Βουλή: Μετά την κατακραυγή και την επιστολή Τσίπρα ο Βούτσης δεν αλλάζει τον κανονισμό

Βουλή: Μετά την κατακραυγή και την επιστολή Τσίπρα ο Βούτσης δεν αλλάζει τον κανονισμό

Χθες δήλωνε ότι θα ενισχύσει το ρόλο των κομμάτων, αλλά σήμερα άλλαξε στάση - Μετά την επιστολή Τσίπρα παραπέμπει το θέμα στην...  επιστημονική υπηρεσία της Βουλής και χαρακτηρίζει απόδειξη «θεσμικής προσήλωσης» την παρέμβαση του πρωθυπουργού

voutsis_proedros_arthro
Ως εντολοδόχος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κατά την έναρξη της επιτροπής του Κανονισμού του κοινοβουλίου ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα επεκτείνει την συζήτηση για αλλαγές στα άρθρα που αφορούν τους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων και την συγκρότηση των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες ο κ. Βούτσης σε συνέντευξή του στον 9,84 είπε για τον Κανονισμό της Βουλής: «Αυτό το οποίο θα συζητήσουμε αύριο (σ.σ. σήμερα) θα είναι μια ενίσχυση του ρόλου των κομμάτων και όχι αλλαγή στις συνθέσεις ή στην οντότητα των κοινοβουλευτικών ομάδων. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο θα συζητήσουμε, το οποίο δεν θα συνιστά καμία ουσιώδη αλλαγή επί του κανονισμού. Κι όταν αναφέρομαι σε ενίσχυση, δεν εννοώ σε σχέση με τις κοινοβουλευτικές ομάδες που είναι και ο πυρήνας της λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

Από εκεί και πέρα πρέπει όλοι να σεβόμαστε και να ενισχύουμε τα κόμματα. Γνωρίζετε ότι τα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές και που έχουν το απαραίτητο ποσοστό για να μπουν στη Βουλή παίρνουν κρατική επιχορήγηση, μπαίνουν στη λίστα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για να έχουν τον αναγκαίο χρόνο στα πλαίσια του πλουραλισμού στα κανάλια, κι αυτό τεκμηριώνεται ξανά στην επόμενη εκλογική μάχη. Με αυτήν την έννοια τα κόμματα συνεχίζουν να λειτουργούν, όπως και ο αρχηγοί τους, ανεξάρτητα από το πώς μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει μια κοινοβουλευτική ομάδα κάτι που είναι θέμα του Κοινοβουλίου, και όπου κατ’ ελάχιστο πρέπει να έχει πέντε βουλευτές διότι αλλιώς δεν μπορεί να λειτουργήσει μια κοινοβουλευτική ομάδα ουσιαστικά.

Δεν πρόκειται να γίνει καμία παρέμβαση σε αυτή την ουσιώδη διάταξη σε σχέση με τη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Από εκεί και πέρα η υποστήριξη του κόμματος, η οποία γίνεται έτσι κι αλλιώς από τη νομοθεσία -ανεξάρτητα αν είναι μέσα ή όχι στη Βουλή κι ανεξάρτητα από το πόσους έχει ως βουλευτές-, είναι καθήκον όλων μας και επ’ αυτού θα γίνει η όποια συζήτηση πρόκειται να γίνει».

Ωστόσο σήμερα ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου άλλαξε προσανατολισμό λόγω της επιστολής του πρωθυπουργού όπου μεταξύ άλλων ζητά να μην αλλάξει ούτε σημείο στίξης από τον κανονισμό προκειμένου να μην φανεί ότι η κυβέρνηση εκβιάζεται.

Εκτός αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες η αντιπολίτευση ασκεί οξεία κριτική στον κ. Βούτση κατηγορώντας τον ότι ανέχεται ωμές παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στο αυτοδιοίκητο του κοινοβουλίου

Στην επιστημονική υπηρεσία της Βουλής παραπέμπεται το θέμα

Κλείσιμο
Στην επιστημονική υπηρεσία της Βουλής παραπέμπει ο κ. Νίκος Βούτσης το ζήτημα της επιβίωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων ενώ παράλληλα χαρακτήρισε ως απόδειξη «θεσμικής προσήλωσης» την παρέμβαση του πρωθυπουργού στα του Κανονισμού του κοινοβουλίου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι μετά από αίτημα των ΑΝΕΛ θα υποβάλλει αίτημα γνωμοδότησης προς την επιστημονική υπηρεσία προκειμένου να απαντήσει εάν μια ΚΟ 5 βουλευτών μπορεί να λειτουργεί ακόμα και αν κάποιοι εξ αυτών έχουν εκλεγεί με άλλα κόμματα.

«Δεσμεύτηκα ότι σήμερα το αργότερο αύριο πρωί θα θέσω το ερώτημα στο Επιστημονικό Συμβούλιο Βουλής για να υπάρξει μια γνωμοδότηση, την οποία θα λάβουμε σοβαρά υπόψη μας για να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό» ανέφερε ο κ. Βούτσης.

Εκτός αυτού απαντώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες σχετικά με το αν συνιστά αντιθεσμική παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο της Βουλής η επιστολή του πρωθυπουργού, υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας παράλληλα με την ιδιότητα του πρωθυπουργού διατηρεί και την ιδιότητα του προέδρου της μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής ομάδας.

«Είναι και πρόεδρος μεγαλύτερου κόμματος. Είχε ανοίξει το θέμα ο κ. Τζανακόπουλος λέγοντας ότι αναζητείται τρόπος να κλείσουν και στη Βουλή διάφορες εκκρεμότητες. Εγινε έντονη σκληρή δημόσια συζήτηση και αισθάνθηκε την ανάγκη – και πολύ σωστά έκανε - ότι από την πλευρά του πλειοψηφούντος κόμματος και από την πλευρά της κυβέρνησης να τοποθετηθεί για το ζήτημα» είπε ο κ. Βούτσης.

Διαψεύδοντας τα σενάρια που θέλουν οι υπο συζήτηση αλλαγές στον Κανονισμό να είναι προϊόν εκβιασμού από τους ΑΝΕΛ είπε «ήταν ένα θέμα που μας απασχολούσε να έχουν μια οντότητα οι πολιτικοί αρχηγοί. Όμως δεν μας είχε έρθει ως πρόταση ή ως πίεση από κανέναν» και επανερχόμενος στην επιστολή και το ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα είπε «Απολύτως θεσμικά και συνταγματικά σωστή η έκφραση αυτής της γνώμης, γνωστοποιεί με τον πιο αυστηρό τρόπο ότι δεν έχει καμία διάθεση να εμφανίζεται ως εκβιαζόμενος για τέτοιες αλλαγές». Τέλος, απαντώντας στις ευθείες βολές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την ΝΔ να του καταθέσει πρόταση μομφής σημειώνοντας ότι σε μια τέτοια συζήτηση θα αποδείξει την θεσμική του προσήλωση στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.
epistoli_Tsipra
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης