Η ώρα της αλήθειας για Τσίπρα - Καμμένο

tsipras-kamenos-maximou_main01

Στις 10:30 η περιβόητη συνάντηση των δύο ανδρών - Θα ακολουθήσει στις 12:00 συνέντευξη Τύπου του προέδρου των ΑΝΕΛ - Η kolotoumpa Καμμένου που τώρα ζητά βελούδινο διαζύγιο και οι προθέσεις Τσίπρα για ψήφο εμπιστοσύνης

Ήρθε η Κυριακή κοντή γιορτή του Πάνου Καμμένου και του ρόλου που θα έχει στη συγκυβέρνηση μετά από μία εβδομάδα απειλών, τελεσιγράφων και εν τέλει της  κωλοτούμπας της Παρασκευής του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Από το σημερινό ραντεβού αναμένεται να φανούν οι προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα για το αν θα μετρηθεί με το πολιτικό του ταίρι στη Βουλή ή στα μαρμαρένια αλώνια.  
Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τις 12:30 αλλά στη συνέχεια με ανακοίνωση του κόμματος προσδιορίστηκε μισή ώρα νωρίτερα.

Παρά τους όρους για «βελούδινο» διαζύγιο που προσφέρει ο Πάνος Καμμένος, ο πρωθυπουργός διατηρεί ζωντανά όλα τα σενάρια με αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί να αποκλείσει κατάθεση πρότασης ψήφου εμπιστοσύνης την ερχόμενη εβδομάδα.  Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να έχει πλέον το πάνω χέρι, κάτι που φάνηκε και στον τρόπο με τον οποίο έκλεισε το σημερινό ραντεβού. Οι αρχικές διαρροές από τον Πάνο Καμμένο μιλούσαν για τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα και πως η συνάντηση με τον πρωθυπουργό  θα γίνει τη Δευτέρα. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα το Μέγαρο Μαξίμου τον… διέψευσε δίνοντας την Κυριακή πρωί ως την ημέρα που, τελικά, θα βρεθούν οι δύο εταίροι.   

Τα σενάρια του Αλέξη Τσίπρα

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα «δολοφονίας»  της συγκυβέρνησης, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ προσέρχεται στο ραντεβού μετανιωμένος και προχωρώντας σε μια ακόμα εντυπωσιακή αναδίπλωση, αφού δηλώνει πως δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του. Είναι εμφανές πως το μπαλάκι των τελικών αποφάσεων βρίσκεται  πλέον στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα, όπου το Σάββατο υπηρξε πυρετός συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, αναφορικά με τον τρόπο που θα προχωρήσει το κυβερνητικό καραβάνι και την τελική λύση που θα δώσει στην εμπλοκή με τους ΑΝΕΛ.

Το κλίμα από το στρατόπεδο του πρωθυπουργού δείχνει πως ο  Αλέξης Τσίπρας  έχει απολέσει πλέον την εμπιστοσύνη του από τον αρχηγό των ΑΝΕΛ. Το περιβάλλον του πρωθυπουργού διατηρεί ισχυρές επιφυλάξεις για το αν ο Πάνος Καμμένος θα παραμείνει στην νέα του θέση και δεν θα επιχειρήσει νέα αναδίπλωση.

Την ίδια ώρα συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης εισηγούνται στον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε επίδειξη δύναμης και να δείξει ότι το κυβερνητικό καραβάνι έχει τις ψήφους για να προχωρήσει και χωρίς τον Πάνο Καμμένο.

Εκτός εκείνων που εισηγούνται στον Αλέξη Τσίπρα τον δρόμο της σκληρής ρήξης, υπάρχουν και στελέχη που υποστηρίζουν πως πρέπει να προτιμηθεί η οδός της ήπιας αντίδρασης. Ούτως ή άλλως η νέα θέση του Πάνου Καμμένου –εφόσον την διατηρήσει – δημιουργεί τις συνθήκες που επιτρέπουν την κύρωση  της Συμφωνίας χωρίς να προηγηθεί η επίπονη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης.


Τι θα ζητήσει  ο Καμμένος - Πως ηρθε η κωλοτούμπα

Η νέα στρατηγική του αρχηγού των ΑΝΕΛ ενδεχομένως να ερμηνεύεται από τους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό του κόμματός του και οι οποίοι καθορίζουν την επιβίωση της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Πρέπει να υπογραμμιστεί πως αν ο Πάνος Καμμένος εγκαταλείψει το υπουργείο και χάσει την ΚΟ θα πορευτεί σε μια προεκλογική περίοδο 3-4 μηνών ως ανεξάρτητος βουλευτής.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που συσχετίζουν τη νέα στάση Καμμένου με την επιθυμία του να περάσει από τη Βουλή η τροπολογία για τα F16. Στην ουσία δηλαδή λένε ότι ο υπουργός Αμυνας προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να μην φτάσει στην απόλυτη ρήξη με τον ΣΥΡΙΖΑ, για να έχει την υποστήριξη των βουλευτών του κυβερνητικού του εταίρου στην επικείμενη ψηφοφορία για τα αντισταθμιστικά των F16.


Όπως έγραψε το protothema.gr  αρχηγός των ΑΝΕΛ προσανατολίζεται να θέσει στον πρωθυπουργό τους όρους του βελούδινου διαζυγίου που δεν εγείρουν ζήτημα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση και παράλληλα εξασφαλίζουν στον Πάνο Καμμένο την διατήρηση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας που τελεί υπο διάλυση.

Συνεργάτες του υπουργού Εθνικής Άμυνας υποστηρίζουν ότι στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να αποσύρει από την κυβέρνηση τους υπουργούς που προέρχονται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και μπήκαν στο υπουργικό συμβούλιο έπειτα από εισήγηση του κ. Καμμένου. Εάν ο Αλέξης Τσίπρας αποδεχθεί την εισήγηση αυτή, τα δύο κόμματα θα οδηγηθούν σε συναινετικό διαζύγιο. Εάν ο πρωθυπουργός διατηρήσει στο υπουργικό συμβούλιο τους αντάρτες από τους ΑΝΕΛ, ο υπουργός Άμυνας είναι έτοιμος να προχωρήσει σε πολιτική σύγκρουση. «Αν δεν το δεχθεί ο Τσίπρας θα πάμε σε ρήξη» λέει συνεργάτης του Πάνου Καμμένου.


«Σώζεται» από την Συμφωνία των Πρεσπών

Ολα τα δεδομένα συγκλίνουν στο ότι η πλειοψηφία των βουλευτών των ΑΝΕΛ επιθυμεί να καταψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, συνολικά 5 βουλευτές έχουν δηλώσει ότι καταψηφίζουν την Συμφωνία των Πρεσπών. Πρόκειται για τους Πάνο Καμμένο, Κώστα Κατσίκη, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, Βασίλη Κόκκαλη και Κώστα Ζουράρι. Αυτό σημαίνει ότι εαν ο αρχηγός των ΑΝΕΛ θέσει κομματική πειθαρχία στην συγκεκριμένη διαδικασία θα χάσει μόνο τους Θανάση Παπαχριστόπουλο και Ελενα Κουντουρά αλλά θα διατηρήσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

«Καίγεται» από τη ψήφο εμπιστοσύνης

Για την ψήφο εμπιστοσύνης ο Κώστας Κατσίκης - που σύμφωνα με στελέχη των ΑΝΕΛ εκφράζει τον Πάνο Καμμένο - ξεκαθάρισε στον ΘΕΜΑ FM ότι το κόμμα ψηφίζει «κατά». Εάν λοιπόν ο αρχηγός των ΑΝΕΛ θέσει κομματική πειθαρχία τότε είναι σίγουρο ότι θα χάσει την ΚΟ καθώς από τους 7 βουλευτές οι 3-4 θα διαφοροποιηθούν (Θ. Παπαχριστόπουλος, Ε. Κουντουρά, Κ. Ζουράρις και πιθανότατα Β. Κόκκαλης).

Αρα, ο μόνος δρόμος επιβίωσης της ΚΟ των ΑΝΕΛ είναι να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και να αφεθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση σε ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης.

ΣΧΟΛΙΑ (49)

Στυλιανός Παπαδόπουλος

Διατυπώνονται αρκετές πολιτικάντικες ανοησίες, ώστε να σωθούν τα προσχήματα. Και τούτο όχι ουσιαστικά' αλλά προκειμένου να συντηρηθεί κάποια δυνατότητα ετσιθελικής επιχειρηματολογίας, στο "γυάλινο βυζί" της τηλοψίας... Εφόσον το αίτημα ψήφου εμπιστοσύνης από την πλευρά της Ροζ κυβέρνησης θα γίνει ακριβώς για να αποκτήσει την νομιμοποίηση να προχωρήσει στην επιψήφιση της μειοδοτικής Συμφωνίας των Πρεσπών, κατά πια λογική η παροχή της πρώτης δεν αποτελεί και αποδοχή της δεύτερης; Εξ άλλου, το παρόν σύστημα προσφέρει την δυνατότητα στους βουλευτές που κάνουν ότι αποστασιοποιούνται από την κατάπτυστη αυτή συμφωνία, να την υποστηρίξουν με την απλή απουσία τους από την αίθουσα' έτσι ώστε να ψηφισθεί "επί των παρόντων". Σε κάθε περίπτωση, οι μεθοδεύσεις αυτές είναι πλέον αρκετά κατανοητές ακόμη και για τον πλέον ανενημέρωτο πολίτη. Και η μόνη στάση η οποία μπορεί να προσφέρει λύση, είναι εκείνη που οδηγεί στην πτώση της κυβέρνησης της Ροζ Αριστεράς και την άμεση διεξαγωγή εκλογών. Έτσι, η όποια κυβέρνηση προκύψει θα διαθέτει την νομιμοποίηση της πρόσφατης λαϊκής εντολής' μιας εντολής στην διαμόρφωση της οποίας θα έχει ληφθεί ως παράμετρος ακριβώς και το υπό συζήτηση θέμα: Όχι ως ερμηνείες πράξεων ή παραλήψεων του παρελθόντος από τα κόμματα, όχι ως θεωρητικολογίες που προκύπτουν από τις ιδεολογικές προκαταλήψεις τους, αλλά ως απτές προτάσεις εθνικής στρατηγικής και πολιτικής δράσης.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΚΛΕΨΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΟΥΤΕ ΝΑ ΚΥΡΩΘΕΙ Η ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΗΣ 17-6-18 ΟΥΤΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΊ ΑΠΟ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ

ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Ο Παπαχριστοπουλος ειπε σημερα ΟΤΙ ΓΕΛΑΕΙ με τα μηνυματα που του στελνει ο Κοσμος να μη στηριξει τον ΤΣΙΠΛΑ και την συμφωνια της ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ..να καταλαβετε που μας εχουν γραμμενους..ΜΟΝΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ καταλαβαινουν αυτοι..ΟΙ ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΟΙ. Με μηνυματακια δε κανουμε τιποτα.

Ο γνωστός σας Λούλης

Ο κύριος Καμένος δεν είναι πλέον απαραίτητος για την κυβερνητική πλειοψηφία. Μέχρι τις εκλογές του Οκτωβρίου στη θέση του θα μπει ο κύριος Σταύρος. Μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την απαραίτητη αυτοδυναμία και έτσι δεν θα χρειάζεται κυβερνητικό εταίρο.

ΚΑΜΜΕΝΕ ΚΟΙΤΑ ΤΟΝ ΣΑΛΒΙΝΙ, ΣΠΡΩΧΝΕΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ

Αντιθέτως, ο Ματέο Σαλβίνι προσβλέπει σε μια συμμαχία με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για μελλοντική «συγκυβέρνηση» στις Βρυξέλλες. Και για τον λόγο αυτό σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ως μεσολαβητή τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος παραμένει εντός του ΕΛΚ με αυτόν τον στόχο. Ο Σαλβίνι συνεχίζει να διατηρεί υψηλά ποσοστά στα διάφορα γκάλοπ, με τη Λέγκα, η οποία εξασφαλίζει το 32% της πρόθεσης ψήφου, ενώ τα Πέντε Αστέρια δεν ξεπερνούν το 26%.

Praktoro Pasoko Syrizanel

Γράφει η είδηση : "Στις 10:30 η περιβόητη συνάντηση των δύο ανδρών........." Ερωτώ την δημοσιογράφο κ. Ελένη Στεργίου :-----Θα ορκιζόσταν ότι όντως η συνάντηση θα γίνει μεταξύ "Ανδρών ? Εγώ έχω βάσιμες αμφιβολίες περί της Ανδρειοσύνης των δύο.

'Αρθρο 28: (Κανόνες του διεθνούς δικαίου και διεθνείς οργανισμοί

2. Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών. 3. H Eλλάδα προβαίνει ελεύθερα, με νόμο που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας της, εφόσον αυτό υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον, δεν θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος και γίνεται με βάση τις αρχές της ισότητας και με τον όρο της αμοιβαιότητας. _______________________

ΚΑΜΕΝΕ, ΚΟΙΤΑ ΤΟΝ ΣΑΛΒΙΝΙ

….Η συμμαχία αυτή θα βασίζεται στην ιταλική Λέγκα, στο Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν και στο πολωνικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι. Παράλληλα,.....Ο Σαλβινι λέει ανοιχτά, πλέον, ότι οι μεγάλοι του εχθροί στην Ευρώπη είναι οι σοσιαλιστές και οι κομμουνιστές, οι οποίοι «έκαναν ήδη αρκετές ζημιές και δεν πρέπει να βλάψουν κι άλλους στο μέλλον». (εφημ συντακτών χθες)

ΨΩΝΙΟ

ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΓΡΑΨΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ Ο ΠΑΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΩΣ ΣΤΕΝΑΧΩΡΟ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟ ΚΑΝΙΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΝΙΣ ΤΟΥ ΚΑΝΙΣ ΝΑ ΖΟΡΙΖΟΝΤΑΙ.

Η μάχη της κωλοτουμπας

Θα πέσει πολυ γέλιο σήμερα. Οι ειδικοί της κωλοτουμπας σε δράση

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

theod0

H υποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και η σύμπλευση με ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 - Στα χέρια των κομμάτων η πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού - Kαι πόλεμος ανακοινώσεων για την «πιρουέτα» της Κουμουνδούρου

18
yriakos

Στην κυβέρνηση είναι ικανοποιημένοι και από τις αναφορές στο κείμενο των συμπερασμάτων για τις κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία για την εισβολή στη Συρία και τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

11