LIVE

Κορωνοϊός

Παπανδρέου:«Ζήσαμε την τρομοκρατία της αγοράς»

Παπανδρέου:«Ζήσαμε την τρομοκρατία της αγοράς»

Συνέντευξή στην εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» έδωσε ο Πρωθυπουργός.

Συνέντευξή στην εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» έδωσε ο Πρωθυπουργός. Όπως σημειώνεται η χώρα έζησε ένα «ένα άλλο είδος τρομοκρατίας, το φόβο ότι σε κυνηγούν οι αγορές, το φόβο για τους μεγάλους κινδύνους της χρηματοοικονομικής κρίσης» και κάνοντας λόγω για «τρομοκρατία της αγοράς».
Στη συνέντευξή του ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει πως η ελληνική κυβέρνηση έδρασε γρήγορα, «και όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα», στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

«Δώσαμε μάχη σε δύο μέτωπα όχι μόνο για το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και για το έλλειμμα εμπιστοσύνης».

«Με γρήγορες και σκληρές αποφάσεις επανακτήσαμε την αξιοπιστία μας. Υπάρχουν τα πρώτα θετικά μηνύματα, όπως είναι οι επενδύσεις νορβηγικών κεφαλαίων σε ελληνικά ομόλογα, το Κατάρ που θέλει να επενδύσει σε ποσοστό 2% του ΑΕΠ της Ελλάδας και η Κίνα που επενδύει στο λιμάνι του Πειραιά. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα που παρακάμπτει κανείς, αλλά χώρα που προσφέρει ευκαιρίες επενδύσεων», τονίζει.

Αντικρούει ακόμη τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας: «Εάν σκοπεύαμε κάτι τέτοιο θα ήταν εξυπνότερο να γίνει στην αρχή της κρίσης. Αυτό ακριβώς θέλουμε να αποτρέψουμε. Θέλουμε να είμαστε απολύτως αξιόπιστοι έναντι των πιστωτών μας».

Ερωτηθείς για τις μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελλάδας ο κ. Παπανδρέου δηλώνει ότι η χώρα θα στηριχθεί στην πράσινη ανάπτυξη, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις τεχνολογίες του μέλλοντος σε συνδυασμό με την παραδοσιακή ισχύ της, την ενίσχυση της ναυτιλίας, διαθέτοντας σήμερα το μεγαλύτερο στόλο, τη στήριξη του ποιοτικού τουρισμού και τις αγροτικές καλλιέργειες με το συγκριτικό πλεονέκτημα των μεσογειακών προϊόντων.

«Η ελληνική γεωργία έχασε την ανταγωνιστικότητά της και ως επακόλουθο των κοινοτικών ενισχύσεων. Δεν σκεφτόμασταν τι θα πουλήσουμε, αλλά για τι μπορούσαμε να πάρουμε επιδότηση», αναφέρει ο Πρωθυπουργός.
Επίσης ο κ. Παπανδρέου σχολίασε την πρόταση δύο Γερμανών βουλευτών της συμπολίτευσης την περασμένη άνοιξη να πουλήσει η Ελλάδα νησιά για να αποπληρώσει το χρέος της, πέραν του χαρακτηρισμού της ως «ανόητης», επισημαίνει: «Τα νησιά είναι ένας θησαυρός για όλους τους Ευρωπαίους, όχι μόνο για ορισμένους πλούσιους που θα τα αγόραζαν. Θέλουμε να τα μετατρέψουμε σε νησιά ευεξίας».

Σκιαγραφώντας το πλαίσιο μιας ανταγωνιστικότερης Ευρώπης που θα επιθυμούσε, υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να στηρίζεται «σε ένα Κοινό Νομισματικό Ταμείο, κοινή φορολογία στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ευρωπαϊκό φόρο CO2». Μέσα από τις δράσεις αυτές «θα προέκυπτε μια γνήσια οικονομική διακυβέρνηση», εκτιμά ο κ. Παπανδρέου.

Η εφημερίδας «Die Zeit», εκδότης της οποίας είναι ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμίτ, δημοσιεύει τη συνέντευξη του κ. Παπανδρέου, λίγες ημέρες πριν τιμηθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός με το βραβείο «Quadriga» στο Βερολίνο την 3η Οκτωβρίου, εθνική εορτή της ενοποίησης της Γερμανίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης