LIVE

Κορωνοϊός

Ο Κατρούγκαλος παραδέχεται τον σκοπιανό όρο πρώτα να κυρώσει η Ελλάδα τη συμφωνία και μετά να αλλάξει το Σύνταγμά τους

katrugalos-vouli-tetarti

Διαβάστε τα πρακτικά της Βουλής τόσο από την επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, την Τρίτη, όσο και απο την ολομέλεια την Τετάρτη

Όχι μια αλλά δύο φορές παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στη Βουλή ότι οι Σκοπιανοί έχουν θέσει ως όρο πρώτα να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών από την Ελληνική πλευρά και μετά να υπάρξει αλλαγή στο Σύνταγμά τους.

Η πρώτη ήταν την Τρίτη στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας όταν μετά από ερώτηση του Γιώργου Κουμουτσάκου ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι η ρηματική διακοίνωση προέβλεπε αυτή τη «διαλυτική αίρεση».

Το απόσπασμα από τα πρακτικά της Τρίτης έχει ως εξής:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών): Θα αναφερθώ μόνο στο τελευταίο ζήτημα που έθεσε ο κ. Κουμουτσάκος. Ήταν πράγματι για τη δική μας διασφάλιση και είναι ένα από τα διαδικαστικά σημαντικά επιτεύγματα της Συμφωνίας ότι αυτή θα ερχόταν για κύρωση στην Ελληνική Βουλή μόνο όταν είχε ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στο άλλο μέρος. Αυτό έγινε. Ολοκληρώθηκε η συνταγματική αναθεώρηση. Αυτοί περιέλαβαν μια διαλυτική αίρεση που δεν αποκλειόταν από τη Συμφωνία που πρακτικά λέει ότι εάν εμείς δεν κυρώσουμε τη Συμφωνία και αν εμείς δεν συμφωνήσουμε μετά την κύρωση να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αυτοί θα επανέλθουν στην κατάσταση ante, που είναι προφανώς εκ μέρους τους λογικό. Δεσμεύονται επομένως να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εφόσον υπάρχει αμφοτεροβαρής δέσμευση.

Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του Γιώργου Κουμουτσάκου:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ(Εισηγητής της Ν.Δ.): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να αναφερθώ, όπως προβλέπει και η διαδικασία, σε δύο διαδικαστικά ζητήματα. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να ξεκινήσω από δυο διαδικαστικές παρατηρήσεις. Σημειώνει η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής την άρνηση της Κυβέρνησης να καταθέσει το σύνολο του κειμένου του Συντάγματος. Αυτό είναι γεγονός. Και δεν το καταθέτει, διότι δεν υπάρχει και δεν υπάρχει, επειδή δεν έχει τεθεί σε ισχύ. Απόδειξη αυτού, είναι ότι η ρηματική διακοίνωση με την οποία πληροφορούν τα Σκόπια την Ελληνική Κυβέρνηση για τις τροπολογίες, φέρει ως τίτλο «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Το ίδιο, λοιπόν, το έγγραφο της ρηματικής διακοίνωσης που ενημερώνει για αλλαγή του Συντάγματος, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, δηλαδή «Βόρεια Μακεδονία», η ίδια η ρηματική διακοίνωση φέρει τον τίτλο «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ(Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών): Αφού δεν έχει τεθεί σε ισχύ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ(Εισηγητής της Ν.Δ.): Απόδειξη, λοιπόν, ότι οι αλλαγές του Συντάγματος δεν έχουν τεθεί σε ισχύ, πράγμα το οποίο αντιβαίνει στις πρόνοιες της Συμφωνίας των Πρεσπών, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Η δεύτερη ήταν την Τετάρτη, αυτή τη φορά στην Ολομέλεια με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να πηγαίνει και ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι είναι «αυτονόητο» από την πλευρά των Σκοπιανών να έχουν την πρόβλεψη ότι «ότι εάν εμείς δεν εκπληρώσουμε τις δικές μας υποχρεώσεις, δεν θα πρέπει και αυτοί να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δικές τους».

Διαβάστε το απόσπασμα από τα πρακτικά της ολομέλεια της Βουλής, την Τετάρτη.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών): Πρέπει να απαντήσω αναλυτικά γιατί δεν επιτρέπεται να ψαρεύουμε σε θολά νερά και γιατί πρέπει να μιλήσουμε επί της ουσίας. Ήταν, λοιπόν, μεγάλο κέρδος της Συμφωνίας των Πρεσπών ότι προέβλεψε ότι πρώτα θα ολοκληρώσουν αυτοί τις δικές τους υποχρεώσεις, θα τελειώσουν την αναθεώρηση, θα τελειώσουν την κύρωση και μετά θα έρθει η Συμφωνία σε εμάς. Αυτό έγινε. Αυτό που προέβλεψαν ότι εάν εμείς δεν εκπληρώσουμε τις δικές μας υποχρεώσεις, δεν θα πρέπει και αυτοί να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δικές τους είναι εντελώς αυτονόητο και δεν είναι αντίθετο στη Συμφωνία. Ακριβώς το αντίθετο, είναι στο πλαίσιο του pacta sunt servanda. Και οι δύο δεσμευόμαστε από τη Συμφωνία, και οι δύο πρέπει να τη στηρίξουμε. Το δεύτερο επιχείρημα του κ. Δένδια, η δεύτερη απόχρωση, η οποία επίσης απαντήθηκε στη Βουλή, ήταν γιατί δεν προσκομίζουμε το σύνολο του συνταγματικού κειμένου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Άγγελος

Τώρα που βρήκαμε παπά, να θάψουμε πέντ'-έξι. Πρώτα ο J. Dijsselbloem επεσήμανε την άριστη συνεργασία του με τον Ε.Τσακαλώτο και τον Α.Τσίπρα. Μετά ήρθε ο T.Wiser που είπε πως, μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ αγκάλιασε το μνημόνιο. Και μετά ο Μ. Nimetz δήλωσε πως τώρα είναι ευκαιρία να λυθεί το Σκοπιανό, γιατί σε δύο χρόνια δεν ξέρουμε ποια κυβέρνηση θα έχουμε στην Ελλάδα. Εχουμε μια κυβέρνηση που, άνευ αντιστάσεως, παραδίνεται στις απαιτήσεις των εταίρων μας, όπως το επισημαίνουν με τα λόγια τους και οι ίδιοι. Ο Αλέξης είναι ο μικρός για όλα τα θελήματα. Πού θα ξαναβρούν τέτοιο πρωθυπουργό; Και αγωνιούν για το τι μπορεί να προκύψει σε δύο χρόνια. Αγωνιούν μήπως τον χάσουν. Με ελάχιστες προσλαμβάνουσες παραστάσεις για τους κανόνες του διεθνούς παιχνιδιού, αδυνατεί να αναλύσει τους συσχετισμούς των δυνάμεων και να οικοδομήσει συμμαχίες. Γι΄αυτόν τον λόγο ασκεί εξωτερική πολιτική με μοναδικό κριτήριο την παραμονή του στην εξουσία. Τα δίνει όλα τζάμπα γι΄αυτόν τον σκοπό. Είναι η χαρά του κάθε μεσολαβητή και του κάθε διαπραγματευτή. Γιατί άραγε ο Α.Τσίπρας αποπειράται να λύσει το Σκοπιανό; Βολονταρισμός, άγνοια κινδύνου, υπερεκτίμηση δυνάμεων; Του υποσχέθηκαν πολλά; Το προσέγγισε με όρους εσωτερικής πολιτικής; Πιθανόν ένας συνδυασμός όλων αυτών. Ο Α.Τσίπρας νόμιζε λοιπόν πως το θέμα είχε ξεθυμάνει στην ψυχή και στο μυαλό των πολιτών. Εκανε λάθος εκτίμηση. Το 2018, οι πολίτες είναι «στριμωγμένοι» λόγω της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Με το ζόρι τα βγάζουν πέρα. Επιζητούν να βρούν μια ρωγμή στο σύστημα διακυβέρνησης για να διαμαρτυρηθούν γι΄όλα. Το Σκοπιανό είναι η αφορμή για μια ασύντακτη, ακαθοδήγητη, καθολική διαμαρτυρία. Εφ όλης της ύλης. Και αυτό τρομάζει τους «θεσμολάγνους». Τους υποστηρικτές της άποψης πως οι πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες, ερήμην των πολιτών. Και αυτό τρομάζει και τον διεθνή παράγοντα που βλέπει να κλονίζεται μια κυβέρνηση που ανερυθρίαστα και «αναίμακτα»--μέχρι στιγμής—διεκπεραίωσε όλες τις απαιτήσεις του. Φαίνεται πως τον παπά τον βρήκανε, αλλά δεν βρήκαν πτώματα για να θάψουν. Υπάρχει ένας ζωντανός λαός που επιζητεί και διεκδικεί τα δίκαια του.

Δ.Ε

Τι λες ρε κατρουγκανε.. ποσα πηρατε ρε? Και ποιος μου εγγυαται εμενα οτι δε θα χουν αλυτρωτικες βλεψεις μετα? Αμα ξανακυβερνησει ο Γκρουεφσκι τι θα γινει? Μαζουτ απο Αοζ αιγαιου μυριζομαι.

Last

Ρε προδοτες , ρε πουλημενοι , ρε δοσιλογοι σας πηραν στο ψηλο και οι σκοπιανοι ; Οχι , παιχνιδακια συμφωνημενα , βλεπω .Που θα ηταν το προβλημα , αν δεν περνουσε απο εδω η συμφωνια , μπορουσαν αμεσα να ακυρωσουν τις ταχα συνταγματικες αλλαγες .Τοσο στο φτυσιμο μας εχετε ; Ευκαιρια ισως για καποιους να γινουν ηρωες . Κρυφτειτε .

Δεν το χωραει ο νους

Δηλαδη μια ακυρη νομικα και μαλιστα μειοδοτικη συμφωνια, εχετε λυσσαξει να την περασετε. Μας δουλευουν οι γυφτοσκοπιανοι μπροστα στα ματια μας, και εμεις τους δινουμε λευκη επιταγη, χωρις εγγυησεις. Αυτο που ζουμε ειναι περα απο την φαντασια. Υπαρχει δηλαδη βουλευτης, ανεξαρτητως κομματος, που θα ψηφισει μια τετοια διαταξη. Δεν το χωραει ο νους. Δηλαδη κ. Κατρουγκαλε εαν ειχαμε χασει σε πολεμο απο τους Σκοπιανους, τι χειροτερο θα κανατε; Θα δινατε στους τουρκοσλαυους και την Γαυδο.

...

Παράνοια... Με όλα αυτά τα αίσχη και τα ψέματα, με όλες αυτές τις μεθοδεύσεις, γίνεται φανερό ότι κάποιοι έχουν χρηματιστεί και πρέπει πάση θυσία να περάσουν τη Συμφωνία, αλλιώς θα έχουν σοβαρά προβλήματα με τους πληρωτές. Δεν νοιάζονται για τις όποιες νομικές συνέπειες προκύψουν, γιατί έχουν τις άκρες ώστε να διαφύγουν στο εξωτερικό.

Τασία

Η αδούλωτη αριστερά ξεβρακωθηκε στους γυφτοσκοπιανούς, έχουν ματώσει τα γόνατα τους, η μόνη στάση που γνωρίζουν αυτοί γραικύλοι είναι μόνο στα τέσσερα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης