Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ στηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου για γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ στηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου για γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ χαιρετίζει με δήλωσή της την υπογραφή της δήλωσης προθέσεων για την ενίσχυση και την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων ασφάλειας

imagew
Το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει την υπογραφή της δήλωσης προθέσεων που επισημοποιεί και καθορίζει για πρώτη φορά το πλαίσιο συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, η ενίσχυση και η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων ασφάλειας θα προωθήσει τα κοινά συμφέροντα που έχουν οι δύο χώρες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Χθες, ο υπουργός Μάικ Πομπέο συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ο υπουργός Μάικ Πομπέο και ο Υπουργός Εξωτερικών Χριστοδουλίδης συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να ενισχυθεί η σχέση ΗΠΑ-Κυπριακής Δημοκρατίας και χαιρέτισαν την υπογραφή από τον υπουργό Εξωτερικών Χριστοδουλίδη και τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Γουές Μίτσελ δήλωσης προθέσεων για την ενίσχυση και την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων ασφάλειας. Η δήλωση προθέσεων θα προωθήσει τα κοινά συμφέροντα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στην ενίσχυση της ασφάλειας στη θάλασσα και στα σύνορα και στην προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας».

Επιβεβαίωση της αμερικανικής πολιτικής για τους πόρους στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας

Επιπλέον, στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται η πάγια αμερικανική θέση για τη στήριξη του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της και εκφράζεται η συνεχιζόμενη στήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επανένωση του νησιού.

«Ο υπουργός επιβεβαίωσε τη μακρόχρονη αμερικανική πολιτική για τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις κυπριακής ιδιοκτησίας προσπάθειες που διεξάγονται με τη διευκόλυνση του ΟΗΕ για την επανένωση του νησιού σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης