Θύελλα για το «Μακεδονική μειονότητα» του ΒΒC: Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

tampeles_main01

Στο στόχαστρο της κριτικής ο Αλέξης Τσίπρας μετά το ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου που μιλά  για «καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα» - Η Συμφωνία των Πρεσπών εξαλείφει κάθε περιθώριο έγερσης ζητήματος μειονότητας απαντούν διπλωματικές πηγές  -  Τι λέει το Μέγαρο Μαξίμου

Θύελλα αντιδράσεων στην Αθήνα προκαλεί ρεπορτάζ του βρετανικού BBC με τον τίτλο «Σλαβομακεδόνες, μια αόρατη μειονότητα» στην Ελλάδα.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη «μειονότητα», μέχρι τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωριζόταν, καταπιεζόταν, εξοριζόταν από το ελληνικό κράτος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, με την επικύρωση συμφωνίας για την «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία», η Ελλάδα αανγνώρισε σιωπηρά την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας». Κι όμως, αρνήθηκε την ύπαρξη της «μακεδονικής μειονότητας» για δεκαετίες.

Διπλωματικές πηγές το μεσημέρι του Σαββάτου τόνιζαν ότι, «η Συμφωνία των Πρεσπών εξαλείφει κάθε περιθώριο έγερσης ζητήματος μειονότητας».

Το ρεπορτάζ του BBC, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, περιέχει ανακριβείς και διαστρεβλωμένες πληροφορίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την Ιστορία. Αύριο μάλιστα, όπως επισημαίνουν, θα σταλεί και σχετική επιστολή προς το BBC, απορρίπτοντας τους απαράδεκτους ισχυρισμούς του ρεπορτάζ.

ΝΔ: Να ξεκαθαρίσει ο Τσίπρας ότι δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα

Με αφορμή ρεπορτάζ του BBC το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «στην Ελλάδα κατοικεί εδώ και χρόνια μια καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα» η ΝΔ καλεί τον Αλέξη Τσίπρα «να πράξει σήμερα κι όλας το αυτονόητο: να ξεκαθαρίσει άμεσα, κατηγορηματικά και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα "εθνικής μακεδονικής μειονότητας" δεν υφίσταται στην Ελλάδα».

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ τονίζει πως δεν πέρασε ούτε ένας μήνας αφότου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιούσε από το βήμα της Βουλής για τους κινδύνους της συμφωνίας των Πρεσπών αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ήδη κάποιοι έχουν φροντίσει με αναρτήσεις τους, αυτοπροσδιοριζόμενοι ως μέλη της "Εθνικής Μακεδονικής Μειονότητας", να πανηγυρίζουν για τη συμφωνία την οποία εσείς υπογράψατε. Σήμερα το έκαναν. Εκεί μας οδηγεί η πολιτική σας κ. Τσίπρα. Θα τα βρούμε μπροστά μας αυτά τα προβλήματα σε βάθος χρόνου».

«Η απάντηση τότε του κ. Τσίπρα ήταν ότι η ΝΔ υποθάλπει τον εθνικισμό» τονίζει η ΝΔ επισημαίνοντας μάλιστα πως το σημερινό δημοσίευμα του BBC επικαλείται την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή. «Η ευθύνη για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις βλαπτικές συνέπειες της για τη χώρα μας, ανήκει ακέραιη στην κυβέρνηση και τους πρόθυμους υποστηρικτές της» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Mαξίμου: Ο Μητσοτάκης και η ΝΔ είναι ανίδεοι και εθνικά επιζήμιοι

Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ αποφάσισαν για ακόμη μία φορά να γίνουν ακραίοι προπαγανδιστές απαράδεκτων και ανυπόστατων ισχυρισμών, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι μόνο ανίδεοι, αλλά και εθνικά επικίνδυνοι», αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

«Αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε στο Politico ότι βλέπει "αποσχιστικές τάσεις στη βόρεια Ελλάδα". Στη συνέχεια είπε στην Άγγελα Μέρκελ πως "δεν θα επιτρέψει την καταλανοποίηση της βόρειας Ελλάδας", συγκρίνοντας δηλαδή τη βόρεια Ελλάδα με την Καταλονία που έχει διαφορετική γλώσσα, διαχωριστό εθνοτικό αυτοπροσδιορισμό από τους κατοίκους της και ιστορικά αποσχιστικές τάσεις από την Ισπανία. Και όσες φορές τον έχει καλέσει ο Πρωθυπουργός να διαψεύσει, ο κ. Μητσοτάκης δεν το έχει τολμήσει» συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Όπως έχει τονίσει σε όλες τις τοποθετήσεις του ο κ. πρωθυπουργός, η Συμφωνία των Πρεσπών, κατοχυρώνει με τον πλέον επίσημο και διεθνώς δεσμευτικό τρόπο ότι δεν υφίσταται ζήτημα "μειονότητας". Η ίδια η γειτονική χώρα έχει δια του κυβερνητικού της εκπροσώπου (5/12/2018) τονίσει ότι "ως χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην ΕΕ" και ως χώρα που "σέβεται το άρθρο 4(3) της Συμφωνίας των Πρεσπών... δεσμεύεται να μην αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, περιλαμβανομένης της υπεράσπισης των δικαιωμάτων προσώπων που δεν είναι πολίτες της" προσθέτοντας ότι "το ζήτημα τού ποιες γλώσσες διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα θέμα εσωτερικής πολιτικής και εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας"», επισημαίνει η ανακοίνωση.

«Με δυο λόγια η Συμφωνία των Πρεσπών κλείνει οριστικά το ζήτημα ύπαρξης δήθεν μειονότητας και οι γείτονές μας όχι μόνο το συνυπογράφουν αλλά και το αποδέχονται ρητά στις δηλώσεις τους. Την ίδια στιγμή όμως ο κ. Μητσοτάκης επιμένει, κυριευμένος από αντιπολιτευτική τύφλωση, να επιχειρεί να ξανανοίξει όσα η κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών έκλεισε οριστικά» σημειώνεται.

Και η ανακοινώση καταλήγει τονίζοντας: «Και αντί να εγκαλέσει όσους, όπως το BBC, επιχειρούν να εγείρουν ανύπαρκτα θέματα, συντάσσεται μαζί τους. Αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι δεν είναι απλά κατώτερος των περιστάσεων αλλά και εθνικά επιζήμιος».

ΝΔ σε Μαξίμου: Το BBC δεν είναι... Documento

Επειδή το BBC δεν είναι Documento και επειδή όσα γράφει τα διαβάζει η διεθνής κοινότητα, ο κ. Τσίπρας οφείλει, σήμερα κι όλας, να διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι ζήτημα Μακεδονικής μειονότητας ΔΕΝ υφίσταται στην Ελλάδα. Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, και η μέθοδος να επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία, επειδή εγκαίρως τον προειδοποίησε για τις δυσμενείς συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών ούτε ωφελεί, ούτε πείθει πια κανέναν.


ΚΙΝΑΛ: Ξεκίνησαν οι προκλήσεις του αλυτρωτισμού

Από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ αναφέρει ότι «λίγες ημέρες μόνο χρειάστηκαν από την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, για να ξεκινήσουν οι προκλήσεις του αλυτρωτισμού και η προπαγάνδα του δήθεν Μακεδονισμού.

Το είχαμε επισημάνει σε όλους τους τόνους. Μας αγνόησαν όπως και την βούληση της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού. Οι ευθύνες τους με πρώτο τον κ. Τσίπρα αποδεικνύονται μεγάλες. Δεν θα αντιδράσουν αποτελεσματικά στις προκλήσεις;».

Το ρεπορτάζ του BBC

Tο ρεπορτάζ τουλάχιστον προκαλεί ερωτήματα, αν όχι οργή, για τη «μακεδονική μειονότητα» της Ελλάδος δημοσιεύεται από το BBC στην ηλεκτρονική του έκδοση. Το ειδησεογραφικό δίκτυο υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη «μειονότητα», μέχρι τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωριζόταν, καταπιεζόταν, εξοριζόταν από το ελληνικό κράτος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, με την επικύρωση συμφωνίας για την «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία», η Ελλάδα αανγνώρισε σιωπηρά την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας». Κι όμως, αρνήθηκε την ύπαρξη της «μακεδονικής μειονότητας» για δεκαετίες.

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, το BBC συνομίλησε με τον κ. Φωκά, που «η μητρική του γλώσσα είναι “μακεδονική”, μια σλαβική γλώσσα που σχετίζεται με τη βουλγαρική και μιλάει εδώ και αιώνες σε αυτό το τμήμα των Βαλκανίων. Στο σύγχρονο σπίτι του γιου του σε ένα χωριό στη βόρεια Ελλάδα, με οδηγεί στην οδυνηρή ιστορία της μη αναγνωρισμένης σλαβικής μειονότητας της Ελλάδας».

Ο κ. Φωκάς αυτοπροεδιορίζεται ως «Μακεδόνας» και Έλληνας. Όπως υποστηρίζει, για σχεδόν έναν αιώνα, οι «Μακεδόνες» στην Ελλάδα υπήρξαν στο στόχαστρο υποψίας και υπέστησαν διώξεις «ακόμη και επειδή η παρουσία τους δεν γινόταν αποδεκτή σχεδόν από κανέναν».

«Οι περισσότεροι είναι απρόθυμοι να μιλήσουν με τους ξένους για την ταυτότητά τους. Για τους εαυτούς τους και τους άλλους, είναι γνωστοί απλά ως «ντόπιοι», που μιλούν μια γλώσσα που ονομάζεται «τοπική» (dopya). Απουσιάζουν εντελώς από τα εγχειρίδια της σχολικής ιστορίας, δεν έχουν εμφανιστεί στις απογραφές από το 1951 (όταν καταγράφηκαν απλώς ως ομιλούντες την «σλαβική γλώσσα») και η ύπαρξή τους δεν αναφέρεται καθόλου δημοσίως. Οι περισσότεροι Έλληνες δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή τους», αναφέρει το ρεπορτάζ.


bbc_meion


Ο Αλέξης Τσίπρας έσπασε μακροχρόνιο ταμπού

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συγκεκριμένη άρνηση ήταν ένας από τους λόγους για τη διαμάχη της Ελλάδας με τα Σκόπια, που λύθηκε με τη Συμφωνία των πρεσπών.

«Όταν ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης στην ύπαρξη «Σλαβομακεδόνων» στην Ελλάδα – την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου – έσπασε ένα μακροχρόνιο ταμπού», σημειώνει ο συντάκτης του δημοσιεύματος, που αναφέρει ότι η συμφωνία ανοίγει την πόρτα σε δύσκολες ερωτήσεις για την ιστορία της «μακεδονικής μειονότητας» της Ελλάδας.

Βρέθηκαν χωρισμένοι ανάμεσα σε τρία κράτη

Ο κ. Φωκάς αναφέρεται στην ιστορία της οικογένειάς του, ενώ υπενθυμίζει ότι η βόρεια ελληνική περιοχή της Μακεδονίας, όταν γεννήθηκε, είχε μόλις προστεθεί στο ελληνικό κράτος.

Ο θείος του έλεγε ότι η οικογένειά τους δεν ήταν «ούτε Σέρβοι, ούτε Έλληνες ούτε Βούλγαροι, αλλά Ορθόδοξοι “Μακεδόνες”».

«Τελικά, οι Σλάβοι “Μακεδόνες” βρέθηκαν χωρισμένοι μεταξύ αυτών των τριών νέων κρατών. Στην Ελλάδα, ορισμένοι εκδιώχθηκαν, ενώ όσοι παρέμειναν ωθήθηκαν να αφομοιωθούν. Όλα τα χωριά και οι πόλεις με μη ελληνικά ονόματα έλαβαν νέα, τα οποία επέλεξε μια επιτροπή μελετητών στα τέλη της δεκαετίας του 1920, αν και σχεδόν ένας αιώνας αργότερα μερικοί «ντόπιοι» εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα παλιά, αναφέρει ο συντάκτης.

«Ο Ιωάννης Μεταξάς απαγόρευσε τη "μακεδονική" γλώσσα»

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «ο Έλληνας δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς, ένας θαυμαστής του Μουσολίνι» απαγόρευσε τη «μακεδονική γλώσσα» και ανάγκασε τους «Μακεδόνες» να αλλάξουν τα ονόματά τους σε ελληνικά.

Σύμφωνα με τον κ. Φωκά, οι αστυνομικοί παρακολουθούν όσους πηγαίνουν σε κηδείες και κρυφακούν στα παράθυρα για να πιάσουν κάποιον που μιλάει ή τραγουδάει στην απαγορευμένη γλώσσα. Υπήρχαν αγωγές, απειλές και ξυλοδαρμοί.

Οι γυναίκες – οι οποίες συχνά δεν μιλούσαν ελληνικά – θα κάλυπταν το στόμα τους με τις μαντίλες τους για να μην γίνονται αντιληπτές , αλλά η μητέρα του κ. Φωκά συνελήφθη και της επιβλήθηκε πρόστιμο 250 δραχμών, ένα μεγάλο ποσό τότε.

«Οι Σλαβόφωνοι, υπέφεραν πολλά από τους Έλληνες την περίοδο του Μεταξά», λέει ο κ. Φωκάς, του οποίου ο πατέρας, όπως αναφέρει, εξορίστηκε στη Χίο. Μαζί με άλλους αρχηγούς μεγάλων οικογενειών τους βασάνισαν και τους ανάγκαζαν να πίνουν ρητινέλαιο, ένα ισχυρό καθαρκτικό.

«Μερικοί σλαβόφωνοι καλωσόρισαν τους Βούλγαρους ως πιθανούς απελευθερωτές

Όταν η Γερμανία, η Ιταλία και η Βουλγαρία εισέβαλαν στην Ελλάδα το 1941, μερικοί σλαβόφωνοι καλωσόρισαν τους Βούλγαρους ως πιθανούς απελευθερωτές από το καταπιεστικό καθεστώς του Μεταξά. Αλλά πολλοί σύντομα εντάχθηκαν στην αντίσταση, υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος (το οποίο τότε υποστήριζε τη “μακεδονική” μειονότητα) και συνέχισαν να αγωνίζονται με τους κομμουνιστές στον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε την κατοχή του Άξονα. (Η Βουλγαρία κατέλαβε το ανατολικό τμήμα της ελληνικής Μακεδονίας από το 1941 έως το 1944, διαπράττοντας πολλές φρικαλεότητες, πολλοί Έλληνες αποδίδουν εσφαλμένα αυτά στους “Μακεδόνες”, τους οποίους αναγνωρίζουν ως Βούλγαρους).

Όταν οι κομμουνιστές τελικά νίκησαν, ακολουθήθηκαν σοβαρά αντίποινα για όποιον συνδεόταν με την αντίσταση ή την αριστερά.

Σύμφωνα με τον κ. Φωκά, οι «Μακεδόνες» πλήρωσαν περισσότερο από οποιονδήποτε για τον εμφύλιο», καθώς υπήρξαν εκτελέσεις. Στη συνέχεια φοίτησε στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ο ίδιος συνελήφθη και πέρασε τρία χρόνια στο νησί της Μακρονήσσου, όχι για κάτι που έκανε, αλλά επειδή η μητέρα του βοήθησε τον γαμπρό του να ξεφύγει από τον φεγγίτη ενός καφενείου .

Δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των σλαβικών ομιλητών

Είναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των σλαβικών ομιλητών ή των απογόνων των εθνοτικών Μακεδόνων στην Ελλάδα. Ο ιστορικός Leonidas Embiricos εκτιμά ότι περισσότεροι από 100.000 εξακολουθούν να ζουν στην ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας, αν και μόνο 10.000 έως 20.000 θα αναγνωριστούν ανοιχτά ως μέλη μιας μειονότητας – και πολλοί άλλοι είναι υπερήφανοι ελληνικοί εθνικιστές.

Η «μακεδονική» γλώσσα δεν έχει επίσημα απαγορευτεί στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, αλλά ο φόβος εξακολουθεί να παραμένει και μάλιστα περνά από γενιά σε γενιά, αναφέρει το δημοσίευμα. «Αργά η γλώσσα πεθαίνει. Χρόνια καταστολής την περιόρισαν σε εσωτερικούς χώρους», προσθέτει ο συντάκτης, σημειώνοντας ότι η ομιλία στα «μακεδονικά» μπορεί να είναι αιτία παρενόχλησης.

Η Ελλάδα θεωρεί τους «Μακεδόνες-Σλάβους» ως γλωσσική ομάδα

Η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει επισήμως μόνο μία μειονότητα – τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Ιστορικά, έχει θεωρήσει τους «Μακεδόνες – Σλάβους» ως γλωσσική και όχι εθνική ομάδα, αναφέροντας τους ως σλαβόφωνους Έλληνες ή δίγλωσσους Έλληνες – η συμφωνία για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας απαιτεί από τα Σκόπια να αλλάξουν το σύνταγμά τους για να αφαιρέσουν τις αναφορές σε μειονότητα στην Ελλάδα.

Ένα έγγραφο που εκδόθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, λέει ότι «σχεδόν όλοι οι δίγλωσσοι κάτοικοι της περιοχής των οποίων η εθνική συνείδηση ​δεν ήταν ελληνική μετακόμισε στα γειτονικά κράτη» κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα – συνεπώς, κάθε δίγλωσσος λαός που παρέμεινε στην κατοχή του ελληνικού συνείδηση.

Σημαντική πρόοδος η Συμφωνία των Πρεσπών

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι σημαντική πολιτική πρόοδος που θα βοηθήσει στην άμβλυνση τέτοιων φόβων. Αλλά η διαδικασία έχει επίσης προκαλέσει νέα κύματα θυμού και άγχους, με μεγάλες, ενίοτε βίαιες, διαμαρτυρίες που αντιτίθενται στη συμφωνία, υποστηριζόμενες από τμήματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Οι εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν πριν από το τέλος του έτους. Η δεξιά αντιπολίτευση της Ελλάδας επέστρεψε γρήγορα στα εθνικιστικά συναισθήματα, κατηγορώντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για προδοσία. Για τους Σλαβόφωνους της Ελλάδας, οι οποίοι από καιρό δεν επιζητούν τίποτα περισσότερο από το δικαίωμα στην πολιτιστική έκφραση, ο χρόνος για να βγούν από τη σκιά μπορεί να μην έφτασε ακόμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (284)

Εξαντλημένος από την παράνοια!

Γη σταμάτα να κατέβω...

Floriniotis

Το φαινόμενο της δυγλωσιας που υπάρχει στην περιοχή μας είναι πράγματι υπαρκτό. Πάνω από 40000 άνθρωποι γνωρίζουν αυτήν την διάλεκτο. Αυτό δεν έχει να κάνει όμως με την εθνική συνείδηση των ανθρώπων αυτών. Η πολύ καλή τοποθέτηση του δημοσιογράφου καλύπτει πλήρως την πραγματικότητα. Ελάχιστοι εκμεταλλεύτηκαν αυτό το γεγονός και προσπάθησαν σε απόλυτη συνεργασία με την γείτονα χώρα να ιδρύσουν το κίνημα ουράνιο τόξο έτσι ώστε να καταφέρουν να ηγηθούν μιας ανύπαρκτης μειονότητας με τα επικείμενα οφέλη για αυτούς. Η αλήθεια είναι πως το κέντρο εμπορίου για την περιοχή ήταν το μοναστιρη η ditola. Αυτό συντέλεσε στο να αφομοιωθούν οι πολιτισμοί και παράλληλα να αναπτυχθούν σχέσεις με την χώρα αυτή. Η γλώσσα ήταν αποτέλεσμα της εμπορικής σχέσης που υπήρχε με αυτούς. Η προγιαγιά μου έλεγε πως μιλούσε την γλώσσα αυτή. Η μητέρα της οχι. Το επικείμενο θέμα αυτήν την στιγμή είναι πως στην περιοχή έχουν διατηρηθεί κάποια πολιτισμικά φαινόμενα όπως χοροί ,διάλεκτος,έθιμα αλλά σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα εθνικής συνείδησης. Οι διώξεις του σλαβόφωνων από τις κακούς πολιτικούς χειρισμούς είναι γεγονός. Η λύση του θέματος είναι αναγκαία γιατί τόσα χρόνια η περιοχή δεν κατάφερε να συνεργαστεί με την γείτονα χώρα. Η φλωρινα ένας νόμος που είναι πραγματικά στο πουθενά και η οικονομία του εξαρτάται απόλυτα από την Γεωργία θα μπορούσε να εποφελιθει από την διαφορά δυναμικής σε όλλους του τομείς. Τα φαντάσματα του παρελθόντος έχουν πεθάνει. Τωρα τίθεται θέμα επιβίωσης του ακριτικού κόσμου και οχι θέμα συνειδήσεις. Ανοίξτε τα σύνορα με την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης.

