Πρωτοφανές σχόλιο της Ραχήλ Μακρή για ένα σχολικό ημερολόγιο: «Φορέστε τσαντόρ και στα τέσσερα, ραγιάδες»!

Πρωτοφανές σχόλιο της Ραχήλ Μακρή για ένα σχολικό ημερολόγιο: «Φορέστε τσαντόρ και στα τέσσερα, ραγιάδες»!

Εκπληξη και λύπη από τον Δήμαρχο Ρεθύμνου - Τι της απάντησε εκπαιδευτικός του σχολείου 

imerologio01
Σφοδρή επίθεση στο 3ο δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου, για το ημερολόγιο που εξέδωσε για το 2019, εξαπέλυσε η Ραχήλ Μακρή.

Με απίστευτες εκφράσεις, η πρώην βουλευτής επιτέθηκε μέσω Facebook στο σχολείο για τα σκίτσα που επελέγησαν για το ημερολόγιο «Συγχαρητήρια την επόμενη φορά να ζητήσετε συγνώμη από τους Τούρκους που κάποιοι ξυπόλητοι γέροι του Μόρια λευτέρωσαν τα παιδιά σας. Να φορέσετε τσαντόρ και στα τέσσερα ραγιάδες. Αι σιχτίρια πια», ανέφερε σε ανάρτησή της η κ. Μακρή.

Δεν σταμάτησε εκεί όμως και έκανε δύο ακόμη αναρτήσεις, κάνοντας λόγο για «προπαγάνδα σε μικρά παιδιά» από κάποιους που «προετοιμάζουν το έδαφος για τη νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία», ενώ απαίτησε να κατονομαστούν οι υπεύθυνοι.

Αναλυτικά έγραψε:

«Η ανάγκη "υπεράσπισης" δείχνει και τη σοβαρότητα του θέματος και της κατάστασης. Κάποιους τους ενοχλεί η αλήθεια... γι αυτό άρπαξαν τα μαύρα μολύβια για να αποκρύψουν ότι προετοιμάζουν το έδαφος για τη νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία μέσα από προπαγάνδα σε μικρά παιδιά. Η υποταγή σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού δεν είναι καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία. Είναι προπαγάνδα. Επικίνδυνη προπαγάνδα. Προπαγάνδα ωραιοποίησης των βασανιστηρίων και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Κάποιοι θεωρούν ότι είναι τιμή τους και καμάρι τους να είναι γιουσουφάκια. Θεωρώ τιμή μου και καμάρι μου να είμαι Ελληνίδα που προσκυνάω μόνο Λεωνίδες και Κολοκοτρώνηδες». Δείτε την ανάρτησή της:


Κλείσιμο

Διαδικτυακά απάντησε στην Ραχήλ Μακρή ο εκπαιδευτικός του 3ου Δημοτικού Σχολείου κ. Παντελής Γιαννουλάκης, ο οποίος έγραψε: «κ. Ραχήλ Μακρή

Χαίρομαι που κρατάτε στα χέρια σας ένα εξαιρετικό ημερολόγιο! Ειλικρινά σας το λέω,χαίρομαι!
Οι ζωγραφιές-σκίτσα ειναι δημιουργίες του συμπολίτη μας κ. Κώστα Δασκαλακη. Ειναι ερασιτέχνης όμως ξεπερνάει πολλούς επαγγελματίες του είδους!
Πριν πέντε χρόνια στην επέτειο των 100 χρόνων από την επανένωση της Κρήτης με τη Μητέρα Ελλάδα ο κ. Κ. Δασκαλάκης ζωγράφισε -σχεδίασε για λογαριασμό του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου αυτές και άλλες παραστάσεις σχετικά με τα μνημεία και την ιστορική -πολιτιστική-πολιτισμική διαδρομή της πόλης μας. Είναι για εμάς μεγάλη τιμή και χαρά!Τα σχόλια και οι κριτικές ήταν εξαιρετικές από επιστήμονες -πνευματικούς ανθρώπους του νησιού και από το Ίδρυμα ” Ελευθέριος Βενιζέλος”!
Η δεύτερη φορά που έγινε αξιοποίηση των έργων αυτών ειναι μέσω του ημερολογίου που κρατάτε στα χέρια σας.
Αλήθεια πού εντοπίζετε τον “ραγιαδισμό”;
Ειναι ντροπή … Προσβολή… “μειοδοτικό” ένα σχολικό ημερολόγιο να παρουσιάζει την ιστορική διαδρομή της πόλης;
Θεωρείτε ότι η προσπάθεια αυτή προσβάλει τους αγώνες των προγόνων μας για Ελευθερια;
Μας καλείτε να φορέσουμε “τσαντορ ” και να “πέσουμε στα τέσσερα!” ;; Ουσιαστικά δηλαδή μας θεωρείτε “προσκυνημενους” και ανάξιους συνεχιστές των προγόνων μας που έδωσαν το αίμα τους για την Ελευθερια αυτού του τόπου;
Γράφετε “άι σιχτίρια!” … Γιατί άραγε;
Το Ρέθυμνο έχει διατηρήσει στο πέρασμα των χρόνων μνημεία από την περίοδο Ενετοκρατίας & Τουρκοκρατίας… Αυτά τα μνημεία αξιοποιούνται και αποτελούν την γέφυρα του χθες με το σήμερα. Είναι η πολιτισμική-πολιτιστική -ιστορική κληρονομιά του Ρεθύμνου!
Πιστεύετε ότι δεν αξίζει να αποτυπώνεται η ιστορική διαδρομή μιας πόλης μέσω ενός σχολικού ημερολογίου;
Πραγματικά θα ήθελα πολύ να μου εξηγήσετε την άποψή σας…
κ. Ραχήλ Μακρή,
έχουν διατεθεί περισσότερα από 1.000 ημερολόγια… Τα σχόλια όλων είναι εξαιρετικά!!
Πιστεύω ότι αδικείτε μια σπουδαία προσπάθεια τόσο του δημιουργού κ. Κ. Δασκαλάκη όσο του Συλλόγου Γονέων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου και συναδέλφων εκπαιδευτικών… Αλλά και επιστημόνων που από το 2013 έχουν δει project με τις δημιουργίες αυτές μέσω του Ιδρύματος “Ελευθέριος Βενιζέλος”.
Θέλω να πιστεύω ότι διαβάζοντας το κείμενο αυτό μπορείτε να κάνετε μια επαναξιολόγηση του ημερολογίου που κρατάτε στα χέρια σας.
Παντελής Γιαννουλάκης
Εκπαιδευτικός
3ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου
Υ.Γ: Περιμένω τη δική σας απάντηση.
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία.
Ρέθυμνο,26/11/2018″




Δήμαρχος Ρεθύμνης: Εκπληξη και λύπη

Την έκπληξη και τη λύπη του εξέφρασε ο δήμαρχος Ρεθύμνης, Γιώργης Μαρινάκης, για το σχόλειο της κ. Μακρή.

«Η λογική σας προφανώς εδράζεται στην άποψη περί εξάλειψης κάθε μνημείου ή ιστορικής κατάθεσης της παρουσίας κατακτητών στο Ρέθυμνο ή οπουδήποτε αλλού.

Να γκρεμίσουμε λοιπόν το Φρούριο της Φορτέτζας και τους μιναρέδες, να αποκαθηλώσουμε τις ρωμαϊκές κρήνες και τα τούρκικα σαχνισιά, ως φορείς ραγιαδισμού και μάρτυρες της δουλοπρέπειας μας; Για μας, αυτά τα μνημεία είναι αδιάψευστοι μάρτυρες των κατακτήσεων που υπέστη ο τόπος μας και των αγώνων των προγόνων μας για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία.

Η προστασία τους και η ανάδειξη τους, διαπνέονται από την κοινή απόφαση της πόλης και των ανθρώπων της να συνομιλούν διαρκώς με το παρελθόν τους, να το γνωρίζουν και να το σέβονται ως μέσο διατήρησης της ιστορικής μνήμης, ως φορέα διαμόρφωσης της συλλογικής ταυτότητας και ως ερμηνευτικό εργαλείο της σύγχρονης πραγματικότητας», τονίζει σε δήλωσή του, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ekriti.
46784228_2813037232055661_2077616646196822016_n

Παράλληλα, ο κ. Μαρινάκης ζητά από την κ. Μακρή να αφήσει ήσυχη την κάθε σχολική κοινότητα να εμπνεύσει τους μαθητές της να γνωρίσουν την τοπική ιστορία.

«Μόνο λύπη μας προκαλεί η ανοίκεια επίθεσή σας και η ανάρτηση ενός άστοχου σχολίου που αποτέλεσε την αφορμή κατάθεσης ιδεοληψιών, που μας προσβάλλουν. Αν δεν μπορείτε να κατανοήσετε την, αυτονόητη για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο, αναγκαιότητα διαφύλαξης και αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου που ζει, τουλάχιστον μην την βρίζετε. Κι αφήστε ήσυχη την κάθε σχολική κοινότητα, να εμπνεύσει, ανεμπόδιστη, τους μαθητές της, να γνωρίσουν την τοπική ιστορία.

Όσο για τα σχόλια σας περί ραγιαδιασμού και γονυκλισιών, θα θέλαμε να γνωρίζετε πως, ειλικρινά, μας αφήνουν ανέγγιχτους, ως γραφικά παραληρήματα με εθνικιστικές αποχρώσεις, μια και δεν υπάρχει ούτε ένα τετραγωνικό γης στην Κρήτη που να μην έχει ποτιστεί με το αίμα Αγωνιστών για την Ελευθερία και την αποτίναξη του εκάστοτε ζυγού», αναφέρει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης