Φίλης και ιερείς κατά της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου

Δεν καταλαβαίνω πώς δεν θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι οι ιερείς όταν το κράτος θα δίνει €210 εκατ. για τη μισθοδοσία τους, είπε ο πρώην υπ. Παιδείας - Χαρακτήρισε «γαλαντομία» τη ρύθμιση για την εκκλησιαστική περιουσία - Με ιστορικές κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι ιερείς

Έντονες αντιδράσεις τόσο στους κόλπους των κληρικών όσο και στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για θέματα που αφορούν τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας χωρίς, όμως να ανατρέπουν ουσιαστικά κάτι από όσα ισχύουν σήμερα.

Αιχμή της κριτικής αποτελεί η ανακοίνωση ότι οι κληρικοί δεν θα θεωρούνται πλέον δημόσιοι υπάλληλοι αλλά το κράτος θα αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει το ισόποσο της μισθοδοσίας τους στην ηγεσία της εκκλησίας, η οποία θα καταβάλει στη συνέχεια τους μισθούς τους κληρικούς.

«Δεν καταλαβαίνω πώς αυτό (σ.σ το να μην είναι οι κληρικοί δημόσιοι υπάλληλοι) θα επιτευχθεί ουσιαστικά όταν το κράτος διατηρεί την υποχρέωσή του να πληρώνει στην Εκκλησία τουλάχιστον 210 εκατομμύρια ετησίως προκειμένου αυτή να μισθοδοτεί εις τον αιώνα τον άπαντα τους ιερείς» δήλωσε στο Ποντίκι ο Νίκος Φίλης. «Γιατί, όμως, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δίνονται τόσα χρήματα και να διασφαλίζονται οι 10.000 θέσεις των ιερέων; Γνωρίζετε ότι στα χρόνια των μνημονίων είχαμε μόνο 8.000 μόνιμους νοσοκομειακούς γιατρούς;» αναρωτιέται, επίσης, ο πρώην υπουργός Παιδείας.

Ο κ. Φίλης ασκεί κριτική και για τη ρύθμιση που ανακοινώθηκε σχετικά με την εκκλησιαστική περιουσία κάνοντας λόγο για «γαλαντομία του κράτους». «Χρειάζεται πολλή δημόσια συζήτηση και νομική διευκρίνιση και όχι γαλαντομίες εκ μέρους του κράτους. Η εκκλησιαστική περιουσία είναι ένα ακανθώδες ζήτημα και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί προωθείται μια ρύθμιση τύπου «περαίωση» υπέρ της Εκκλησίας – και μάλιστα προκαταλαμβάνοντας το Κτηματολόγιο, που θα ολοκληρωθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά τους οι κληρικοί δια των εκπροσώπων τους που προαναγγέλλουν «αγώνες για να παραμείνει ως συμβατική υποχρέωση του κράτους η μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου, ως έχει, ως αντάλλαγμα για τα όσα έχει προσφέρει η Εκκλησία προς την πολιτεία».

Μιλούν, μάλιστα, για «μαζικές και πρωτόγνωρες στην ελληνική ιστορία» αντιδράσεις. «Ο καιρός του σιγάν έληξε για τους Κληρικούς. Είμαστε πλέον στον καιρό του λαλείν και του πράττειν» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ιερού συνδέσμου κληρικών Ελλάδος.

Χαρακτηριστική του κλίματος η τοποθέτηση του αντιπροέδρου του συλλόγου στο ΘΕΜΑ 104,6: «Θα δουν τον Παπαφλέσσα και οι δικές μας αντιδράσεις δεν θα έχουν κουκούλες» είπε ο πατήρ Γεώργιος Βαμβακίδης τονίζοντας ότι «η Ιερά Σύνοδος δεν έχει εξουσιοδοτήσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να συναινέσει σε ένα τέτοιο ανακοινωθέν».

Περιπλέκονται αντί να διαχωρίζονται

Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι και με τις δύο αυτές πρωτοβουλίες κάθε άλλο παρά ανοίγει ο δρόμος για διακριτές σχέσεις της Πολιτείας με την Εκκλησία. Αντιθέτως, τόσο με τη νέα ρύθμιση στο ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών, όσο και με την κοινή εταιρία αξιοποίησης της περιουσίας, οι σχέσεις των δύο θεσμών περιπλέκονται πολύ περισσότερο.

Κι όλα αυτά εκτιμάται ότι γίνονται, αφενός, για να ικανοποιηθεί ο Αρχιεπίσκοπος ώστε να μην αντιδράσει στην προωθούμενη συνταγματική αναθεώρηση και, αφετέρου, για να καλυφθεί η άτολμη αλλαγή που προτείνεται στο άρθρο 3 του Συντάγματος με τις προτάσεις που κατέθεσε τις προηγούμενες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ και έρχεται σε αντίθεση με τις διακηρυγμένες θέσεις του στο ζήτημα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας.

Σε πείσμα των αντιπαραθέσεων που έγιναν στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κυβερνώντος κόμματος και στην οποία οι σκληροί ΣΥΡΙΖΑίοι πρότειναν πλήρη απαλοιφή του άρθρου 3 αλλά και των υπόλοιπων αναφορών στη χριστιανική θρησκεία, το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε μια ήπια αναθεώρηση του επίμαχου άρθρου που ουσιαστικά περιορίζεται στην προσθήκη της φράσης «Η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη».

Τι λέει το κοινό ανακοινωθέν Εκκλησίας-Πολιτείας

1. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939 οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος 1731/1939 απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της.

2. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου, ως με ευρεία έννοια, αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε.

3. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

4. Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου.

5. Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι μετά τη Συμφωνία αυτή παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.

6. Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας και προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των κληρικών, με αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος και σχετική εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών κρατικών αρχών.

7. Με τη Συμφωνία διασφαλίζεται ο σημερινός αριθμός των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο σημερινός αριθμός των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

8. Πιθανή επιλογή της Εκκλησίας της Ελλάδος για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της ετήσιας επιδότησης.

9. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδος αποφασίζουν τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

10. Το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού.

11. Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων, μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση.

12. Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του ΤΑΕΠ επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στο Ελληνικό Δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδος.

13. Τα ανάλογα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους Μητροπόλεων, ήτοι των αμφισβητούμενων περιουσιών, αλλά και όσων οι Μητροπόλεις εθελοντικά παραχωρήσουν στο ΤΑΕΠ.

14. Η ήδη συσταθείσα με τον Ν.4182/2013 Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εντάσσεται επίσης στο ΤΑΕΠ και διοικείται με το σημερινό κατά νόμο καθεστώς.

15. Οι παραπάνω δεσμεύσεις των μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της.

Δείτε βίντεο: Συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου: Κράτος και Εκκλησία χωρίζουν, αλλά δεν… χωρίζουν!
Συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου: Κράτος και Εκκλησία χωρίζουν, αλλά δεν… χωρίζουν!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (86)

Πότε η Ελλάς παρεδόθη αμαχητί;

Αλλά διατί πριν εδώ κινηθή προς τον πρωθυπουργικόν οίκον ο φαιδρότατος αντιπρόσωπός των και κινηθή εκεί εις την Ήπειρον ο στρατός των, δεν έρριπτον εν πρόχειρον βλέμμα εις την Ελληνικήν Ιστορίαν;… Πότε η Ελλάς παρεδόθη αμαχητί; Πότε ενικήθη πριν ποτίση το χώμα της με την τελευταίαν ρανίδα του αίματός της; Εις ποίαν στιγμήν έκαμε λογαριασμούς των δυνάμεών της προς τας δυνάμεις του αντιπάλου της, διά να μάθη έπειτα αν έχη την δυνατότητα να υπερασπίση την τιμήν της; Κράτος μικρόν με ιστορίαν μεγίστην, μήτηρ θηλάσασα την υφήλιον, φάρος λαμπροτάτου φωτός, η Ελλάς, καταυγάσασα τους αιώνας, έδωσεν εις όλην την ανθρωπότητα όχι μόνον την ζωήν, το φως, τον πολιτισμόν, τα γράμματα και τας τέχνας, αλλά και το παράδειγμα της αυτοθυσίας και του ηρωισμού, την Σαλαμίνα, τας Θερμοπύλας, το Ζάλογγον, το Σούλι, το Μεσολόγγι… Κληρονόμοι πλούτου τόσον μεγάλου, βαρείς από τον φόρτον τόσων θρύλων και τόσων παραδόσεων, πώς μας εφαντάσθησαν τώρα κύπτοντας εμπρός εις τα κατάστιχα των πετρελαίων και της βενζίνης και των μηχανοκινήτων μονάδων και αποφασίζοντας να παραδώσωμεν την ιστορίαν μας εις τους αριθμούς και εις τα πετρέλαια την τιμήν μας;» Γεώργιος Βλάχος Εφημερίδα "Καθημερινή" της 29ης Οκτωβρίου 1940.

Για περάστε για περάστε....

Άρχισαν οι προσλήψεις. Ζητούνται 10.000 υποψήφιοι σταυροφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που θα ανακόψουν την αυτοδυναμία του Μητσοτάκη και με την άδειά τους θα μπαχαλοποιήσουμε την χώρα και τα επόμενα χρόνια! Επειδή δεν θα έχουμε βέβαια να τους πληρώσουμε γιατί το κράτος πάει κατ΄ευθείαν για χρεωκοπία , οι νέες προσλήψεις θα εξασφαλίζουν τον τιμητικό τίτλο "Δημόσιος Υπάλληλος" και θα έχει προτεραιότητα στην λήψη κουπονιού για μια "κουραμάνα"! Επίσης θα εξασφαλίσουν το τίτλο "Εκλεκτοί του Συριζα" και θα περιλαμβάνονται στην επόμενη διατύπωση του μαζί τα φάγαμε, όταν αυτή η Κυβέρνηση θα λογοδοτήσει!

Λουθήρος του Εθνικισμού

Εμείς απλά να υπενθυμίσουμε ότι "το ένδοξο Βυζάντιο" μισούσε και δολοφονούσε τους Έλληνες και την εθνική τους θρησκεία. Γι'αυτό ο Στηλίχων κι οι παρατρεχάμενοί του άφησαν τον Αλλάριχο να μας ξεπαστρέψει- για να έρθουν μετά και να μας κατσικωθούν τα μονοθεϊστικά κτήνη που μας μετέτρεψαν σε χριστιανικό χαλιφάτο. Πάρτε τις παλιές και τις νέες διαθήκες σας και πίσω στην έρημο απ'όπου προήλθατε!

Ό,τι πεις!

Κατά το ήμισυ "Έλληνας" κι εσύ ε; Αλήθεια, τα χάπια σου τα πήρες;

Ουπς μου ξέφυγε..

Στην φωτογραφία ο χοντρούλη πορδηπουργός, έχει γύρει στην αριστερή βεβαίως βεβαίως πλευρά για να αφήσει μια αθόρυβη στα δεξιά του... Τι καμάρι ψηφίσατε ρε γίδια?

Σασουολος

Τι εννοεί "κινητοποιήσεις"; Θα κάνουν απεργίες , πορείες τί;;; Και στην τελική ποιός νοιάζεται από αυτούς που θέλουν το διαχωρισμό ,για μια απεργία παπάδων;Κακό στο δικό τους κοινό θα κάνουν.

Cyberdyne

"Δημιουργική λογιστική" λέγεται. Βγάζει από το μπλοκάκι των ΔΥ τους παπάδες-τους δίνει πάλι επιδοτήσεις κλπ, έτσι ανοίγει χώρο λογιστικά για να χώσει άλλες 10,000 δικά του παιδιά γιατί το παλικάρι ψήνει εκλογές και θέλει να συμμαζέψει την επερχόμενη απόλυτα βέβαιη κατάρρευση.

The first step

Το πρώτο βήμα έγινε. 210 εκατομμύρια θα παίρνει από το κράτος φιξ τιμούλα που δεν αυξάνεται. Τώρα το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να ρωτήσουμε ποιοι από τους 6.194.233 φορολογούμενους πολίτες θέλουν να πληρώνουν! Αν συμφωνήσουν όλοι είναι 35 ευρώ το χρόνο δηλαδή 3 ευρώ το μήνα! Επειδή εγώ το βλέπω να μην θέλουν ούτε 1.000.000 ετοιμάστε πορτοφόλια....

ΕΥΒΛΑΒΙΚΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΙΕΡΕΙΣ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΠΕΝΘΙΜΑ ΤΙΣ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ 14:00

ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΚΑΤΑΠΙΕΖΟΜΕΝΟΥ ΠΛΕΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

δηλαδη

ξαφνικα το πρωτοθεμα αγαπησε τον φιλη......και μιλατε για κολοτουμπες!!

Αροανια Αχαιας

Κολοκύθια με ρίγανη.Ο αμοραλιστης πρωθυπουργός παρουσιάζεται ως μεταρρυθμιστής αριστερός χωρίς να έρχεται σε σύγκρουση με την μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου και με την παντοδύναμη νομενκλατούρα της εκκλησίας εξασφαλίζοντας λίγη ακόμη εξουσία και ρόλο μετά την απώλεια της εξουσίας.Ο Ιερωνυμος πήρε ο,τι ήθελε για το συναφι του δηλ.τα λεφτά και εξασφάλισε την εξουσία των μητροπολιτών.Αλλαγες ακριβώς για να μην υπάρχουν αλλαγές.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης