Αμερικανός αξιωματούχος: Η Ελλάδα είναι ευνοημένη από τη Συμφωνία των Πρεσπών

us_embassy_athens

«O κ. Αποστολάκης έχει καλή φήμη στις ΗΠΑ» είπε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ - Τι αποκάλυψε για τα F-16 και τον Πάνο Καμμένο - Γιατί αρνήθηκε να σχολιάσει τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις

Την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει τον «βόρειο γείτονα της Ελλάδας ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», όταν κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών υπογράμμισε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, τονίζοντας παράλληλα ότι «ευνοημένη από τη συμφωνία είναι η Ελλάδα».

Μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, ο Αμερικανός αξιωματούχος έκανε ιδιαίτερες αναφορές στις οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις που θα έχει η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, μιλώντας για τους ενεργειακούς αγωγούς στην ευρύτερη περιοχή, τις επενδύσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα από ελληνικές τράπεζες στην πΓΔΜ, στο εμπόριο, τον τουρισμό και στην αναβάθμιση του ιστορικού ρόλου της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η πρώτη φορά εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα που βρισκόμαστε τόσο κοντά σε μια λύση που θα εγγυάται την ασφάλεια και την ευημερία της περιοχής των δυτικών Βαλκανίων. «Η σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών έγκειται στο κοινό όραμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ελλάδας για τη σταθερότητα των δυτικών Βαλκανίων και για τη χρήση αυτής της Συμφωνίας ως παράδειγμα για την επίλυση και άλλων διαφορών στην περιοχή, όπως στην Αλβανία, το Κόσοβο και τη Σερβία».

Όπως υπογράμμισε ο Αμερικανός αξιωματούχος,  το 2018 υπήρξε μια από τις καλύτερες χρονιές στην ιστορία των σχέσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα, τόσο λόγω της Διεθνούς Εκθέσεων της Θεσσαλονίκης, όπου οι ΗΠΑ ήταν η τιμώμενη χώρα, όσο και λόγω της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, στην αμυντική συνεργασία και στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Αναφορικά με την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και την αναβάθμιση των F – 16 που προώθησε ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας, ο Αμερικανός αξιωματούχος αρκέστηκε να μιλήσει για τη «στενή σχέση» που αναπτύχθηκε ανάμεσα στην αμερικανική πλευρά και τον κ. Καμμένο στον οποίον «αναγνωρίζεται η πρόοδος που έχει συντελεστεί». Σχετικά με τον ναύαρχο Αποστολάκη και τον νέο ρόλο που θα αναλάβει ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι ο «κ. Αποστολάκης έχει καλή φήμη στις Ηνωμένες Πολιτείες και υπήρξε ενεργό μέλος της ελληνικής αποστολής».

Ερωτηθείς για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και την πιθανότητα η επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας να απορρίψει τη Συμφωνία, ο Αμερικανός αξιωματούχος αρνήθηκε να δώσει ευθεία απάντηση, δηλώνοντας ότι η πολιτική της Ελλάδας αφορά στους Έλληνες πολίτες και πολιτικούς. «Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σε υποθετικές ερωτήσεις και να προδιαγράψει το μέλλον. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να να εστιάσουμε στα οικονομικά και εμπορικά οφέλη που θα έχει η επίλυση του ζητήματος, κυρίως για τους πολίτες της βορείου Ελλάδας».

Σε σχέση με τις εξελίξεις που θα έχει η κύρωση της συμφωνίας για την πΓΔΜ, δηλαδή την ένταξη της χώρας στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς, ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι η χώρα του θα υποστηρίξει την ταχεία ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ όπου διαθέτει φωνή. Σχετικά με την ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ενστάσεις για μελλοντική διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια που έχει εκφράσει κυρίως η Γαλλία, ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε στην επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές και στην αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εντός του 2019. « Οι ιστορικές αλλαγές που θα λάβουν χώρα στη γείτονα, στα βιβλία ιστορίας και στα επίσημα έγγραφα θα γίνουν διότι οι πολίτες της επιθυμούν να γίνουν μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή τα tweets του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος απείλησε την Τουρκία με οικονομικά αντίποινα σε περίπτωση που η χώρα επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας, ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι σημαντικό η Τουρκία να μην στρέψει την πλάτη της στη Δύση και να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνει ανοιχτή η «πόρτα της Ευρώπης». Υπογράμμισε ωστόσο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αντίθετες με την αγορά των S – 400 από τη γείτονα και η χώρα του θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη.

ΣΧΟΛΙΑ (47)

ΟΥΦ!

Μόλις μούφυγε ένα βάρος! Αφού το είπανε οι σύμμαχοι και προστάτες μας οι Αμερικάνοι όλα θα πάνε καλά! ...όπως και το 74 στην Κύπρο!

Ruskaya propaganda

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ότι καλύτερο θα μπορούσαμε να πετύχουμε δεδομένων των συνθηκών υπό τις οποίες διαπραγματεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση,χάρις την αμεριστη βοήθεια του αμερικανικού και του ευρωπαϊκού παράγοντα,από εκεί και πέρα είναι φανερό ότι οι δυτικές ενέργειες "χάλασαν" τα ρωσικά σχέδια επιρροής στα Βαλκάνια γι'αυτό και οι Ρώσοι βρίσκονται σε πανικό και επιτίθονται στην Ελλάδα,δεν θα τους περάσει όμως.

Η Ελλάδα...

... είναι ευνοημένη από τη συμφωνία των Πρεσπών. Έδωσε μόνο τη Μακεδονια. Για Θράκη, Ήπειρο και νησιά θα το συζητήσουμε αργότερα!!!!

Σε

ευχαριστούμε ΗΠΑ που ΔΙΕΛΥΣΕΣ την ΕΣΣΔ και γλίτωσες την Ελλάδα από τα δόντια του κομμουνισμού,σε ευχαριστούμε ΗΠΑ που ανάγκασες τα Σκόπια να άλλαξουν το σύνταγμα τους και να αφαιρέσουν κάθε ίχνος αλυτρωτισμού και τέλος σε ευχαριστούμε ΗΠΑ που έδωσες ψωμί σε 3.000.000 Έλληνες μετανάστες.God bless America.

Θραξ

Στοκος?

@

1,300,000 είναι οι Ελληνικής καταγωγής αλλά ναι δεν είναι και λίγοι...... Το κομμουνισμό που τον θυμήθηκες? Εχει τελείωσει από το 1989!!

ΣΩΚΡΑΤΗΣ

Μα όντως η συμφωνία των Πρεσπών είναι συμφέρουσα για την Ελλάδα γιατί διασφαλίζει την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας, απομακρύνει τις οποίες αλυτρωτικές τάσεις καποιων ακραίων βορειομακεδονων και ισχυροποιεί τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια!

Και το καλύτερο ......

Διασφαλίζει <<ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ>> !

Θραξ

1 στοκος + 1 στοκος= 2 στοκοι!

ΤΙ ΛΕ ΡΕ ΣΤΟΚΕ?

ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝΕ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΧΑΛΒΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ΩΣ ΒΩΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Τι να πει κανεις.

Cgg

Φατε σανο δυτικοδουλα γιδια ετσι σας δουλευει η αμερικα που αγαπατε, φάτε σανο αυτοι ,θα μας διαλύσουν χωρις πολεμο,χειροτεροι κ απο τους Γερμανούς ειναι...φατε σανο αμερικανολαγνοι που κρυφτηκατε σε τρυπες

Τα

Σκόπια άλλαξαν το συνταγματικό τους όνομα από "δημοκρατία της Μακεδονίας" σε "δημοκρατία της βόρειας Μακεδονίας",ονομασία με καθαρά ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΌ προσδιορισμό,ευχαριστούμε ΗΠΑ.

Σκουζουν τα ρωσάκια

Οι ΗΠΑ αποτελούν στρατιωτική,τεχνολογική και οικονομική υπερδυναμη,διαθέτοντας ένα από τα υψηλότερα βιωτικά επίπεδα παγκοσμίως με κατακεφαλην ΑΕΠ ισάξιο της Ελβετίας.Δεν το λέω εγώ αλλά η Παγκοσμια Τράπεζα,το Διεθνές Νομισματικό Ταμειο και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών,οργανισμοί στους οποίους συμμετέχουν σχεδόν όλα τα κράτη της υφηλίου!φιλάκια.

Η στιγμη που μαθαινεις

Οτι η Αμερικη δινει πολλα λεφτα σε διαφορες χωρες γνωστο ως "foreign aid" και τα Σκοπια παιρνουνε πιο πολλα απο την Ελλαδα. Πιο βιωτικο επιπεδο ρε στοκε, αφου πιο πολλα λεφτα δινουνε στους αλλους παρα σε εμας. Δε θα παρουμε ποτε τιποτα ειμαστε θεμα της ΕΕ. Οσο για τεχνολογια εδω γελανε, τα f35 ειναι αποτυχια συνεχεια προβληματα τα s400 ειναι οτι πιο ανωτερο υπαρχει σε αεροαμυνα, τους πηρε δεκα χρονια να κανουνε το m16 να μην κολλαει, τους πηρε 20 χρονια να διαλυσουν το προγραμα oicw σε xm8 και x25 και το xm8 το ακυρωσανε. Το οποιο το εφτιαχνε η γερμανικη heckler and koch και η εταιρια που εφτιαχνε τα m16, m4 και διαφορα πιστολια τυπου κολτ, η colt χρεωκοπησει. Για τα κλαιν μαιν τανκς που εχουνε ας μην πω τιποτα. FAIL. Επισης το Νατο διαλυεται, ολη η οικονομια της Αμερικης ειναι μια φουσκα και δεν κανουνε πια παιδια οποτε ο πλυθησμος θα μικρυνει.

Praktoro Pasoko Syrizanel

Γιά να μην κρατάνε ούτε τα προσχήματα μάλλον θεωρούν την Ελληνική κοινωνία ηλίθια και ίσως να μην έχουν άδικο. Πρώτη φορά Αριστερή κυβέρνηση είναι το αγαπημένο σκυλάκι της Αμερικής και των Sorros, Rothchild κλπ.--------------ΠΡΑΚΤΟΡΙΛΙΚΙΑ ΣΕ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΕΡΑ ΤΣΙΠΡΟΠΟΛΑΚΗΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΜΜΕΝΟΚΟΤΖΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΡΑΤΑΝΕ ΟΎΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥΣ γιατί ΔΕΝ υπάρχει Αντιπολίτευση.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

papdadkou-alph

Κατά πληροφορίες είναι ένα από τα 3-4 πρόσωπα που υπέβαλαν αίτηση - Η Γιάννα Παπαδάκου έχει καταγγελθεί από την πρώην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου για εμπλοκή στη σκευωρία Novartis

21