Βούτσης: Θέλουμε να ενισχύσουμε το ρόλο των κοινοβουλευτικών αρχηγών

Βούτσης: Θέλουμε να ενισχύσουμε το ρόλο των κοινοβουλευτικών αρχηγών

Ο πρόεδρος της Βουλής διέψευσε ότι αύριο θα υπάρξει συζήτηση για αλλαγή στη σύνθεση και τη συγρκότηση των κοινοβουλευτικών ομάδων – Πετάει το γάντι στην αντιπολίτευση για το ενδεχόμενο υποβολής πρότασης μομφής στο πρόσωπό του

voutsis_main01

Αλλαγές για την ενίσχυση του ρόλου των κομμάτων και των πολιτικών τους αρχηγών που μπαίνουν στην Βουλή αλλα στην πορεία χάνουν την Κοινοβουλευτική τους ομάδας προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βουτσης. Ο ίδιος ξεκαθάρισε παράλληλα οτι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγη ως προς τον τροπο συγκρότησης και σύνθεσης των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και κατ΄ επέκταση δεν θα υπάρξει αλλαγη του ελάχιστου ορίου των 5 βουλευτων για να εξακολουθεί να λειτουργεί μια ΚΟ.

Υπό αυτά τα δεδομένα στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής Κανονισμού δεν αναμένεται να συζητηθεί οποιαδήποτε τροποποίηση για την «σωτηρία» της ΚΟ των ΑΝΕΛ.

«Αυτο που θα συζητηθεί θα ειναι μια ενίσχυση του ρόλου των κομμάτων και όχι αλλαγη στην συγκρότηση ή σύνθεση των ΚΟ. Δεν συνειδητά ουσιώδη αλλαγη του Κανονισμού. Πρεπει όλοι να σεβόμαστε και να ενισχύουμε τα κομματα που μπαίνουν στην Βουλή. Αυτά τα κομματα περνούν κρατική επιχορήγηση είμαι στην λιστα του ΕΣΡ και συνεχίζουν να λειτουργούν όπως και οι αρχηγοί τους ανεξάρτητα απο την λειτουργία της ΚΟ τους. Οι ΚΟ κατ ελάχιστο πρεπει να εχουν 5 βουλευτες και αυτη η ουσιώδης διάταξη του Κανονισμού δεν πρόκειται να αλλάξει» ειπε ο κ Βουτσης στον 9.84 για να υποστηρίξει πως η ενίσχυση του ρόλου των πολιτικών αρχηγών μπορει να γινει και με νομοθετική παρέμβαση. Πάντως η τοποθέτηση του Προεδρου του κοινοβουλίου ενισχύει το σενάριο που θέλει τους πολιτικούς αρχηγούς να διατηρούν τα προνόμια τους ακομα και οταν διαλύονται οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες.

Εκτος αυτού ο κ Βουτσης υποστηριξε οτι το επόμενο διάστημα θα ξεπεραστεί και η δυσλειτουργία που παρατηρήθηκε στο κοινοβουλίο κατα την οποία η κυβερνηση αδυνατούσε να αποτυπώσει την δεδηλωμένη. Ειπε πως ίσως την ερχόμενη εβδομάδα η Βουλή να αναγκαστεί να λειτουργήσει με 20 ανεξάρτητους οι οποίοι όμως πρεπει να εχουν το δικαίωμα έκφρασης. Εκτίμησε δε οτι όσοι εκ των ανεξάρτητων «στηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία, ατομικά θα το κάνουν ορατό και με επίσημη καταθεση άποψης στην Βουλή». Αυτο ενδεχομένως να σημαίνει πως τουλάχιστον 6 ανεξάρτητοι θα λειτουργούν ως άτυπη ΚΟ και με επίσημες ανακοινώσεις θα δηλώνουν οτι ψηφίζουν τα νομοσχεδια που θα έρχονται στην Βουλή.

Αναφορικά με την παρέμβασή του για τη μη παραίτηση του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο κ. Βούτσης την απέδωσε στις εκκρεμότητες που υπάρχουν έως το τέλος της εβδομάδας για την ψήφιση του πρωτοκόλλου εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο -όπως είπε- της ευταξίας της σειράς των πραγμάτων στη Βουλή.

Κλείσιμο
Κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι υποκύπτει σε εκβιασμούς, ο κ. Βούτσης μίλησε για παροχέτευση διαρροών, ψευδών, εκβιασμών και απειλών, που όχι μόνο δεν βοηθούν το πολιτικό σύστημα, αλλά αντιθέτως το υπονομεύουν». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής στο πρόσωπό του από τη ΝΔ, ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει και οι απαντήσεις που θα δοθούν θα είναι καταλυτικές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης