Ο Κατρούγκαλος βρίσκει «λογική» την απαίτηση των Σκοπίων να μην αλλάξουν το Σύνταγμα πριν εγκρίνουμε τη συμφωνία!

uhfggygtfw

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ δικαιώνει την κριτική της αντιπολίτευσης ότι χωρίς να προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Ζάεφ έβαλε προϋπόθεση την κύρωση από τη Βουλή των ΕΛλήνων και την ένταξη στο ΝΑΤΟ για να ισχύσουν οι συνταγματικές αλλαγέςΜε το υπουργείο Εξωτερικών να παραδέχεται ότι κρίσιμοι όροι της «Συμφωνίας των Πρεσπών» έχουν ήδη τροποποιηθεί με πρωτοβουλία των Σκοπίων και την αντιπολίτευση να καταγγέλλει ότι η Βουλή καλείται να ψηφίσει χωρίς να γνωρίζει όλα τα δεδομένα συνεχίζεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει το Μέγαρο Μαξίμου για μεθοδεύσεις και σκόπιμη απόκρυψη κρίσιμων εγγράφων προκειμένου οι βουλευτές να μην εντοπίσουν τις υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στα ζητήματα της γλώσσας και της εθνικότητας. Αίσθηση προκάλεσε η παραδοχή του Γιώργου Κατρούγκαλου που δικαίωσε την κριτική της αντιπολίτευσης ότι χωρίς να προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Ζάεφ έβαλε προϋπόθεση την κύρωση από τη Βουλή των ΕΛλήνων και την ένταξη στο ΝΑΤΟ για να ισχύσουν οι συνταγματικές αλλαγές λέγοντας ότι «αυτό που προέβλεψαν ότι δεν θα ολοκληρώσουν τις διαδικασίες αν εμείς δεν τηρήσουμε δεσμεύσεις είναι λογικό».Τα επίσημα πρακτικά της Βουλής μάλιστα, αποκαλύπτουν τις κλιμακωτές παραδοχές του κ. Κατρούγκαλου που δείχνουν ότι κρίσιμοι όροι της Συμφωνίας έχουν ήδη παραβιαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 4 εδάφια ε) και ζ) της «Συμφωνίας των Πρεσπών» η ΦΥΡΟΜ όφειλε να κυρώσει την συμφωνία και να θέσει σε ισχύ το τροποποιημένο Σύνταγμά της πριν η Ελλάδα κυρώσει την συμφωνία και το πρωτόκολλο εισόδου της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, την περασμένη Δευτέρα ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι η σειρά των βημάτων έχει αλλάξει και το νέο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας δεν έχει τεθεί σε ισχύ αν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει πρώτη της υποχρεώσεις της.

Τα πρακτικά της Βουλής είναι αποκαλυπτικά

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ(Εισηγητής της Ν.Δ.): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να αναφερθώ, όπως  προβλέπει και η διαδικασία, σε δύο διαδικαστικά ζητήματα.
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να ξεκινήσω από δυο διαδικαστικές παρατηρήσεις. Σημειώνει η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής την άρνηση της Κυβέρνησης να καταθέσει το σύνολο του κειμένου του Συντάγματος. Αυτό είναι γεγονός. Και δεν το καταθέτει, διότι δεν υπάρχει και δεν υπάρχει, επειδή δεν έχει τεθεί σε ισχύ. Απόδειξη αυτού, είναι ότι η ρηματική διακοίνωση  με την οποία πληροφορούν τα Σκόπια την Ελληνική Κυβέρνηση για τις τροπολογίες, φέρει ως τίτλο «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Το ίδιο, λοιπόν, το έγγραφο της ρηματικής διακοίνωσης που ενημερώνει για αλλαγή του Συντάγματος, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, δηλαδή «Βόρεια Μακεδονία», η ίδια η ρηματική διακοίνωση φέρει τον τίτλο «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ(Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών): Αφού δεν έχει τεθεί σε ισχύ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ(Εισηγητής της Ν.Δ.): Απόδειξη, λοιπόν, ότι οι αλλαγές του Συντάγματος δεν έχουν τεθεί σε ισχύ, πράγμα το οποίο αντιβαίνει στις πρόνοιες της Συμφωνίας των Πρεσπών, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

 Προκειμένου δε να αποκρούσει τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περι παραβίασης της Συμφωνίας, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε πως τα Σκόπια συμπεριέλαβαν μια τροποποίηση στην ρηματική διακοίνωση χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «λογική» και «αυτονόητη».

 
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών): Θα αναφερθώ μόνο στο τελευταίο ζήτημα που έθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.  Ήταν πράγματι για τη δική μας διασφάλιση και είναι ένα από τα διαδικαστικά σημαντικά επιτεύγματα της Συμφωνίας ότι αυτή θα ερχόταν για κύρωση στην Ελληνική Βουλή μόνο όταν είχε ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στο άλλο μέρος. Αυτό έγινε. Ολοκληρώθηκε η συνταγματική αναθεώρηση. Αυτοί περιέλαβαν μια διαλυτική αίρεση που δεν αποκλειόταν από τη Συμφωνία που πρακτικά λέει ότι εάν εμείς δεν κυρώσουμε τη Συμφωνία και αν εμείς δεν συμφωνήσουμε μετά την κύρωση να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αυτοί θα επανέλθουν στην κατάσταση ante, που είναι προφανώς εκ μέρους τους λογικό. Δεσμεύονται επομένως να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εφόσον υπάρχει αμφοτεροβαρής δέσμευση.

Σημερα στην Ολομέλεια επανέλαβε:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών): …Ήταν, λοιπόν, μεγάλο κέρδος της Συμφωνίας των Πρεσπών ότι προέβλεψε ότι πρώτα θα ολοκληρώσουν αυτοί τις δικές τους υποχρεώσεις, θα τελειώσουν την αναθεώρηση, θα τελειώσουν την κύρωση και μετά θα έρθει η Συμφωνία σε εμάς. Αυτό έγινε.

Αυτό που προέβλεψαν ότι εάν εμείς δεν εκπληρώσουμε τις δικές μας υποχρεώσεις, δεν θα πρέπει και αυτοί να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δικές τους είναι εντελώς αυτονόητο και δεν είναι αντίθετο στη Συμφωνία. Ακριβώς το αντίθετο, είναι στο πλαίσιο του pacta sunt servanda. Και οι δύο δεσμευόμαστε από τη Συμφωνία, και οι δύο πρέπει να τη στηρίξουμε.

 Στο κρίσιμο ζήτημα επανήλθε κατά την κεντρική του ομιλία λέγοντας: «προέβλεψαν (σ.σ. Σκόπια) μόνο μία διαλυτική αίρεση - που ναι μεν δεν προβλεπόταν στις Πρέσπες αλλά δεν απαγορεύεται κιόλας-  για το τι θα κάνουν αν εμείς δεν κυρώσουμε Συμφωνία ή το πρωτόκολλο ένταξης  στο ΝΑΤΟ».

Με το «καλημέρα» ανέβηκαν οι τόνοι την Τετάρτη

Οι τόνοι στη συζήτηση στη Βουλή ανέβηκαν με το που ξεκίνησε η συνεδρίαση λίγο μετά τις 10 το πρωί με τον Νίκο Δένδια από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας να επισημαίνει πως «η Ν.Δ ήθελε τριήμερη συζήτηση . Αυτό που έρχεται για συζήτηση στην Ολομέλεια είναι η τελικήΣυμφωνία. Στην πραγματικότητα επισυνάπτεται το ψήφισμα της Βουλής της FYROM για την τροποποίηση άρθρων του Συντάγματος. Ζήτησα από τον κ. Κατρούγκαλο να προσκομίσει και να καταθέσει το Σύνταγμα της γείτονος χώρας. Όχι όπως το κατέθεσε. Ο λόγος που το ζητώ και πάλι ως απαραίτητο στοιχείο και προϋπόθεση για να γίνει η συζήτηση είναι για να κατανοήσουμε ποια θα είναι η πραγματικότητα».

«Κινδυνεύουμε να μην εσνωματωθεί ποτέ το ψήφισμα αυτό σε τελικό κείμενο. Έπρεπε να είχε προσυμφωνηθεί από την ελληνική πλευρά. Στο άρθρο 7 η FYROM διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιεί οπουδήποτε θέλει τον όρο «Μακεδονία» και «μακεδόνας» και απλώς να αναφέρεται ως αφορών τη δική τους ιστορία και κληρονομιά. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τον κίνδυνο ενός ψηφίσματος που θα αποτελεί ξεχωριστό κείμενο, το οποίο θα χρησιμοποιούν οι Σκοπιανοί όπως θέλουν. Τότε θα έχουν έχουν γελοιοποιήσει τη Βουλή και την Ελληνική Δημοκρατία. Ζητώ να προσκομιστεί το Σύνταγμα των Σκοπίων όπως έχει διαπραγματευθεί η διπλωματία ότι θα είναι μετά από την ψήφιση της κύρωσης. Δεν διανοούμαι ότι δεν υπάρχει τέτοιο κείμενο Αν δεν υπάρχει δεν τολμώ να σχολιάσω σε τι επίπεδο έγινε η διαπραγμάτευση. Καλώ την κυβέρνηση να το καταθέτει. Όλη η διαπραγμάτευση έγινε εν κρυπτώ. Συνάγω ότι η κυβέρνηση έχει καταλήξει μαζί με τους Σκοπιανούς σε τελικό κείμενο αφού έχει ενσωματωθεί. Με τις υπάρχουσες διατάξεις μπορούν απλώς να κρατήσουν το Σύνταγμα ως έχει και να κολλήσουν από πίσω όπως θέλουν την τροποποίηση.» πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε πως « ζητήσαμε γραπτώς οκτώ έγγραφα. Χωρίς αυτά ξεκινά μια διαδικασία με ελλιπή ενημέρωση κυρίως των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που θα πάρουν την ευθύνη κύρωσης. Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε συνθήκες αδιαφάνειας. Θα δείτε από τα έγγραφα ότι υπάρχει πρόβλημα υποχώρησης σε δύο βασικά ζητήματα γλώσσας και εθνικότητας. Στην ρηματική διακοίνωση την οποία ο πρωθυπουργός κατέθεσε στο κοινοβούλιο διαβάζουμε ότι ετεροχρονίστηκε η διαδικασία. Δεν υπάρχουν αυτά που λεει η Συμφωνία. Προέκυψε ότι πρώτα θα τελειώσουμε εμείς εδώ, θα κυρώσουμε και πρωτόκολλο και μετά θα κάνουν τις αλλαγές στο Σύνταγμά τους. Εκ του πονηρού ήρθε η κυβέρνηση εδώ με κείμενο που κατέβασε από site. Εμείς θέλουμε το επίσημο κείμενο που διαβίβασε η γειτονική χώρα στο ελληνικό ΥΠΕΞ. ΑΝ δεν τα φέρετε δημιουργείτε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας».

Ενσταση αντισυνταγματικότητας ήγειρε ο Πάνος Καμμένος λέγοντας μεταξύ άλλων πως με την Συμφωνία «η κυβέρνηση επιτρέπει στο «Ουράνιο Τόξο» και σε όσους αυτοαναφέρονται σαν «Μακεδόνες» να το κάνουν επισήμως». «Αυτή η συζήτηση είναι παράνομη» ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ για να προκαλέσει τα ειρωνικά επιφωνήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.

Από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης είπε ότι η Συμφωνία έχει «σπέρματα αλυτρωτισμού. Υπάρχουν σπέρματα αλυτρωτισμού στο θέμα της «μακεδονικής» εθνότητας και «μακεδονικής» γλώσσας». . Γιατί μπαίνουν στην Συμφωνία; Αυτά χρησιμοποιούνται σε περιόδους κρίσης και επέμβασης από τις δυνάμεις που έφτιαξαν αυτή την συμφωνία. Η ιστορική εμπειρία αυτό δείχνει. Κατασκευάζονται ακόμα αι ανύπαρκτες μειονότητες για να δημιουργήσουν τεταμένες ιστορίες στα Βαλκάνια. Ήδη αλλάζουν σύνορα. Καλό είναι να υπάρχουν εδώ τα κείμενα όλα αλλά μην κοροϊδευόμαστε κι όλας».

Την κατάθεση εγγράφων ζήτησε και ο Γιάννης Σαρίδης της Ενωσης Κεντρώων: «να έρθουν όλα τα έγγραφα ώστε όσοι κυρώσουν την Συμφωνία να μην έχουν καμία δικαιολογία»

«Τα ίδια θέματα τέθηκαν και στην επιτροπή και οι λύσεις που δόθηκαν δεν αμφισβητήθηκαν. Ξαναμπαίνουμε στην ίδια συζήτηση. Είχαμε πει ότι σκοπός είναι να μπούμε στην ουσία ώστε ο καθένας να πει την άποψή του και να αναλάβει τις ευθύνες του. Βλέπω ότι η αντιπολίτευση επανέρχεται σε όσα είπε και απαντήθηκαν. Τα έγγραφα προσκομίσθηκαν» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Κατρούγκαλος: Λογική η πρόβλεψη των Σκοπιανών

Απαντώντας στην αντιπολίτευση ο Γιώργος Κατρούγκαλος δικαίωσε την κριτική της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «αυτό που προέβλεψαν ότι δεν θα ολοκληρώσουν τις διαδικασίες αν εμείς δεν τηρήσουμε δεσμεύσεις είναι λογικό»..

Ξεκινώντας την απάντησή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «ζήτησα από την επιτροπή το αυτονόητο. Να συζητήσουμε με νηφαλιότητα επι της ουσίας και όχι επι της διαδικασία. Φοβάμαι ότι δεν γίνεται αυτό. Τα θέματα που τέθηκαν απαντήθηκαν όλα. Προσχηματικά τίθενται γιατί ορισμένες πολιτικές δυνάμεις δεν θέλουν να συζητήσουν επι της ουσίας. Η ΝΔ προσπάθησε να συντονιστεί με το κομμάτι κοινωνίας που δεν θέλει τον όρο «Μακεδονία» να είναι τμήμα της Συμφωνίας. Οι βουλευτές σας ειδικά από την Μακεδονία αλλά όχι μόνο έλεγαν ότι δεν πρέπει στην ονομασία να υπάρχει ο όρος Μακεδονία. Μετά αντιληφθήκατε ότι δεν μπορείτε να φύγετε από την εθνική θέση. Η επίσημη θέση της ΝΔ ακούστηκε από τον εισηγητή στην επιτροπή και ήταν η επιβεβαίωση ότι περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία όμως περάσατε σε εθνότητα και γλώσσα. Όταν αυτά αποδείχθηκε ότι είναι έωλα βάλατε το θέμα Συντάγματος».

«Η συμφωνία Πρεσπών προβλέπει ότι πρώτα θα ψηφίσουν Σύνταγμα και κύρωση και μετά θα έρθει το ζήτημα σε εμάς. Λέει ο κ. Δένδιας ότι προέβλεψαν ότι εάν εμείς δεν ψηφίσουμε την Συμφωνία ή δεν συμφωνήσουμε να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση. Τι ήθελε να πετύχει η Συμφωνία; Πρώτα να ολοκληρώσουν αυτοί όλες τις άλλες υποχρεώσεις τους (αναθεώρηση και κύρωση) και μετά θα έρθει η Συμφωνία εδώ, Αυτό που προέβλεψαν ότι δεν θα ολοκληρώσουν τις διαδικασίες αν εμείς δεν τηρήσουμε δεσμεύσεις είναι λογικό» συμπλήρωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Το επίμαχο απόσπασμα από τα πρακτικά έχει ως εξής:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών): Πρέπει να απαντήσω αναλυτικά γιατί δεν επιτρέπεται να ψαρεύουμε σε θολά νερά και γιατί πρέπει να μιλήσουμε επί της ουσίας. Ήταν, λοιπόν, μεγάλο κέρδος της Συμφωνίας των Πρεσπών ότι προέβλεψε ότι πρώτα θα ολοκληρώσουν αυτοί τις δικές τους υποχρεώσεις, θα τελειώσουν την αναθεώρηση, θα τελειώσουν την κύρωση και μετά θα έρθει η Συμφωνία σε εμάς. Αυτό έγινε. Αυτό που προέβλεψαν ότι εάν εμείς δεν εκπληρώσουμε τις δικές μας υποχρεώσεις, δεν θα πρέπει και αυτοί να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δικές τους είναι εντελώς αυτονόητο και δεν είναι αντίθετο στη Συμφωνία. Ακριβώς το αντίθετο, είναι στο πλαίσιο του pacta sunt servanda. Και οι δύο δεσμευόμαστε από τη Συμφωνία, και οι δύο πρέπει να τη στηρίξουμε. Το δεύτερο επιχείρημα του κ. Δένδια, η δεύτερη απόχρωση, η οποία επίσης απαντήθηκε στη Βουλή, ήταν γιατί δεν προσκομίζουμε το σύνολο του συνταγματικού κειμένου.

Επιχειρώντας να απαντήσει σε όσα είπε ο Νίκος Δένδιας ότι πρέπει να προσκομιστεί το σύνολο του Συνταγματικού κειμένου, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ είπε ότι «από την πρώτη στιγμή καταθέσαμε την ρηματική διακοίνωση που περιλαμβάνει πλήρες κείμενο αναθεωρήσεων σε μετάφραση. Προσκομίσαμε και το πλήρες κείμενο Συντάγματος. Ο λόγος που προσκόμισα από την επίσημη ιστοσελίδα των Σκοπίων είναι για να σας δείξω τη συνταγματική τους τάξη. Πληροφορήθηκα ότι μπορεί να γίνει ενσωμάτωση σε ύστερο χρόνο ανεπίσημα. Αυτό που ζητάτε δεν υπάρχει γιατί δεν προβλέπεται από την δική τους συνταγματική τους τάξη. Όμως όσα λέτε έχουν ήδη απαντηθεί».

Μιλώντας για το περιεχόμενο του εγγράφου ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «αφορά πάγιες οδηγγίες και απευθύνει οδηγίες προς ΥΠΕΘΑ για το πώς θα χαρακτηρίζεται η πλειοψηφούσα εθνότητα, η γλώσσα και καταλήγει το κείμενο ότι εξακολουθούμε να ακολουθούμε τις πάγιες οδηγίες ώσπου να ολοκληρωθεί η λυση. Πήραμε το 110% από αυτά που ζητούσαμε».

Δένδιας: Δικαιώνονται οι φόβοι ότι θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδόνες»

Επανερχόμενος στο παρεμπίπτον θέμα ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι «αφορούσε την κατάθεση του επίσημου κωδικοποιημένου κειμένου με τις Συνταγματικές αλλαγές της γειτονικές χώρες. Αυτό που είπε τώρα ο υπουργός ειπώθηκε για πρώτη φορά. Είπε ότι δεν υπάρχει αυτό το κείμενο και δείχνει ότι είναι ανακριβές αυτό που είπε ο κ. Ξυδάκης. Το αρχικό αίτημα ήταν το Σύνταγμα που θα ισχύσει στα Σκόπια μετά την κύρωση της Συμφωνίας. Ο κ. Κατρούγκαλος επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει επιβεβαιώνοντας τους φόβους μας ότι οι αλλαγές θα μπουν ως κάποιο ψήφισμα στο Σύνταγμά τους και θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τους όρους "Μακεδονία" και "Μακεδόνες"».

Ο βουλευτής της ΝΔ επέμεινε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η συζήτηση κάνοντας λόγο για «πλήρη εξαπάτηση» των βουλευτών. «ΗΒουλή πρέπει να ψηφίσει ότι δεν μπορεί να εισέλθει σε συζήτηση θέματος υπο αυτούς τους όρους. Η κυβέρνηση μας είπε ότι έγιναν Συνταγματικές αλλαγές και σήμερα ο Υπουργός μας λεει ότι δεν θα υπάρξει νέο Σύνταγμα. Αυτά αποτελούν πλήρη εξαπάτησή μας. Δεν μπορεί η Βουλή να εισέλθει σε συζήτηση για το οποίο δεν υπάρχουν τα έγγραφα. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε συζήτηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Κατρούγκαλος: Η ΝΔ δεν θέλει να εισέλθει στην συζήτηση

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος επέμεινε ότι «η διαδικασία ολοκληρώθηκε όπως περιγράφεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών».

«Κατέθεσα από χθές και την ανακοίνωση του κ. Νίμιτς που επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε όπως περιγράφεται από την Συμφωνία των Πρεσπών. Εϊμαστε ώρημοι να συζητήσουμε επι της ουσίας. Προσχηματικές είναι οι κραυγές από την ΝΔ για να μην ακούσει ο κόσμος τα επιχειρήματα. Πικρό ποτήρι η αλήθεια αλλά να αντέξετε να το πιείτε εως τέλους» απάντησε ο κ. Κατρούγκαλος.

Σφυροκόπημα χωρίς τέλος από την αντιπολίτευση

Κριτική άσκησε και ο Ανδρέας Λοβέρδος τονίζοντας ότι «το άρθρο 1 της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει ανατραπεί. Αυτό άλλαξε τις ημερομηνίες και αυτό εξηγεί γιατί δεν έχουν καταχωρηθεί οι Συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια».

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Πάνος Καμμένος που είπε ότι «πήγατε να εξαπατήσετε το ΥΠΕΘΑ και σας απάντησε ο πρέσβης και σας είπαμε ότι δεν έχετε δικαίωμα να κάνετε χρήση του όρου "Μακεδονία". Αίρω την διαβάθμιση η απάντηση ήταν όταν δεν σας εξουσιοδοτούμε να κάνετε χρήση του όρου "Μακεδονία"».

Απαντώντας εκ νέου ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι «με τη ρηματική διακοίνωση μας βεβαιώνουν ότι ολοκληρώθηκαν οι δικές τους διαδικασίες επίσης ο κ. Νίμιτς επιβεβαιώνει ότι οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με όσα προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών».

«Αυτό που είπα είναι ότι λείπει η προυπόθεση για να μπούμε στην συζήτηση. Προϋπόθεση είναι ότι λείπουν τα δεδομένα και βασικές προϋποθέσεις. Ο κανονισμός της Βουλής επιβάλλει ψηφοφορία γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάψει να έχει πλειοψηφία» επέμεινε ο Νίκος Δένδιας.

Παφίλης: Εμείς σε αυτό το παιχνίδι δεν συμμετέχουμε

Στην συνέχεια η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου προχώρησε σε ψηφοφορία δια εγέρσεως προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το παρεμπίπτον θέμα που έθεσε η ΝΔ, δηλαδή να διακοπεί η συνεδρίαση εως ότου η κυβέρνηση καταθέσει τα έγγραφα, εγκρίνεται ή όχι. Η αντιπολίτευση διαμαρτυρήθηκε ότι έπρεπε να γίνει ονομαστική καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πλειοψηφία με αποτέλεσμα η κυρία Χριστοδουλοπούλου να σχολιάσει «Εχετε πολύ πλάκα. Δώστε πόνο».

Πάντως ο κ. Δένδιας είπε ότι η αντιπολίτευση δέχεται την αντιληπτική ικανότητα της προεδρεύουσας και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Κοινό μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΔΗΣΥ κατά της Χρυσής Αυγής

Στη σύζητηση ίσως για πρώτη φορά ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΔΗΣΥ εμφανίστηκαν με κοινή θέση στην Ολομέλεια. Αιτία στάθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλλε ο Ηλίας Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής που την συνόδευσε με ακραίο διχαστικό παραλήρημα.

«Αρνούμαι να τοποθετηθώ επι συνταγματικής ενστάσεων που υπέβαλλαν αυτοί που καταπατούν το Σύνταγμα και την Δημοκρατία. Αρνούμαι να τοποθετηθώ επι ενστάσεως που υπέβαλλαν αυτοί που οι πολιτικοί τους πρόγονοι παρέδωσαν την Μακεδονία στους Βούλγαρους. Αρνούμαι να τοποθετηθώ επι ενστάσεως που υπέβαλλε κόμμα που φέρει τον αγκυλωτό σταυρό» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας.

«Ως εκπρόσωπος λέω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται απολύτως με την θέση του εκπροσώπου της ΝΔ και δίνουμε μήνυμα δημοκρατίας στον ελληνικό λαό. Αυτό είναι και ένα μήνυμα ενότητας απέναντι στους νεοναζί και τους του Παύλου Φύσσα που μείνουν ως μαύρη σελίδα στην ιστορία. Οι προδότες της δημοκρατίας και του έθνους μιλούν για το έθνος και την Δημοκρατία» υπογράμμισε ο κ. Σταύρος Κοντονής από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παπαρήγα κατά ΣΥΡΙΖΑ: Η ιστορία δεν βρωμίζεται

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η κυρία Αλέκα Παπαρήγα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας πως «Όσες φορές και να καταθέσετε στεφάνι στην Καισαριανή αυτή η πρακτική σας δεν ξεπλένεται με τίποτα. Μόνο να βρωμίζετε - ή να επιδιώκεται να βρωμίζετε - γιατί η ιστορία δεν βρωμίζεται».

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουμε στο ΚΚΕ και στον «Ριζοσπάστη»  ότι κάνει λαθρεμπόριο ελπίδων και αριστερών ιδεών. Σήμερα ξέφυγε. Αναφέρομαι στην ομιλία της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ που μας είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι αντιιμπεριαλιστική και ακολουθεί τις παραδόσεις του αριστερού κινήματος και την πολιτική του ΕΑΜ. Με συγχωρείτε αλλά και αυτό είναι αντικομουνισμός» ειπε το στέλεχος του ΚΚΕ για να προσθέσει «Πρέπει να αναρωτηθούν οι αριστεροί πώς είναι δυνατόν αυτή η κυβέρνηση να θεωρείται η καλύτερη των τελευταίων χρόνων αναφορικά με τον ρόλο της για τα αμερικάνικα συμφέροντα. Άλλο πράγμα να μην μπορείς να τα κάνεις όλα και άλλο να κάνεις αυτά που οδηγούν τον ιμπεριαλισμό - που δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ - να σε θεωρεί ως την καλύτερη κυβέρνηση από το 1974 και μετά».

Η ίδια δε, υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μεταλλάχθηκε λόγω της κυβερνητικής εξουσίας αλλά πως ακολουθεί την ίδια  τακτική από την δεκαετία του 80 αναφέροντας ενδεικτικά τις θέσεις που είχε για τις αμερικάνικές βάσεις, το πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία κ.α.

Άδωνης: Τα Σκόπια έχουν παραβιάσει βασικούς όρους της συμφωνίας


Για παραβίαση βασικών όρων της Συμφωνίας των Πρεσπών από την κυβέρνηση των Σκοπίων με την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης μίλησε ο κ. Αδωνης Γεωργιάδης στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Η Συμφωνία έχει παραβιαστεί. Προέβλεπε ότι πρώτα οι Σκοπιανοί θα ολοκλήρωναν τις διαδικασίες και εμείς θα ακολουθούσαμε. Η σημερινή παραδοχή του κ. Κατρούγκαλου φανερώνει πως η συμφωνία έχει παραβιαστεί με τρόπο πρωτόγνωρο» είπε ο κ. Γεωργιάδης και εκτίμησε ότι η Συμφωνία θα προκαλέσει αστάθεια στα Βαλκάνια.

Ο ίδιος προκειμένου να δείξει ότι η γειτονική χώρα δεν θα προχωρήσει σε αλλαγές αναφορικά με την ονομασία της και τις αλυτρωτικές της βλέψεις είπε «Την ώρα που ο Ζάεφ ψήφιζε στο Δημοψήφισμα πίσω στο σχολείο στον πίνακα είχε ανηρτημένο χάρτη της «Μακεδονίας» περιλαμβάνοντας και την ελληνική Μακεδονία. Θα πείτε έγινε λάθος. Είναι όμως τόσο εξοικειωμένοι με την φωτογραφία που κανείς δεν φρόντισε να την βγάλει. Για να καταλάβετε το δούλεμα που τρώμε».

Ο ίδιος επανέλαβε ότι «εμείς δεν θέλουμε τον όρο «μακεδονία» για το ονοματολογικό και αν φθάσουμε να δεχθούμε σύνθετη ονομασία erga omnes θα είναι για εμάς επώδυνος συμβιβασμός. Για εσάς όμως που «Μακεδονία» τους ανεβάζατε και του τους κατεβάζατε είναι επιθυμία» και έκλεισε λέγοντας «σε λίγες εβδομάδες θα έρθει ο Ζάεφ και η προεδρικά φρουρά θα τον υποδεχθεί ως πρωθυπουργό της «Μακεδονίας» και εγώ που είμαι από το Αμύνταιο της Μακεδονίας θα πρέπει να το ανεχθώ. Ντροπή σας»

ΣΧΟΛΙΑ (92)

Ο ΧΑΣΟΔΙΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΣΦΑΓΕΑΣ ΤΩΝ

ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !

stp

Δηλαδή θα ψηφίσουμε κάτι για το οποίο δεν γνωρίζουμε, γουρούνι στο σακί που λέει ο σοφός λαός αλλά που μυαλό ο ΚΑΤΡΟΥ- ΚΑΛΟΣ.

Κωστας

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΟΥ ΣΥΓΓΝΩΜΗ, ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΑΔΥΝΑΜΟΣ, ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΣ, ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΔΕΙΛΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΩ ! ΜΠΟΡΩ ΜΟΝΟ ΝΑ ΚΛΑΨΩ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΟΥ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ ΑΛΗΤΕΣ ΣΕ ΒΙΑΖΟΥΝ !!! ΣΥΓΓΝΩΜΗ !!!!!!!!!

ChrisΑΚ

Παπατζιλίκια Τσίπρα για να μην ρισκάρει. Απαγόρευσε τους βολευτές του να μην παραμείνουν στην αίθουσα για να μην παρασυρθούν και πειστούν από τους ομιλητές που ανεβαίνουν στο βήμα και εξηγούν πόσο λάθος είναι η συμφωνία, και ρισκάρει να αλλάξουν γνώμη. Δεν αναφέρομαι λόγω ΧΑ στο βήμα διότι αποχωρούν οι περισσότεροι συνήθως.

Τσιπρολουτσέσκου

Ο Τσίπρας τελείωσε από τα Τέμπη και πάνω, χάρισε τη Μακεδονία στο απατεωνίστικο κρατίδιο του Σόρος. Αρχίζουν τα όργανα για την ένωση με την Μακεδονία του Αιγαίου και για μειονότητα. Την άλλη εβδομάδα τελειώνει και τη Θράκη και τα Δωδεκάνησα που ήθελαν λαθραίους και θα δοθούν στην Τουρκία πακέτο. Έπρεπε να λύσει τα προβλήματα το παιδί.

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ,ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΦΤΟΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ,ΜΑΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ ...ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ , ΝΑ ΕΧΕΙ ΝΕΝΕΚΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ...

Τελείωσε η Ελλάδα

Στη Θεσσαλονίκη καταλάβατε ότι θα αποκτήσετε μακεδονική υπηκοότητα και θα γίνετε ένας αχταρμάς με τους Σλάβους και τους Αλβανούς; Για ένα καραστημένο πρωτάθλημα στον Πάοκ δεν βγάζετε τσιμουδιά και πρέπει να πολεμήσουν οι άλλοι Έλληνες για εσάς; Δεν είδαμε να κάνετε τίποτα μήπως θέλετε κατά βάθος να γίνετε Βούλγαροι και να μιλάτε τη διάλεκτο του Ζάεφ;

Medrinos

Θα λογοδοτησετε προδότες, αν νομίζετε πως πουλήσατε την Μακεδονία και την Ελλάδα και θα γλιτώσετε είστε γελασμενοι

Κοινό μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΔΗΣΥ κατά της Χρυσής Αυγής

Η ΧΑ υπαρχει για να αλώνει τη πραγματική δεξιά..λένε 5 σωστά πραματα, πετάνε και δύο αρλουμπες, ούτως ώστε όλες οι σωστές θέσεις,( θέσεις ούτε καν δεξιάς, σωστές θέσεις που υπερασπίζονται όλα τα κράτη πλην της μπανανίας μας) να περνάνε στον κόσμο ως ναζιστικες-φασιστικες..επίσης έχουν εξασκηθεί πολύ σε ένα συγκεκριμένο στυλ ομιλίας ούτως ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία στους απλούς θεατές.. εννοείται φυσικά, ότι αν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας και η ΝΔ ήθελε όντως να σταματήσει τη συμφωνια, θα το κάνε..δε θέλει φυσικά..και επειδή κυκλοφορούν τελευταία πολλοι συνταγματολόγοι και νομικοί που μιλάνε περί συνταγματικοτητας , η ΧΑ που ως γνωστόν τα τελευταία χρόνια δρα ως πατερίτσα του συριζα, είπε να θίξει το θέμα ούτως ώστε να θεωρηθεί το θέμα λήξαν και να μη μπορεί να συζητηθεί καν...αν το θίξει ξανα η ΝΔ θα δώσει πάτημα στον συριζα να μιλάει περί ακροδεξιά ΝΔ και η ΝΔ δε θα το θίξει και για να μην ταυτιστεί με ακροδεξιά αλλά και γιατί δε τη συμφερει να μπλοκάρει τη συμφωνία..πως τον είπαμε τον νέο όρο;; win-win!!!

Νταξει είσαι καθυστερημενος

Δηλαδή το ΚΑΚΟ που κάνει η ΧΑ είναι Οτι είναι Πατριωτική και σου λένε οι ανθέλληνες. Ότι ο πατριωτισμός είναι ναζισμός ; Οκ, Τι θες να κανουνε δηλαδή ; Να μην είναι πατριώτες ; Άσε ρε παπουλη, δεν είναι για εσένα οι καλπες και η πολιτική . Εσυ είσαι Για καμία μακακια στο καφενείο . Μην το κουράζεις το ακατοίκητο.

ΘΚ

Απο Δοσίλογους αυτο το άμοιρο το έθνος καλά κρατεί...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mitsao5

Συναντήσεις με Ντόναλντ Τραμπ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ζόραν Ζάεφ και Νίκο Αναστασιάδη - Διαβάστε ολόκληρο το πρόγραμμα του πρωθυπουργού από το ταξίδι του στις ΗΠΑ  στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα

13
MAKS53

Η συγκεκριμένη σύσκεψη είναι η δεύτερη που γίνεται σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων - Η προηγούμενη ήταν αυτή του ΚΥΣΕΑ, καθώς στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί έντονη ανησυχία για το πώς θα μπει «φρένο» στα κύματα προσφύγων που έρχονται από τη γειτονική χώρα

65
Tsipras

Κατά την παρέμβασή του, στο φεστιβάλ του σχηματισμού  Articolo Uno, που μετέχει στη νέα ιταλική κυβέρνηση, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το μέτωπο αυτό είναι το μόνο που μπορεί να δώσει λύσεις για την αντιμετώπιση μιας σειράς προκλήσεων, όπως η ακροδεξιά και το Brexit

55