kyriakos

Φίλτατε, δεν υπάρχουν διαφωνίες ως προς αυτά που λες. Υπάρχει όμως σοβαρότατη διαφωνία με την αξίωση μερικών συμπολιτών μας σε συνέργεια με τους σκοπιανους να σφετεριστουν την Ελληνικη ιστορία.

Ταλε κουαλε όλοι!

Για ποια αντιπολίτευση μιλάτε; Για αυτή που στηρίζει αλά καρτ τη μειοψηφικη κυβέρνηση ή για αυτήν που "περιμένει*" στη γωνία για να ...συνεχίσει τα "συμφωνηθέντα*; Μαύρο στους ένθεν και ένθεν δοσίλογους!

Εχετε αποψη σαν "Ελληνική" εφημερίδα?

για τα σοβαρά και επικίνδυνα Εθνικά θέματα την πατρίδα μας, τους προδότες στην εξουσία, την κοινωνική, οικονομική, πολιτική, και κοινωνική εξαθλίωση εις βάρος των Ελλήνων, η απλά είστε μια ξενομανής, πουλημένη, βολεμένη, sensational, cheap trashy tabloid? Αν δεν σας ενοχλεί δημοκρατικά το σχόλιο μου, παρακαλώ να δημοσιευθεί

Αποψη ειναι και αυτη

Περα απο sensational, cheap trashy tabloid δεν ειναι τιποτε αλλος. Δαβαζεις τα σχολια για να γελας και για να περναει η ωρα. Εδω ολη η χωρα ασχολειτε με το τι εγραψε μια Ελληνιδα δημοσιογραφος. Μερικοι ειναι και ετοιμε να πανε σε πολεμο με την ΜΒ. Μου θυμηζουν τους μεσους Αμερικανους μετα το 11/09

Δώστε χρήμα κ δίνουμε ότι ζητήσετε

Έλληνεε πολιτικοί... τάισέ τους χρήμα κ δου δίνουν κ τη μάνα τους. Δυστυχώς ο λαός θα λουστεί τις συνέπεις. Ο λαός που του απαγορεύονται τα δημοψιφίσματα κ ψηφίζει από προκάτ λίστες πουλημένων πολιτικών...

Σταματηστε τον Κουλη

Αλαφιασμενος για να παρει μερικες εκατονταδες ψηφαλακια μουρλων, βγαινει και λεει οτι οι σλαβοφωνοι και οι ουρανιοτοξιτες θα μας αποσπασουν την Μακεδονια "μας" για να την δωσουν στο κρατος της Βορειας Μακεδονιας!Μηπως ο ανθρωπος ειναι για το τρελαδικο?Τρεχει δηλαδη να δημιουργησει θεμα εκ του μη υπαρχοντος?Ρε πτωχε τω πνευματι Κουλη, ασε τους ανθρωπους ησυχους να μιλανε τη γλωσσα τους αν ειναι διγλωσοι, αστους να τραγουδανε σε οτι γλωσσα θελουνε και ασε ησυχους τους πολιτιστικους τους συλλογους.Οσο για την αναγνωριση μειονοτητας?Ξερεις Κουλη μας, υπαρχουν διεθνεις κανονες! Οποτε, αν συγκενρωθει ο απαραιτητος για αναγνωριση μειονοτητας αριθμος, δεν μπορεις να κανεις τιποτα Κουλη μας εκτος να επαναφερεις καθεστως Μεταξα!Πες τιποτα πιο ουσιαστικο επιτελους Κουλη μας εκτος τις αδειες Κουφοντινα, τους ρουβικωνες και τον Μεγαλεκο μας!

Απογοήτευση

Ο Κυριάκος είναι η μεγαλύτερη απογοήτευση... και εκλέχτηκε ως τάχα εκσυγχρονιστής και φιλελεύθερος...

Αριστερομπετόστοκε !

Μάλλον πρέπει να σταματήσουμε τον άθεο και εθνομηδενιστή αρχηγό σου , που έκανε τη χώρας μας σαν τα μούτρα του ! Αλλά σε τέτοια χώρα θέλετε να ζείτε , μιας και ο Μαδούρο είναι το πρότυπο και το ίνδαλμά σας !

Κατο#ροποτισμένε !

Αυτά [...], να τα πεις στους Μακεδόνες που όταν πηγαίνετε για ομιλίες, σας παίρνουν στο ''γιούχα'' , στο ψιλό και στις καρπαζιές ! Μόνο με ΜΑΤ και κλούβες θα μιλάτε δημόσια από εδώ και στο εξής....

«Ο Ιωάννης Μεταξάς απαγόρευσε τη "μακεδονική" γλώσσα»

Και το μητσοταικέικο αν διαβάσουμε το άρθρο με προσοχή.......Όλοι ετούτοι μια γενιά........

Μισελληνες αναρχοαπλυτοι

Πόσο λίγη ήταν η Μακρόνησος τελικά........

Κωστας

Ένα θέμα εκλεισε δέκα άνοιξε ο ανιστορητος ιδεοληπτικος και αγράμματος πρωθυπουργός της Ελλάδας. Αποδέχτηκε ευθέως η χώρα μας τη ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και εμμέσως της μακεδονικής εθνότητας. Άντε τώρα να πείσεις τον μέσο Άγγλο, Γάλλο, Πορτογάλο ότι ο Σερραίος και ο Καστοριανός είναι Μακεδόνες Ελληνες και ότι οι Σκοπιανοί δεν έχουν ιστορικά δικαιώματα στη Θεσσαλονίκη. Λοιπον πατριώτη το συμπέρασμα είναι ότι για τον ΕΝΦΙΑ που θα σου καταργούσαν οι ψεύτες με ένα νόμο κι ένα άρθρο ...πούλησες τα εθνικά δίκαια. Και εις ανώτερα...

Αμύνταιο

Ο παππούς καταγωγή από Ήπειρο, πήρε "ντόπια". Είμαι τουλάχιστον 1/4 "Μακεδόνας", 1/4 Ηπειρώτης και οι άλλοι δύο ήταν αριστεροί από Σέρρες, που μάλλον σηματοδοτεί πως η καταγωγή τους ήταν επίσης μειονοτική. Όλη η Βόρειος Ελλάδα έτσι είναι. Τώρα που επιτέλους λέμε αλήθειες, ας καταλάβουμε την υποκρισία που πότισε η Δεξιά εδώ και έναν αιώνα. Να μπουν σιγά σιγά τα πράματα στην θέση τους.

Ιδεοληπτικό κάψιμο

Τι εννοείς Ηπειρώτης; Και εγώ είμαι Θεσσαλός, τι σου λέει εσένα αυτό, ότι δεν είμαι Έλληνας; δηλ σε ποιά περιοχή της Ελλάδος κατά τη γνώμη σου ζουν οι Έλληνες; ΥΓ: Και σιγά μην δεν έχεις ψάξει εσύ την καταγωγή των παππούδων σου από τις Σέρρες ή όπου αλλού λες ότι είναι; Απλώς δεν σε συμφέρει να μας πεις ότι ήταν Έλληνες, για να στηρίξεις το φαντασιακό αφήγημα σου.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης