Aπολογείται στον ανακριτή το ζεύγος Παπαντωνίου

papantoniou-zevgos

Στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας έχει αποδοθεί η κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος

Τους ισχυρισμούς τους έναντι της κακουργηματικής κατηγορίας που απήγγειλαν σε βάρος τους οι ανακριτές Διαφθοράς καλούνται να προβάλλουν σήμερα ο πρώην υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του Σταυρούλα Κουράκου. Το ζευγάρι, μετά από δύο αναβολές που έλαβε, καλείται σήμερα ενώπιον των Ανακριτών Ηλιάνας Ζαμανίκα και Γιώργου Ευαγγέλου να αντικρούσει το βαρύτατο κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος τους για νομιμοποίηση ποσού 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων προερχόμενων από παράνομες αμοιβές που δόθηκαν στον κ. Παπαντωνίου για να προωθήσει συγκεκριμένη εταιρία σε έργο αναβάθμισης φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.


Η επίμαχη σύμβαση, σύμφωνα με την δικογραφία, είναι η 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε, ως κύριο ανάδοχο με υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND B.V. και το υπουργείο Εθνική 'Αμυνας.


Κατά το κατηγορητήριο, ο κ. Παπαντωνίου έλαβε τα επίμαχα χρηματικά ποσά ως δώρο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του υποκατασκευαστή του έργου. Ο κ. Παπαντωνίου φέρεται να χρησιμοποίησε πλήθος τραπεζικών λογαριασμών μέσω των οποίων εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις εντός του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι οποίες «απέβλεπαν να καταστήσουν αδύνατο τον εντοπισμό των χρημάτων που αποκόμισε» και ταυτόχρονα να προσδώσουν νομιμοφάνεια στις κινήσεις αυτές. Πρόσωπο κλειδί στην υπόθεση είναι ο συγκατηγορούμενος πλέον του πρώην υπουργού, Πολιτικός Μηχανικός Ανδρέας Μπάρδης ο οποίος φαίνεται να παρείχε "κάλυψη" στον κ. Παπαντωνίου, μέσω λογαριασμών και μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων.

papantoniou-1Κατά την δικογραφία, τα χρήματα κινήθηκαν με την διευκόλυνση που παρείχε μέσω εξωχώριων εταιρειών ο αποβιώσας επιχειρηματίας, εκπρόσωπος τότε της «THALES» στην Ελλάδα, Χαράλαμπος Μπεκατώρος. Από τα στοιχεία των ελβετικών τραπεζών αλλά και των κυπριακών αρχών που έχουν συγκεντρώσει οι δύο δικαστικοί λειτουργοί, θεωρούν ότι το συνολικό ποσό που διακινήθηκε για την επίμαχη σύμβαση ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, μέρος του οποίου είναι το ποσό για το οποίο καλείται να λογοδοτήσει ο κ. Παπαντωνίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ανάκρισης τα παράνομα χρήματα που φέρνουν ενώπιον της δικαιοσύνης τον κ. Παπαντωνίου κινήθηκαν μέσω 7 λογαριασμών και περίπου 35 υπολογαριασμών και μετά από αλλεπάλληλες κινήσεις, κατέληξαν στον ίδιο.


Η πορεία του παράνομου χρήματος που καταγράφεται στα στοιχεία των ανακριτών φαίνεται να ξεκινά σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης για τις φρεγάτες, Ιούνιο με Ιούλιο του 2003, όπου καταγράφονται δύο εμβάσματα της «THALES», από την τράπεζα ABN AMRO Ολλανδίας προς τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε στη Γενεύη, εταιρεία συμφερόντων του Μπεκατώρου. Από εκεί τα χρήματα μεταφέρθηκαν σε εξωχώριες εταιρίες του αποβιώσαντος στην Κύπρο και ακολούθως κατέληξαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του Ανδρέα Μπάρδη.

papantoniou-2Ο κ. Παπαντωνίου αμφισβητεί ευθέως την εικαζόμενη από τις δικαστικές αρχές ζημιά του Δημοσίου για το έργο της αναβάθμισης των φρεγατών, ενώ σε γραπτή δήλωση που διένειμε πριν λίγο καιρό, χαρακτηρίζει "πρωτοφανές σενάριο" την σύνδεση του με την απεικόνιση κινήσεων χρημάτων που καταγράφεται από τους ανακριτές. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ελλείψει άλλων στοιχείων οι ανακριτές «εφεύραν ένα πρωτοφανές σενάριο: να συνδέσουν αναλήψεις μετρητών ενός αντιπροσώπου οπλικών συστημάτων - που έχει πεθάνει - από λογαριασμούς του σε ελληνικές

τράπεζες με καταθέσεις μετρητών φιλικού μου προσώπου σε δικούς του ελληνικούς λογαριασμούς, χωρίς να υπάρχει καμιά σύνδεση ή σχέση μεταξύ τους !!! Ούτε ηλεκτρονική μεταβίβαση, ούτε επαφή, ούτε καν επικοινωνία ή γνωριμία!!! Και, βέβαια, καμιά απολύτως σχέση ή γνωριμία μεταξύ του αντιπροσώπου και εμένα. Κάποιο "μαγικό χέρι" φαίνεται να συνδέει τα μετρητά του ενός με τα μετρητά του άλλου. Εξάλλου, δεν υπάρχει καμιά αριθμητική συσχέτιση μεταξύ αναλήψεων και καταθέσεων. Το συμπέρασμα, ότι δήθεν οι καταθέσεις μετρητών του φιλικού μου προσώπου αποτελούν χρήματα αναλήψεων σε μετρητά του αντιπροσώπου της εταιρίας είναι εξωφρενικό» .

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Nnσιώτης

Zήτω τo τόξo! Φυλακή δεν πρόκειται να πάει κανένας!

Γιάννος

Τη γλύτωσα, τη γλύτωσα και τώρα σας βγάζω γλώσσα. Δεν με ενδιαφέρει αν μου βγήκε το όνομα.

Γιωτα

Διδακτορικό στο κλέψιμο έπαιρναν στο κλεπτοπασόκ, το Χάρβαντ της Μεσογείου ήταν.

Eiτε με Aλέξη είτε με Koύλη στα 4 oύλoι

Λαμόγια!

kent

κι ο υιος Παπαντωνιου ,Νικητας υποψηφιος με την Ν.Δ.για να μην ξεχνιομαστε.

Μάρθα

Το κελί του Τσοχατζόπουλου και της Σταμάτη άδειασε και περιμένει. Είναι καιρός να λογοδοτήσει και αυτός ο αλαζών κύριος με το μόνιμο, απεχθές υποκριτικό χαμόγελο.

dim

Δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγαλύτερη πρόκληση από την κωλλυσιεργεία των υποθέσεων του συγκεκριμένου προσώπου. Η πλήρης κατάλυση της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης εις βάρος της νοημοσύνης και των αγώνων ενός λαού ο οποίος εκβιάζεται και βιάζεται οικονομικά τουλάχιστον μια 10ετία. Το ποιός είναι ένοχος ή όχι μόνο η δικαιοσύνη μπορεί να το κρίνει και κανένας άλλος. Το πότε όμως όταν βρισκόμαστε το 2018 και μιλάμε για σύμβαση του '03 είναι απλά εξοργιστικό και προκλητικό. Πρέπει να καταλάβει κάποτε η όποια ηγεσία αυτού του τόπου ότι το σύστημα λειτουργεί εντελώς ανορθόδοξα και επιβάλλεται να διορθωθεί.

Γιάννης

Εάν μπορέσει να δικαιολογήσει την προσαύξηση της οικογενειακής του περιουσίας και των παιδιών της γυναίκας του,κατά την διάρκεια της βουλευτικής και υπουργικής του θητείας,θα πρέπει να αθωωθεί. Διαφορετικά να τιμωρηθεί με τις μεγαλύτερες ποινές,που προβλέπονται από τον νόμο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης