Η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή: Τα φιλάκια, ο... τσαμπουκάς και τα χαμόγελα

Μέσα στο Κοινοβούλιo «τα έψαλλαν» ο ένας στον άλλον και έξω οι διαδηλωτές τραγουδούσαν ρυθμικά το «μην παραχαράσσετε την ιστορία, η Μακεδονία, είναι μία»

notopoulo
Περισσότεροι από 100 βουλευτές ανέβηκαν στο βήμα της Βουλής την Πέμπτη, ξεδιπλώνοντας τα επιχειρήματά τους, άλλοι υπέρ και άλλοι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Από νωρίς το Κοινοβούλιο ήταν στην κυριολεξία «sold out». Κόσμος στους διαδρόμους, βουλευτές σε πηγαδάκια σε κάθε γωνία, ένα ασφυκτικά γεμάτο καφενείο και μια αίθουσα συντακτών, στην οποία δεν έβρισκες άδειο γραφείο… ούτε με αίτηση.

«Λύτρωση» για βουλευτές και δημοσιογράφους η απόφαση που ανακοίνωσε λίγο μετά τις 17:00 ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, για μετάθεση της ψηφοφορίας για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αντί για χθες (αρκετή ώρα μετά τα μεσάνυχτα), σήμερα Παρασκευή.

Από το πρωί η διάθεση ήταν χαλαρή, με χαρακτηριστικό το στιγμιότυπο, κατά το οποίο ο Νίκος Βούτσης... έστειλε φιλιά σε φίλους του βουλευτές.
voutsi-filia
Τα... φιλάκια του Νίκου Βούτση
Στο ίδιο θερμό κλίμα και ο χαιρετισμός με ασπασμούς, αλλά και συζήτηση, μεταξύ της Κατερίνας Νοτοπούλου και του Σωκράτη Φάμελλου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής Θεσσαλονίκης συναντήθηκε με την αναπληρώτρια υπουργό Μακεδονίας-Θράκης και υποψήφια δήμαρχο της πόλης και προφανώς είχαν πολλά να πουν, αφού και οι δύο έχουν κοινά πολιτικά συμφέροντα στην συμπρωτεύουσα.

Αμφότεροι δείχνουν απορροφημένοι στη συζήτησή τους, παρά το γεγονός ότι στην Ολομέλεια η μάχη για τη Συμφωνία των Πρεσπών είχε ανάψει.

Κλείσιμο
notopoulo
Διαχυτική συζήτηση Νοτοπούλου -Φάμελλου στα υπουργικά έδρανα


Αίσθημα ανακούφισης στα κυβερνητικά στελέχη, δημιούργησε και η ομιλία της Κατερίνας Παπακώστα, όπου ξεκαθάρισε την πρόθεσή της να ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας. Πράξη την οποία επιβράβευσε και ο Νίκος Κοτζιάς, εμπνευστής της Συμφωνίας, σε τετ α τετ που είχαν στους διαδρόμους της Βουλής.

papakosta_kotz
Τετ α τετ Κοτζιά- Παπακώστα στους διαδρόμους της βουλής


«Τα αίματα άναψαν», αρκετές φορές μέσα στην αίθουσα με φαρμακερές ατάκες εκατέρωθεν. Ωστόσο αίσθηση προκάλεσε το θερμό επεισόδιο του Γρηγόρη Ψαριανού και του Σταύρου Θεοδωράκη, μετά την ομιλία του επικεφαλής του Ποταμιού.

Ο πρώην συνοδοιπόρος του στο Ποτάμι, Γρηγόρης Ψαριανός πλησίασε τον Σταύρο Θεοδωράκη στο περιστύλιο, ο οποίος λίγο νωρίτερα από το βήμα της βουλής είχε προαναγγείλει αποκαλύψεις την ερχόμενη εβδομάδα για το ποιος «σκότωσε την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού».

Ο Γρηγόρης Ψαριανός, φώναξε «ντροπή σου» προς τον Θεοδωράκη, ο οποίος του απάντησε «το δρόμο σου, τον δρόμο μου». Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο Ψαριανός έσπρωξε τον Θεοδωράκη.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν το επεισόδιο ως εξής: Ο Ψαριανός πλησίασε τον Θεοδωράκη, μετά την ομιλία του. Τον εντόπισε στο διάδρομο της Βουλής κοντά στα γραφεία του Ποταμιού. Τότε του είπε: «Ντροπή, θελω να μιλήσουμε τώρα. να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα». Ο Θεοδωράκης απάντησε: «Δεν έχουμε να πούμε τίποτα τώρα». Η απάντηση, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ήταν σε έντονο ύφος και ο ίδιος ήταν αρκετά εκνευρισμένος. Τότε, σύμφωνα με τους παρόντες, ορισμένοι μπήκαν ανάμεσά τους για να μην οξυνθούν περαιτέρω τα πνεύματα μεταξύ τους. Παρόντες ήταν και ο Γιώργος Μαυρωτάς και στελέχη του Ποταμιού. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πηγαινοντας προς το γραφείο του, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε «αληταριό».

Σημειώνεται ότι οι δύο πρωταγωνιστές δεν παραδέχθηκαν ότι υπήρξε σπρώξιμο, όπως αναφέρουν οι μάρτυρες του έντονου επεισοδίου.

Την ίδια ώρα στο Κίνημα Αλλαγής, τα χαμόγελα περίσσευαν και όχι για την πολύ καλή παρουσία της Φώφης Γεννηματά κατά την ομιλία της, αλλά για τα υψηλά ποσοστά που κατέγραψε το Κίνημα Αλλαγής σε δημοσκόπηση της εταιρείας RASS. Το Κίνημα Αλλαγής τρίτο κόμμα με 8,8% και η Φώφη Γεννηματά δεύτερη με 40,1%, σε δημοτικότητα.

Μπορεί η συζήτηση να μην είχε πολλές εντάσεις, ωστόσο ξεχώρισε η παρέμβαση της Άννας Καραμανλή που, οργισμένη με τον κύριο Κατρούγκαλο, ο οποίος διέκοπτε τον Γιώργο Κουμουτσάκο, φώναζε στην αίθουσα της Ολομέλειας, «τι είναι αυτό ρε….».

karamanli_anna
Η Άννα Καραμανλή εξοργίστηκε από τις διακοπές του κ. Κατρούγκαλου

Έντονη ήταν και η αντίδραση του Άδωνι Γεωργιάδη, όταν η Έλενα Κουντουρα αναφέρθηκε σε εκείνον. «Ήρθατε εδώ κλαίουσα κάνοντας επίθεση σε μένα αλλά ξεχάσατε τον Πάνο Καμμένο ο οποίος ήταν εκείνος που κατηγορούσε τον πατέρα σας ότι έγραψε τον ύμνο της 21ης Απριλίου», είπε εξαγριωμένος ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επί προσωπικού προς Έλενα Κουντουρά 24/01/2019



Μπορεί την ομιλία του Κώστα Ζουράρι, λίγοι να κατάλαβαν, αλλά όλοι χαμογέλασαν όταν έκανε χιούμορ, ανεβαίνοντας με μπαστούνι στο βήμα, λέγοντας ότι «το ισχίο μου δεν ισχύει», αναφερόμενος στην επέμβαση που έχει κάνει πρόσφατα.
zourar


Χαμόγελα προκάλεσε όμως και ο Νίκος Βούτσης, όταν ειρωνεύτηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις αναφορές του στα Μακεδονικά ροδάκινα.

Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, αντέδρασε, επειδή ο Νίκος Βούτσης, έκανε παρατήρηση μόνο σε βουλευτές της Πειραιώς, λέγοντας του «κοιτάξτε και από την άλλη», για να πάρει την «πληρωμένη απάντηση» από τον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος είπε, «όπου θέλω θα κοιτάω, για ροδάκινα μιλάμε….».

Χαρακτηριστικό της αντίθεσης της χθεσινής ημέρας στη Βουλή, το γεγονός ότι όταν ο ένας πολιτικός αρχηγός τα… έψαλλε στον άλλον μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας, έξω από τη Βουλή, οι συγκεντρωμένοι διαδηλωτές τραγουδούσαν ρυθμικά το «μην παραχαράσσετε την ιστορία, η Μακεδονία, είναι μία».

4693463
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης