Γκάλοπ Marc: 66% «όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών

Γκάλοπ Marc: 66% «όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών

Ηχηρό μήνυμα εν όψει της ψηφοφορίας στη Βουλή - Το 67,4% πιστεύει ότι θα πρέπει να γίνουν εκλογές το αργότερο ως τον Μάιο - Οικονομία και Σκοπιανό ωθούν το «φύγετε» των πολιτών στον ΣΥΡΙΖΑ - Το 44,2% πιστεύει ότι τα πράγματα στα οικονομικά του θα είναι περίπου τα ίδια με σήμερα, το 42% εκτιμά ότι θα κινηθούν μάλλον χειρότερα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
prespes_xrwma
Κόκκινη κάρτα δείχνει η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού στο κυβερνητικό αφήγημα του τελευταίου διαστήματος τόσο για τα δήθεν θετικά επιτεύγματα της τετραετούς διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όσο και για την υποτιθέμενη επωφελή για τα εθνικά συμφέροντα υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Παρά την επίμονη προπαγανδιστική επιχείρηση στην οποία έχουν επιδοθεί το Μέγαρο Μαξίμου και η Κουμουνδούρου, η κοινή γνώμη αντιδρά έντονα στις παραχωρήσεις που έγιναν από την ελληνική πλευρά προς τα Σκόπια και ταυτόχρονα απορρίπτει συντριπτικά τους ισχυρισμούς περί επιστροφής στην κανονικότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ βρισκόμαστε μόλις μία βδομάδα πριν από την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών το 65,7% των συμμετεχόντων στην έρευνα που διενήργησε η Marc για το «ΘΕΜΑ» ζητεί από τα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου να πουν «Οχι». Σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο το ποσοστό είναι ελαφρώς ενισχυμένο (ήταν 64,5%), όπως το ίδιο συμβαίνει με τους υποστηρικτές της συμφωνίας, που από το 27,4% ανεβαίνουν στο 29,7%. Η μεγαλύτερη αντίδραση, όπως είναι αναμενόμενο, συναντάται στη Μακεδονία και τη Θράκη, που φτάνει στο 73,6%.

Εξίσου απορριπτικοί εμφανίζονται οι πολίτες και στον απολογισμό της τετραετίας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που συμπληρώνεται αυτές τις ημέρες. Επτά στους δέκα (72%) θεωρούν αυτή την περίοδο κακή και μάλλον κακή για τη χώρα και τους πολίτες, έναντι του ισχνού 26,7%, που την αποτιμά ως καλή και μάλλον καλή περίοδο. Την ίδια ώρα, οι Ελληνες είναι απαισιόδοξοι για την εξέλιξη που θα έχει η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους στη διάρκεια του 2019: το 44,2 πιστεύει ότι τα πράγματα θα είναι περίπου τα ίδια με σήμερα, το 42% εκτιμά ότι θα είναι μάλλον χειρότερα και μόνο το 12,8% ελπίζει ότι μπορεί να κινηθούν προς το καλύτερο.

Δύο στους τρεις θέλουν πρόωρες κάλπες

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι δύο στους τρεις Ελληνες θέλουν να τερματιστεί ο βίος της σημερινής κυβέρνησης και η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες, αφού το 43,9% θέλει να προκηρυχθούν άμεσα και το 23,5% να στηθούν τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές.

Στον αντίποδα, μόλις το 29,7% ενστερνίζεται τη διακηρυγμένη κυβερνητική επιδίωξη για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών με το τέλος της κυβερνητικής θητείας το προσεχές φθινόπωρο. Την τελευταία αυτή επιλογή κάνουν κατά βάση οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι προφανώς ευελπιστούν ότι το ροκάνισμα του χρόνου μπορεί να βελτιώσει τη χαμηλή επίδοση της κυβερνητικής παράταξης.

Κλείσιμο
Αν μάλιστα το εύρημα υπέρ των πρόωρων εκλογών συνδυαστεί με την παράσταση νίκης που είναι συντριπτικά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, τότε εξάγεται το συμπέρασμα ότι στο κοινωνικό σώμα υπάρχει ένα ισχυρό ρεύμα που υιοθετεί το σύνθημα «φύγετε» προς την κυβέρνηση, το οποίο προβάλλουν με ιδιαίτερη ένταση οι ηγεσίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και του Κινήματος Αλλαγής.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 70,4% του εκλογικού σώματος βλέπει νίκη της Ν.Δ., ενώ στην επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει -το βελτιωμένο μεν, πλην όμως χαμηλό- ποσοστό της τάξης του 19,3%.

prespes
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης