Ζάεφ: Μακεδονία τώρα, σύντομα Βόρεια Μακεδονία

zaevkurtz0

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός εκδήλωσε την επιθυμία της χώρας του να πάρει τον Ιούνιο ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ - Το υπουργικό συμβούλιο «άναψε» το πράσινο φως για να τοποθετηθεί η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» σε όλες τις πινακίδες και τα δημόσια κτίρια


Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ διαβεβαίωσε σήμερα ότι θέλει να δώσει γρήγορα στους Ευρωπαίους περαιτέρω αποδείξεις μεταρρύθμισης, πέραν της συμφωνίας που συνήψε με την Ελλάδα για την αλλαγή του ονόματος της χώρας του, για να τους πείσει να ανοίξουν τις διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ.

«Τον Ιούνιο, ελπίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει λάβει εκ μέρους μας ισχυρά επιχειρήματα που να δικαιολογούν να προταθεί στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, σύντομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, μια ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός που επισκεπτόταν τη Βιέννη, σύμφωνα με τη μετάφραση των δηλώσεών του.

Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε «πεπεισμένος» για την ικανότητα της χώρας του να δώσει μέχρι τότε αποδείξεις για τις «προόδους της στους τομείς του κράτους δικαίου, της εφαρμογής δικαστικών μεταρρυθμίσεων», καθώς και στη μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Υποστηρικτής της ένταξης στην ΕΕ των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς παραδέχθηκε πάντως ότι «δεν θα ήταν φρόνιμο να ορισθεί από τώρα μια συγκεκριμένη ημερομηνία» για την είσοδο της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

«Αυτό εξακολουθεί να εξαρτάται από τις προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν και τις προόδους που θα έχουν επιτευχθεί, όμως διαπιστώνω μια ισχυρή βούληση και υπάρχουν αποτελέσματα» από την πλευρά της ΠΓΔΜ, τόνισε ο Σ. Κουρτς μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου δίπλα στον Ζ. Ζάεφ.

«Πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές αξίες, περισσότερο μάλιστα απ' ό,τι ορισμένα πρόσωπα στους κόλπους των κρατών μελών», υπογράμμισε ο Ζάεφ υποστηρίζοντας πως η κυβέρνησή του εργάζεται «καθημερινά» για την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για την ένταξη στην ΕΕ.

Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου 

Σε περίπου μία εβδομάδα, μετά την κύρωση από την ελληνική Βουλή του πρωτοκόλλου προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιηθεί η αλλαγή των πινακίδων στις συνοριακές διόδους της χώρας, στις διπλωματικές-προξενικές αντιπροσωπείες, καθώς και στις εισόδους των δημόσιων υπηρεσιών, στις οποίες θα αναγράφεται το νέο όνομα της χώρας, Βόρεια Μακεδονία.

Η πρόβλεψη αυτή περιέχεται στο σχέδιο για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της πΓΔΜ που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών, το οποίο υιοθέτησε χθες το υπουργικό συμβούλιο της χώρας.

Σε σημερινή σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της πΓΔΜ για τις χθεσινές αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι με βάση τις αποφάσεις που συνδέονται με την εφαρμογή των διατάξεων της Συμφωνίας των Πρεσπών, προβλέπεται δέσμη μέτρων και ενεργειών που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση της χώρας, όπως και όλα τα άλλα όργανα της κρατικής διοίκησης και όλοι οι κρατικοί θεσμοί, τα οποία απορρέουν από τις υιοθετηθείσες τροπολογίες του Συντάγματος της χώρας, που θα τεθούν σε ισχύ επτά ημέρες μετά την θέση σε ισχύ, δηλαδή αμέσως μετά την κύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα οποία ρυθμίζουν την χρήση του νέου συνταγματικού ονόματος σύμφωνα με τις τροπολογίες.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι τα αρμόδια υπουργεία, τα κρατικά όργανα και θεσμοί, οι δημόσιες επιχειρήσεις και οι μετοχικές εταιρείες που υπάγονται στην ιδιοκτησία του κράτους, θα πρέπει εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας μετά τη θέση σε ισχύ των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος της χώρας να πραγματοποιήσουν αλλαγή των πινακίδων στις συνοριακές διόδους και στα κρατικά σύνορα της χώρας μας, στις διπλωματικές-προξενικές αντιπροσωπείες, καθώς και στις εισόδους των υπηρεσιών.

Για την ίδια διαδικασία, ανάλογες συστάσεις θα λάβουν και οι μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ακόμη, το υπουργικό συμβουλίου της πΓΔΜ αποφάσισε σχετικά με αυτό το θέμα και τη δημιουργία μίας Διυπουργικής Επιτροπής, η οποία θα πρέπει να επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την υλοποίηση των παραπάνω μέτρων και ενεργειών.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (40)

καταγωγή και υπερηφάνεια

Πάντως ό,τι και να κάνουμε δεν γίνεται να αποτρέψουμε ό,τι οι σημερινοί ιστορικοί επιστήμονες, θα γελάνε έξω από τα χείλη τους, όταν θα ακούν Μακεδονία και Μακεδονική γλώσσα από στόμα σλαβο-σκοπιανό. Θα διαφαίνεται ό,τι δεν υπάρχει πραγματική πατριωτική συνείδηση. Υπερηφάνεια για την καταγωγή. Χιλιάδες ιστορικά συγγράμματα φωλιάζουν στις βιβλιοθήκες ξένων Πανεπιστημίων. Επιδίδονται στο μεγαλείο του Μ. Αλεξάνδρου. Ουδέμια λέξη δεν αναφέρετε για πιθανή σχέση μεταξύ σλαβικού στοιχείου και πραγματικής Μακεδονίας. Όλα αυτά είναι εγγράφως κατοχυρωμένα. Το ό,τι ζούμε κάτι απίθανα διαφορετικό, πρόκειται για σύμπτωση πολιτικών σκοπιμοτήτων. Όποιος δεν γνωρίζει την αλήθεια για την πραγματική Μακεδονία θα φέρεται απ΄εδώ και στο εξής ως κλασσικός βλάκας ή αγράμματος.

Κοψτε φατσα !

Ο Ζαεφ κανει τον Καρανικα να φαινεται σαν γαλαζοαιματος !

456

Πάντως εμένα κάπως μ'αρεσει: Σήμερα Μακεδονια, αύριο Βόρεια Μακεδονια, μεθαυριο Βόρεια σκεττο!

Γιώργος

Σκοπιά Η αλλιώς Παιονιας.Ο Ισοκράτης έγραψε ..Οι κάτοικοι της Παιονιας δεν ήταν ποτέ Μακεδόνες και δεν έζησαν ποτέ στην Μακεδονία.Ζητω η κλέφτες Ζαεφ ,Τσιπρας με τους 153 Προδότες.

Νοτιομακεδόνας

Εάν μιλάμε με όρους του 330πχ. τότε μπορεί και να έχεις δίκαιο. Μπορείς όμως εν έτι 2019 να μιλήσεις για εθνική καθαρότητα και όλα αυτά τα φαιδρά που ακούμε και διαβάζουμε τελευταία???? Με ποια έννοια δηλ. ο Μπουμπούκος ή ο Ζορό είναι μακεδόνες? από πότε????

Ε ρε...

... δούλεμα που τρώμε...

Είμαστε τρελοκομείο...

Εδώ έχουμε αυτούς που δεν θέλουν συμφωνία για σύνθετη ονομασία erga omnes, δηλ. προτιμούν ουσιαστικά τη διατήρηση του σκέτου Μακεδονία για την πΓΔΜ, και το παίζουν ...πατριώτες!

Ρε την πανωλαδιά τον Ζαεφ!

Μας δουλεύει κανονικά, μπροστά στα μούτρα μας! Να'ναι καλά ο Σταλινοκατσαπλιάδες που του δώσανε πάτημα...

Ναι εσυ

Καλα εσενα σε δουλευουν και τα μικρα παιδια αλλα στην προκειμένη περιπτωση αυτα ειναι μεσα στην συμφωνια που υπογραψατε ελληναρα μου.

@

Mα εδω ειναι που ταιριαζει γαντι το "Μαθευτηκε πως πηδιομαστε πλακωσανε κι΄οι Γυφτοι"

mm

Ειναι fake και θα το καταλάβουν κάποια στιγμή. Δεν έχει να αγχωθεί κα΄τι ο Έλληνας που ξέρει ιστορία. Που ξέρει Ηρόδοτο ή Αρριανό. Αλλά πάμε για πλούσια Βαλκάνια, ας τους βοηθήσουμε να πανε μπροστά ούτως η άλλως ένα μέρος τηε χώρας τους, ιστορικά, είναι δικο μας όπως και ένα μέρος των κατοίκων ;)

Ακατανομαστος

Τωρα πλαστη μακεδονια, σε λιγο...αλβανια, σερβια, βουλγαρια. Νομιζουν οτι ετσι θα μεινουν, μπουν δε μπουν στο νατο. Οπως και να χει απο εμας, ρωσια, βουλγαρια και σερβια θα φανε βετο. Απο κει και περα δε πα να ονομαστουν και βαβυλωνα. Την ευρωπη θα την βλεπετε ουτε καν με τα κυαλια. Περιστερια θα στελνετε μπας και σας πεταξουν κανα κλαδακι απο καμια στερια. Βολοδερματα της σλαβικης εξοριας.

Να με συγχωράς αν σε ξυπνάω πάνω στο όνειρο αλλά ....

η Ρωσία σε ποιόν ακριβώς οργανισμό θα ασκήσει βέτο ?

🇲🇰

Φίλε, κατά τα αλλά, πως πάει η ζωή σου; Που ζεις εσυ; Γιατί έχω την εντύπωση, ότι ζεις στο 1914, προτού το πόλεμο;

ΝΙΚΟΣ

Γιατί έχεις τόσο μίσος μέσα σου για ένα γείτονα λαο;

Κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι

θα τσιμπήσουμε για αρχή ένα δεκάρι στη Γουροβιζιόν από τους αδερφούς Β. Μακεδόνες. Να φροντίσουμε να ανταποδώσουμε μαζικά. Είμαστε μαζί με τους αδερφούς Κυπρίους περισσότεροι παρά ποτέ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΣΙΓΑ ΜΩΡΗ ΕΛΒΕΤΙΑ ΕΣΥ!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης