Παυλόπουλος: Δεν θα δεχθούμε αλυτρωτικές ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών από τα Σκόπια

pavlopoulos

«Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αφορμή προχθεσινές δηλώσεις αξιωματούχων της ΠΓΔΜ - Ο Προκόπης Παυλόπουλος συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ

Δεν είμαστε διατεθειμένοι, ενόψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και πριν από την κύρωσή της, να αποδεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες της, διότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα: αυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ.

Με αφορμή προχθεσινές δηλώσεις αξιωματούχων της γείτονος, όπως είπε, ο κ. Παυλόπουλος διεμήνυσε ξεκάθαρα προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» και πρόσθεσε ότι «είμαστε εδώ, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις σε τέτοια ζητήματα». Κατέστησε, επίσης, σαφές ότι «αν και όταν έλθει η ώρα της κύρωσης αυτής, δεν πρόκειται κατ' ουδένα τρόπο να δεχθούμε αυθαίρετες -και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές- ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών, από την πλευρά της ΠΓΔΜ».

Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε, επίσης, ότι έχουμε αποδείξει εμπράκτως ότι επιθυμούμε την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, αλλά τόνισε ότι αυτό προϋποθέτει την επίλυση του ζητήματος του ονόματος, και υπογράμμισε τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν, να γίνουν στην έννομη τάξη και ιδίως στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Μάλιστα, τόνισε ότι «μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση». Όπως σημείωσε, «μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων».


Η αδιέξοδη λιτότητα τροφοδοτεί τα λαϊκιστικά μορφώματα

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Έλληνας Πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες μας και οι δύο λαοί εργάζονται, από κοινού και με συνέπεια, για την αντιμετώπιση όλων εκείνων των μορφωμάτων λαϊκισμού -που αγγίζουν τα όρια του φασισμού και του νεοναζισμού- τα οποία επιβουλεύονται, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Όπως τόνισε, ενόψει και της κρίσιμης πρόκλησης των προσεχών ευρωεκλογών, οφείλουμε να αλλάξουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις πολιτικές εκείνες, που «δίνουν τροφή» στη γέννηση και στη γιγάντωση των μορφωμάτων αυτών.

«Πρόκειται, κατά κύριο λόγο, για οικονομικές πολιτικές ανώφελης και αδιέξοδης λιτότητας, οι οποίες διευρύνουν ραγδαίως τις κοινωνικές ανισότητες και πλήττουν ευθέως τον πυλώνα της κοινωνικής δικαιοσύνης και, επέκεινα, του κοινωνικού κράτους δικαίου» παρατήρησε ο κ. Παυλόπουλος.

Ακολούθως, σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση εν όψει και των ευρωεκλογών, και επισήμανε την συμπόρευση Ελλάδος και Σλοβενίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την αταλάντευτη προσήλωση των δυο χωρών στο ιδεώδες της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης στην βάση της ομοσπονδιακής της οργάνωσης, υπό όρους αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.

Ελληνο-τουρκικά, Κυπριακό

Για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις επανέλαβε ότι επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας, και ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ωστόσο αυτό προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας ειλικρινή σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου -αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι και το πρόγραμμα «NATURA 2000»- και του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου.

«'Αρα και οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947 -οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες- πρέπει να γίνονται απ' όλους πλήρως σεβαστές. Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, ιδίως ως προς την ΑΟΖ, η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως ισχύει με βάση την Συνθήκη του Montego Bay του 1982. Το οποίο την δεσμεύει, μολονότι δεν έχει προσχωρήσει σ' αυτό, διότι, κατά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, παράγει πλέον γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη το συντομότερο δυνατό για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, και επισήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων.

«Τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, ιδίως δε αντίθετο προς τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ήδη έχουν εφαρμοσθεί έναντι της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Επιπλέον δε, θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε ο Πρόεδρος.

Αναφερόμενος στον Σλοβένο ομόλογό του κ. Μπόρουτ Πάχορ έκανε λόγο για μια ξεχωριστή προσωπικότητα εγνωσμένου ευρωπαϊκού κύρους, και πρόσθεσε ότι οι διμερείς μας σχέσεις είναι διαχρονικώς εξαιρετικές, διότι εδράζονται στις παραδοσιακές φιλικές σχέσεις των λαών μας, οι οποίες έχουν διαμορφωθεί πάνω στην στέρεη βάση κοινών αρχών και αξιών, που απορρέουν αφενός από την ιστορία των λαών μας και, αφετέρου, από το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

«Έχουμε εμπράκτως αποδείξει τον σεβασμό μας στο Διεθνές και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο σύνολό τους, ιδίως στα πεδία εκείνα που αφορούν την εμπέδωση της Ειρήνης, τον σεβασμό των ιδεωδών της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και την υπεράσπιση, δίχως καμία έκπτωση, των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Την κοινή μας αυτή στάση τεκμηριώνει, και μάλιστα αμαχήτως, η πορεία των χωρών μας τόσο στο πλαίσιο της μεγάλης μας ευρωπαϊκής οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ» σημείωσε.

Περιγράφοντας την σημερινή κρίσιμη διεθνή συγκυρία, επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας καθώς και στην εφαρμογή της αρχής της Αλληλεγγύης, κατ' εξοχήν στο πεδίο του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, που αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι δύο χώρες μας έχουν αποδείξει, και πάλι εμπράκτως, τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό αυτών των περί Αλληλεγγύης διατάξεων του ευρωπαϊκού δικαίου. Αξιώνουμε δε και από κάθε άλλο εταίρο μας την ίδια συμπεριφορά, υπενθυμίζοντας ότι το αντίθετο συνιστά ωμή παραβίαση αυτού τούτου του αξιακού κώδικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεπάγεται τις προβλεπόμενες κυρώσεις», πρόσθεσε.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (69)

Δηλαδή

αυτό που το προβληματίζει το βλήμα είναι ότι δυναμιτίζεται η ολοκλήρωση του αίσχους, που δηλώνει πως αποδέχεται και προσυπογράφει;

ΝοτιοΚεντρικΑνατολικοΔυτικός Μακεδών !

Από το 1945-σήμερα όλα πήγαν σύμφωνα με τα συμφέροντα των Σκοπιανών.Ο Τσίπρ. η τελευταία βίδα στο σύστημα.Με μισόλογα κ διάφορες φιοριτούρες προσπαθήσαμε να χειρισθούμε ένα σοβαρό Εθνικό Θέμα . Αν ψάξουμε θα βρούμε σχεδόν σε όλα τα κόμματα άτομα που έχουν σχέση με το σύστημα που χρηματοδοτεί την υπόθεση αυτή . Αφού πέφτει τόσο χρήμα και μάλιστα διαχρονικά, κάτι βρωμάει στην όλη υπόθεση . Δεν ξέρω " πως , τι , γιατί και ποιός " αλλά το πράμα βρωμάει κ σίγουρα εις βάρος της Ελλάδος . Ελπίζω να ζούμε όταν θα ( Αν) κάποτε στο μέλλον μάθουμε την "αλήθεια", κάτι σαν τον φάκελο της Κύπρου κ βάλε . Και μάλλον όταν "μάθουμε" κάτι στο μέλλον ,σίγουρα θα είναι αργά για να αλλάξει....Κατά τα λοιπά μπορούμε ακόμη να μαλώνουμε μεταξύ μας,εξάλλου αυτό είναι το εύκολο .Το δύσκολο είναι η Ενότητα.....

Πετρογιάννης

Είμαι πρώην μέλος του ΚΚΕ και γνωρίζω καλά "τι εστί βερύκοκο" ή όπως είπε ο πρώην και συγχωρεμένος Πρόεδρός μας "να μας λείπει το βύσινο"! Το γνήσιο φασισταριό βρίσκεται στην Κυβέρνηση και οι φασίστες και συγχρόνως "βλαμμένα" της όλης υπόθεσης είναι αυτοί που αφήνουν τους "Μήδους να διαβούνε"! Άκουσες "παραλογισμένε-Καρανίκα" με ψευδώνυμο; Μέχρι τώρα δεν είχα την τιμή, αλλά άρχισες να γράφεις στα σχόλιά μου κάτι που δεν επιθυμώ! Δεν σου άρεσαν τα περί Παυλόπουλου; Πάνε να ψηφίσεις Βαρουφάκη, Χουλιαράκη και "Τσακαλώταινα"! Αυτούς, οι οποίοι φεύγανε από τις πίσω πόρτες των ξενοδοχείων και μας δουλεύανε οτι διαπραγματεύονται. Παράτα τα σχόλιά σου πάνω στις απόψεις άλλων! Δεν είσαι ο φωτεινός παντογνώστης δηλ. ο "γκόμενος της Σβίγκου"! Γράφε οτι θέλεις ως άποψη, αλλά μην τραμπουκίζεις και προσπαθείς να εκφοβίζεις άλλους! Ξέρουμε είσαι η φωνή του Ζάεφ, αλλά εμείς είμαστε η φωνή του Παύλου Μελά! Δες, αν ερχόμαστε από την γωνία, υπερασπιστή της Συμφωνίας των Λιμνών! Προσωπικά είμαι Θρακομακεδόνας και δεν γουστάρω να έχω μακεδονικό διαβατήριο ή να χρειάζομαι δυο βίζες για να πάω από την θέση εργασίας μου στο πατρικό μου! Γουστάρω αυτό που έχω τώρα, όπως και το 95% του ελληνικού πληθυσμού! Έχω διαβάσει την συμφωνία ή όχι; Μικροί-μεγάλοι στα καφενεία...Μάθαμε μια λέξη (φασισμός) και την γράφουμε παντού και τραμπουκίζουμε την πλειοψηφία των φίλων που εκφράζονται θετικά για την ελληνικότητα της Μακεδονίας! Συγωρείσαι μόνο αν είσαι 18-25 ετών και απαλάσσεσαι λόγω της ...νιότης! Όπως και εγώ πριν! ΤΕΡΜΑ

κοριτσια ο στολος

.........Πακη ; Το παιγνιδι με τα Σκοπια...............ειναι τι θα πουν τα αφεντικα σου οι Αμερικανοι. Οτι πεις εσυ και αμερικανοδουλη κυβερνηση.........ειναι για εσωτερικη καταναλωση. Οτι πουν οι Αμερικανοι λοιπον και Ελλαδα και Σκοπια στα τεσσερα !!!!

Αγύριγο κεφάλι

Ναι αλλά ΔΕΝ έχεις διαβάσει ΟΥΤΕ ΠΡΟΤΑΣΗ από την Συμφωνία των Πρεσπών, πιθηκο-ΦΑΣΙΣΤΑ!______________Και πετάς ΚΟΤΣΑΝΕΣ φτου χάμω!..

Αγροφυλακας Κωλονακιου

Ο αχυρανθρωπος λεει ενα ανεκδοτο οταν ξυπναει για λιγα λεπτα καθε 3-4 μερες.

Πετρογιαννης

Παυλόπουλε, καταλάβαμε! Θα κάνεις λίγο αριστερά για να αποφύγεις το νερό και θα υπογράψεις σαν τους συριζανελ και ποταμισιους και με τα δυο χέρια. Το χρονοντούλαπο όμως της ιστορίας θα κάνει αναφορά σε σένα, όταν οι επόμενες γενιές θα αναφέρονται σε Εφιάλτες, Ιούδες και κουκουλοφόρους συριζανελ μάρτυρες! Θα είσαι το αρνητικό παράδειγμα για πρόεδρο Βουλής. Υπάρχει και η περίπτωση η πρώην πρόεδρος της Βουλής να σε κλείσει και μέσα...

Αγύριγο κεφάλι

Ναι αλλά ΔΕΝ έχεις διαβάσει ΟΥΤΕ ΠΡΟΤΑΣΗ από την Συμφωνία των Πρεσπών, γιά την οποία κατηγορείς και φτου χάμω "τροχάς ιστορικά μαχαίρια" γιά τον Πρόεδρο!.. Κατάλαβες ΦΑΣΙΣΤΟ-Πετρογιάννη;

Alfa

Είσαι ο χειρότερος προδότης όλων!

Η γλάστρα μίλησε!

Παραιτήσου ρε, άμα δεν είσαι της καρέκλας! Παραιτήσου ρε, άμα το λέει η καρδιά σου!

Άσε τα παραμυθια ρε παπατζη

Εντελώς ΑΚΡΙΒΗΣ είναι η ερμηνεία των σκοπιανων . Πως θα απαγορεύσετε την διδασκαλία γλώσσας Που επίσημα αναγνωρίζετε; Καμία Ελπίδα δεν έχει να επιβιώσει τέτοια απαγόρευση είτε στα ελληνικά είτε στα διεθνή δικαστήρια. ΑΥΤΑ ΥΠΟΓΡΑΨΑΤΕ . ΣΚΑΣΜΟΣ ΤΩΡΑ ΨΕΥΤΡΟΝΙΑ

ΒΓΑΙΝΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΕ, ΤΟ ΓΕΝΑΡΗ ΤΟΥ 2020!

ΜΕΤΑ ΑΠΌ ΤΟ ΧΟΥΝΕΡΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ΚΙ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΙΝΒΟΥΛΙΟ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ!!! ΕΔΩ ΘΑ' ΜΑΣΤΕ! ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΘΥΜΗΘΕΙΣ. Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΕΙΣΑΙ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης