκελή «σημείωση» στην οποία προτείνεται μεταξύ άλλων η χρήση του επιθετικού προσδιορισμού «Μακεδονικός» ή «Μακεδονική» για την αναφορά σε όλα τα επίσημα όργανα του γειτονικού κράτους αλλά και στις ιδιωτικού χαρακτήρα οντότητες που δεν λαμβάνουν οικονομική επιχορήγηση από το κράτος των Σκοπίων για τις οποίες κατοχυρώνουν τη χρήση του όρου «Μακεδονικός» ή «Μακεδονική». Το ίδιο ακριβώς ζητούν οι Σκοπιανοί και για τις εμπορικές ονομασίες και τα σήματα των προϊόντων τους (commercial names, trademarks, and brand names).

Οι Σκοπιανοί ζητούν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ο επιθετικός προσδιορισμός να είναι σύμφωνος με το επίσημο ή το σύντομο όνομα της χώρας τους. Το εντυπωσιακό είναι πως παρά το γεγονός ότι αναφέρουν τους δύο προσδιορισμούς «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», και «Βόρεια Μακεδονία» αλλά κατοχυρώνουν επίσης και το σκέτο «Μακεδονικός» ή «Μακεδονική». 

Πώς νομιμοποιούνται; Δυστυχώς, με το άρθρο 7 παράγραφος 3 της Συμφωνίας των Πρεσπών η Ελλάδα συμφώνησε ότι με τον όρο «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους. Η πρόβλεψη αυτή αναδεικνύεται σε κερκόπορτα με την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα επέτρεψε στους Σκοπιανούς να χρησιμοποιούν τον χαρακτηρισμό Μακεδονία και Μακεδόνας, ενώ κατά τα λοιπά υποτίθεται ότι τα Σκόπια μετονομάζονται σε Βόρεια Μακεδονία.

Ο κωδικός των Σκοπίων ορίζεται ως MK ή εναλλακτικά MKD και ο κωδικός του νομίσματός τους είναι MKD.

eggrafo01
eggrafo02
eggrafo03

Οι οκτώ ερωτήσεις και απαντήσεις του σκοπιανού ΥΠΕΞ όπως δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του - επιβεβαιώνοντας τους φόβους όσων διαφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών - έχουν ως εξής:

eggrafo00

- Ερώτηση: Ποιο είναι το σωστό όνομα της χώρας μας;
Απάντηση: Επισήμως είμαστε η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αν και σκέτο το Βόρεια Μακεδονία είναι σωστό. Προσοχή όμως: δεν είμαστε η βορειότερη Μακεδονία

- Ερώτηση: Οπότε τώρα οι πολίτες σας είναι Βορειομακεδόνες;
Απάντηση: Όχι! Είναι Μακεδόνες πολίτες και πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά σε κάθε άλλε περίπτωση είναι σωστό να περιγράφονται οι εθνικοί "Μακεδόνες" απλά ως "Μακεδόνες" χωρίς το επίθετο "βόρειοι". Και στην πραγματικότητα να μην χρησιμοποιείτε τον όρο "βορειομακεδόνες" τελείως, αλλά θα φτάσουμε σε αυτό

- Ερώτηση: Αλλά σίγουρα η γλώσσα σας τώρα είναι η βορειομακεδονική;
Απάντηση: Όχι. Είναι απλά "Μακεδονική", όπως ίσχυε και πριν τη συμφωνία.

- Ερώτηση: Πρέπει να ξέρω τα αρκτικόλεξα της χώρας. Έχουν αλλάξει;
Απάντηση: Όχι παραμένουν τα ίδια με πριν: MK και MKD

- Ερώτηση: Θα γράψω μια ιστορία για το φαγητό στη χώρα σας. Θα πρέπει να αναφέρομαι σε βορειομακεδονική κουζίνα;
- Απάντηση: Όχι. Όταν περιγράφεται οτιδήποτε που σχετίζεται με την εθνική ή την πολιτισμική ταυτότητα το επίθετο "Μακεδονική" μόνο είναι σωστό ενώ το "βόρειο" ή το "βορειομακεδονικό" θα ήταν λάθος. Ορισμένα παραδείγματα περιλαμβάνουν: "Μακεδονική" κουλτούρα, "μακεδονική" ιστορία, "μακεδονική" λογοτεχνία, "μακεδονικό" κυριλλικό αλφάβητο, "μακεδονικές" εκκλησίες, "μακεδονική" εθνική ταυτότητα κτλ. Να θυμάστε επίσης ότι Μακεδονία και Μακεδόνες σημαίνουν κάτι τελείως διαφορετικό στην Ελλάδα.

- Ερώτηση: Οπότε αν γευματίσω με τον πρόεδρο τι θα πω;
Απάντηση: Θα ήταν σωστό να πείτε ότι ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας σας παρέθεσε γεύμα με θαυμάσιες "μακεδονικές" σπεσιαλιτέ. Δεν θα ήταν σωστό να πείτε ότι γευματίσατε με τον βορειομακεδόνα πρόεδρο

- Ερώτηση: Αυτά με μπερδεύουν. Γιατί αυτός ή αυτή είναι ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας αλλά όχι ο βορειομακεδόνας πρόεδρος ενώ το φαγητό σας είναι απλά "μακεδονικό";
Απάντηση: Στα πλαίσια της συμφωνίας με την Ελλάδα συμφωνήσαμε να μην περιγράφουμε καμία κρατική οντότητα ως βορειομακεδονική. Όσα συνδέονται με το κράτος, την κυβέρνηση, την προεδρία, ιδιωτικούς φορείς ή δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από το κράτος θα χρησιμοποιείται το επίθετο "βόρειος" αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο για άλλα πράγματα, όπως π.χ. για το φαγητό. Οπότε η χώρα διοικείται από την κυβέρνηση της Βόρεια Μακεδονίας, ο επικεφαλής του κράτους είναι ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, τις εξωτερικές υποθέσεις χειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας κτλ. Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να χρησιμοποιείται και για κάθε άλλο επίσημο φορέα όπως, παραδείγματος χάριν, για δήμους ή για το πανεπίστημο των Αγίων Κύριλου και Μεθόδιου. Για παράδειγμα: "Το Τέτοβο είναι ένας δήμος στη Βόρεια Μακεδονίας στον οποίο μπορεί κανείς συχνά να ακούσει τους ανθρώπους να μιλούν είτε "Μακεδονικά" είτε Αλβανικά». Επίσης «το πανεπιστήμιο των Αγίων Κύριλου και Μεθόδιου είναι το πιο παλαιό στη Βόρεια Μακεδονία. Πήγα εκεί για μια συνέντευξη όσον αφορά τη "μακεδονική" οικονομία"». Ξανάλεμε, προσοχή - όχι βορειομακεδονική. Ναι, είναι περίπλοκο αλλά μας πήρε 27 χρόνια να φτάσουμε σε αυτή τη συμφωνία.

- Ερώτηση: Όλα αυτά είναι γνωστά στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών;
Απάντηση: Φυσικά. Τους ενημερώσαμε επίσημα και όλα όσα περιγράφονται εδώ είναι επίσημα εν γνώσει τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (260)

σκοσκο

«το να λέτε ότι γευματίσατε με τον σκοπιανο πρόεδρο είναι το σωστο. Φάγατε με τον πρόεδρο των Σκοπιων θαυμάσιες "σκοπιανες" σπεσιαλιτέ».

Αίσχος

Οι πολιτικοί ηγέτες τής Ελλάδας και υπεύθυνοι συνυπογράφοντες τη συμφωνία των Πρεσπών πολιτικοί επέτυχαν στόχο μέγα! Παραχώρησαν τον όρο Μακεδονία σε κράτος ενάντια στην ιστορική αλήθεια και παρά τις ξεκάθαρες ενέργειές αυτού τού κράτους παραχάραξης τής ελληνικής ιστορίας και πολιτιστικής ταυτότητας. Ο πέλεκυς θα πέσει βαρύς, τής ιστορικής ευθύνης, τής κοινωνικής κατακραυγής, τής δικαιοσύνης, εν τέλει. Η χείριστη μορφή εγκληματία είναι ο προδότης. Το αιώνιο ανάθεμα δεν το φοβούνται αυτά τα βρωμερά, κατάπτυστα κι ελλεεινά 153 όντα;!

@αγύριγο κεφάλι

Άντε χάσου προδότη των 0,60€ ! Πιό Εφιάλτης πεθαίνεις, δεν ντρέπεσαι ρε αλήτη να πουλάς πνεύμα , στο αίμα των Ελλήνων που πέθαναν για να ζείς λεύτερος ; Τόσο καιρό βλέπουμε τις μακακίες που γράφεις και πράγματι είναι να αναρωτιέται κανείς, ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΣΙΠΑ ΡΕ ΠΡΟΔΟΤΗ; Δε ντρέπεσαι ρε τεμπέλη να εκφέρεις άποψη για τους χιλιάδες νεκρούς Έλληνες που λευτέρωσαν μετά 400 και 500 χρόνια τα ιερά χώματα της Πατρίδας μας ; Να χλευάζεις τους πεθαμένους και τα παιδιά τους ; Τους ήρωες και όσους τους τιμούν ; Ντροπή σου ξεφτιλισμένε δοσίλογε προδότη , Εφιάλτη , τελειωμένε γλύφτη ξένων αφεντάδων !!!!!

Ο.Ε

Συνέλληνες, τώρα μόλις διάβασα τις επίσημες οδηγίες των γυφτοσκπιανών και για το τι έχουν καταφέρει διπλωματικά μετά από 27 χρόνια διαπραγματεύσεις με τούς "χαχόλους" Έλληνες συναδέλφους τους. Καλύτερα να μην το διάβαζα το κατάπτυστο αυτό κείμενο. Ήδη νιώθω μια δυσφορία στο στομάχι μου και μάλλον δύσκολα θα με πάρει απόψε ο ύπνος... Μεγάλε διπλωμάτη κοτζιά κι εσύ πεφωτισμένε ψευτο-ηγέτη τσίπρα. Δύσκολα θα γλιτώσετε από την ιερή οργή των Ελλήων και Ελληνίδων. Πολύ δύσκολα... Διαμελίσατε την ένδοξη Ελλάδα μας, η κατάρα μας θα ακολουθεί και πέρα από τον θάνατό σας...

Εθνικότητα

Η εθνικότητα (χώρα του κατόχου) φαίνεται στο εξώφυλλο του διαβατηρίου κάθε ταξιδιώτη. Πριν στα διαβατήρια ήταν: "Δημοκρατία της Μακεδονίας" (Republic of Macedonia). Τώρα θα γράφει "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" (Republic of North Macedonia). Ήδη έχουν ενημερωθεί και οι λίστες των χωρών - μελών των διεθνών οργανισμών. Τώρα π.χ. στο site του ΟΗΕ λέει: "...the country name was changed to the Republic of North Macedonia (short form: North Macedonia) from the former name of The former Yugoslav Republic of Macedonia. Effective date: 14 February 2019.". Οι ακραίες φοβίες και τα σύνδρομα καταδίωξης όχι μόνο δεν ωφελούν σε τίποτα, αλλά μάς κάνουν ακόμα πιο ευάλωτους ως ψηφοφόρους στους δημαγωγούς της αριστεράς και της ακροδεξιάς.

λουλα

το υπουργειο εξωτερικων των γυφτοσκοπιων και ολοι οι γυφτοσκοπιανοι να σταματησετε να ονειρευεστε γιατι ουτε μακεδονες δεν ειστε ουτε μακεδονικη γλωσσα δεν μιλατε. η γλωσσα σας ειναι η σλαβοβουλγαρικη και ειστε σλαβοβουλγαροι. αυτη ειναι η αληθεια. δεν φτανει που βουτηξατε την ιστορια μας που δεν ειναι δικια σας με το ετσι θελω εχετε το θρασος και μιλατε και απο πανω;

Global Arvanites

Οσο Μακεδόνες είναι οι Σκοπιανοί είναι και οι Σιατιστινοί με την διάφορα που ο Σκοπιανός έχει κάποια λογική μέσα του ο Σιατιστινός μιλάει μόνο και μόνο για να μιλάει και ισχύουν πάντα τα αντίθετα απ΄οσα λέει.

ΟΠΟΥ ΒΡΕΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΣΤΑΘΟΥΝ

ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΘΑ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΙ !

Έχε χάρη

Ξέρεις ΣΚΟΠΙΑΝΕ πως στην Ελλάδα πρωθυπουργός είναι ένας δοσίλογος χαφιές που πληρώνεται από ξένα κέντρα. Και έτσι βρίσκεις ευκαιρεια να ειρωνευεσαι να χλευάζεις τον ελληνικό λαό να προκαλείς. ΣΚΟΠΙΑΝΕ η αλήθεια είναι πως είσαι μια αποσπασμένη επαρχία της Σερβίας , πρόεδρος της περιοχής των Σκοπίων και πρωθυπουργός νόμιμος είναι ο Σέρβος πρωθυπουργός βουτσιτς. Ούτε Μακεδόνας είσαι ΣΚΟΠΙΑΝΕ ούτε τίποτα. Είσαι σλάβος και κομματι τής Γιουγκοσλαβίας. Η βόρεια περιοχή σου ΣΚΟΠΙΑΝΕ ανήκει δικαιωματικά στην Αλβανία που σύντομα θα την απελευθερώσει και τα σύνορα σου στο πρεσεβο είναι κομμάτι της Σερβίας. Μόνο η Γευγελή σου μένει ΣΚΟΠΙΑΝΕ και το μοναστήρι που εκεί ναι, υπάρχει πραγματικά ελληνική μειονότητα που θέλει ένωση με την μητέρα Ελλάδα. Αυτή είναι η αλήθεια ΣΚΟΠΙΑΝΕ που όλοι φοβούνται να πουν. Το ΝΑΤΟ σε κρατάει ακόμα ζωντανό ΣΚΟΠΙΑΝΕ γιατί θέλει να κάνει βάσεις. Ούτε Ευρωπαίος είσαι ούτε και πρόκειται να μπεις στην ε.ε ποτέ Είσαι απλά μια επαρχία της Σερβίας και τίποτα άλλο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΩΣΣΗΣ

Και ο Μέγα Αλέξανδρος δηλαδή που ήταν βασιλιάς της Μακεδονίας τη μιλούσε? Δεν ρωτάω τους Σκοπιανούς αλλά τους βουλευτές που ψήφισαν το έκτρωμα. Ας απάντηση κάποιος

@ στον Π. ΡΩΣΣΗ

Επειδη κανενας απ αυτους που ψηφισανε αυτη την προδοτικη συμφωνια δεν θα σου απαντησει θα σου απαντησω εγω φιλε Παναγιωτη. Μιλουσαν την Αρχαια Ελληνικη γλωσσα. Μιλουσαν ελληνικα!!! Ολες οι επιγραφες και τα γραπτα που εχουν βρεθει στη Μακεδονια ειναι γραμμενα στην Αρχαια Ελληνικη γλωσσα. ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!!! Ειναι φως φαναρι!!! Τα πηραν χοντρα απο τον σορος για να πουλησουν τη Μακεδονια!!!! ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΞΕΠΟΥΛΗΤΑΡΙΑ!!!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης