Μαραθώνια απολογία του Γιάννου Παπαντωνίου - Βροχή ερωτήσεων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

giannos

Έχετε άγνοια του σύγχρονου τραπεζικού συστήματος, φέρεται να απαντά στους ανακριτές - Μεταφέρθηκε για αύριο η απολογία της συζύγου του

Πρόσωπο με πρόσωπο με τους ανακριτές Διαφθοράς βρίσκεται από τις 9 το πρωί ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Παπαντωνίου και επί ώρες δίνει εξηγήσεις για το βαρύτατο κατηγορητήριο που σχετίζεται με παράνομες αμοιβές ύψους 2, 8 εκατ. ελβετικών φράγκων, χρήματα που φέρεται να έλαβε για το πρόγραμμα εκσυχρονισμού έξι φρεγατών τύπου «S» το 2003.

Λόγω της πολύωρης απολογίας του πρώην υπουργού, κάτι που άλλωστε αναμενόταν, η απολογία της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου, που αντιμετωπίζει την ίδια κατηγορία, μεταφέρθηκε για αύριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός δέχεται «βροχή» ερωτήσεων από τους ανακριτές Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γ. Ευαγγέλου για την κατηγορία, ενώ πριν την έναρξη της απολογίας του κατέθεσε και γραπτό απολογητικό υπόμνημα.

Αρχικά ο Γ. Παπαντωνίου φέρεται πως ρωτήθηκε από τους ανακριτές για την σύμβαση αναβάθμισης των έξι φρεγατών καθώς και για πλήθος άλλων παραμέτρων της ογκωδέστατης δικογραφίας.

Κατά το δεύτερο σκέλος της απολογίας του, ο πρώην υπουργός δέχθηκε σειρά ερωτήσεων για τη νομιμοποίηση των 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και απαντά στις ερωτήσεις των ανακριτών προβάλλοντας τα δικά του νομικά και ουσιαστικά επιχειρήματα. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η απολογία του χαρακτηρίζεται από αρκετή φόρτιση.

«Η ζημία που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ»

Οι ανακριτικές αρχές έχουν συντάξει σε βάρος του ζεύγους Παπαντωνίου κατηγορητήριο 800 σελίδων. Σύμφωνα με αυτό, το ποσό της παράνομης νομιμοποίησης για το ζεύγος Παπαντωνίου ανέρχεται σε περίπου 2, 8 εκατ. ελβετικά φράγκα ενώ η ζημία που υπέστη το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται στα περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.

Η κατηγορία αφορά στη σύμβαση Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής έξη φρεγατών τύπου «S», που σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δεν ήταν τελικά συμφέρουσα για το ελληνικό δημόσιο.


Τι αναφέρει το κατηγορητήριο

Στο κατηγορητήριο καταγράφονται αναλυτικά οι κύριοι λογαριασμοί που φέρεται να χρησιμοποίησε ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του για τη διακίνηση ύποπτων χρηματικών ποσών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για επτά συνολικά λογαριασμούς στις ελβετικές τράπεζες EFG BANK, Credit Lyonnais (Suisse), UBS A.G, Gredit Suisse, Hypo Swiss Bank.

Από αυτούς τους λογαριασμούς, πάντα σύμφωνα με την κατηγορία, χρησιμοποιήθηκαν 35 «υπο-λογαριασμοί» μέσω των οποίων φέρεται να εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις επενδύσεων, προκειμένου να «χάνεται» κάθε φορά η πηγή της προέλευσης κάθε επιμέρους χρηματικού ποσού. Μάλιστα, μέρος των χρημάτων αυτών φέρεται να επενδύθηκε σε χρυσό και ασήμι.

Σύμφωνα με την κατηγορία, τα επίμαχα χρηματικά ποσά κατέληγαν σε συγκεκριμένο λογαριασμό, μέσω του οποίου διαμοιράζονταν εν συνεχεία και πάλι σε άλλους λογαριασμούς, στους οποίους εμφανιζόταν ως συνδικαιούχος η Σταυρούλα Κουράκου και εν τέλει, κατά τους ανακριτές, ο ίδιος ο Γ. Παπαντωνίου ως τελικός αποδέκτης αυτών.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται επίσης, ότι μέρος χρημάτων των επίμαχων υπο- λογαριασμών επενδύθηκαν σε αγορά χρυσού και ασημιού.

Για αδιέξοδο των διωκτών του μιλά ο Γιάννος Παπαντωνίου


Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται και μεταξύ άλλων υποστηρίζει πως μετά από 15 χρόνια ερευνών δεν έχει προκύψει σε βάρος του καμία απολύτως ένδειξη παράνομης λειτουργίας, ούτε έμβασμα, ούτε τραπεζική ροή, ούτε μαρτυρία παράνομης συναλλαγής.

«Οι ελβετικοί λογαριασμοί τους οποίους έθεσα αμέσως και οικειοθελώς στη διάθεση των δικαστικών αρχών αποδείχθηκε μετά από ενδελεχή έρευνα πως είναι πεντακάθαροι. Είχαν εξάλλου ανοίξει πριν από 35 χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του ´80, όταν ζούσα και εργαζόμουν στο εξωτερικό», φέρεται να υποστηρίζει.


Ο κατηγορούμενος κάνει λόγο για πλήρες αδιέξοδο «των διωκτών του» το οποίο , όπως ισχυρίζεται του ανάγκασε «να εφεύρουν ένα πρωτοφανές σενάριο» συνδέοντας τραπεζικές κινήσεις που δεν έχουν σχέση με τα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.


«Τα περί δαιδαλωδών διαδρομών αποδεικνύουν άγνοια του τραπεζικού συστήματος»

"Όσοι προσπαθούν να συνδέσουν τις αναλήψεις μετρητών με τις καταθέσεις άλλων προσώπων πραγματοποιούν ένα ταξίδι στο διάστημα για να μεταβούν σε ένα άλλο σύμπαν αποσιωπώντας πλήρως το αποδεικτικό υλικό» φέρεται να λέει ο πρώην υπουργός προσθέτοντας πως «τα περί δαιδαλωδών διαδρομών αποδεικνύουν αγνοία του σύγχρονου τραπεζικού συστήματος" και "δόλιες συρραφές δήθεν στοιχείων"».


Τι απαντά για την κατηγορία για τις έξι φρεγάτες

Σε ό,τι αφορά στην κατηγορία για τις φρεγάτες ο πρώην υπουργός φέρεται να αναφέρει πως « η υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των έξη φρεγατών διασφάλισε απολύτως το συμφέρον του ελληνικού Δημοσίου και ενίσχυσε την εθνική ασφάλεια». Αντίθετα, όπως φέρεται να λέει «ακύρωση ή διακοπή του προγράμματος δεν αποτελούσε επιλογή γιατί συνεπαγόταν:

• (α) Σημαντική ελάττωση της περιουσίας του Δημοσίου λόγω ραγδαίας απαξίωσης των έξη φρεγατών.

• (β) Δέσμευση δεκαπλάσιου περίπου ποσού για την υλοποίηση του εναλλακτικού προγράμματος κατασκευής νέων φρεγατών (3 δισεκατομμύρια ευρώ αντί 381 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό, – στόχου απολύτως ανέφικτου από οικονομική άποψη ιδιαίτερα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δεσμεύσεων της χώρας εντός της ΟΝΕ.

• (γ) Υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας δεδομένου ότι η πρώτη νέα φρεγάτα θα παραδιδόταν το 2015, αντί του 2006 – που ήταν ο χρόνος παράδοσης των εκσυγχρονισμένων φρεγατών. Στο ενδιάμεσο διάστημα – περίπου 10 ετών – η δομή του Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού θα παρουσίαζε εξαιρετικά επικίνδυνα κενά, με αναπόφευκτη συνέπεια την απώλεια για μεγάλο χρονικό διάστημα του θαλάσσιου ελέγχου του Αιγαίου».

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Σάκης

Ακόμα δε μπήκαν φυλακή όλοι αυτοί !

Εσώρουχα

Να πάρεις

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

georgiadis

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε πως «η επιτυχία στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και αύξησης του ΑΕΠ (...) θα είναι επιτυχία της Ελλάδας και των παιδιών μας», στη διάρκεια παρουσίας του στο 8ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης,

pavlopoulos_mitsotakis

«Πρώτα υπάρχει ελευθερία και ύστερα υπάρχει η ανάγκη για την ειρήνη και αυτό το γνωρίζουν όλοι» τόνισε, μεταξύ άλλων,  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Καρδαμύλη Μεσσηνίας, κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων της ανακαινισμένης οικίας που δώρισαν οι Patrick και Joan Leigh Fermor στο μουσείο Μπενάκη

12
ypoyrgeio_exoterikon_1

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις σχετικές προσπάθειες των χωρών της περιοχής να εκπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις προκειμένου να ενταχθούν στην ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια» το μήνυμα του ελληνικού ΥΠΕΞ - Καμία ανάμιξη σε εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, με αφορμή τις εξελίξεις στα Σκόπια

29
kimpouropoulos_main

«Έρχομαι σε επαφή σε επαφή με εταιρείες που ασχολούνται και εξειδικεύονται σε σπάνιες ασθένειες, ώστε να ευαισθητοποιηθούν με το πρόβλημα πρόσβασης σε οικονομικά βιώσιμες θεραπείες», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του

18