Αμερικανός αξιωματούχος: Η Ελλάδα είναι ευνοημένη από τη Συμφωνία των Πρεσπών

us_embassy_athens

«O κ. Αποστολάκης έχει καλή φήμη στις ΗΠΑ» είπε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ - Τι αποκάλυψε για τα F-16 και τον Πάνο Καμμένο - Γιατί αρνήθηκε να σχολιάσει τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις

Την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει τον «βόρειο γείτονα της Ελλάδας ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», όταν κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών υπογράμμισε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, τονίζοντας παράλληλα ότι «ευνοημένη από τη συμφωνία είναι η Ελλάδα».

Μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, ο Αμερικανός αξιωματούχος έκανε ιδιαίτερες αναφορές στις οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις που θα έχει η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, μιλώντας για τους ενεργειακούς αγωγούς στην ευρύτερη περιοχή, τις επενδύσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα από ελληνικές τράπεζες στην πΓΔΜ, στο εμπόριο, τον τουρισμό και στην αναβάθμιση του ιστορικού ρόλου της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η πρώτη φορά εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα που βρισκόμαστε τόσο κοντά σε μια λύση που θα εγγυάται την ασφάλεια και την ευημερία της περιοχής των δυτικών Βαλκανίων. «Η σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών έγκειται στο κοινό όραμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ελλάδας για τη σταθερότητα των δυτικών Βαλκανίων και για τη χρήση αυτής της Συμφωνίας ως παράδειγμα για την επίλυση και άλλων διαφορών στην περιοχή, όπως στην Αλβανία, το Κόσοβο και τη Σερβία».

Όπως υπογράμμισε ο Αμερικανός αξιωματούχος,  το 2018 υπήρξε μια από τις καλύτερες χρονιές στην ιστορία των σχέσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα, τόσο λόγω της Διεθνούς Εκθέσεων της Θεσσαλονίκης, όπου οι ΗΠΑ ήταν η τιμώμενη χώρα, όσο και λόγω της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, στην αμυντική συνεργασία και στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Αναφορικά με την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και την αναβάθμιση των F – 16 που προώθησε ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας, ο Αμερικανός αξιωματούχος αρκέστηκε να μιλήσει για τη «στενή σχέση» που αναπτύχθηκε ανάμεσα στην αμερικανική πλευρά και τον κ. Καμμένο στον οποίον «αναγνωρίζεται η πρόοδος που έχει συντελεστεί». Σχετικά με τον ναύαρχο Αποστολάκη και τον νέο ρόλο που θα αναλάβει ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι ο «κ. Αποστολάκης έχει καλή φήμη στις Ηνωμένες Πολιτείες και υπήρξε ενεργό μέλος της ελληνικής αποστολής».

Ερωτηθείς για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και την πιθανότητα η επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας να απορρίψει τη Συμφωνία, ο Αμερικανός αξιωματούχος αρνήθηκε να δώσει ευθεία απάντηση, δηλώνοντας ότι η πολιτική της Ελλάδας αφορά στους Έλληνες πολίτες και πολιτικούς. «Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σε υποθετικές ερωτήσεις και να προδιαγράψει το μέλλον. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να να εστιάσουμε στα οικονομικά και εμπορικά οφέλη που θα έχει η επίλυση του ζητήματος, κυρίως για τους πολίτες της βορείου Ελλάδας».

Σε σχέση με τις εξελίξεις που θα έχει η κύρωση της συμφωνίας για την πΓΔΜ, δηλαδή την ένταξη της χώρας στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς, ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι η χώρα του θα υποστηρίξει την ταχεία ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ όπου διαθέτει φωνή. Σχετικά με την ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ενστάσεις για μελλοντική διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια που έχει εκφράσει κυρίως η Γαλλία, ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε στην επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές και στην αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εντός του 2019. « Οι ιστορικές αλλαγές που θα λάβουν χώρα στη γείτονα, στα βιβλία ιστορίας και στα επίσημα έγγραφα θα γίνουν διότι οι πολίτες της επιθυμούν να γίνουν μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή τα tweets του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος απείλησε την Τουρκία με οικονομικά αντίποινα σε περίπτωση που η χώρα επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας, ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι σημαντικό η Τουρκία να μην στρέψει την πλάτη της στη Δύση και να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνει ανοιχτή η «πόρτα της Ευρώπης». Υπογράμμισε ωστόσο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αντίθετες με την αγορά των S – 400 από τη γείτονα και η χώρα του θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη.

ΣΧΟΛΙΑ (48)

ΟΥΦ!

Μόλις μούφυγε ένα βάρος! Αφού το είπανε οι σύμμαχοι και προστάτες μας οι Αμερικάνοι όλα θα πάνε καλά! ...όπως και το 74 στην Κύπρο!

Ruskaya propaganda

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ότι καλύτερο θα μπορούσαμε να πετύχουμε δεδομένων των συνθηκών υπό τις οποίες διαπραγματεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση,χάρις την αμεριστη βοήθεια του αμερικανικού και του ευρωπαϊκού παράγοντα,από εκεί και πέρα είναι φανερό ότι οι δυτικές ενέργειες "χάλασαν" τα ρωσικά σχέδια επιρροής στα Βαλκάνια γι'αυτό και οι Ρώσοι βρίσκονται σε πανικό και επιτίθονται στην Ελλάδα,δεν θα τους περάσει όμως.

Η Ελλάδα...

... είναι ευνοημένη από τη συμφωνία των Πρεσπών. Έδωσε μόνο τη Μακεδονια. Για Θράκη, Ήπειρο και νησιά θα το συζητήσουμε αργότερα!!!!

Σε

ευχαριστούμε ΗΠΑ που ΔΙΕΛΥΣΕΣ την ΕΣΣΔ και γλίτωσες την Ελλάδα από τα δόντια του κομμουνισμού,σε ευχαριστούμε ΗΠΑ που ανάγκασες τα Σκόπια να άλλαξουν το σύνταγμα τους και να αφαιρέσουν κάθε ίχνος αλυτρωτισμού και τέλος σε ευχαριστούμε ΗΠΑ που έδωσες ψωμί σε 3.000.000 Έλληνες μετανάστες.God bless America.

Θραξ

Στοκος?

@

1,300,000 είναι οι Ελληνικής καταγωγής αλλά ναι δεν είναι και λίγοι...... Το κομμουνισμό που τον θυμήθηκες? Εχει τελείωσει από το 1989!!

ΣΩΚΡΑΤΗΣ

Μα όντως η συμφωνία των Πρεσπών είναι συμφέρουσα για την Ελλάδα γιατί διασφαλίζει την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας, απομακρύνει τις οποίες αλυτρωτικές τάσεις καποιων ακραίων βορειομακεδονων και ισχυροποιεί τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια!

Και το καλύτερο ......

Διασφαλίζει <<ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ>> !

Θραξ

1 στοκος + 1 στοκος= 2 στοκοι!

ΤΙ ΛΕ ΡΕ ΣΤΟΚΕ?

ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝΕ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΧΑΛΒΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ΩΣ ΒΩΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Τι να πει κανεις.

Cgg

Φατε σανο δυτικοδουλα γιδια ετσι σας δουλευει η αμερικα που αγαπατε, φάτε σανο αυτοι ,θα μας διαλύσουν χωρις πολεμο,χειροτεροι κ απο τους Γερμανούς ειναι...φατε σανο αμερικανολαγνοι που κρυφτηκατε σε τρυπες

Τα

Σκόπια άλλαξαν το συνταγματικό τους όνομα από "δημοκρατία της Μακεδονίας" σε "δημοκρατία της βόρειας Μακεδονίας",ονομασία με καθαρά ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΌ προσδιορισμό,ευχαριστούμε ΗΠΑ.

Σκουζουν τα ρωσάκια

Οι ΗΠΑ αποτελούν στρατιωτική,τεχνολογική και οικονομική υπερδυναμη,διαθέτοντας ένα από τα υψηλότερα βιωτικά επίπεδα παγκοσμίως με κατακεφαλην ΑΕΠ ισάξιο της Ελβετίας.Δεν το λέω εγώ αλλά η Παγκοσμια Τράπεζα,το Διεθνές Νομισματικό Ταμειο και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών,οργανισμοί στους οποίους συμμετέχουν σχεδόν όλα τα κράτη της υφηλίου!φιλάκια.

Η στιγμη που μαθαινεις

Οτι η Αμερικη δινει πολλα λεφτα σε διαφορες χωρες γνωστο ως "foreign aid" και τα Σκοπια παιρνουνε πιο πολλα απο την Ελλαδα. Πιο βιωτικο επιπεδο ρε στοκε, αφου πιο πολλα λεφτα δινουνε στους αλλους παρα σε εμας. Δε θα παρουμε ποτε τιποτα ειμαστε θεμα της ΕΕ. Οσο για τεχνολογια εδω γελανε, τα f35 ειναι αποτυχια συνεχεια προβληματα τα s400 ειναι οτι πιο ανωτερο υπαρχει σε αεροαμυνα, τους πηρε δεκα χρονια να κανουνε το m16 να μην κολλαει, τους πηρε 20 χρονια να διαλυσουν το προγραμα oicw σε xm8 και x25 και το xm8 το ακυρωσανε. Το οποιο το εφτιαχνε η γερμανικη heckler and koch και η εταιρια που εφτιαχνε τα m16, m4 και διαφορα πιστολια τυπου κολτ, η colt χρεωκοπησει. Για τα κλαιν μαιν τανκς που εχουνε ας μην πω τιποτα. FAIL. Επισης το Νατο διαλυεται, ολη η οικονομια της Αμερικης ειναι μια φουσκα και δεν κανουνε πια παιδια οποτε ο πλυθησμος θα μικρυνει.

@

Ρε στοκε το 60 % των πολυεθνικών αμερικανικές είναι,πιο στιβαρή οικονομία από της Αμερικής δεν υπάρχει,φούσκα είναι η οικονομία της Κίνας, επίσης το ΝΑΤΟ κάθε χρόνο μεγαλώνει όπως επίσης η Αμερική διαθέτει τα πιο εξελιγμένα όπλα λόγο της υψηλής τεχνολογίας που διαθέτει...ενημερωσου κουκλίτσα!

Η στιγμή που μαθαίνεις

ότι τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές,το ίντερνετ,τον προγραμματισμό,την τεχνητή νοημοσύνη και γενικά ο,τι έχει σχέση με την επιστήμη της πληροφορική είναι ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ κατορθωματα,συν το γεγονός ότι τα περισσότερα Νόμπελ φυσικής,χημείας και ιατρικής κατέληξαν σε ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ χέρια...ΟΥΑΟΥ

Η στιγμή που μαθαίνεις

Όταν (ποτέ;) μάθει ο ελληνας να συζητάει και μάθει να συμμετέχει σε συζήτηση χωρίς να προσβάλει και να βρίζει ασταμάτητα τότε θα πάψει να είναι (ο ίδιος) στοκος! Εσεις ο ίδιος δεν αρχίσατε να μαθαίνεται κύριε, το να θέλετε να διδάξετε άλλους είναι το λιγότερο αλαζονια! Σας εύχομαι καλά μυαλά και καθαρή γλώσσα

926

Τι αερολογίες λες και εσύ ρε. Στο τέλος θα μας πεις ότι οι ρώσοι έχουν σοβαρή τεχνολογία. Μήπως πιστεύεις και τις θεωρίες για ρωσικά υπερόπλα; . Οι ΗΠΑ ξοδεύουν ποσά για την άμυνα που λιμασμένοι ρώσοι δεν θα φτάσουν ούτε σε 80 χρόνια. Όσο για το ΝΑΤΟ που διαλύεται, αυτά τα λενε από το 1990. Ο κάθε άσχετος έχει γίνει ειδικός .

Praktoro Pasoko Syrizanel

Γιά να μην κρατάνε ούτε τα προσχήματα μάλλον θεωρούν την Ελληνική κοινωνία ηλίθια και ίσως να μην έχουν άδικο. Πρώτη φορά Αριστερή κυβέρνηση είναι το αγαπημένο σκυλάκι της Αμερικής και των Sorros, Rothchild κλπ.--------------ΠΡΑΚΤΟΡΙΛΙΚΙΑ ΣΕ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΕΡΑ ΤΣΙΠΡΟΠΟΛΑΚΗΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΜΜΕΝΟΚΟΤΖΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΡΑΤΑΝΕ ΟΎΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥΣ γιατί ΔΕΝ υπάρχει Αντιπολίτευση.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kotzias_ar

Ο Νίκος Κοτζιάς στην αναφορά του στον Άρειο Πάγο παρουσίασε μηνύματα όπως «τώρα θα απολογηθείς αλήτη» και «μαζέψου γιατί θα σε τελειώσω» - «Θα καταθέσω τα στοιχεία που φοβάται» η απάντηση Καμμένου

pollakis_ar

Αποθρασυμένος από την κάλυψη του Μαξίμου, ξεπέρασε και τον ίδιο του τον εαυτό με τις τραμπούκικες απειλές και τους εκβιασμούς κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος -  Ζητείται παρέμβαση της Δικαιοσύνης - Αναμένεται αντίδραση και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

690_fa83d939-c781-47fb-bc2a-ef314c462144

«Η είδηση είναι ότι ο Τσίπρας εξακολουθεί να καλύπτει τον ανεκδιήγητο υπουργό του, ενώ μετατρέπει την Ελλάδα σε Μπανανία» αναφέρει η Πειραιώς για το τηλεφώνημα του Παύλου Πολάκη στον Γιάννη Στουρνάρα

2
stournaras_polakis_art2

Ωμή παρέμβαση ενός υπουργού στο έργο της ανεξάρτητης Τράπεζας της Ελλάδος - Τον εκβιάζει ότι θα πάει στο γραφείο του και θα μείνει εκεί, μέχρι να διατάξει έρευνα και για άλλα δάνεια, εκτός από το δικό του, από την Attica Bank - Έδωσε στη δημοσιότητα επιλεκτικά μέρη της συνομιλίας τους - ΝΔ: Εξόφθαλμη κακουργηματική ενέργεια, να παρέμβει η Δικαιοσύνη

111
mitsotakis_me_bankers_3

Η πρόταση του προέδρου της ΝΔ: για όσους πολίτες ήταν κατά την τελευταία τριετία συνεπείς στην αποπληρωμή των στεγαστικών τους δανείων, να υπάρχει ως επιβράβευση μια εύλογη μείωση επιτοκίου για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα

33