Άρχισαν τα όργανα: Το BBC μιλά για την καταπιεσμένη «μακεδονική» μειονότητα της Ελλάδος

alexander_ar

Όπως αναφέρει, μέχρι τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν αναγνωριζόταν και εξοριζόταν από το ελληνικό κράτος - Αναφορές και για «μακεδονική» γλώσσα - ΝΔ: Να ξεκαθαρίσει ο Τσίπρας ότι δεν υπάρχει θέμα «μακεδονικής μειονότητας»

Ένα ρεπορτάζ που τουλάχιστον προκαλεί ερωτήματα, αν όχι οργή, για τη «μακεδονική μειονότητα» της Ελλάδος δημοσιεύει το BBC στην ηλεκτρονική του έκδοση. Το ειδησεογραφικό δίκτυο υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη «μειονότητα», μέχρι τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωριζόταν, καταπιεζόταν, εξοριζόταν από το ελληνικό κράτος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, με την επικύρωση συμφωνίας για την «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία», η Ελλάδα αανγνώρισε σιωπηρά την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας». Κι όμως, αρνήθηκε την ύπαρξη της «μακεδονικής μειονότητας» για δεκαετίες.

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, το BBC συνομίλησε με τον κ. Φωκά, που «η μητρική του γλώσσα είναι “μακεδονική”, μια σλαβική γλώσσα που σχετίζεται με τη βουλγαρική και μιλάει εδώ και αιώνες σε αυτό το τμήμα των Βαλκανίων. Στο σύγχρονο σπίτι του γιου του σε ένα χωριό στη βόρεια Ελλάδα, με οδηγεί στην οδυνηρή ιστορία της μη αναγνωρισμένης σλαβικής μειονότητας της Ελλάδας».

Ο κ. Φωκάς αυτοπροεδιορίζεται ως «Μακεδόνας» και Έλληνας. Όπως υποστηρίζει, για σχεδόν έναν αιώνα, οι «Μακεδόνες» στην Ελλάδα υπήρξαν στο στόχαστρο υποψίας και υπέστησαν διώξεις «ακόμη και επειδή η παρουσία τους δεν γινόταν αποδεκτή σχεδόν από κανέναν».

«Οι περισσότεροι είναι απρόθυμοι να μιλήσουν με τους ξένους για την ταυτότητά τους. Για τους εαυτούς τους και τους άλλους, είναι γνωστοί απλά ως «ντόπιοι», που μιλούν μια γλώσσα που ονομάζεται «τοπική» (dopya). Απουσιάζουν εντελώς από τα εγχειρίδια της σχολικής ιστορίας, δεν έχουν εμφανιστεί στις απογραφές από το 1951 (όταν καταγράφηκαν απλώς ως ομιλούντες την «σλαβική γλώσσα») και η ύπαρξή τους δεν αναφέρεται καθόλου δημοσίως. Οι περισσότεροι Έλληνες δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή τους», αναφέρει το ρεπορτάζ.


bbc_meion


Ο Αλέξης Τσίπρας έσπασε μακροχρόνιο ταμπού

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συγκεκριμένη άρνηση ήταν ένας από τους λόγους για τη διαμάχη της Ελλάδας με τα Σκόπια, που λύθηκε με τη Συμφωνία των πρεσπών.

«Όταν ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης στην ύπαρξη «Σλαβομακεδόνων» στην Ελλάδα – την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου – έσπασε ένα μακροχρόνιο ταμπού», σημειώνει ο συντάκτης του δημοσιεύματος, που αναφέρει ότι η συμφωνία ανοίγει την πόρτα σε δύσκολες ερωτήσεις για την ιστορία της «μακεδονικής μειονότητας» της Ελλάδας.

Βρέθηκαν χωρισμένοι ανάμεσα σε τρία κράτη

Ο κ. Φωκάς αναφέρεται στην ιστορία της οικογένειάς του, ενώ υπενθυμίζει ότι η βόρεια ελληνική περιοχή της Μακεδονίας, όταν γεννήθηκε, είχε μόλις προστεθεί στο ελληνικό κράτος.

Ο θείος του έλεγε ότι η οικογένειά τους δεν ήταν «ούτε Σέρβοι, ούτε Έλληνες ούτε Βούλγαροι, αλλά Ορθόδοξοι “Μακεδόνες”».

«Τελικά, οι Σλάβοι “Μακεδόνες” βρέθηκαν χωρισμένοι μεταξύ αυτών των τριών νέων κρατών. Στην Ελλάδα, ορισμένοι εκδιώχθηκαν, ενώ όσοι παρέμειναν ωθήθηκαν να αφομοιωθούν. Όλα τα χωριά και οι πόλεις με μη ελληνικά ονόματα έλαβαν νέα, τα οποία επέλεξε μια επιτροπή μελετητών στα τέλη της δεκαετίας του 1920, αν και σχεδόν ένας αιώνας αργότερα μερικοί «ντόπιοι» εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα παλιά, αναφέρει ο συντάκτης.

«Ο Ιωάννης Μεταξάς απαγόρευσε τη "μακεδονική" γλώσσα»

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «ο Έλληνας δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς, ένας θαυμαστής του Μουσολίνι» απαγόρευσε τη «μακεδονική γλώσσα» και ανάγκασε τους «Μακεδόνες» να αλλάξουν τα ονόματά τους σε ελληνικά.

Σύμφωνα με τον κ. Φωκά, οι αστυνομικοί παρακολουθούν όσους πηγαίνουν σε κηδείες και κρυφακούν στα παράθυρα για να πιάσουν κάποιον που μιλάει ή τραγουδάει στην απαγορευμένη γλώσσα. Υπήρχαν αγωγές, απειλές και ξυλοδαρμοί.

Οι γυναίκες – οι οποίες συχνά δεν μιλούσαν ελληνικά – θα κάλυπταν το στόμα τους με τις μαντίλες τους για να μην γίνονται αντιληπτές , αλλά η μητέρα του κ. Φωκά συνελήφθη και της επιβλήθηκε πρόστιμο 250 δραχμών, ένα μεγάλο ποσό τότε.

«Οι Σλαβόφωνοι, υπέφεραν πολλά από τους Έλληνες την περίοδο του Μεταξά», λέει ο κ. Φωκάς, του οποίου ο πατέρας, όπως αναφέρει, εξορίστηκε στη Χίο. Μαζί με άλλους αρχηγούς μεγάλων οικογενειών τους βασάνισαν και τους ανάγκαζαν να πίνουν ρητινέλαιο, ένα ισχυρό καθαρκτικό.

«Μερικοί σλαβόφωνοι καλωσόρισαν τους Βούλγαρους ως πιθανούς απελευθερωτές

Όταν η Γερμανία, η Ιταλία και η Βουλγαρία εισέβαλαν στην Ελλάδα το 1941, μερικοί σλαβόφωνοι καλωσόρισαν τους Βούλγαρους ως πιθανούς απελευθερωτές από το καταπιεστικό καθεστώς του Μεταξά. Αλλά πολλοί σύντομα εντάχθηκαν στην αντίσταση, υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος (το οποίο τότε υποστήριζε τη “μακεδονική” μειονότητα) και συνέχισαν να αγωνίζονται με τους κομμουνιστές στον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε την κατοχή του Άξονα. (Η Βουλγαρία κατέλαβε το ανατολικό τμήμα της ελληνικής Μακεδονίας από το 1941 έως το 1944, διαπράττοντας πολλές φρικαλεότητες, πολλοί Έλληνες αποδίδουν εσφαλμένα αυτά στους “Μακεδόνες”, τους οποίους αναγνωρίζουν ως Βούλγαρους).

Όταν οι κομμουνιστές τελικά νίκησαν, ακολουθήθηκαν σοβαρά αντίποινα για όποιον συνδεόταν με την αντίσταση ή την αριστερά.

Σύμφωνα με τον κ. Φωκά, οι «Μακεδόνες» πλήρωσαν περισσότερο από οποιονδήποτε για τον εμφύλιο», καθώς υπήρξαν εκτελέσεις. Στη συνέχεια φοίτησε στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ο ίδιος συνελήφθη και πέρασε τρία χρόνια στο νησί της Μακρονήσσου, όχι για κάτι που έκανε, αλλά επειδή η μητέρα του βοήθησε τον γαμπρό του να ξεφύγει από τον φεγγίτη ενός καφενείου .

Δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των σλαβικών ομιλητών

Είναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των σλαβικών ομιλητών ή των απογόνων των εθνοτικών Μακεδόνων στην Ελλάδα. Ο ιστορικός Leonidas Embiricos εκτιμά ότι περισσότεροι από 100.000 εξακολουθούν να ζουν στην ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας, αν και μόνο 10.000 έως 20.000 θα αναγνωριστούν ανοιχτά ως μέλη μιας μειονότητας – και πολλοί άλλοι είναι υπερήφανοι ελληνικοί εθνικιστές.

Η «μακεδονική» γλώσσα δεν έχει επίσημα απαγορευτεί στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, αλλά ο φόβος εξακολουθεί να παραμένει και μάλιστα περνά από γενιά σε γενιά, αναφέρει το δημοσίευμα. «Αργά η γλώσσα πεθαίνει. Χρόνια καταστολής την περιόρισαν σε εσωτερικούς χώρους», προσθέτει ο συντάκτης, σημειώνοντας ότι η ομιλία στα «μακεδονικά» μπορεί να είναι αιτία παρενόχλησης.

Η Ελλάδα θεωρεί τους «Μακεδόνες-Σλάβους» ως γλωσσική ομάδα

Η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει επισήμως μόνο μία μειονότητα – τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Ιστορικά, έχει θεωρήσει τους «Μακεδόνες – Σλάβους» ως γλωσσική και όχι εθνική ομάδα, αναφέροντας τους ως σλαβόφωνους Έλληνες ή δίγλωσσους Έλληνες – η συμφωνία για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας απαιτεί από τα Σκόπια να αλλάξουν το σύνταγμά τους για να αφαιρέσουν τις αναφορές σε μειονότητα στην Ελλάδα.

Ένα έγγραφο που εκδόθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, λέει ότι «σχεδόν όλοι οι δίγλωσσοι κάτοικοι της περιοχής των οποίων η εθνική συνείδηση ​δεν ήταν ελληνική μετακόμισε στα γειτονικά κράτη» κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα – συνεπώς, κάθε δίγλωσσος λαός που παρέμεινε στην κατοχή του ελληνικού συνείδηση.

Σημαντική πρόοδος η Συμφωνία των Πρεσπών

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι σημαντική πολιτική πρόοδος που θα βοηθήσει στην άμβλυνση τέτοιων φόβων. Αλλά η διαδικασία έχει επίσης προκαλέσει νέα κύματα θυμού και άγχους, με μεγάλες, ενίοτε βίαιες, διαμαρτυρίες που αντιτίθενται στη συμφωνία, υποστηριζόμενες από τμήματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Οι εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν πριν από το τέλος του έτους. Η δεξιά αντιπολίτευση της Ελλάδας επέστρεψε γρήγορα στα εθνικιστικά συναισθήματα, κατηγορώντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για προδοσία. Για τους Σλαβόφωνους της Ελλάδας, οι οποίοι από καιρό δεν επιζητούν τίποτα περισσότερο από το δικαίωμα στην πολιτιστική έκφραση, ο χρόνος για να βγούν από τη σκιά μπορεί να μην έφτασε ακόμα.

Πηγές του ΥΠΕΞ: Απαράδεκτοι οι ισχυρισμοί του BBC για «μακεδονική μειονότητα»

Έντονη ήταν η αντίδραση της Αθήνας στο ρεπορτάζ του BBC, που κάνει λόγο για «εθνική μακεδονική μειονότητα», με πηγές του ΥΠΕΞ να επισημαίνουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αφήνει περιθώριο για τέτοιο ζήτημα.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών εξαλείφει κάθε περιθώριο έγερσης ζητήματος μειονότητας» τονίζουν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ ΜΠΕ, σχετικά με ρεπορτάζ που δημοσίευσε στην ηλεκτρονική του έκδοση του BBC, το οποίο αναφέρεται σε "καταπιεσμένους Μακεδόνες-Σλάβους".

Το ρεπορτάζ του BBC, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, περιέχει ανακριβείς και διαστρεβλωμένες πληροφορίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την Ιστορία. Αύριο μάλιστα, όπως επισημαίνουν, θα σταλεί και σχετική επιστολή προς το BBC, απορρίπτοντας τους απαράδεκτους ισχυρισμούς του ρεπορτάζ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (330)

VIP

Τελικα οπως φαινεται ο γιος του Δρακουμελ πληρωσε αδρα για να διασπειρει τις μλκιες του ακομη και σε ξενα μεγαλα πρακτορεια ειδησεων. Πιο προδοτης αλλα και ηλιθιος μαζι, δεν υπαρχει.

Θ.Γ.

ΑΣΧΕΤΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ, Η ΠΑΝΑΘΛΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ. ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΠΟΥ Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΚΕΙΝΗΣ ΑΠΟΤΗΝ ΔΥΣΗ ΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΠΟΔΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΙΝΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΘΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΩΝ ΤΗΣ (ΒΛΕΠΕ ΔΥΤΙΚΟΥΣ), ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑΔΙΑΚΩΣ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ/ΚΟΙΛΑΔΟΣ ΑΞΙΟΥ, ΚΑΙ ΞΕΝΕΣ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΕΙΣ (ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΧΕΙΡΑΓΩΓΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΕΘΝΟΤΙΚΩΝ) ΝΑ ΣΥΝΔΙΟΙΚΟΥΝ ΜΕΡΙΚΩΣ ΚΑΙ ΝΣ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΟ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ). ΠΑΛΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΟΠΩΣ Ο ΟΓΔΟΝΤΑΕΠΤΑΧΡΟΝΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΕΠΕΙΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ

Οσμαν

Τα έχεις χαμένα και λες βλακείες. Η Ελλάδα δεν μπορεί να κινδυνεύει από αυτούς που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία της. Το Μακεδονικό έχει λυθεί το 1912-13, μην προσπαθείς να το λύσεις εκ νέου.

δημοκρατησ

Εχω την εντυπωση οτι με τη μακεδονικη γλωσσα εχει γινει μεγαλο μπερδεμα. Μακεδονικη γλωσσα ειναι η αρχαια ελληνικη που μιλουσαν οι προγονοι μας κι ο ιδιος ο μεγαλεξανδρος. Οι σκοπιανοι ,,βαφτισαν,, μακεδονικη γλωσσα την σλαβικη, που κι αυτη τους την δωρισαν δυο εξαιρετικοι ελληνες ο κυριλος και ο μεθοδιος (κυριλικο αλφαβητο). Αν κανω καποιο λαθος να με διορθωσετε.

VIP

Ο Κυριλλος και ο Μεθοδιος δεν δωρισαν καμια γλωσσα στους σλαβους... διοτι ουτως η αλλως αυτη τη γλωσσα μιλουσαν απο τοτε που κατα κυματα κατεκλυσαν τη βαλκανικη χερσονησο. Απλως τους εφτιαξαν γραπτο αλφαβητο της γλωσσας τους (που ονομαστηκε κυριλλικο) και τους μετεφρασαν την Αγια Γραφη στα σλαβονικα (αρχαια σλαβικα). Δηλαδη χαρη στους δυο βυζαντινους μοναχους οι σλαβοι απεκτησαν γραπτη γλωσσα και γραπτα μνημεια. Η γλωσσα προυπηρχε δλδ, αλλα δεν ειχαν μεχρι τοτε γραπτο λογο. Οσο για το οτι ονομαστηκε μακεδονικη. Ονομαστηκε ετσι γιατι αυτοι οι πληθυσμοι κατα τη μετακινηση τους, εγκατασταθηκαν οι περισσοτεροι στην περιοχη που ηταν γνωστη ως Μακεδονια απο τα αρχαια χρονια. Γιαυτο και η (σλαβικη) γλωσσα τους ονομαστηκε μακεδονικη (ανεπισημα) για να διακρινεται απο τις γλωσσες των αλλων εθνοτητων που ζουσαν στην περιοχη. Απο το 600 μ. Χ. μεχρι σημερα. Καποιοι απο αυτους κατεβηκαν και πιο κατω και εφτασαν μεχρι Πελοποννησο και Κρητη. Αυτοι ομως ηταν λιγοι και αφομοιωθηκαν απο τον ντοπιο πληθυσμο. Οι σλαβοι γενικα ηταν ειρηνικοι και αν και κατελαβαν καποιες περιοχες, δεν διεκδικησαν αυτες με τη βια απο τους ντοπιους. Απλως τη συγκεκριμενη εποχη που μετοικησαν, οι περιοχες αυτες δεν κατοικουνταν.

lakerdas

ΟΙ ΜΚΟ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΩΡΑ ΖΗΤΑΝ ΑΝΤΑΛΑΓΜΑ ΝΑ ΣΤΗΘΕΙΤΕ

lakerdas

ειλικρινα αυτο αξιζει σε ολα τα ζωα που λεγονται ψευτοελληνες, ΚΑΘΗΣΑΤΕ ΠΟΛΥ ΣΤΙΣ ΛΑΜΟΓΙΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΘΕΣΟΥΛΕΣ ΣΑΣ ΔΕΞΙΟΙ-ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ-ΚΕΝΤΡΩΟΙ ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΘΕΛΑΤΕ? ΠΑΡΤΕ ΤΗΝ

αρεξτε ολοι...

τιποτα απο οτι και να λετε και να γραφετε δεν εχει σημασια.και ξερετε γιατι???σε λιγες μερες ερχεται καρναβαλι...ποιον ενδιαφερει τωρα για γλωσσες εθνικοτητες μειονοτητες συνορα κτλ???σε λιγες μερες ο καθε πικραμενος θα βγει θα μασκαρευτει θα μεθυσει και ολα καλα.... το καρναβαλι αφηστε υσηχο και μην τολμησετε να ακριβησετε τον φρεντο!!!ολα τα υπολοιπα καντε τα σταχτη.... υπογραφη...νεοελληνας 2019

Καλλ

Ξετσουτσούνισαν ὅλοι.Καὶ βαρᾶνε καὶ ὀρύονται καὶ θέλουν νὰ ἁρπάξουν,οἱ κατσαπλιάδες !Κι ἐμεῖς μόνοι μας,μὰ ἔχουμε Θεό !! Γιατί μόνο τὸ δίκιο μας ζητᾶμε καὶ κανενὸς τὴν ἁρπαγὴ καὶ τὸ κακό. Καὶ ἠ Ἀνάστασις ἔρχεται !!

Συριζάκιας

Λυσσάξτε εθνίκια και φασιστάκια. Η εκλογική μας νίκη ήταν η ρεβάνς του εμφύλιου και κάναμε πράξη τους στόχους μας. Επιτέλους υπάρχει μακεδονικό κράτος με μακεδόνες και μακεδονική γλώσσα. Νικήσαμε τους εθνικιστές και φασίστες, όχι στα βουνά αλλά στα γραφεία μας, με την δική σας ...συνυπευθυνότητα. Και όσοι δε γουστάρουν, κατά τα γνωστά ξυδάκι.

Fucker

'Εχεις βαριά νοητική υστέρηση...

δημοκρατησ

η ηλιθιοτης σε ολο της το μεγαλειο.

η μαμά σου

άντε να πλύνεις κανα πιάτο συριζάκια

@Κοζανιτη, υ.γ Λυγκιστης

Άσε αυτά κατά μέρους. Οι Κοζανίτες δεν είναι Μακεδόνες αλλά Ηπειρώτες στην καταγωγή που ζουν σε Μακεδονικό έδαφος, το ελληνας είναι πρόφαση και εμείς ελληνες ήμαστε αλλά εδώ μιλάμε για Μακεδονικότητα και εντοπιότητα. Σουρδιψις και κάνεις πως δεν ακούς η είσαι κούφος ; Είναι λυπηρό να μιλάνε Κοζανίτες και Σιατιστινοι για Μακεδονία και Μακεδόνες.

Κοζανίτης

Αυτό θα ήταν πολύ βολικό για σας αλλά βλέπεις μετακινήσεις πληθυσμών έγιναν και τους γηγενείς πλαισίωσαν και άλλα Ελληνικά φύλα και το ξέρετε πολύ καλά. Αυτό δεν αναιρεί επ ουδενί αυτό που λέω. Όσο για το αν σουρδεψα σου απαντώ κατηγορηματικά όχι. Έχω πλήρη επίγνωση από που προέρχονται οι παππούδες μας και όσο πίσω και να έψαξα δε βρήκα κάτι που να μου λέει ότι είμαστε σλαβικών καταβολών ούτε ότι υπήρξε μετοίκηση από άλλη περιοχή μακριά από τη Μακεδονία.

'Απάντηση προς @Κοζανιτη, υ.γ Λυγκιστης

Η ημιμάθεια χειροτέρα της ἀμαθείας. Ναι. Οι περιοχές Ορεστίς, Ελιµιώτις, Λυγκηστίς, Πελαγονία ανήκαν στην λεγόμενη «Άνω Μακεδονία», όνομα το οποίο σημαίνει «Ορεινή Μακεδονία». Και φυσικά υπήρχε και η «Κάτω Μακεδονία», ήτοι η πεδινή Μακεδονία. Η περιοχή της σημερινής Κοζάνης ανήκε στην Ελίμεια. Λυγκιστίς είναι ο σημερινός νομός Φλωρίνης.-------ΣΤΡΑΒΩΝΟΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ 7.7/8 ------------ 7.7.8 ... πρὸς δὲ τούτοις Λυγκῆσταί τε καὶ ἡ Δευρίοπος καὶ ἡ τρίπολις Πελαγονία καὶ Ἐορδοὶ καὶ Ἐλίμεια καὶ Ἐράτυρα. ταῦτα δὲ πρότερον μὲν κατεδυναστεύετο ἕκαστα, ὧν ἐν τοῖς Ἐγχελείοις οἱ Κάδμου καὶ Ἁρμονίας ἀπόγονοι ἦρχον, καὶ τὰ μυθευόμενα περὶ αὐτῶν ἐκεῖ δείκνυται. οὗτοι μὲν οὖν οὐχ ὑπὸ ἰθαγενῶν ἤρχοντο• οἱ δὲ Λυγκῆσται ὑπ᾽ Ἀρραβαίῳ ἐγένοντο τοῦ Βακχιαδῶν γένους ὄντι• τούτου δ᾽ ἦν θυγατριδῆ ἡ Φιλίππου μήτηρ τοῦ Ἀμύντου Εὐρυδίκη, Σίρρα δὲ θυγάτηρ• καὶ τῶν Ἠπειρωτῶν δὲ Μολοττοὶ ὑπὸ Πύρρῳ τῷ Νεοπτολέμου τοῦ Ἀχιλλέως καὶ τοῖς ἀπογόνοις αὐτοῦ Θετταλοῖς οὖσι γεγονότες• οἱ λοιποὶ δὲ ὑπὸ ἰθαγενῶν ἤρχοντο• εἶτ᾽ ἐπικρατούντων ἀεί τινων κατέστρεψεν ἅπαντα εἰς τὴν Μακεδόνων ἀρχήν, πλὴν ὀλίγων τῶν ὑπὲρ τοῦ Ἰονίου κόλπου. καὶ δὴ καὶ τὰ περὶ Λύγκον καὶ Πελαγονίαν καὶ Ὀρεστιάδα καὶ Ἐλίμειαν τὴν ἄνω Μακεδονίαν ἐκάλουν, οἱ δ᾽ ὕστερον καὶ ἐλευθέραν• ἔνιοι δὲ καὶ σύμπασαν τὴν μέχρι Κορκύρας Μακεδονίαν προσαγορεύουσιν, αἰτιολογοῦντες ἅμα ὅτι καὶ κουρᾷ καὶ διαλέκτῳ καὶ χλαμύδι καὶ ἄλλοις τοιούτοις χρῶνται παραπλησίως• ἔνιοι δὲ καὶ δίγλωττοί εἰσι. ---- Υ.Γ.: Είμαι και εγώ αυτού καθ᾿ αυτού τέκνον της πόλεως Κοζάνης.

Ποντιος1

When Germany, Italy and Bulgaria invaded Greece in 1941, some Slavic-speakers welcomed the Bulgarians as potential liberators..... Σήμερα οι προδότες του εμφυλίου θέλουν να αναγνωριστούν οι αγώνες τους να κατασπαράξουν την Ελλάδα και να την παραδώσουν στους Βούλγαρους και τους Γερμανούς. Ο Κύριος Φωκάς είναι ένας ηλίθιος άνθρωπος που δεν καταλαβαίνει το νόημα αυτών που λέει. About 20,000 children were taken across the border by the Communists... Ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας παρουσιάζετε ως ένα σύνηθες φαινόμενο από την Αγγλική φυλλάδα. 20,000 παιδιά μάζεψαν να τους κάνουν γενίτσαρους. Ο Υπουργός Εξωτερικών από τα Σκόπια είναι ένας από αυτούς. It's impossible accurately to calculate the number of Slavic-speakers or descendants of ethnic Macedonians in Greece. Το αντίθετο στα Σκόπια και στα υπόλοιπα Βαλκάνια δεν το αναφέρουν οι Άγγλοι. Μέχρι σήμερα οι κομμουνιστές Έλληνες δεν μιλούν την Ελληνική δημόσια παρα μόνο κρυφά, μόνο μέσα στα σπίτια τους. (Το ίδιο γίνετε και στον Πόντο από Έλληνες που αλλαξοπιστούσαν για να γλυτώσουν την σφαγή από τους Τούρκους αλλά ακόμα έχουν στα σεντούκια τους τους σταυρούς και τα ορθόδοξα λάβαρα) Πόσοι είναι αυτοί στα Βαλκάνια? Να κάνουν μια έρευνα οι Άγγλοι να ισορροπήσουν την δημοσιογραφία τους. (Και μια προσωπική εμπειρία εδώ. Εγώ ήμουν 12 χρονών όταν φύγαμε από το περιφέρεια της Τασκένδης. Κανένας Πόντιος δεν λογάριαζε τους κομμουνιστές παρτιζάνους στην Τασκένδη, όπου διέφυγαν μαζί με ορισμένα από τα παιδιά παραπάνω, ως Έλληνες! Τους θεωρούσαμε προδότες, Δεν θυμάμαι να γνώρισα κανέναν από αυτούς γιατί οι Πόντιοι δεν είχαν καμία σχέση μαζί τους. Βλέπετε εμείς οι Πόντιοι είχαμε από ανέκαθεν την Ελληνική συνείδηση και ας μην μάθαμε να μιλούμε τα Νέα Ελληνικά, γιατί δεν μας επέτρεπαν οι Ρώσσοι, ενώ αυτοί την απαρνηθήκαν) "And do you know why the songs are banned in the square but not the fields outside?" his father adds... Και ιδού η απόδειξη ότι ο κύριος Φωκάς είναι βλάκας. Ο λόγος που έκαναν το πανηγύρι και έφερναν άλλες γλώσσες ήταν μόνο και μόνο να τραγουδούν τα Βουλγαρικά τους. Μήπως ξέρει να μας πει ποιεί χρηματοδοτούσαν το πανηγύρι αυτό? Υποψιάζομαι ότι η Βουλγαρία και τα Σκόπια ήταν πίσω από αυτό. Αυτές είναι προδοτικές πράξεις, κύριε Φωκά, και τιμωρούνται για εσχάτη προδοσία. Ήταν και δικηγόρος ο άνθρωπος?!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης