LIVE

Κορωνοϊός

vouli01-mesa

Στον «αέρα» η ονομασία erga omnes, υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος - Δεν απαντήσατε αν διατηρούμε δικαίωμα βέτο στην περίπτωση που παραβιασθούν οι όροι της Συμφωνίας των Πρεσπών, επισήμανε ο Γιώργος Κουμουτσάκος

Σε σφυροκόπημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχει εξελιχθεί η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση της συνθήκης εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. 

«Τώρα που από την επομένη της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρεται απροκάλυπτα σκέτα, νέτα σε Μακεδονία και το κάνει γιατί εσείς του δώσατε το δικαίωμα ακριβώς επειδή του εκχωρήσατε μακεδονική την εθνικότητα και όχι βόρειο μακεδονική ή ο,τιδήποτε άλλο, τώρα που οι ξένοι ηγέτες συγχαίρουν και το βάζω σε εισαγωγικά, και τόσες μέρες τώρα σας προσκαλώ να το πείτε και δεν το κάνετε, συγχαίρουν λοιπόν «Έλληνες και Μακεδόνες», τώρα αρχίζουν αυτοί οι κίνδυνοι, για τους οποίους σας κρούαμε τον κώδωνα, να εμφανίζονται, να αποκαλύπτονται και να απειλούν την χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ νωρίτερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε επιχειρηματολογήσει γιατί βρίσκεται στον «αέρα» η ονομασία erga omnes.
 

Η συνθήκη εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ αναμένεται ωστόσο να υπερψηφισθεί νωρίς σήμερα το βράδυ από 153 μέλη του κοινοβουλίου, που είχαν ψηφίσει και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Λοβέρδος:Απαντήστε για τη «Δημοκρατία του Ίλιντεν»

Να απαντήσει για τις συζητήσεις περι «Μακεδονίας του Ιλιντεν» κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης γα το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας κάλεσε την κυβέρνηση ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταψηφίζει το πρωτόκολλο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

«Ποιοι ηγέτες σας είπαν «ναι» στο προταθέν όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» πριν το παρουσιάσετε δημοσίως και ευτυχώς σας το «κάψουμε» με την παρέμβαση Γεννηματά-Βενιζέλου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Ορισμένοι εξ υμών, των όψιμων νεόκοπων Ηρακλειδών-ΝΑΤΟϊκών του ΣΥΡΙΖΑ και με δηλώσεις τους τις προηγούμενες εβδομάδες αλλά και πολύ ξεκάθαρα χθες στην Διαρκή Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ήρθαν να μας κάνουν κηρύγματα και να παραστήσουν τους υπέρμαχους της αξίας, της σημασίας και της αναγκαιότητας του ΝΑΤΟ και της σπουδαιότητας της συμμαχίας για τη χώρα μας.

Και έχει πραγματικό ενδιαφέρον να σταθώ σε μια φράση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, του κ.Τόσκα, ο οποίος ενώ νουθετούσε για το ΝΑΤΟ δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι «την αντιιμπεριαλιστική ιδεολογία συμμεριζόμαστε, φυσικά, κι εμείς». «Φυσικά» !!! υπογράμμισε ο εισηγητής σας.

Αποφασίστε επιτέλους και πάψτε να εμπαίζετε και το Κοινοβούλιο και το λαό!» είπε αρχικά ο κ. Λοβέρδος για να προσθέσει «Αυτά ωστόσο τα από άμβωνος κηρύγματα είναι απολύτως άτοπα και άκαιρα και δεν συνδέονται ουδόλως με το θέμα της σημερινής συζήτησης. Για την σπουδαιότητα και την αξία της Βορειοατλαντικής συμμαχίας οι τελευταίοι που θα μιλήσουν σε μας γι’ αυτό είναι οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς ξέρουμε πάρα πολύ καλά την ανατομία των διενέξεων μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών που προκάλεσαν δύο παγκόσμιους πολέμους τον προηγούμενο αιώνα. Και ξέρουμε εξίσου καλά ότι αυτές τις διενέξεις και αυτούς τους ανταγωνισμούς κατέστησε ξεπερασμένους η σύμπηξη της βορειοατλαντικής συμμαχίας, η οποία δημιούργησε μία κοινότητα ασφαλείας (security community) στο χώρο της Δυτικής Ευρώπης και του Βορείου Ατλαντικού.

Και φυσικά δεν περιοριζόμαστε μόνο στη γνώση και εμβάθυνση των δεσμών μας με τη Δύση. Αλλά επιπροσθέτως και κυρίως εμείς και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση καθόλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης αλλά και σε παρελθόντα ακόμη έτη, έχουμε καταδείξει και αποδείξει όχι μόνο ποια είναι η θέση μας για τη συμμαχία αλλά και με ποιες πρωτοβουλίες στηρίξαμε αυτή τη συμμαχία.

Γιατί εμείς πιστεύουμε ξεκάθαρα και κρυστάλλινα ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση και η Βορειοατλαντική συμμαχία είναι ένας από τους προχαμώνες, πιθανώς ο σπουδαιότερος, πάνω στον οποίο έχει οικοδομηθεί τις τελευταίες δεκαετίες η κοινή ασφάλεια και η ευημερία των κρατών και των λαών του δυτικού κόσμου, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η χώρα μας.

Αυτά λοιπόν τα ζητήματα τα ξεκαθαρίζουμε εδώ ή να μην υπενθυμίσω για άλλη μια φορά και στην εθνική αντιπροσωπεία και στον ελληνικό λαό ότι ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν εκείνος που λίγο πριν αναλάβει την εξουσία ζητούσε επίμονα το ΝΑΤΟ να διαλυθεί γιατί έλεγε ότι δεν μπορούσε πια να καλύψει τις ανάγκες της παγκόσμιας κοινωνίας της Δύσης».

«Τώρα που από την επομένη της ψήφισής της στο ελληνικό κοινοβούλιο ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρεται απροκάλυπτα σκέτα, νέτα σε Μακεδονία και το κάνει γιατί εσείς του δώσατε το δικαίωμα ακριβώς επειδή του εκχωρήσατε μακεδονική την εθνικότητα και όχι βόρειο μακεδονική ή ο,τιδήποτε άλλο, τώρα που οι ξένοι ηγέτες συγχαίρουν και το βάζω σε εισαγωγικά, και τόσες μέρες τώρα σας προσκαλώ να το πείτε και δεν το κάνετε, συγχαίρουν λοιπόν «Έλληνες και Μακεδόνες», τώρα αρχίζουν αυτοί οι κίνδυνοι, για τους οποίους σας κρούαμε τον κώδωνα, να εμφανίζονται, να αποκαλύπτονται και να απειλούν την χώρα.

Επειδή λοιπόν μόνοι σας οι 145 της κυβερνητικής μειοψηφίας, γιατί μειοψηφία είστε και όλα τα υπόλοιπα είναι μια πρωτοτυπία πλειοψηφίας με κάποιους που πήρατε μαζί σας, εσείς κι εκείνοι ξέρετε για ποιος λόγους, τώρα, σήμερα, μόνοι σας θα συνεχίζετε να αναλαμβάνετε τις ευθύνες της επιλογής σας για τη συμφωνία των Πρεσπών και εσείς θα ψηφίσετε για την κύρωση του πρωτοκόλλου. Εμείς δεν ψηφίσαμε την συμφωνία, δεν ψηφίζουμε και την κύρωση του πρωτοκόλλου» είπε στο τέλος.

Ευάγγελος Βενιζέλος: Στον «αέρα» το erga omnes

Νωρίτερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε επιχειρηματολογήσει γιατί βρίσκεται στον «άερα»  το περίφημο erga omnes για τη νέα σύνθετη ονομασία των Σκοπίων. 

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγησε στην Ολομέλεια ότι η Συμφωνία των Πρεσπών παρέχει το δικαίωμα στην γειτονική χώρα να χρησιμοποιεί στο εσωτερικό το συνταγματικό της όνομα εως ότου ολοκληρωθεί και η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι από την στιγμή που η Συμφωνία των Πρεσπών κυρώθηκε πρέπει να εφαρμοστεί και τα όποια επιχειρήματα χρησιμοποιηθούν οφείλουν να μην εκθέτουν την χώρα.

«Στην Συμφωνία προβλέπεται ότι εμείς θα γνωστοποιήσουμε στον πρόεδρο της ΕΕ ότι υποστηρίζουμε την έναρξη ένταξης της Β Μακεδονίας με όρους που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιτάσσεται στην πρόοδο των ευρωπαϊκών διαδικασιών ένταξης.

Η δική μας αντίρρηση θα προκαλεί καθυστέρηση στην υιοθέτηση του ονόματος από τους γείτονες. Η πίεσή μας πρέπει να είναι εστιασμένη σε ζητήματα που υπερβαίνουν το όνομα. Αφού έγινε η διαπραγμάτευση όπως έγινε και χρησιμοποιήθηκε η Συμφωνία ως μοχλός πρόσκαιρων εντυπώσεων και μικροκομματικών κερδών πρέπει πλέον να μελετήσουμε με μεγάλη προσοχή τις διατυπώσεις και το διεθνές πλαίσιο.

Πρέπει – αφού μεσολαβήσουν οι εκλογές και αποκτήσει η χώρα νέα κυβέρνηση, σοβαρότητα και δημοκρατική συγκρότηση – με αίσθημα εθνικής συναίνεσης να συγκροτήσουμε εθνική στρατηγική για την προστασία των εθνικών συμφερόντων, τμήμα των οποίων είναι η περιφερειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή» είπε για να προσθέσει σε άλλο σημείο «Προφανώς μέριμνά μου είναι το μακροπρόθεσμο συμφέρον του έθνους. Είμαι βέβαιος ότι το κόμμα μου, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα του δημοκρατικού τόξου θα εφαρμόσουν την συμφωνία και θα αναπτύσσουν επιχειρηματολογία που οδηγούν σε διεθνοπολιτικά αποτελέσματα χωρίς να εκθέτουν την χώρα με επιχειρηματολογία ότι η Συμφωνία ψηφίστηκε από μια άλλη κυβέρνηση και άλλη πλειοψηφία».

Κατρούγκαλος: Κατοχυρώνεται το erga omnes

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι «υπάρχει κατοχύρωση του erga omnes καθώς όλα τα νέα έγγραφα που θα τεθούν μετά την ισχύ της Συμφωνίας θα έχουν την νέα Συνταγματική ονομασία. Η παλιά ονομασία αφορά τα υφιστάμενα έγγραφα που ειτε χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό» και πρόσθεσε ότι «όσα είπε ο κ. Βενιζέλος είναι σωστά και απαντούν στα επιχειρήματα της ΝΔ. Από την στιγμή που έχει κυρωθεί η συμφωνία δεν είναι σωστό να την υπονομεύουμε».

Κουμουτσάκος: Δεν απαντήσατε αν η Συμφωνία προβλέπει βέτο στην περίπτωση παραβίασης των όρων της

Επίσης, με παρέμβασή του ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος σημείωσε ότι «όταν σας θέσαμε το ζήτημα για το αν η Συμφωνία προβλέπει για εμάς δικαίωμα βέτο στην ευρωπαϊκή ένταξη των Σκοπίων – σε περίπτωση που παραβιαστούν όροι της συμφωνίας – δεν μας απαντήσατε. Απαντησε πρόσφατα ο ευρωπαίος επίτροπος Χαν επιβεβαιώνοντας ότι δεν χάνεται το θεμελιώδες δικαίωμα άσκησης βέτο για ουσιώδη διαφωνία. Μας δικαίωσε για να ξεκαθαριστεί πως η Ελλάδα παρά την ασάφεια της Συμφωνίας διατηρεί το δικαίωμα άσκησης βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ».

Κατρούγκαλος: Διατηρούμε το δικαίωμα βέτο για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ

«Διατηρούμε το δικαίωμα εως την υπογραφή του πρωτοκόλλου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την αποστολή του στον θεματοφύλακα του ΝΑΤΟ να δούμε εάν εφαρμόζει πιστά το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών η άλλη πλευρά» είπε ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπονόησε ότι η χώρα διατηρεί το δικαίωμα βέτο και για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση εάν δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της. «Η Συμφωνία προβλέπει ότι σε κάθε φάση των διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ που θα γίνει πιστεύουμε τον Ιούνιο να ελέγχουμε την εφαρμογή της Συμφωνίας. Δεν είναι μόνο όσα λέει η Συνθήκη Κοπεγχάγης αλλά και τα ζητήματα καλής γειτονίας για να βάλουμε ξεκάθαρα τις αντιθέσεις μας» είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ είχε θέσει για πρώτη φορά στην Ολομέλεια ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Μπα

Δεν έχει ανάγκη ο Τσίπρας. Είναι τέτοιο παχύδερμο που δεν καταλαβαίνει τίποτα.

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ,ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΠΟΥΝ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ..

κα

Σφυροκόπημα θα ήταν αν ΝΔ & ΚΙΝΑΛ κατέβαζαν το λαό στους δρόμους, όχι οι ανούσιες κοκκορομαχίες της Βουλής που στο τέλος κάνουν τον Τσίπρα μάγκα! ΕΠΕΛΕΞΑΝ για ευνόητους λόγους να μην το κάνουν παραχωρώντας το προνόμιο της Μακεδονομαχίας στους μαχαιροβγάλτες της ΧΑ και ένα τσούρμο γραφικούς. Ας τα λουστούν τώρα που έρχονται εκλογές σιγά σιγά...

Μ. ΠΑΣΟΚ

Πάρα την υπερβολικη αγάπη για το κόμμα μου ,ή κριτική μου και το βρισιμο που ρίχνω σε αυτό ειναι μόνο και μόνο για αυτό.Αν το κόμμα μου με τα μέλη και στελέχη που έχει έβγαινε στο δρόμο καποιοι απλά δεν θα υπήρχαν .Και υπάρχουν αποφασισμένοι πολλοί και για πολλα

Spy

Ευτυχώς πού έχετε ισχυρή αντιπολίτευση καί "σφυρηλατεί" ανελέητα τήν κυβέρνηση. Αλλιώς,μπορεί καί νά "περνούσε" στήν Βουλή ότι θά ήθελε. Υγ.. Αλήθεια, τήν "βρίσκετε" έτσι μέ τέτοιους τίτλους άρθρων εκεί στό ΠΘ?

ΑΡΘΡΟ 28/2 - Η ΚΥΡΩΣΗ ΘΕΛΕΙ 180 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ!!!

Η κυβερνηση εχει την υποχρεωση να υπηρετησει το νομο του Συνταγματος!!! Οι νομοι ειναι για ολους!!!

διαβασε καλυτερα το αρθρο

180 χρειαζεσαι ΟΤΑΝ ΔΙΝΕΙΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ή ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΕ 3η ΧΩΡΑ....Για πες μας τωρα με την ενταξη στο νατο 3ης χωρας (οποια και αν ηταν αυτη) ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ??? ρε το δημοτικο το βγαλατε ? μια απλη αναγνωση του αρθρου χρειαζεται για να το καταλαβεις !!

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙΜΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΛΗΤΕΣ ΕΘΕΤΑΝ ΘΕΜΑ ...ΝΑ ΑΠΑΛΑΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΡΙΔΙΑ ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΙ ΛΟΒΕΡΔΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΥΜΕ./ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ @ΔΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΠΕΡΣΙΓΚ ΚΑΙ ΚΡΟΥΖ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΙ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ? ΛΟΙΠΟΝ ΑΛΗΤΕΣ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΕΝ ΑΡΙΧΣΕ ΤΩΡΑ ΟΠΩΣ ΛΑΘΟΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΘΗΚΕ Η ΦΩΦΗ ΑΛΛΑ ΤΟ 2011 ΜΕ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΜΕ ΕΝΑ ΣΤΟ ΚΑΝΑΒΑΤΣΟ ΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΕΙΤΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 100ΧΡΟΝΙΑ.ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ Ο ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ.

ΚΟΚΚΙΝΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

Συνεχίζουν και ψεύδονται ασύστολα οι 153 προδότες στην βουλή για το ξεπούλημα της Μακεδονίας. Σας περιμένουμε στις προεκλογικές συγκεντρώσεις... θα πέσει πολύ γέλιο (και όχι μόνο).

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης