Παυλόπουλος: Η Τουρκία να σεβαστεί το Δίκαιο της Θάλασσας

20238186

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το Δίκαιο της Θάλασσας – «Δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε ούτε κεραία από τα δικαιώματά μας»

Μήνυμα προς την Άγκυρα απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά το γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Δημήτριος Μπίκος, στο πλαίσιο των εορτασμών για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.


«Καλούμε την Τουρκία να ζήσουμε μαζί ειρηνικά, αλλά δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε ούτε κεραία από τα δικαιώματα μας», διεμήνυσε ο κ. Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να θωρακίζει τα νησιά της, ασκεί στο ακέραιο όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της, κατά το Δεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, με τον πολιτικώς πρόσφορο και θεσμικώς καλύτερο τρόπο σε ό,τι αφορά και τη συνταγματική μας τάξη», κάτι που ισχύει για την ΑΟΖ, σε εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας


«Η ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει έναν νέο διχασμό»

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην επέτειο του «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940 που όπως είπε «είναι σήμερα το μεγάλο "ΝΑΙ" όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και όλων των Ευρωπαίων και των μελών της διεθνούς κοινότητας, στη Δημοκρατία και στον Άνθρωπο».

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα μορφώματα του λαϊκισμού και του ρατσισμού, που αγγίζουν τον φασισμό και το ναζισμό, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη αρραγούς ενότητας, λέγοντας ότι η ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει έναν νέο διχασμό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω τις πολιτικές που δημιούργησαν τα μορφώματα, και «κατ' εξοχήν τις πολιτικές της υπερβολικής και αδικαιολόγητης λιτότητας, οι οποίες τροφοδοτούν τις ανισότητες και οδηγούν σε κατάρρευση το Κοινωνικό Κράτος, επέκεινα δε -και μοιραίως- σε ρήξη του κοινωνικού ιστού»

Μήνυμα στα Σκόπια για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο κ. Παυλόπουλος, απευθυνόμενος στα Σκόπια ξεκαθάρισε ότι πρώτα θα γίνει η αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών και μετά θα υπάρξει ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

«Μόνο όταν ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες από την πλευρά του γειτονικού κράτους και όταν ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως ακριβώς έχουμε καθορίσει το πλαίσιο και αφού διαπιστωθεί ότι η αναθεώρηση έλαβε χώρα μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τότε είναι δυνατό να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για πρόσκληση προς ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπογράμμισε:


«Και μόνο μετά ακριβώς την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών, με βάση όμως την ορθή ερμηνεία της Συμφωνίας αυτής, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Τότε και μόνον, όταν γίνει η αναθεώρηση και η αναθεώρηση αυτή γίνει σύμφωνα με τα δεδομένα του Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας και σύμφωνα με την ορθή ερμηνεία της συνθήκης αυτής με βάση το Διεθνές Δίκαιο, τότε και μόνο μπορεί να οριστικοποιηθεί αυτή η συμφωνία και να έρθει προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων».

Δήλωσε πως πέρα από την ιστορία τους οι Έλληνες είναι και θεματοφύλακες της ευρωπαϊκής και διεθνούς νομιμότητας και εκπτώσεις σε αυτά τα θέματα δεν πρόκειται να κάνουν.

Για το Κυπριακό


Ως προς το Κυπριακό είπε ότι αυτό αποτελεί διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα και επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του.

«Όμως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων. Τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, ιδίως δε αντίθετο προς τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον δε, θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισήμανε.


Υπεράσπιση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας


Αναφερόμενος στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και τα μηνύματα για το σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε στην ομιλία του:«Για εμάς, τους Έλληνες, η υπεράσπιση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας είναι αρχή αυτονόητη. Και τούτο διότι η Ιστορία μας έχει αποδείξει ότι η Ελευθερία είναι αρχή υπαρξιακή για τον Λαό και το Έθνος των Ελλήνων. Με την έννοια ότι μόνον Ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε και να δημιουργήσουμε, υπερασπιζόμενοι την αξία μας και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας. Με τον τρόπο όμως αυτόν εμείς, οι Έλληνες, αποδεικνύουμε πόσο συνεπείς Ευρωπαίοι είμαστε, έτοιμοι να υπερασπισθούμε το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα και τον Πολιτισμό, πάνω στον οποίο αυτό στηρίζεται. Διότι καθένας γνωρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και, επέκεινα, το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα προορίζονται να είναι πραγματικά οχυρά υπεράσπισης της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, προκειμένου:


1. Πρώτον, να μην ζήσουμε, ποτέ ξανά, τους εφιάλτες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, άρα του ναζισμού και του φασισμού.


2. Και, δεύτερον, να θωρακίσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε ν' ασκήσει τον πλανητικό της ρόλο, έναν ρόλο, που υπερβαίνει τους Λαούς της και αφορά ολόκληρη την Ανθρωπότητα. Αφού αποτελεί κοινό τόπο διεθνώς ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, κατά την Ιστορία της και τον Πολιτισμό της, η καταλληλότερη να υπερασπισθεί βασικές αρχές και αξίες για την πορεία της Ανθρωπότητας προς το δημιουργικό της μέλλον, ειδικότερα δε τις αρχές και τις αξίες της Ειρήνης, του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, κατ' εξοχήν δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης».


Τέλος, επισήμανε, «εμείς, οι Έλληνες, με το μεγαλειώδες «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940 και το, εξίσου μεγαλειώδες, «ΝΑΙ» στην Ελευθερία και στην Δημοκρατία, δίνουμε το παράδειγμα του πώς, όλοι οι συνεπείς Ευρωπαίοι, οφείλουμε ν' αγωνισθούμε εναντίον των, άκρως επικίνδυνων, μορφωμάτων του λαϊκισμού και του ρατσισμού -που, δυστυχώς, διατηρούν «δεσμούς αίματος» με το ναζισμό και τον φασισμό- τα οποία δημιουργούνται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα οποία επιβουλεύονται, ευθέως, το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα. Και εδώ έχω χρέος να τονίσω:1. Πρωτίστως, ότι δεν συγχωρείται ως προς τούτο ολιγωρία, ενόψει μάλιστα των κρίσιμων ευρωεκλογών που έχουμε μπροστά μας, τον Μάιο του 2019.2. Και, επίσης, ότι για ν΄ αντιδράσουμε αποτελεσματικά απέναντι σε αυτά τα μορφώματα, πρέπει ν'΄ αφήσουμε πίσω, αμέσως, τις πολιτικές που τα δημιούργησαν. Κατ' εξοχήν δε τις πολιτικές της υπερβολικής και αδικαιολόγητης λιτότητας, οι οποίες τροφοδοτούν τις ανισότητες και οδηγούν σε κατάρρευση το κοινωνικό κράτος, επέκεινα δε -και μοιραίως- σε ρήξη του κοινωνικού ιστού».

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Άστο Πακι

Ναι ο λαός με δημοψήφισμα το είπε το Όχι το 40...... Δημοκρατίκα πράγματα...

...

Μάσα,χρήμα ζητώ, για την καρέκλα όλα τα πουλώ !

Άσε μας ρε Πάκη

Δεν λέει κάποιος στον πρόεδρο να σταματήσει να μιλάει γιατί έχει γίνει γραφικός. Ας πάει να χαϊδέψει καμιά χελώνα. Μας έχουν κάνει οι πολιτικοί μας να ντρεπόμαστε γι αυτό το κράτος των χέστηδων. Όλο λόγια κούφια από κούφιους ανθρώπους που ντροπιάζουν την ιστορία μας και τους αγώνες των παππούδων μας. Και λέω των παππούδων μας γιατί οι γονείς μας και εμείς είμαστε τόσο άχρηστοι που θα τα διαλύσουμε όλα.

Προεδρος της δικτατοριας ειναι...

Ενας μασονος ανθελληνας ειναι. Προεδρος της δικτατοριας και της εγκληματικης οργανωσης της βουλης που κυβερνα την Ελλαδα παρανομα με 50 εδρες δωρο. Στις δημοκρατιες γινονται σεβαστα τα δημοψηφισματα του λαου...Αυτος ο αθλιος φασιστας, υπογραφει παρανομα διαταγματα χωρις καμια εντολη του Ελληνικου λαου και τους στελνει στην αυτοκτονια η στην απωλεια των περιουσιων τους...

Ασε μην ζορίζεσαι

Εισαι πολυ λιγος και σχεδον ανύπαρκτος

OM

To thema omos den einai ti les esi alla i kivernisi kai o Titanas, pantos kairou kai olon ton epoxon prothipourgos.

ΙΩΑΝΝΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΕ ΕΣΥ ΘΑ ΣΕΒΑΣΘΗΣ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ?ΠΑΡΕΤΗΣΟΥ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΗ. ΚΑΡΑΜΑΛΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΙΠΑΝ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ. ΕΣΥ?

ΤΙ ΛΕΣ ΤΩΡΑ

ΤΙΤΑΝΟΜΕΓΙΣΤΕΕΕΕΕ!

Μπλα μπλα μπλα μπλα....

Mε τα λογια δεν κανεις τιποτα Πακη σε γραφουνε στα παλια τους τα παπουτσια οι Τουρκοι

ΚΥΠΡΟΣ= δεν ξεχνω.

Πότε σεβαστηκε το Δικαιο. η τουρκια , για να το σεβαστει και τωρα ?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης