Ο συνταγματολόγος Γεραπετρίτης καταγγέλλει: Η Βουλή καλείται να αποφασίσει εν κενώ για τις Πρέσπες

gerapetritis

«Η ελληνική Βουλή δεν έχει την τεκμηρίωση για να λάβει αποφάσεις» ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Γεραπετρίτης – Υποστήριξε ότι η Βουλή ψηφίζει μια λευκή επιταγή

Έντονη κριτική στον τρόπο που διεξάγεται η διαδικασία για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών διατύπωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Γεραπετρίτης, σημειώνοντας ότι «η Βουλή καλείται να αποφασίσει, στην πραγματικότητα, εν κενώ».

Ο συνταγματολόγος και σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, εξήγησε ότι η Βουλή δεν έχει την τεκμηρίωση που απαιτείται για να λάβει αποφάσεις.

«Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε δεν είναι ώριμο το ελληνικό Κοινοβούλιο για να λάβει απόφαση, η οποία θα αναφέρεται στη Συνθήκη. Δεν υπάρχει η ελάχιστη αναγκαία τεκμηρίωση ώστε να μπορεί να γνωρίζει ο κάθε βουλευτής τι ψηφίζει», τόνισε.

Δίνουν λευκή επιταγή

Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, η Βουλή ουσιαστικά δίνει λευκή επιταγεί για το πώς έχει τροποποιηθεί το Σύνταγμα της FYROM και για το πώς θα ερμηνευθεί.

«Αυτές οι τροποποιήσεις είναι άτεχνες και κακότεχνες σε βαθμό που δημιουργούν περισσότερα ερμηνευτικά προβλήματα από εκείνα που υποτίθεται ότι λύνουν», σημείωσε.

Ποια είναι τα προβληματικά σημεία

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, «σήμερα, η Συνθήκη των Πρεσπών έχει τροποποιηθεί μονομερώς από τη FYROM σε πολλά σημεία. Δεν έχουν κατατεθεί στη Βουλή ταυτόχρονα προς κύρωση η Συνθήκη (σ.σ. Συμφωνία των Πρεσπών) και το Πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ. Πιο σημαντικό είναι, όμως, ότι σήμερα είμαστε στις παραμονές της κύρωσης της Συνθήκης από την ελληνική Βουλή, και δεν έχει συντελεστεί η βασική προϋπόθεση που προβλέπει το άρθρο 1 παρ. 4 της Συνθήκης, σύμφωνα με το οποίο, δεν εκκινεί καμία διαδικασία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, παρά μόνον εάν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι συνταγματικές και νομικές διαδικασίες στα Σκόπια. Αυτό είναι ζήτημα θεμελιώδες».

«Πρωτοφανές στα συνταγματικά χρονικά η αναθεώρηση υπό αίρεση»

Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι «μονομερώς τα Σκόπια, ενόσω ρητώς από τη Συνθήκη προβλέπεται η ολοκλήρωση των συνταγματικών διαδικασιών, έκαναν το πρωτοφανές στα συνταγματικά χρονικά: Μία αναθεώρηση του Συντάγματος υπό αίρεση. Δηλαδή, τροποποίησαν συγκεκριμένα κεφάλαια, και αυτά θα ισχύσουν μόνον εφόσον κυρωθεί από την ελληνική Βουλή η Συνθήκη και εφόσον κυρωθεί και το πρωτόκολλο ένταξής τους στο ΝΑΤΟ. Αυτό είναι ακριβώς αντίθετο από αυτό που προέβλεπε η Συνθήκη. Δηλαδή, πρώτα ολοκλήρωση όλων των συνταγματικών διαδικασιών και στη συνέχεια να επιληφθεί η ελληνική Βουλή».


Αναφερόμενος στις τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της FYROM που περιλαμβάνονται στη ρηματική διακοίνωση, ο καθηγητής επισήμανε ότι «αυτήν τη στιγμή δεν τηρείται βασική προϋπόθεση της Συνθήκης, που είναι να έχει το ελληνικό Κοινοβούλιο το Σύνταγμα της γείτονος». Αυτός είναι ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος, όπως εξήγησε, «δεδομένης της διάστασης ανάμεσα στην πολιτική και την πολιτειακή λειτουργία στα Σκόπια αναφορικά με το ποιος έχει την αρμοδιότητα να δημοσιεύει το Σύνταγμα».

«Δεν επέστρεψαν καν τη ρηματική διακοίνωση»

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά έπρεπε να έχει αντιδράσει και στην ίδια τη ρηματική διακοίνωση, που αποτελεί διπλωματικό έγγραφο με διεθνείς συνέπειες. «Η ρηματική διακοίνωση αναφέρεται στη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" αν και πάγια πολιτική του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών είναι να επιστρέφει αυτές της ρηματικές διακοινώσεις, ως απαράδεκτες. Σήμερα αυτή η ρηματική διακοίνωση δεν επιστρέφεται και γίνεται δεκτή» είπε ο κ. Γεραπετρίτης και παρατήρησε ακόμη ότι:

- Οι τροποποιήσεις που πέρασαν από το Κοινοβούλιο της FYROM είναι ενάριθμες, δεν αλλάζουν το συνταγματικό κείμενο, προσθέτουν στο κείμενο και με βάση αυτές τις προσθήκες γίνεται η ανάγνωση των συνταγματικών διατάξεων.

-Έπρεπε, μετά από τις τροποποιήσεις, η FYROM να δώσει ενιαίο και κωδικοποιημένο κείμενο, ώστε οι Έλληνες βουλευτές να είναι σε θέση να αξιολογήσουν αν έχουν πληρωθεί οι προϋποθέσεις που προβλέπει η Συνθήκη. Δηλαδή, αν υπάρχει κατάργηση του ονόματος και κατάργηση του αλυτρωτισμού.

- Η ρηματική διακοίνωση έχει πολλά αντιφατικά σημεία. Στο κεφάλαιο του ονόματος υπάρχει οριζόντια τροποποίηση που αναφέρει, μεν, πως όπου στο Σύνταγμά τους αναφέρεται «Δημοκρατία της Μακεδονίας» νοείται «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Ωστόσο, αυτή η οριζόντια τροποποίηση αναιρείται από άλλες διατάξεις, στις οποίες γίνεται λόγος για «μακεδονικό λαό» και από το προοίμιο όπου παραμένουν οι όροι «μακεδονικό κράτος» και «Μακεδονία» και είναι αμφίβολο αν αλλάζει και ο όρος «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε ο καθηγητής, «έτσι όπως είναι δομημένο το Σύνταγμα και η Συνθήκη, θα παραμείνει κάτι πολύ βαρύ, και σε επίπεδο συμβολισμού και σε επίπεδο αλυτρωτισμού, στο μέτρο που δεν υπάρχει κωδικοποιημένο Σύνταγμα, και θα εξακολουθεί αυτό το Σύνταγμα να αναφέρεται παντού ως το "Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας"».


«Δεν έχει καμία αξία η δήλωση Νίμιτς» 

Ερωτηθείς για τη δήλωση Νίμιτς, που υποστήριξε ότι τα Σκόπια έκαναν όσα προέβλεπε η Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι η δήλωσή του δεν έχει καμία αξία.

«Υπάρχει μία Συνθήκη που ερμηνεύεται μόνο με βάση τη συνθήκη της Βιέννης για τις διεθνείς συνθήκες. Κανείς εξωτερικός παράγοντας δεν μπορεί να αποδώσει νομιμότητα σε μία συνθήκη. Μόνο τα ίδια τα μέρη μπορούν να το κάνουν, όπως έγινε τώρα με τη ρηματική διακοίνωση. Δεν είναι μία συμβατική δήλωση η δήλωση Νίμιτς. Πολιτικά έχει σημασία αλλά ερμηνευτικά, αν έφτανε στο Δικαστήριο της Χάγης, δεν θα είχε καμία σημασία» τόνισε ο καθηγητής.

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Συριζαίος πατριώτης

Τι να πει ο λαϊκιστής, συνεργάτης και οπαδός του Κούλη; Μόνο κομπλεξικοί βλέπουν παντού προβλήματα, ασάφειες, μεθοδεύσεις κλπ αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η συγκεκριμένη Συμφωνία είναι αψεγάδιαστη και εξαιρετικά τεκμηριωμένη.

@

Τι είναι αυτά που λες; Δεν είμαστε εμείς κομπλεξικοί, εσύ δεν κατάλαβες τίποτα γιατί έχεις πώρωση με το Σύριζα.

Ὅλοι ὅσοι βρεθήκαμε στὸ Σύνταγμα γιὰ τὸ συλλαλητήριο τῆς 20ης Ἰανουαρίου 2019 ὑπὲρ τῆς Μακεδονίας

συγκινηθήκαμε γιὰ δύο λόγους. ____ Ἀφ΄ ἑνὸς γιὰ τὸ γεγονὸς ὅτι ὅλοι οἱ Ἕλληνες βρεθήκαμε ἑνωμένοι γιὰ τὴν ὑπεράσπιση τῆς Πατρίδος._____ Ἀφετέρου δάκρυσαν τὰ μάτια μας ἐξαιτίας τῶν δακρυγόνων________ ποὺ ἀναίτια ἡ προδοτικὴ Κυβέρνηση Τσίπρα ἔριξε στοὺς πολίτες. Ἴσως πολλοὶ νὰ δάκρυσαν μετανιωμένοι ποὺ τὸν ψήφισαν… .........Ἐπειδὴ λοιπὸν γίνεται πολὺς λόγος περὶ δακρύων, διαβάστε σχετικὸ ἀπόσπασμα τοῦ Ὁσίου Παϊσίου τοῦ Ἁγιορείτου ἀπὸ τὸ βιβλίο «Περὶ Προσευχῆς» Λόγοι ΣΤ΄. – Γέροντα, νὰ μᾶς ἐξηγήσετε αὐτὸ ποὺ γράφει ὁ Ἀββὰς Ἰσαὰκ γιὰ τὰ δάκρυα:... «Ἄλλα δάκρυα καίουσι καὶ ξηραίνουσι τό σῶμα καὶ ἄλλα δάκρυα εὐφραίνουσι καὶ τρέφουσιν αὐτό· καὶ ὅσα μὲν δάκρυα γεννῶνται ἐκ τῆς κατανύξεως τῆς ταπεινῆς καρδίας διὰ τὰς ἁμαρτίας, καίουσι καὶ ξηραίνουσι τὸ σῶμα (...) Τὰ τῆς δευτέρας τάξεως δάκρυα προέρχονται ἐκ τῆς γνώσεως καὶ συνέσεως, τὰ ὁποία καλλωπίζουσι τὸ πρόσωπον καὶ τρέφουσι τὸ σῶμα». – Τὰ πρῶτα δάκρυα εἶναι δάκρυα μετανοίας. Πονᾶς βαθιὰ καὶ εἰλικρινὰ γιὰ τὸ σφάλμα σου καὶ κλαῖς μὲ ταπείνωση. Τὰ δάκρυα αὐτὰ καταβάλλουν τὸν ἄνθρωπο, ἀλλὰ ἔχουν καὶ θεία παρηγοριά. Ὅταν ὅμως ἡ ψυχὴ συμφιλιωθεῖ μὲ τὸν Θεό, ἔρχονται τὰ δάκρυα τῆς εὐγνωμοσύνης καὶ τῆς δοξολογίας, ποὺ εἶναι δάκρυα ἀγαλλιάσεως. Τότε ἡ ψυχὴ βρίσκεται σὲ ἄλλον χῶρο, φτερουγίζει στὴν ἁπαλὴ ἐκείνη γλυκύτητα, τὴν παραδεισένια. Στὴ δεύτερη αὐτὴν κατάσταση ὁ ἄνθρωπος καὶ μὲ λίγη τροφὴ περνάει. Εὐφραίνεται ἡ καρδιά, καὶ τὸ ἐλάχιστο ποὺ τρώει τὸν κρατάει, ἀλλὰ καὶ ἡ ἔλλειψη ὕπνου δὲν τὸν βλάπτει. Δὲν εἶναι ὅτι πιέζει τὸν ἑαυτό του, γιὰ νὰ μὴν κοιμηθεῖ, ἀλλὰ ἀπὸ τὴν ὑπερβολικὴ ἀγαλλίαση δὲν μπορεῖ νὰ κοιμηθεῖ. Φουντώνει ὁ θεῖος ἔρωτας στὴν καρδιὰ καὶ δὲν τοῦ κάνει καρδιὰ νὰ κοιμηθεῖ. Ἐκείνη ἡ χαρὰ ἡ μεγάλη ἀναπληρώνει πολὺ ὕπνο.

Μας λένε ότι, παρόλ’ αυτά, η Συμφωνία δεν αποδίδει μονοπώλιο του όρου Μακεδόνας και

μακεδονικός, στους Σκοπιανούς.__________Τότε γιατί σε δύο περιπτώσεις, στο άρθρο 7(2) και 7(4) αποφεύγεται επιμελώς η χρήση του όρου αυτού για την Ελλάδα, και η αναφορά είναι «η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους» και «κληρονομιά της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους»;;;; Δηλαδή έχουμε__________Χρήση του όρου στην Ελλάδα:___ Μακεδόνες = πληθυσμός της βόρειας περιοχής___ Μακεδονία = βόρεια περιοχή

Όλα αυτά τα στοιχεία ...

... κύριε Γεραπετρίτη και άλλα πολλά καταθέστε τα στη Βουλή και κάντε τα γνωστά στον Ελληνικό Λαό και στα αρμόδια όργανα της Ευρώπης. Δεν είμαι νομικός, αλλά διαισθάνομαι οτι μετά τις εκλογές μπορεί αυτή η συμφωνία να καταργηθεί. Θυμίζω οτι αρχικά η Ε.Ε. είχε αποφασίσει να μην εντάξει τα Σκόπια στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, αν το όνομα περιέχει τον όρο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

ΣΤΕΛΙΟΣ

ΑΚΟΥΣ ΠΡΟΚΟΠΗ Ή ΑΚΟΜΑ ΚΥΝΗΓΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΝ ΜΙΝΩΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ ;;;;;;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης