Στα τέσσερα η κυβέρνηση για τον Πάνο

Στο κενό οι προσπάθειες για επικοινωνιακή διαχείριση των σεναρίων κρίσης μετά το θερμό επεισόδιο Καμμένου-Κοτζιά στο υπουργικό συμβούλιο - Φουρτούνα και στους ΑΝΕΛ καθώς μόνο δύο από τους επτά βουλευτές είναι στη «γραμμή» του υπ. Άμυνας

Στα τέσσερα η κυβέρνηση για τον Πάνο
Σε αχαρτογράφητα νερά κίνεται, πλέον, η κυβερνητική κρίση, με απρόβλεπτες εξελίξεις τόσο για την εικόνα της μακροπρόθεσμης κυβερνητικής συνοχής, όσο και για το μέλλον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Η φουρτούνα που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ μεταφέρεται στο σύνολο της κυβέρνησης, μετά τη διαφοροποίηση βουλευτών από τη γραμμή Πάνου Καμμένου για καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Με τη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου επιχειρήθηκε να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει λάβει την προσωπική δέσμευση του προέδρου των ΑΝΕΛ να μην υπερψηφίσει πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας, ενώ είχε προηγηθεί η ανευ σημασίας μυστικοπάθεια, από το Μέγαρο Μαξίμου, για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, αφού οι δύο εταίροι πιάστηκαν να παίζουν κρυφτό με το περιβόητο ραντεβού της Δευτέρας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πάνος Καμμένος διατηρεί την άποψή του σχετικά με την ονομασία αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμπλεύσει με τη ΝΔ για την ανατροπή της κυβέρνησης.






Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός έθεσε στους υπουργούς του ως κεντρικό πολιτικό ζήτημα την ανάγκη ενότητας της κυβέρνησης και ζήτησε να δεσμευθούν ότι δεν υπάρχει σκέψη να ταυτιστούν και δε θα ταυτιστούν ποτέ με τις προσπάθειες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς να ανατραπεί η κυβέρνηση με αφορμή το ονοματολογικό και ότι δε θα στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης.

Ως εκ τούτου, οι προσπάθειες για επικοινωνιακή διαχείριση των σεναρίων κρίσης έπεσαν στο κενό μετά το θερμό επεισόδιο μεταξύ του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, στη χθεσινή κλειστή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Αμηχανία από τον καβγά

Οι διάλογοι του καβγά διέρρευσαν και προκάλεσαν αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου και ίσως διαδραμάτισε ρόλο στην απόφαση της ξαφνικής αναβολής της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι. Πιθανόν να κρίθηκε αναγκαίο να μη ρισκάρουν τη διαρροή μίας ενδεχόμενης νέας αντιπαράθεση μεταξύ των στελεχων του ΣΥΡΙΖΑ.

Το εκρηκτικό κλίμα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου -το οποίο, μάλιστα, έγινε κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς να καταγραφεί, ως είθισται, η εισήγηση του πρωθυπουργού, προκάλεσε σύσκεψη στο Μαξίμου, την οποία πραγματοποίησε ο κ.Αλέξης Τσίπρας λίγο μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού. Κυβερνητικές πηγές διεμήνυαν σε όλους τους τόνους ότι η σύσκεψη δεν ήταν έκτακτη, αλλά είχε προγραμματισθεί και είχε ως αντικείμενο το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Η αντιπαράθεση Κοτζιά -Καμμένου σε υψηλούς τόνους

Ο Πάνος Καμμένος, εκτός από το εσωκομματικό του πρόβλημα που εξελίσσεται σε εμφύλιο, εξακολουθεί να δέχεται πυρά από τους κυβερνητικούς του εταίρους για όσα δήλωσε στις ΗΠΑ, τόσο για την ύπαρξη plan b στο Σκοπιανό, όσο και για δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Μετά τα ομαδικά πυρά που δέχθηκε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το σαββατοκύριακο, ήρθε σήμερα το επεισόδιο με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Κλείσιμο
Το επεισόδιο ανάμεσα στους δύο κορυφαίους υπουργούς, μάλιστα, λίγο έλειψε να επισκιάσει την έκκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους υπουργούς του, να δεσμευθούν ότι δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση για το σκοπιανό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Κοτζιάς κατηγόρησε τον κ. Καμμένο ότι υιοθετεί πολιτική που βλάπτει την κυβέρνηση και τη χώρα προκειμένου να εξυπηρετήσει δικές του πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις. Ο υπουργός Εξωτερικών άσκησε δριμεία κριτική στον Πάνο Καμμένο υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικης Άμυνας στις ΗΠΑ παραβιάζουν την κυβερνητική συμφωνία και υπονομεύουν την εθνική θέση για το Σκοπιανό.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων κατά την αποχώρησή του από τη Βουλή, ο κ. Κοτζιάς δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες για την κόντρα του με τον Καμμένο, λέγοντας «δεν ξέρω».

Οι διάλογοι που διέρρευσαν από παρόντα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχουν ως εξής:

Καμμένος: Διατηρώ την άποψή μου για την ονομασία της πΓΔΜ... Δεν πρόκειται να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης.

Κοτζιάς: Επιχειρείς να ασκήσεις εξωτερική πολιτική σε βάρος της κυβέρνησης και της χώρας για να εξυπηρετήσεις τις δικές σου πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις

Καμμένος: Υπήρξε διαβεβαίωση από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ότι το Σκοπιανό θα έρθει στη Βουλή, μετά τις εκλογές…

Κοτζιάς: Αυτό δε συνέβη ποτέ. Τα βήματα που έγιναν είχαν την έγκριση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων οργάνων. Ίσως έλειπες από μερικές κυβερνητικές συνεδριάσεις…

Καμμένος: Έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας και τη στάση μας. Δεν είναι ψεύτικη σαν του Μητσοτάκη. Εκτιμώ ωστόσο ότι η συμφωνία δεν θα έρθει στη Βουλή, γιατί δεν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια. Σε κάθε περίπτωση δεν θα ταυτιστούμε με τη ΝΔ στην προσπάθειά της να ρίξει την κυβέρνηση.

Τσίπρας: Η συμφωνία είναι της κυβέρνησης, και όχι του υπουργείου Εξωτερικών.

Καμμένος: Δεν δέχομαι πλέον προσωπικές επιθέσεις, αλλά πολιτική αντιπαράθεση. Απαράδεκτα τα σχόλια στελεχών όπως ο Φίλης που με παρομοιάζουν με τον Σαλβίνι.

Παππάς: Να αποφεύγονται στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ τέτοιες αναφορές. Εγώ αν αισθανόμουν ότι υπήρχε ένας Σαλβίνι στην κυβέρνηση δεν θα ήμουν σε αυτήν… Είναι απαράδεκτο να λέγονται αυτά τα πράγματα.

Φουρτούνα στους ΑΝΕΛ: Δύο από τους 7 βουλευτές ψηφίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών

Το Σκοπιανό, όμως, έχει φέρει στα όρια της διάσπασης το κόμμα του Πάνου Καμμένου. Ηδη έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από την επίσημη γραμμή της καταψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών και άρση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος που δήλωσε ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία και θα παραδώσει ακολούθως την έδρα του, και η υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, που είπε ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση. Δύο από τους έξι βουλευτές του κόμματος (πλην του Πάνου Καμμένου) συντάσσονται με τη γραμμή Καμμένου, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους.

Ειδικότερα, η κυρία Κουντουρά δηλώνει: «Στο Υπουργικό Συμβούλιο δήλωσα ότι στηρίζω την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της. Και διευκρίνισα ότι πάντα ψηφίζω κατά συνείδηση, όπως έκανα μέχρι σήμερα στην πολιτική μου διαδρομή. Αυτό είπα και μόνο, για οτιδήποτε άλλο γράφεται, δεν ισχύει».

Κλειστά τα χαρτιά του κρατά ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, ενώ κατά της συμφωνίας αλλά και της προοπτικής να αποσυρθεί η εμπιστοσύνη από την κυβέρνηση εμφανίζεται ο κ. Κώστας Ζουράρις

Υπό αυτά τα δεδομένα οι μόνοι που φαίνεται να τηρούν την «γραμμή» που επιχειρεί να επιβάλλει ο κ. Καμμένος είναι οι Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και ο Κώστας Κατσίκης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης