Συνεδριάζουν οι ΑΝΕΛ: Ή δεν ψηφίζετε τη Συμφωνία των Πρεσπών ή φεύγετε, το μήνυμα Καμμένου

Συνεδριάζουν οι ΑΝΕΛ: Ή δεν ψηφίζετε τη Συμφωνία των Πρεσπών ή φεύγετε, το μήνυμα Καμμένου

Κατά πληροφορίες ο Πάνος Καμμένος δεν θα διστάσει να καταγγείλει δημόσια ως αποστάτες όσους δεν παραδώσουν την βουλευτική τους έδρα και ψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών

anel_ar
Με άγριες διαθέσεις προσέρχεται ο Πάνος Καμμένος στην σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας καθώς είναι αποφασισμένος να αντιμετωπίσει οριστικά τα φαινόμενα αποστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα επιχειρήσει να καταμετρήσει τους βουλευτές που παραμένουν πιστοί στον ίδιο, να ξεχωρίσει όσους είναι έτοιμοι να τον εγκαταλείψουν και παράλληλα να αναγκάσει όσους επιμελώς αποφεύγουν τις δημόσιες τοποθετήσεις να ανοίξουν τα χαρτιά τους αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν στο protothema.gr πως ο Πάνος Καμμένος δεν θα διστάσει να καταγγείλει δημόσια ως αποστάτες όσους δηλώσουν ότι θα πάνε κόντρα στις αρχές του κόμματος, δεν παραδώσουν την βουλευτική τους έδρα και ψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτό πιθανότατα σημαίνει πως ο αρχηγός των ΑΝΕΛ είτε έχει κάνει τους υπολογισμούς του και γνωρίζει ότι δεν διατρέχει κίνδυνο διάλυσης της κοινοβουλευτικής του ομάδας είτε έχει «κλειδώσει» συνεργασίες με ανεξάρτητους βουλευτές που θα του επιτρέψουν να διατηρήσει τον αριθμό των 5 βουλευτών που απαιτείται για την λειτουργία ΚΟ.







Η εξίσωση του Π. Καμμένου: 2 σίγουροι, 1 εκτός, 1 εντός – εκτός και επι τα αυτά και 2 με ερωτηματικό

Σε κάθε περίπτωση από τις εως τώρα τοποθετήσεις είναι ξεκάθαρο πως από τους έξι βουλευτές που διαθέτει ο κ. Καμμένος μόλις οι δύο έχουν ταχθεί δημόσια στο πλευρό του. Πρόκειται για την κυρία Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και τον κ. Κώστα Κατσίκη. Ο κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσει την Συμφωνία και θα στηρίξει την κυβέρνηση και πλέον συμπεριφέρεται ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε… ξένο κόμμα. Με παλαιότερες δηλώσεις και ο κ. Κώστας Ζουράρις έχει αποκαλύψει την πρόθεσή του να καταψηφίζει την Συμφωνία αλλά να μην συμβάλει στην πτώση της κυβέρνησης. Υπό αυτά τα δεδομένα, απομένουν η κυρία Έλενα Κουντουρά και ο κ. Βασίλης Κόκκαλης που μέχρι σήμερα κρατούν κλειστά χαρτιά αλλά πιθανότατα θα κληθούν να απαντήσουν τι πρόκειται να πράξουν.

Κλείσιμο
Να σημειωθεί πως εως αργά το βράδυ της Τρίτης κανείς εκ των βουλευτών δεν ενημέρωσε ότι θα απουσιάσει. Εκ των λοιπών στελεχών θα απουσιάσει ο κ. Τέρενς Κουίκ που ούτως ή άλλως αποτελεί εδώ και καιρό ξένο σώμα για τους ΑΝΕΛ και η κυρία Μαρίνα Χρυσοβελώνη που οι πρόσφατες δηλώσεις της και στον ΘΕΜΑ FM προκάλεσαν την οργή της ηγεσίας του κόμματος.

Οι επόμενες κινήσεις

Επιπροσθέτως, εκτιμήσεις παραγόντων της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ συγκλίνουν πως η ενδοκυβερνητική κρίση θα τεθεί προσωρινά κάτω από το χαλί που στρώνει η επικείμενη συνάντηση των δύο εταίρων την ερχόμενη Παρασκευή. Υπο αυτά τα δεδομένα δεν αναμένεται στην σημερινή συνεδρίαση να ληφθούν αποφάσεις περι αποχώρησης από την κυβέρνηση. Θα επιχειρηθεί ωστόσο να επανακαταγραφεί ο οδικός χάρτης του κόμματος, οι επόμενες κινήσεις δηλαδή με δεδομένο πλέον πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα κατατεθεί στην ελληνική Βουλή εως το τέλος του Ιανουαρίου και όχι τον Μάρτιο όπως αρχικά σχεδιαζόταν. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ο Πάνος Καμμένος θα ξεκαθαρίσει πως με την κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Βουλή ο ίδιος θα παραιτηθεί από υπουργός Εθνικής Αμυνας, θα ζητήσει να πράξουν το ίδιο και όλα τα στελέχη των ΑΝΕΛ που μετέχουν στην κυβέρνηση και θα δηλώσει παράλληλα πως αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση και δεν θα ψηφίσει ενδεχόμενη πρόταση μομφής. Για την ώρα ωστόσο δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν στο ενδεχόμενο που ο πρωθυπουργός ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης συμμετέχει στην διαδικασία και καταψηφίσει ή αν απέχει συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό σε σχηματισμό κυβέρνηση ανοχής.

Συμπληγάδες πέτρες

Πάντως, ο κ. Καμμένος μοιάζει να βρίσκεται σε συμπληγάδες πέτρες. Από την μια δέχεται την πίεση της κομματικής του βάσης που απαιτεί να ρίξει την κυβέρνηση προκειμένου να αποτραπεί η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και από την άλλη αντιμετωπίζει τις πολιτικές φιλοδοξίες στελεχών του που αρνούνται να αποχωριστούν τα κυβερνητικά προνόμια.

Η πίεση αυτή επιβεβαιώνεται και από τις σημερινές κομματικές εργασίες καθώς εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας συνεδριάζει και η Εκτελεστική επιτροπή του κόμματος προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την κατάσταση και το κλίμα που επικρατεί στην κομματική βάση των ΑΝΕΛ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης