Κορωνοϊός

Handelsblatt για Τσίπρα: Επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας, δεν διαθέτει ικανότητα διακυβέρνησης

tsipras_vouli_arthro

Και η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει για Τσίπρα και Τερέζα Μέι: «Μόλις που τη γλίτωσαν»

Αρθρο για τον Αλέξη Τσίπρα και τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα φιλοξενεί η εφημερίδα Handelsblatt. Η γερμανική εφημερίδα  σημειώνει ότι «στην πραγματικότητα, ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, δεν διαθέτει ικανότητα διακυβέρνησης. Η χώρα απειλείται από πολιτική στασιμότητα. Άνθρωποι του οικονομικού κλάδου ελπίζουν να διεξαχθούν εκλογές νωρίτερα από το φθινόπωρο. Αλλά ο Τσίπρας διστάζει να κατέβει σε πρόωρες εκλογές. Μπορεί το Κοινοβούλιο να τον στήριξε τώρα με οριακή πλειοψηφία, αλλά την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων την έχει χάσει προ πολλού. Εδώ και τρία χρόνια η συντηρητική Νέα Δημοκρατία προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις. Ο πρωθυπουργός ελπίζει και προσπαθεί να το αλλάξει αυτό μέχρι το φθινόπωρο».

Από την άλλη το εγκώμιο του Ελληνα πρωθυπουργού πλέκει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung: «'Κέρδισε το πρώτο στοίχημα' ήταν ο τίτλος φιλοκυβερνητικής εφημερίδας. Το πρώτο στοίχημα, δηλαδή την πρόταση μομφής. Κατά την επικείμενη ψηφοφορία αναφορικά με το όνομα Βόρεια Μακεδονία για τη γειτονική χώρα ο Τσίπρας αναλαμβάνει ένα νέο ρίσκο. Ωστόσο οι ενέργειές του δεν έχουν να κάνουν ούτε με τζόγο, ούτε με πόκερ, αλλά αντιθέτως είναι πολύ καλά μετρημένες και ζυγισμένες. Σε άλλες χώρες ένας πρωθυπουργός χωρίς διασφαλισμένη πλειοψηφία στη Βουλή θα χαρακτηρίζονταν μάλλον ‘lame duck' (σ.σ. πολιτικός που εκτιμάται ότι οδεύει προς το πολιτικό του τέλος). Όχι όμως στην Ελλάδα: ο Τσίπρας θα μπορούσε να συνεχίσει να κυβερνά και με απλή πλειοψηφία. Γι' αυτό πολιτικοί αναλυτές στην Ελλάδα τον βλέπουν να εξέρχεται τώρα ενισχυμένος από την ψηφοφορία».

Παρακάτω ο δημοσιογράφος επισημαίνει ποιο θα μπορούσε να είναι το πολιτικό μέλλον του έλληνα πρωθυπουργού: «Εάν περάσει το όνομα Βόρεια Μακεδονία, ο Τσίπρας θα χάσει κι άλλους ψηφοφόρους. Ούτως ή άλλως όμως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ήδη τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να πέφτουν από το 35,5% που είχε κάποτε στο 16,5%. Πολύ πιθανό λοιπόν να μην επανεκλεγεί φέτος. Αλλά ο Τσίπρας είναι ακόμη νέος, λένε πολιτικοί αναλυτές. Σε μελλοντικές εκλογές θα είναι εκείνος που θα μπορεί να πει ότι έβγαλε τη χώρα από την οικονομική κρίση και πως επιπλέον τερμάτισε τη δύσκολη διαμάχη για το όνομα Μακεδονία, ανακτώντας με τον τρόπο αυτό την ικανότητα διακυβέρνησης της χώρας».

«Η επιδημία του εθνικισμού»

Η εφημερίδα Tageszeitung κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο τίτλο «Aggropolis» (σ.σ. από το aggressiv, δηλαδή επιθετικός), που συνοδεύεται από φωτογραφία έλληνα διαδηλωτή, ο οποίος φοράει στεφάνι δάφνης και κρατά την ελληνική σημαία. Στο επίσης πρωτοσέλιδο σχόλιο υπό τον τίτλο «Η επιδημία του εθνικισμού», υπογραμμίζεται ότι ο εθνικισμός εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς στην Ευρώπη: «Είναι η απόλυτη παραφροσύνη. Και ο εθνικισμός λειτουργεί έτσι όπως λειτουργεί πάντα: με έναν αδυσώπητα κακό και επιπλέον ξένο αντίπαλο, με επίκληση στο συναίσθημα του πατριωτισμού σε μια δήθεν ομοιογενή κοινωνία και με το φόβο μιας ανύπαρκτης απειλής. Το ότι στις τάξεις των ελλήνων εθνικιστών φουντώνουν τα πατριωτικά συναισθήματα θα μπορούσε να μας αφήσει αδιάφορους εάν αφορούσε μόνο την Ελλάδα και τη ‘Μακεδονία'. Ωστόσο η εθνικιστική ασθένεια εξελίσσεται σε όλη την ήπειρο σε επιδημία. Χωρίζει τους κατοίκους της Κριμαίας από τους Ουκρανούς, Ελληνοκύπριος από Τουρκοκύπριους, Μολδαβούς από τους κατοίκους της Υπερδνειστερίας, Καταλανούς από Ισπανούς και Φλαμανδούς από Βαλλόνους. Στις εκάστοτε φούσκες που δημιουργεί ο εθνικισμός προκαλεί μεγαλύτερη αλληλεγγύη απ' ό,τι εκείνη που δημιουργεί η έντονη αδικία μεταξύ φτωχών και πλουσίων. Και απειλεί να κατασπαράξει την Ε.Ε. εκ των έσω».

Στη διαδικτυακή έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύεται σχόλιο με αναφορές σε Ελλάδα και Μ. Βρετανία, όπου διεξήχθησαν σχεδόν παράλληλα ψηφοφορίες κατά τις οποίες οι πρωθυπουργοί των δυο χωρών απέσπασαν επαρκείς ψήφους για να παραμείνουν στο αξίωμά τους. Υπό τον τίτλο «Μόλις που τη γλίτωσαν» ο συντάκτης επισημαίνει: «Η Τερέζα Μέι και ο Αλέξης Τσίπρας ξεπέρασαν το εμπόδιο της πρότασης μομφής στα κοινοβούλιά τους. Παρ' όλα αυτά, αυτό το διάστημα θα πρέπει– ποιος θα το πίστευε – να ανησυχεί κανείς περισσότερο για τη Μ. Βρετανία, παρά για την Ελλάδα».

Αυστριακή εφημερίδα «Der Standard»:«Από κομμουνιστής έγινε επαγγελματίας πολιτικός»

«Πόσο επικίνδυνος είναι αυτός ο άνθρωπος για την Ευρώπη; Είναι απειλή για την ΕΕ;», διερωτάται η αυστριακή εφημερίδα «Der Standard» υπενθυμίζοντας στους αναγνώστες της ότι, με τον τρόπο αυτό ο ευρωπαικός Τύπος αντιμετώπισε τον Τσίπρα όταν ανέλαβε τον πρωθυπουργικό θώκο.

«Από κομμουνιστής που ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, έγινε επαγγελματίας πολιτικός» σχολιάζει το επίμαχο δημοσίευμα.

«Πριν από τέσσερα χρόνια,όταν ο αρχηγός του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού της Ελλάδας, πολλοί τίτλοι εφημερίδων τον έβλεπαν ως απειλή για την Ευρώπη. Τώρα, κανείς δεν φοβάται πια τον Αλέξη Τσίπρα. Για τον 44χρονο γιο εργολάβου, ο οποίος οποίος σπούδασε πολιτικός μηχανικός, η λαικίστικη δράση αποτελεί πλέον παρελθόν», γράφει η αυστριακή εφημερίδα σχολιάζοντας πως, ενώ οι Έλληνες ήταν αντίθετοι στα μέτρα λιτότητας των πιστωτών, ο Τσίπρας τα υιοθέτησε.

«Το περασμένο καλοκαίρι, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε το τέλος στην κρίσης του χρέους. Στο μεταξύ, έγινε επαγγελματίας πολιτικός δίνοντας έμφαση στην εξωτερική πολιτική. Η αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ σε «Βόρεια Μακεδονία» δεν θα ήταν εφικτή αν δεν είχε καλές σχέσεις του με την κυβέρνηση των Σκοπίων του Ζόραν Ζάεφ. Αν όλα πάνε καλά, ο Τσίπρας θα μείνει στην ιστορία με αυτήν την πολιτική συμφιλίωσης. Εάν οι δημοσκοπήσεις είναι σωστές, τότε ο πρώην αντίπαλος της παγκοσμιοποίησης και οπαδός του Παναθηναϊκού δεν έχει πολλές πιθανότητες επανεκλογής. Επί του παρόντος, το ποσοστό του κόμματός του βρίσκεται περίπου στο 25%».

Le Figaro:«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι άνευ προηγουμένου»

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχασε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο επιβάλλοντας τη «συμφωνία των Πρεσπών»», γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».
«Μπορεί να κρατήσει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ενώ υποστηρίζεται μόνο από μια μειοψηφία βουλευτών; Η κατάσταση είναι άνευ προηγουμένου στην Ελλάδα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κέρδισε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των βουλευτών στην ψηφοφορία που έγινε το βράδυ της Τετάρτης αλλά μπορεί να υπολογίζει μόνο σε 145 βουλευτές από τους 300 συνολικά μέχρι το τέλος της θητείας του τον επόμενο Οκτώβριο. Ο κυβερνητικός εταίρος του,το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, άφησε το κυβερνητικό πλοίο την περασμένη Κυριακή και μόνο τρεις από τους επτά βουλευτές αυτού του μικρού κόμματος θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό δεν αρκεί για να φτάσει τις 151 έδρες που απαιτούνται για την πλειοψηφία»,επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης